2016/04/12

Pamela Meyer - Verj át, ha tudsz!

Ismerőseink, családtagjaink, kollégáink, a média, a reklámok, mind-mind hazudnak nekünk. A témát egymástól függetlenül vizsgáló kutatók jutottak ugyanarra az eredményre: az átlagembert minden áldott nap közel 200-szor akarják becsapni. Most végre létrejött valami, ami a védelmünkre lehet.
A Verj át, ha tudsz! három különböző elméletből és gyakorlatból - az arckifejezések helyes értelmezéséből, a kihallgatási technikák alkalmazásából és a hazugságvizsgáló kutatások átfogó összehasonlításából - hoz létre új diszciplínát, hogy megtanítsa, miként lehet a leghatékonyabban felderíteni a csalást. Ennek az új tudománynak a módszereit használja az amerikai üzleti élet nem egy jól ismert alakja, hogy kiirtsa a tranzakciókból a hazugság elemeit.
A Verj át, ha tudsz! közkinccsé teszi a korábban csak a hírszerzői körökben, a rendőrakadémiákon és az egyetemi tanszékek eldugott kutatásaiban jelenlévő tudást.
Mi van a könyvben?
Tanuljon olyan titkos kommunikációs technikákat, amelyek a közelmúltig csak egy maroknyi kutató, kihallgató tiszt és operatív hírszerző előtt voltak ismertek!
A Verj át, ha tudsz!-ból megtudható, mi az, ami ott van minden üzleti megbeszélésen, minden állásinterjú során, minden tárgyaláson az ön orra előtt, és amit mégsem vett eddig soha észre:
- Tíz életveszélyes arckifejezés, amelyet jobb, ha megtanul.
- Az a tíz perdöntő kérdés, amellyel bárkit rábírhat, hogy elmondja önnek az igazságot.
- Megtanulja, miképpen szúrja ki és fojtsa el csírájában egy viszonylag egyszerű, ötlépcsős módszer segítségével a szinte minden fontos üzleti tárgyaláson és interjúban előbukkanó hazugságokat.
- Megtanul felismerni több tucat olyan arckifejezést és testtartást, amelynek láttán jobb, ha harmadfokú készültségbe helyezi magát.
- Megtanulja, miképpen ismerheti fel azokat a szófordulatokat, amelyekből megkülönböztethető a csalárd beszéd az igazmondástól.

21. SZÁZAD 


A könyv a gazdasági hazugsággal indít, vagyis hogyan tudnak a cégvezetők minél hatékonyabban céget vezetni, és profitot termelni azáltal, hogy kiszűrik a munkavállalóik és a többi (lehetséges) partnerük hazugságait.
A legelső dolog, ami nekem ezzel kapcsolatban feltűnt, hogy bár odakinn, Amerikában kapitalizmus van, és a cégek a hazugságok kiküszöbölésével érhetnek el jóval nagyobb nyereséget, biztonságosabb működést, addig nálunk ez pont fordítva van. Itthon a cégeknek nem érdeke ez a fajta működési mód, nálunk a gazdasági élet egészen más alapokon nyugszik. Furcsa volt látni, hogyan is kellene működnie egy jól felépített tőkés társadalomnak, bár valószínűleg ott sem minden a papírforma szerint történik, azért jó tudni, hogy akár így is lehetne. Akár. Azt hiszem, a magyar cégek működéséhez egy egészen másfajta könyvet kellene írni a hazugságvizsgálatokról, és megfordítva a szerepeket, elsősorban a munkavállalónak támpontokat adni, hogyan tudja megszűrni a fél lábbal a sírba levő, fizetni úgysem akaró munkáltatókat.

Szerencsére a módszer, amit a könyv kínál, általános érvényű. Nem tudom, láttátok-e a Lie to Me című sorozatot (Tim Roth volt a főszereplő), abban szó volt a mikroarckifejezésekről is. Ez a könyv egyik alappillére, valamint a testtartások elemzése, és a helyes kérdésfeltevés megtanítása. Felvázolja a hazugság természetét, a miérteket, érdekes kísérleti eredmények tömkelegét hozza példaként, a kutatók ugyanis már egészen csecsemőkortól vizsgálják a hazugságot mindenféle szempontból, kiváltó ok és hatás tekintetében. Felsorolja az árulkodó jeleket, és a legvégén függelékekben nagyon jó kis összefoglaló táblázatokat és kérdéssort állított össze az írónő.
A lényeg, hogy a hazugságfelismerés tanulható, fejleszthető, és ez a könyv akár kézikönyvünk lehet, mert nyilván egyszerre nem lehet mindent megtanulni és alkalmazni is a mindennapjainkban, innen viszont akkor kapunk segítséget és támpontokat, amikor csak elővesszük.
 

4 megjegyzés:

  1. Tegnap kezdtem! A gazdasági részre fókuszál eléggé, de úgy látom én is, hogy magával a hazugságfelismeréssel kapcsolatban elég általános érvényű lesz, ez jó. :)
    A Lie to Me-ból láttam pár részt, azokat szerettem nagyon. :)
    Nekem eddig bejön a könyv nagyon, tök olvasmányos, és nem mellesleg jó a kötése is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aha, nagyon egyszerűen ír le mindent. (és könnyű a könyv is.:D)
      amit még nagyon szerettem, a tudományos kísérleti hivatkozásokat. abból lehetett volna sokkal sokkal több, meg részletesebb.

      Törlés
    2. Igen, tényleg könnyű maga a kötetke is, tök jó, több ilyen könyv kéne! :)
      A hivatkozások mélyebb tartalma néhol engem is érdekel, de hát tudod, azért hivatkozások, nézz utána a többinek! :D Amúgy tényleg tetszik ez a tudományos háttér. :)

      Törlés
    3. de nem akarok utána nézni. ott ülök a kényelmes kanapén, kezemben a könyvvel, legyen bőbeszédű. :D

      Törlés