2015/12/20

Valami majd csak lesz

Közeleg az újév, és még fogalmam sincs, milyen fogadalmakat akarok megszegni, de megnéztem a sorozataim, márminthogy mennyit nem olvastam el, miket kellene folytatni, meg egyáltalán, mennyibe szeretnék még belekezdeni, és azt gondolom, az egyik fogadalom biztosan az lesz, hogy nem fogok új sorozatokkal megismerkedni. 2015. dec. 31 a vízválasztó, amit eddig beszereztem, az szabad préda, sőt, szinte kötelező, a többire meg rá se kellene néznem. Persze, ha jön valami Nagyon Jó, azt ugye nem szabad kihagyni, de ezt nagyon le akarom minimalizálni.
A másik, amit meg utólag értékelnék, ha teli lennék minőségi olvasmányokkal. De ezt meg aztán végképp nem lehet előre tudni, legalábbis csak időnként, és elég kevés az esélye, hogy egy fantasy annyira letaglózzon, hogy ne akarjak tőle felállni. Ezt az ellentmondást még nem sikerült feloldanom, mert ugye olvashatnák én szépirodalmat is, csak hát mégse. Legalábbis nem túl sűrűn, és az sem feltétlenül a kritikai értelemben vett szépirodalom.

Idegesít picikét, ha ránézek egy borítóra, és fogalmam sincs, miről szól (Lilith Saintcrow Dante Valentine-ja. Ki volt benne, miért volt benne, hol voltak, mi történt, senki ne kérdezze). Meg amikor annyira középszerűen semmitmondó egy könyv, hogy azon gondolkodom, minek kellett ezzel nekem időt tölteni (pl. Koontz halottlátós sorozata. Nem tudom, hogy a fordítás a béna, vagy egyébként is ilyen idegesítően dedós a stílusa, de baaahhh. Többet nem kell, még ha Moning odáig meg vissza is van tőle.)

Idén megvolt egy csomó urban fantasy, de vannak még elmaradásaim. Arra jutottam, hogy van pár, amit érdemes angolul folytatni, azokat folytatom is, a többiből elég, amennyi magyarul van. Minden nem megy, viszont ebben az a jó, hogy ha kevés kötet jelent meg, azért végzek velük gyorsan, mert csak 2 rész, ha meg sok, akkor meg azért, mert magyarul olvasom. :D Nem szeretek tökölődni könyvek felett, elmegy tőlük a kedvem, ha sokáig olvasom őket.
A True Blood mindenképp folytatós, ha már egyszer megjelent az összes része. Ne kelljen már mindig azért nyígni, hogy nincs folytatás. Olvasnám én a Mercy Thompsont meg a Chicagolandet is magyarul, ha lennének, de nincsenek ugye, helyettük jönnek bénaságok, amik nem kellenek.
A Kör trilógiából már csak egy rész van hátra, illene már lezárnom végre.
Brent Weekset is folytatom, az Éjangyalosát is, és a Prizmásat is.  
Goodkind Igazság kardja sorozatát is kinéztem, de ez még nekem is iszonyat mennyiségű lap. 11 rész, közel 1000 oldalas könyvekkel. Inkább bele se gondolok. De kedvet kaptam egy fantasy-világhoz, ahova, ha egyszer sikerül befészkelnem magam, sose fogynak el hozzá a lapok. Na, ez kábé ilyen. Életem végéig olvasni fogom. :D
Mint Robert Jordant. Ha egyszer elkezdem, az Idő kereke is ilyen belemerülős lesz reményeim szerint, és ennek se lesz vége soha, úgyhogy mindig lesz mit olvasnom, ha rákapok.
A Vasdruida folytatásairól még semmi hír, azt pihentetésre állítottam, és nem tudom, mit tegyek Abercrombie Half-os sorozatával. Az elsővel egyáltalán nem voltam kibékülve, de azt olvastam, hogy a második már felnőttesebb, úgyhogy ezt még megfontolom.
Goldenlane-t és Gaurát mindenképp olvasok (olvasnék?:D), meg Grangét is kellene.
Kitaláltam, hogy félévente (aztán lehet hogy év/db lesz ebből) újra kellene olvasni valamit. Most Fawcett Katedrálisa felé kacsintgatok, de eszembe jutott Barkertől a Korbács is. Na, majd látjuk.
Időnként elkap a vágy, hogy Scalzit meg VanderMeert olvassak. Én se értem. Az első részek elég közepes élményt adtak, de lehet, rosszkor olvastam, de csak meg kéne néznem, milyen, ha mondjuk valami agyrohasztó uf után olvasom. Ha akkor se jön be, akkor tényleg meszelem őket.
És akkor még a vcs is ott van, meg az egykötetesek, amiknek a felsorolásával inkább nem is próbálkozom.
Lehetne, hogy most 10 évig senki nem ad ki semmit? Talán utolérném magam. Jó, Bardugo könyve még megjelenhetne, de aztán tényleg semmi.:D

