2016/07/25

A pasik tényleg nem olvasnak?

Az Athenaeum kiadó kezdeményezett egy mozgalmat? felhívást?, ugyanis szerintük a pasik nem olvasnak, és nem vesznek könyveket, és segíteni kell rajtuk, hogy ez megváltozzon. A saját statisztikájukat vették alapul, hogy hány követőjük van, és milyen nevű (azaz nemű) emberek vásárolnak náluk.
Alapvetően ez egy jó ötlet, csak ami alapján elindult, az nem a valóságot tükrözi, hanem az Athenaeumhoz való viszonyulását a pasiknak. Most komolyan, olvassanak Jodi Picoultot, vagy esetleg Lalit, netán valami fogyókúrás könyvet? Viszont kizárt, hogy Az ördög naplóját arányaiban több nő olvasná, mint férfi, és az is biztos, hogy ha szeretik a krimit, akkor ők is megtalálják pl. Kati Hiekkapeltot. Esetleg megkérik a feleségüket, hogy vegyék meg nekik.

Azért is nem értem a kezdeményezést, mert ha megnézzük pl a Szukits kínálatát, ott meg az lesz a(z egyik) gond, hogy kevés nő vásárol tőlük. Mármint nem gond ez, nem kell mindenhol romantikus irodalmat terjeszteni, csak nem mindegy, hol néz szét az ember, ha következtetéseket akar levonni. És még ez sem feltétlenül lesz valós, hiszen ha emberem akar valamit, én rendelem meg mindig.

De oké, ajánljunk nekik könyveket.
És milyen szempontok szerint? Tágítsuk a látókörük? Merrefelé? Női irodalom? (csak hogy tisztában legyenek vele, hogy virágra, vacsorára, vagy fehérneműre vágyunk. hirtelen azt se tudom, kihez kellene irányítani őket.:D)
Vagy kérdezzük meg, hogy mi érdekelné őket? De akkor már maguktól tágulnak.
Vagy keressünk nekik férfiaknak való olvasmányt? Miért, eddig nőklapját olvastak?

Szóval ez végülis egy jó kezdeményezés, de inkább csak nekünk, nőknek, akiknek így lehetősége lesz elmerülni egy maszkulin világban, ha képben akarunk lenni, mit is akar ma egy pasi olvasni.
Szerintem sokkal egyszerűbben meg lehetne szólítani egy pasit, ha mondjuk lennének olyan kategóriák akár a kiadóknál, akár a boltokban, hogy "olvasnivaló férfiaknak". De lehetne rendszeres tematikus ajánló is a kiadói oldalakon, amikor egy-egy témára, műfajra hívják fel az olvasók figyelmét, hogy nézzétek, vannak nekünk pasis/romantikus/fantasy/akármilyen könyveink is. Óriási lehetőségek vannak a netben, ha valaki tudná használni, bár tény, hogy a legtöbb kiadó oldala nem feltétlen alkalmas blogolásra is. Márpedig ezt a két dolgot célszerűbb egy helyen tartani, macerás mindig utána menni mindennek.

Egyébként szerintem elég sok pasi olvas, és ebből az következik, hogy rengeteg olyan könyv van, ami nekik íródott. Nem látom vészesnek a helyzetet, hogy minden nagyon eltolódna a női genderek felé, de valószínűleg csak azért érzem ezt, mert kerülöm a női gendereket, így kénytelen vagyok abból választani, amikből a pasik is, és van bőven választék.

14 megjegyzés:

  1. Ezeket a képeket neked készítik valahol? :D Mellesleg azt gondolom, sok esetben a kiadók tehetnek arról, amiért kevesebb pasi olvasójuk van. pl. a legtöbb férfi ismerősöm nem hajlandó a KMK-tól könyveket venni, hiába mondom nekik, hogy a Vasdruida jó. A csudás piros pöttyössel elriasztottak mindenkit. Egy kiváló sorozatot meg tönkre tettek. De ugye, ez csak magán vélemény. :)

    VálaszTörlés
  2. Ez a kép!!! ... :D Tényleg mintha neked készítették volna, kifejezetten a poszthoz.
    Egyetértek, jobb lenne egy kis célzott reklám. Meg amúgy is, szerintem sem vakok a férfiak. Lehet, hogy nem olvasnak annyit, de attól ha taszigáljuk őket, nem fognak többet. És mellesleg néha nagyon mást olvasnak, online főleg, cikkeket, tanulmányokat, munkájukhoz fűződő dolgokat, politikát. Hogy nincs a kezükben egy 400 oldalas mű ezekről, amik érdeklik őket, az nem jelenti azt, hogy el vannak zombulva.
    Athenaeumnál is vannak inkább férfiaknak való könyvek, de nem hiszem, hogy neontáblaként kéne ezekre mutogatnunk életünk párja számára. Oké, ajánljunk valamit néha. De a kampány maga nem igazán sikerült jól, és ahogy láttam inkább indulatokat gerjesztett.

    Reea, mástól is hallottam már. KMK kizárva náluk is. Amivel megfogtak egy nagyobb bázist, elriaszt egy kisebbet.

