2017/08/29

Röviden

Úgy volt, hogy nem írok többet könyvekről, meg úgy alapvetően semmiről sem, de elvonási tüneteim lettek, meg nem is tudom, időközben átgondoltam, mennyire is kell nekem ezt az egész blogolást komolyan venni. (semennyire, így egy kicsit módosult a hozzáállásom.) Lobo már ki is törölt a bloglistájából, dehát ez van, farkastörvények uralkodnak mifelénk. :>


Általában igyekszem nem bedőlni a kiadók hangzatos reklámjainak, amiben minden könyv leg, és annyira olyan, hogy ők még olyat eddig nem olvastak, de időnként mégis sikerül naivának lennem.
Anthony O'Neil Sötét oldala tipikusan ilyen könyv volt. Nem volt ez rossz, a feléig még el is hittem, hogy ez tényleg egy baromi jó könyv, de végül egy teljesen kommersz és középszerű regényt tettem le, amiben voltak jó ötletek, viszont mindennel találkoztam már valahol. Ráadásul ez a Holdon pattogó Kenbaba... Pedig ezt a könyvet nagyon akartam, még megjelenés előtt.

Wesley Chut viszont bizalmatlanul szemléltem, aztán milyen jó kis könyv is ez az Időrabló. Tipikusan szórakoztató sci-fi kaland, lehet izgulni a szereplőkért, vannak benne időcsavarok, és az egész koncepció felépítése elgondolkodtató. Szeretem a politikai-gazdasági áthallásokat, még ha ez egy fantasztikus történetbe is van csomagolva. Itt abszolút bebizonyosodott, hogy ne hallgassak feltétlenül az első megérzéseimre. Nagyon várom már a folytatásait.


Blake Crouch Véres aranya abszolút hozta az elvárásaim. Nincs benne semmi kiemelkedő, csak úgy simán baromijó. 
Morgan Fekete férfije szintúgy, bár itt egy kicsit gondolkodnom kellett ennyi könyv távlatából, hogy miről is szól. 
Reynolds Jelenések tere folytatásért várakozik. Az egyik legjobb sci-fiíró mostanság.

Takano Kazuaki Genocidéjét félbehagytam, egyszerűen nem akart rátérni a lényegre, és ez nem az a típusú regény, ahol szívesen olvasom a mellébeszélést.

Gemmell. Elvileg nem hibázhatnék vele, de azt hiszem, nála sokalltam be kicsit a fantasyból.
Az Árnyékok farkasát egy szuszra végigvittem, teljesen beszippantott. Mosdatlan vadnyugati hős egy disztópikus fílingű világban, vér folyik és varázslat, egyszóval egy remek könyv.
A Makedónia oroszlánja viszont kicsit elvette a türelmem, a második részt már nem volt kedvem elővenni.

Maradt a végére két krimi.
Jane Harper Aszályával teli vannak most a blogok. Szerintem két oltári nagy logikai baki van benne, de mindent meg lehet magyarázni a hanyagsággal és emberi reakciókkal, szóval akár elfogadható is lehetne, de nekem kilóg a lóláb. Nem jó, amikor az író a realitást alárendeli a történetnek. Ezt leszámítva Harper nagyon jól ír, nem csak a cselekményre koncentrál, hanem a jellemekre és a környezetre is.

Grangé Bíbor folyók. Ez majdnem tökéletes volt (vagy inkább csak kegyetlenebb), azt leszámítva, hogy egy kádban ázó kétnapos hulla nem fogja a vérével telispriccelni egy kocsi belsejét. Meg a vége kicsit fura volt, viszont a rasztahajú arab hatalmas arc. Általában, ha több szálon fut egy regény, valamelyik mindig gyengébb, kevésbé érdekfeszítő, itt mind a két szálra egyformán kíváncsi voltam.

