2012/01/30

Lillian Too - Az új Ji Csing

A Szilvafavirág jóslás titkai

Ugyanúgy, ahogy a nyugatnak megvan a saját jóslási rendszere, megvan a keletnek is, és mind a két helyen idomul a helyi szellemiséghez. Ha egy nyugati ember jósnőhöz megy, arra kíváncsi, mi fog történni vele a közeli s távoli jövőben, ugyanez keleten inkább a felmerülő lehetőségekre koncentrál, hogy aztán megtalálják azt az utat, ami a kérdezőé. Azt hiszem, ha kézbe veszed a Ji Csinget, elsősorban ezt kell szem előtt tartanod. Megmutatja neked a céljaid, és válaszokat kapsz, ha jól kérdezel, de nem fogja megmondani, mi fog történni holnap vagy fél év múlva. Lehetőségeket mutat fel, amikből legjobb hajlamaid szerint választhatsz.
A nyugati ember önmagára koncentrál, és aztán a körülötte levő világra, a Ji Csinggel viszont képes leszel elhelyezni magadat a világban, és ha már kellő ideig használtad, rácsodálkozhatsz a rejtett összefüggésekre, ok-okozati viszonyokra, és olyan apró jelekre, amik addig elkerülték a figyelmed. Megtanítja, hogyan élj harmóniában a körülötted levő, folyamatosan áramló energiákkal, és hogyan aknázd ki azok erejét a saját előnyödre.
A Ji Csing alapja a helyes időzítés. Mikor szólj a főnöknek, hogy szabadság kellene, megkérd-e a párod kezét, vagy még korai, mára vedd-e a repjegyet, vagy majd egy hónap múlva. A döntések fontos dolgok, hiszen hosszabb vagy rövidebb távon, de mindenképpen következményeik lesznek, és a Ji Csing kérdezz-felelek módszere igyekszik segíteni, hogy ki tudd választani a legtökéletesebb időpontot.
A jóslás alapja a hexagramokat alkotó trigramok, amit a lehető legegyszerűbb módszerrel kapunk meg: három érmét feldobunk, és ami leesik, az fej (jang) vagy írás (jin). Ez adja a trigram három kis vonalkáját (a föld, az ember, és az ég hármassága), a két trigram együtt pedig a hexagram, és ezek mindenféle kombinációja összesen 64 jelet ad ki, amiknek a magyarázata megtalálható a könyvben.
Két lényeges dolog van: tanulj meg jól kérdezni, és a hexagramok egymással való kapcsolatát helyesen értelmezni.
A három érmét hatszor kell feldobnunk, hogy megkapjuk a hexagramot, és innentől kezdve nem lesz egyszerű dolgod, nagyon kell figyelni eleinte a könyv szavaira, mert a változó és nem változó vonalak, amik önmaguk ellentétévé fordulnak, adják a mostani élethelyzeted, és annak lehetséges következményét.
Mint minden jóskártyának, a Ji Csingnek is megvannak a maga különféle kirakási módozatai (csak ehhez konkrétan nincs kártya), és az ezzel való jóslásai, attól függően, hogy mi a kérdés, és az adott problémát melyik módszerrel lehet a legjobban elemezni, és persze, hogy melyik áll a legközelebb hozzád, mint jóslóhoz.
A keleti filozófiák nagy fontosságot tulajdonítanak az öt elemnek, és ez természetesen a Ji Csingben is megjelenik. A trigramokhoz társított elemek egymáshoz való viszonya mindenképpen elemzés tárgya kell, hogy legyen, ez a jóslás egyik alapja: az öt elem tápláló vagy felemésztő, esetleg pusztító kapcsolatban van-e egymással a hexagramokon belül, mert ez is a kérdésre adott válasz részét képezi. A könyv minden esetben segítségedre lesz, hogy meg tudd állapítani, hogy adott elem hol áll, és hogyan viszonyul hozzá a többi elem. Ismerteti a kirakási módokat, a jelek tulajdonságait, a hexagramok üzeneteit, és külön figyelmet fordít ezen üzenetek értelmezésére. Megtanít helyesen kérdezni, és példákon keresztül oktat a szimbólumok jelentésére.
Először nagyon bonyolultnak fog tűnni, de nem szabad feladni, mert a könyv remekül van megszerkesztve, lépésről lépésre vezet, és nem hagyja, hogy összezavarodj. Napi szinten használva nagyon gyorsan bele lehet jönni, és meg lehet szokni. A szövege nagyon precíz, és ez már csak azért is lényeges, mert a nyugati elme nagyon könnyen eltéved az összefüggések tengerében.
A különleges tartalomhoz méltóak az illusztrációk, egyszerűek, de némelyik nagyon szép, és illenek a könyvhöz.
Persze, a jóslásban nem hisz mindenki, de mit árthat, ha felteszünk egy-két kérdést, és meghallgatjuk a rájuk adott válaszokat? Akár hiszel benne, akár nem, mindenképpen jó móka. Meg aztán, az, hogy mennyire állják meg a helyüket a Ji Csing válaszai az életedben, úgyis nagyon gyorsan el fog dőlni.

A könyvet kiadja a GABO Kiadókeménykötés, 158 oldal.

4 megjegyzés:

  1. Meg kellene vennem Síontannak szülinapjára ( csak nehogy elolvassa a kommentet :D).
    Szóval, fogod alkalmazni a hétköznapokban?

    VálaszTörlés
  2. @Zenka
    khm. ha ez most azt akarja jelenteni, hogy alkalmas-e hétköznapi használatra, a válaszom határozott igen.
    hogy én, magamnak? napi vagy heti szinten? kizárt dolog. magamra még tarot-t sem dobok, tudod.:D
    komoly könyv, és hasznos. jó ajándék lesz.
    ha kicsit lenyugszik az életem, lehet, hogy majd használni fogom.

    VálaszTörlés
  3. @Nima
    Meg olyan szépnek tűnik. Na jó, meggyőztél - csak nem tudom, hová írtam fel, mikor lesz a szülinapja :D.

    VálaszTörlés
  4. @Zenka
    aha, tényleg nagyon szép.:) elég nagy könyv, és a vastag, fényes lapos, a betűk meg normál méretűek, úgyhogy elég sok infó elfér egy-egy oldalon, plusz még mellette majd' mindegyik lapon van valami kép.

    VálaszTörlés