27 megjegyzés:

  1. TELJESEN OLYAN, mintha ez a szexi kiscsaj fordítva tartaná azt a könyvet, vagy nem? :D

    Én is megbékélnék egy rohadvány unalmas 2016-al, hogy szintre hozzam magam az elmaradásaim negyedével legalább...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. megtévesztésül van fordítva, hogy összezavarjon, mert varázsigék vannak benne.;)

      szerintem ez teljesen hamvában holt kívánság. érzem a lehetetlenség súlyát a lelkemen. :D

      Törlés
    2. Na de tegyük fel a kérdést, jó lesz az nekünk igazából, ha "behozzuk magunkat"? :D

      Törlés
    3. jobban belegondolva azzal az lenne a gond, hogy végeznénk ugyan az itthoni könyvekkel, de a kiadók akkora lemaradásba lennének a kinthez képest, hogy egy év alatt kellene az előző 10 évet behozniuk. valszeg ugyanott tartanánk, ahol most, csak lenne előtte 10 nyugodt évünk, amikor nem kell az új megjelenések miatt izgulni. :D

      Törlés
  2. Ez a kép a végén egy Nima-PuPi keresztezés! :D :D
    Egyetértek PL-lel, abban is, hogy fordítva fogja a könyvet, meg abban is hogy ne jelenlen meg már semmi... hadd hozzuk be magunkat :P de úgyis jönni fognak :D
    A valami nagyon jó is elkerülhetetlen, és nincs ráírva hogy csalódás lesz-e :/
    True Blood! Jóóó ég, mikor is kezdtem el, 5 éve? :) Nekem is megvan belőle vagy 4-5 kötet. :) Kéne már olvasni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a haja az enyém, a többi inkább te vagy. :D
      én is kábé akkortájt olvastam az első részt, vagy talán még régebben. és megvan mind. ójaj.
      én tudnék listát adni, mi kell, a többit hanyagolhatják. és akkor rendben leszünk. :D

      Törlés
    2. Aha, kb. :D
      Ójaj, hát jól elmaradtunk, érdekel még minket? :)
      Én listát se akarok adni, még mindig vannak évtizedes matuzsálemeim a várón... :)

      Törlés
    3. aha, engem érdekel, de én szeretem a vámpíros uf-eket, meg nagyon bírom a pub-okat, kiskocsmákat. buli lehet egy ilyen helyen felszolgálónak lenni. (kábé mintha saját könyvesboltja lenne az embernek, kávézóval, csak itt nincs könyv, és piát adnak capuccino helyett.:D)

      tényleg Pupi, téged minden érdekel, ami már matuzsálem a várólistádon? mert én azt vettem észre, hogy engem egy idő után egyáltalán nem izgatnak bizonyos könyvek.

      Törlés
    4. na jó, engem is érdekel, az első rész abszolút 10 pontos volt nekem néhány éve, nyáron olvastam emlékszem. :))) És jó a hangulata az ilyen délies kisvárosi uf-eknek tényleg. :)

      Nem, korántsem, de van pár ami még mindig, igen. Pl. a Száz év magány nagyon régóta vár és érdekel még, vagy az Otoriak története sorozat. :) Jane Eyre is vagy tíz évet várt (de már olvastam pár éve :D )

      Törlés
  3. Kicsit kezd frusztrálni, hogy mindenki tervez, meg listáz, én meg meg sem kísérlem, ugyanis teljesen esélytelen. Ilyenkor halványan irigykedem :D
    Aztán meg nekem is az jár az eszembe, hogy valami majd csak lesz ;)

    True Blood-ozol? ;) Bár magyarul én már a második résznél feladtam, most fogom olvasni a befejező kötetét, és rákaptam Charlaine Harris Aurora Teagarden-jére. Annyira kis kellemes, hullaesős krimi sorozat :)

    Vas druidának most jön majd a 8. kötete, már baromira várom *-*, és biztos örvendve olvasod, hogy megvettem a Burned-öt, bár még egyenlőre nem akarok belekezdeni. :D

    Fawcett Katedrálisa annyi helyen gyengén, egyenetlenül megírt könyv, és mégis hihetetlen zseniális. Imádom. *-*

    Scalzit én szeretem, és az Idő kerekének megvan az első könyve... Már készülök rá egy ideje. Te jó ég! Annyi egyezőség van, lassan bele kén kezdenem az összes könyvedbe. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, és akkor így végülis egymás könyveit is olvassuk. :D
      óóó, Burned... yessss :))

      úristen, a vasdruida már a nyolcadik résznél tart?! hát mikor fog az nálunk megjelenni? akkor én már ezt sose olvasom el... (hacsak nem angolul)
      én a katedrálist annyira rég olvastam, hogy semmire nem emlékszem belőle, csak a legeslegelejére, hogy jól mellbe rúgtak egy nőt. ennyi. :D meg hogy volt valami időutazás Néró korába. úgyhogy remélem, nem lesz csalódás, pont azért tologatom ezeket az újraolvasásokat, nehogy aztán pofára essek.
      true blood, idő kereke, igazság kardja, jó hosszú sorikat tudunk kinézni magunknak. :))

      egyébként listázni meg tervezgetni tök jó, mert legalább előkerülnek olyanok is, amik mindig elfelejtődnek a nagy rohanásban. így hátha könnyebben eszembe jut, amikor visszaolvasom, hogy mit akarjak olvasni.