18 megjegyzés:

  1. !!!!
    [Azaz: reméltem-sejtettem, hogy nem hagyod abba + ugyemegmondtam-érzés is van benne + ha ennyit érzel, ennyit kell írni, aztán majd úgyis változik. Meg elég régóta írsz (8-9 éve?) ahhoz, hogy menthetetlenül hozzád nőjön a blogírás.]
    Engem annyira nem érdekelnek mostanában az Agave könyvei, csak a belengetettek között van, amit várok, a Jemisin, Dan Simmons, meg talán Amy Schumer. És persze Lehane, a fehér elefánt.
    A Makedónia-sorozat nálam is döcögött egy kicsit, de hihetetlen, mennyire eteti magát Gemmell. Nekem is a posztapokaliptikus sorozata a másik várakozó, de még pihentetem egy kicsit, nem vagyok megfelelő hangulatban hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D végülis, kicsit pihentem, de tényleg jó volt. ja, olyan 9 éve biztos megvan, hogy írok, már nem nagyon emlékszem.
      én őket figyelem, meg még olyan 3 másikat, általában jók is, amiket kiadnak, csak nem mindig lehet hinni a reklámnak. Jemisin engem is érdekel, de még az elsőt se olvastam. Dan Simmons viszont tervben van mostnasűág, bár a hyperionos ciklus nem a kedvencem, de az Illionra kíváncsi vagyok.
      a Jon Shannow nagyon jó, nekem tök fura volt, nem számítottam volna ilyenre Gemmelltől. kicsit eltér témában is, megvalósításban is a megszokottól, de pozitívan.

      Törlés
  2. :))) Örülök, hogy újra itt vagy. :)

    Gemmellen nagyon gondolkodom, de nem vagyok benne biztos, hogy nekem való.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi :))

      ha szereted a fantasyt, Gemmell megkerülhetetlen. egyébként nagyon nívós, nagyon jók a témák, inkább csak jóval kell elkezdeni. kezdd a Shannow-val, sztem nem bánod meg.

      Törlés
    2. Jó, felveszem a listára. :)

      Törlés
  3. Nagyon átalakult az Agave szellemisége, emlékszem, régen gyakorlatilag minden könyvük érdekelt (persze én is változtam), most már alig akad ilyen.
    Óh, az Ílion nagyon jó, meg Jemisin is, majd olvasd el őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, pár alműfajt elhagytak, ráerősítettek másokra, amik már engem sem nagyon érdekelnek. amíg régen 10/9 volt az arány, amit szívesen olvastam, ez mára olyan 10/2 lett. de még mindig messze az egyik legjobb kiadó. nem ígérnek nagyot, nem és nem beszélnek mellé (mint DV és KMK).
      oké :)

      Törlés
  4. Mééé', az Istár hajója is megjelent végül, nem?:DD

    VálaszTörlés
  5. Nos, én komolyan szoktalak venni, ha azt mondod nem könyvesblogolsz sőt ezt pár hónapig be is tartod, akkor inaktív státuszt kapsz nálam :) Lobo, a farkas 1. törvénye

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. teljesen igazad van, bár magam sem tudtam még akkor, hogy mennyi ideig fog tartani a "visszavonulás". :))
      (mondjuk ha végleg befejezem, az teljes lesz, eltüntetek blogot, mindent.)

      Törlés
    2. Lobo kommentje rulez. :)
      Nima, amúgy nemár, erre kérlek ne is utalgass... elfér a világhálón, soha ne tüntesd el. :)

      Törlés
    3. igen, mondjuk ez igaz, de olyan szomorú dolog olyan blogokra bukkanni, amik már jóideje nem üzemelnek, nem?

      Törlés
  6. Hééé, hát észre se vettem, hogy visszatértél! :D Látod én is komolyan vettem, hogy never again! :D ... De most feldobtad a napom! :) Éljen Nima, a visszatérő! Egyébként ilyenkor lehet, hogy tényleg elég az embernek 1-2-3 hónap pihi. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igazából én is komolyan vettem magam két és fél hónapig.:D
      kifejezetten jót tett a poszttalanság, majd lehet, írók róla posztot.:D

      Törlés
  7. Mondjuk könyves értékeléseknél nem baj, ha régi blogra bukkansz, meg mindig ott van az internet archívum ahonnan ha nagyon akarod még a freeblogot is elő tudod piszkálni :)
    Na megyek, visszakapod az aktív státuszt, már többet írtál az elmúlt hetekben mint én :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi.:D (pedig annyit nem is írtam, mint amennyit olvastam)

      Törlés
  8. Szerintem nem szomorú ilyenekre bukkanni. És főleg, ha ismerted az illetőt, követted, sokkal rosszabb, ha eltűnik a semmibe. :(

    VálaszTörlés