    VálaszTörlés
  3. :DD kérd, és megadatik. :D
    Rea, igen, ezt már beszéltük. de azt gondolom, a kmk-t ez nem érdekli, a visongó tinik hoznak annyit a konyhára, hogy egy bedőlt sorit pótolnak vele. viszont a sori uniszex, igazán vehetnék a csajok legalább, azoknak nem égő pettyezett könyvet olvasni. és olyan jóképű fickót találtak Atticusnak. :))

    Pupi, ahogy látom, a pasik is olvasnak, csak nem nagyfogyasztók. amíg egy átlagolvasó nő elolvas mondjuk 10-15 könyvek egy évben, és akkor belehúzott, egy pasi jó, ha hárommal végez. nincs is igénye többre.
    nálunk is olvashatna emberem bármit, de nem. kétévente egy könyv neki bőven elég, pedig régebben többet olvasott. most más érdekli. és amiket elolvasott, azokat is én vettem neki, és jellemzően háborús dokumentumregény volt, vagy hasonló. de egy ismerősöm meg most jutott el pár év után odáig, hogy elkérjen tőlem egy Fonyódi könyvet. :D szóval kiszámíthatatlanok, de legalábbis nem igazodnak egyetlen kiadóhoz sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ott a pont! :) Szerintem a férfiak az olvasás terén is alapból jóval másabb beállítottságúak zömében, mint mi, ők nem is igazán igénylik az irodalmat (persze tisztelet a kivételnek). Párom is szereti a könyveket, de ő mégis ritkán olvas, mert a filmek/sorozatok pl. jobban lekötik a szabadidejében. Volt barátom meg anno kijelentette, hogy esetleg, ha nem lennének számítógépes játékok, akkor többet olvasna ő is, de így őt ezek jobban érdeklik. Nem is próbáltam/próbálom rádumálni őket, hogy de ugyan, ezt és ezt olvasd el, mert ez jó, és amúgy is tessék olvasni.
      Édesapám pl. elvan a napilapokkal, azokat szereti olvasgatni, de egy könyv neki már túl hosszú, és elborzasztja, úgyhogy könyvet csakazértse olvas. :D (Pedig ajánlottunk már neki néhányat, de egyszerűen nem.)
      Nem hiszem, hogy attól, hogy fűt-fát elkezdünk nekik ajánlgatni, majd többet fognak olvasni... :/ És abszolút osztom a véleményed: nem a saját olvasótáborát kéne alapul vennie a kiadónak, és az alapján általánosítgatni, mert így elég torz kép születik végeredményben... Ez a szlogen meg valami borzalmas, mintha ügyifogyik lennének, hogy "segíteni" kell őket... :/

      Törlés
    2. igen, emberem is inkább játszik, motort szerel, kertészkedik, eszébe sem jut, hogy mondjuk ha elfogy a netforgalmunk, könyvet vegyen a kezébe, akkor inkább elfekszik a kanapén, és felcsutkázza nekünk a zenét. :D
      cserébe viszont mindig meghallgatja az aktuális rajongásom vagy nyűgöm. és úgy is csinál, mintha tudná, miről van szó. :D

      ja, szegény felhívás nagyon mellément...

      Törlés
  4. Nyilván vannak női és férfi témakörök, de alapjában véve szerintem egy nő hamarabb elolvas egy keményebb témájú krimit vagy thrillert, vagy bármi mást, mint egy férfi egy romantikus regényt. Nincs is ezzel baj egyébként, én egy kicsit meg is ijednék, ha a kedvesem Nicholas Sparksot szeretne olvasni... Alapvetően támogatom az olvasást népszerűsítő kezdeményezéseket, de nekem ebből az egészből, amit az Athenaeum indított, csak az jött le, hogy a férfiak idióták és fogni kell a kezüket, mert maguktól képtelenek bemenni egy könyvesboltba, vagy a kezükbe venni egy könyvet... Aki akar, az úgyis fog olvasni, aki meg nem, az akkor sem fog, ha száz ilyen mozgalmat indítanak. Legalábbis a felnőtt embereket nem hiszem, hogy befolyásolni lehet ilyesmivel. Inkább a fiatalok körében kellene megpróbálni népszerűsíteni az olvasást, akik pedig olvasnak, azoknál elérni, hogy ne csak a tucat YA könyveket olvassák.

    Egyébként szerintem is sokkal hasznosabb lenne, ha lenne külön szekció a férfiasabb olvasmányoknak a könyvesboltokban és a webshopokban, ahogyan te is írtad, de ez a kis mozgalom legalább reklám a kiadónak, egy kicsit felhívják magukra a figyelmet, szereznek pár új követőt, esetleg rendelnek is tőlük egy-két könyvet, szóval nekik biztosan megéri, értelme viszont nem sok van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, a pasik könyvei átjárhatóbbak a nőknek. ránk nem néznek furán, ha háborús regényt olvasunk, ellenben ha egy pasi olvas romantikus könyvet, az azért kérdéseket vet fel.

      Törlés
  5. Nima, szerintem is olvasnak, csak máshogy. Ebbe meg egyszerűen nem lehet nagy mértékben beleszólni - egy ilyen kampánnyal sem. Hiába vannak ők megcélozva, mégse jó a célirány. Meg a nyílpuska se jó ötlet, és én is inkább azt érzem, amit Lily írt, hogy kicsit hülyének vannak nézve a férfiak ezzel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sztem arra jó volt, hogy most egy kis ideig mindenki a kiadóval foglalkozott, még ha semmi jóindulat nem is volt a legtöbb "foglalkozásban". meg így hátha feltűnik az a pár könyv, ami pasiknak való. mármint azoknak, akik inkább pasis könyveket olvasnak, és nem Picoultot.

      Törlés
  6. De legalább iszunk rendesen.

    Bill

    VálaszTörlés
  7. Vagy csak te nem találkozol olyan férfiakkal, akik tudnak olvasni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ne is olvasd el a posztot, minek az. (és akkor csodálkozol a kérdésen?:>)

      Törlés