2018/05/02

Kívánságlista

Most, hogy begyűjtöttem az egy szem könyvfesztiválos kívánságomat, Dan Simmons Terrorját, jöhet a többi friss megjelenés is. Tudom, nagyon egyedül vagyok ezzel, de valahogy se a könyvhét, se a fesztivál nem tud igazán lázba hozni, elég változó az is, mennyire érdekelnek az épp aktuális megjelenések. De lehet, hogy csak egyszerűen átváltottam tudatos vásárlóba. Úgyhogy teljesen tudatosan nekem majd ez a néhány könyv fog kelleni a közeljövőben, és remélhetőleg megbánni sem fogom őket.

Kavagucsi Tosikadzu - Mielőtt a kávé kihűl
Különös városi legenda terjed egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézóról. Azt beszélik, ennek a kávézónak az egyik széke sokkal több, mint ülőalkalmatosság. Ha ráülsz, időutazásban lehet részed. Kívánságod szerint repíthet a jövőbe vagy a múltba. Te döntöd el, melyik irányt választod, de van néhány szigorú szabály, amit be kell tartanod.
1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.
2. Bármit is csinálsz míg "odaát" vagy, a jelent nem változtathatod meg.
3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket.
4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket.
5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.
Ez még közel sem az összes szabály. Az emberek mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a Funiculi Funiculába, és kikérjék a hétköznapinak cseppet sem mondható feketéjüket. Ha tudnád, hol van ez a hely, te is betérnél? Sokan megtették, közülük most négy ismeretlen szívmelengető történetét ismerheted meg.
Tosikadzu Kavagucsi 1971-ben született Oszakában, Japánban. Szerzőként a Mielőtt kihűl a kávé című könyvével debütált. A könyv egy nagysikerű színdarab alapján íródott, mely elnyerte a 10. Szuginami Drámafesztivál nagydíját. 
Van-e jobb móka az időutazásnál? szerintem nincs. De ez majd csak nyár közepére jelenik meg.

Benyák Zoltán - Az utolsó emberig
Esküdt ellenségek. Ők ketten. Akiket a halál sem ment meg attól, hogy egymásnak essenek. Minden időkben, újra és újra.
A felfedezések korában, egy rozzant vitorláson hánykolódva az óceánon a régi és az újvilág közt. A nagy francia forradalom utáni évtizedben, de Sade márki meglepetésekkel teli, bizarr kastélyában. A viktoriánus London bűzös sikátoraiban, ahol Hasfelmetsző Jack szedi áldozatait. Háborúkban, végnapokban mindig szembetalálkoznak, és mindhalálig harcolnak önmagukért, a hitükért vagy a szeretett nőért.
Most pedig, végül, itt állnak egymással szemben, és ezúttal mindannyiunk sorsáért kell megküzdeniük.
Benyák Zoltán, aki olykor vérfagyasztóbb, mint Stephen King, máskor merészebben mesél, mint Neil Gaiman, ezúttal a világ legkegyetlenebb küzdelméről ír, amely átível történelmünkön - a régmúltból az elképzelt, távoli jövőbe. 
Nagyon régóta meg akarok már ismerkedni Benyák könyveivel. Van is már otthon, azt hiszem, talán kettő, de ez nagyon érdekesnek tűnik, ezzel kellene kezdenem.


China Miéville - A város és a város között
Valahol Kelet-Európa peremén, az ódon, szürke Besźelben Tyador Borlú felügyelőt holttesthez riasztják. A névtelen utcalánynak tűnő áldozat ügye rutinvizsgálatnak indul, de hamarosan egyre szövevényesebbé válik, és a rendkívül különös határzóna túloldalára, a modern, gazdag Ul Qomába vezet. A két városban, ahol az élet leghétköznapibb apróságait is furcsa előírások szabályozzák és láthatatlan hatalom felügyeli a rendet, egyre több érdekcsoport igyekszik ellehetetleníteni Borlú munkáját. A felügyelő azonban változatlan elszántsággal kutatja a névtelen lány és egy betiltott mítosz rejtélyét, hiába törnek az életére nacionalista csoportok és pitiáner bűnözők... illetve bármi is legyen az, ami a két város közötti hasadékokban rejtőzik.
Miéville. Egyértelmű, hogy olvasni akarom.





Cixin Liu - A sötét erdő (Háromtest 2)
A Föld teljes lakossága tisztában van vele, hogy az idegenek hajói úton vannak a naprendszerünk felé. Négyszáz év múlva fognak megérkezni, és akkor elözönlik és leigázzák a bolygónkat. Az idegenek földi segítőit már sikerült legyőzni, de itt vannak közöttük a sophonok. Ezeknek a szubatomi részecskéknek a segítségével a trisolarisiak mindent le tudnak hallgatni, így sebezhetővé válik az érkező flotta elleni védelmi terv is. Az emberi elme marad egyedül hozzáférhetetlen az idegenek számára - erre épül a falképző projekt.
Négy kiválasztott ember megkap minden létező erőforrást, hogy egyenként előálljanak egy-egy titkos tervvel, melybe senkit sem avatnak be - nehogy a sophonokon keresztül az ellenség is megneszelje a részleteket.
Mi jár a falképzők fejében? Azt még földiek sem tudhatják, hiszen csak így lehet megőrizni a bolygó biztonságát.
A négy falképző közül hárman befolyásos államférfiak és tudósok, egyet azonban előzőleg senki se ismert. A kínai Luo Ji csillagász és szociológus számára hamar kiderül, hogy a négy falképző közül ő az egyetlen, akinek a trisolarisiak a halálát kívánják. 
Az első rész még olvasásra vár, de majdcsak sorra kerül.

7 megjegyzés:

  1. Ez a kávés-időutazós nagyon jónak tűnik. :) Megint lett egy új könyv a listán, sosem lesz vége. :D

    VálaszTörlés
  2. Na végre! :D Szerintem kitetted véletlenül ezt a posztot, és befeedelte mindenhova, én meg többször is rákattintottam, de nem volt elérhető. ;) A kávés-időutazós engem is nagyon érdekel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, mert a témázós idejére időzítettem véletlenül, bocsi.:D
      én a kávésat már meg is rendeltem, de majd valamikor júli közepén jön.

      Törlés
    2. Hol tudtad megrendelni? Librin még nincs.

      Törlés
    3. én a lírából veszek csak, ott van tisztességes kedvezményem.

      Törlés
    4. Értem, nálunk meg ahhoz nincs átvevő pont, és a posta el is viszi a kedvezményt. Én ezért veszek kb. mindent a Libriben, mert ott át tudom venni személyesen, pkt. nélkül.

      Törlés