      Törlés
    2. Reea, ne frusztráljon, úgyse tartjuk be! :D :D
      Ó az Aurora Teagardenek engem is érdekelnek, olyasminek gondoltam magamban, mint amilyenek az Agatha Raisinek. :)

      Törlés
    3. (nem nézem meg, mi ez, nem nézem meg, mi ez...)

      Törlés
  4. Nima, a Katedrálisnak annyira jó a hangulata, hogy az sem érdekel, mennyire gyengén írt helyenként. Ne tarts tőle ;)
    Hát igen, a druidánk kilenc részre tervezett, lassan véget ér. Hogy itthon mikor jön ki...? Azt hallottam a KMK-nál megbukott :/ De talán kiadják majd végig.

    A listázásra is sajnálom az időd, amikor addig is olvashatnék néhány oldal! :D Különben is van néhány polcom teli olvasatlan könyvekkel, valahányszor rájuk nézek, a szívem ugrik egyet ijedtében. Sosem fogynak el :D

    Tényleg, egymás listáját is olvassuk! :D

    Pupi, hasonlóan laza krimi, de Auróra sokkal fiatalabb, könyvtáros, és tagja a valós gyilkosságokat kutató egyletnek. Nem csoda, ha folyton belebotlik egybe. Vagy esetleg többe. :D Egyszer randizott egy lelkésszel is. :D
    Más a két nő karaktere, de én élvezem. Mr kettő megvan a nyolcból, ami nem számít, mert omnibus kiadásom van, amiben négy kötet található, és így számít egynek. :D
    Szerintem próbáld ki ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fú, nagyon jól hangzik! :D Jaj, jók ezek az omnibus kiadások, de csak külföldön divat. :)
      Nem is gondoltam pont Agatha Raisinesnek, csak stílusában, felépítésben esetleg. Nagyon jól hangzik ez a könyvtáros nyomozó! :)

      Törlés
    2. Annyira jól hangzott, hogy más szófordulatot nem is találtam rá, csak kétszer ugyanazt XD

      Törlés
    3. kár ezért a druidáért...

      Törlés
    4. Pupi, ha valami jól hangzik, az nagyon jól hangzik. egyértelmű. :D

      Törlés
  5. A Vének háborúja tök jó :) True Blood.. eladnám az első két részt, szólj, ha érdekel :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi, de elég belőlük egy-egy példány. :D
      én a vének háborúját egy állatijó sci-fi után olvastam, és így nem volt olyan jó. ez egy kicsit másfajta sci-fi, és nem jól reagáltam ezt le. :)

      Törlés
  6. Mi után olvastad?
    Amúgy a Mercy Thompsont nem folytatod angolul?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a napok háza után olvastam, ha jól emlékszem, és nagyon nagy a szakadék a kétféle sci-fi között.
      a mercyből elolvastam két részt, a harmadik béna volt sztem, de a negyedik jó. az a baj, hogy annyira hullűmzó ezeknek az uf-eknek a színvonala, az egyikből hiányzik az ember kedvence, vagy keveset szerepel, a másiknak gyenge a története, erre nem nagyon lehet kiadói sikert alapozni.
      a chicagolandben több a potenciál, az valahogy kiegyensúlyozottabb, ott is folytattam még két résszel, azt még viszem is tovább majd.

      Törlés
  7. egyébként már csak azért is érdemes listázni meg összeszedni, meg válogatni, meg gondolkodni, mert most, úgy egy héttel a posztírás után, már tudom, hogy ezek közül milyen sokat nem fogok elolvasni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 31-én éjfélig változtathatsz a listán! :)

      Törlés
    2. Na, lol az agyamról ma ennyit! ... Ez nem is a vcs poszt :D

      Törlés
    3. a vcs-mmel most kivételesen teljesen ki vagyok békülve. még.:D

      Törlés
  8. Egyre gondoltunk! Mármint újraolvasás szempontból. Dec elejen kezdtem el újra a Katedrálist!!! Eddig nem csalódtam. Ugyan úgy beszippantott mint először és még a gyengébb részek sem bosszantanak. (Amiket már jobban észreveszek ilyen idős fejjel.)
    Szóval csak hajrá!!!! ☺

    VálaszTörlés