2019/04/12

Ezeket kell hazavinni (Könyvfesztivál)

Attól még, hogy rendszeresen kihagyom a könyvfesztet meg könyvhetet, nagyon is figyelem, mik jelennek meg, és időnként vissza kell fognom magam, mert első látásra kell minden, amit kinézek, de azért az idő majd eldönti, melyik köt ki nálam.
Aki tuti befutó, az Chakraborty (annyira jó neve van), és a Monstress. A Bronzvárost már akkor kinéztem magamnak, amikor az Agave bejelentette, hogy meg fog jelenni. A Fenevad csak szépen lassan kezdett érdekelni, megnézegettem a borítót, belenéztem az angolba, aztán vártam kicsit, hátha mégse érdekel, de végül előrendeltem.


Chakraborty - Bronzváros
Nahri sosem hitt a mágiában, de megvan a tehetsége hozzá: a 18. századi Kairó utcáin nem találni nála kiválóbb szélhámosnőt. Ám mindenkinél jobban tudja, hogy amivel a kenyerét keresi – tenyérjóslás, zár-szertartások, gyógyítás –, az egytől egyig szemfényvesztés, bűvészmutatvány, tanulható képesség. Eszköz arra a csodás célra, hogy kizsebelhesse az oszmán nemeseket.
De amikor Nahri véletlenül megidézi maga mellé Dárát, a hozzá hasonlóan dörzsölt és sötéten rejtélyes dzsinn harcost, akkor kénytelen elismerni, hogy a varázsvilág – melyről szentül hitte, hogy csupán a gyerekmesékben létezik – valódi. Mert Dára megoszt vele egy lélegzetelállító történetet: a tűz lényeitől hemzsegő forró, szélfútta sivatagon és a rejtélyes máridok nyughelyének otthont adó folyókon, az egykor szemkápráztató emberi világvárosok romjain és a hegyeken túl – ahol még az égben köröző ragadozó madarak sem azok, aminek látszanak – terül el Dévábád, a legendás bronzváros, melyhez Nahrit eltéphetetlen kötelék fűzi.
Dévábád bűbájokkal átitatott díszes bronzfalai és a hat dzsinntörzs kapui mögött régi ellentétek húzódnak. Amikor Nahri úgy dönt, hogy belép ebbe a világba, az érkezése egy évszázadok óta fortyogó háború kirobbanásával fenyeget. Nahri hamarosan kénytelen megtanulni, hogy az igazi hatalom kegyetlen és könyörtelen. Még a mágia sem védheti meg a nemesi intrikák veszélyes hálójától, és a legagyafúrtabb cselszövések is végzetes következményekkel járhatnak.
AGAVE

Monstress
Farkasvérű Maikát szörnyetegnek csúfolják... és nem is állnak messze a valóságtól.
A világot felforgatta a szörnyű háború, amit az emberek gyűlölt ellenségeik, az arkánok ellen vívtak. Maika nem csak a fél karját, de szabadságát is elvesztette a harcokban, rabszolgaként adják el Zamora boszorkányainak, akik az arkánok véréből nyerik erejüket. Azt azonban még a nagyhatalmú mágusnők sem tudják, hogy a lány testében egy ősi, kozmikus erejű, éhező fenevad szunnyad, amely csak az alkalomra vár, hogy kitörhessen...
FUMAX


Sam J Miller nekem eddig kimaradt, de majd elolvasom a novelláit a Strahan-féle antológiából. Az Orkaváros viszont pont olyan sci-fi, amit nagyon szeretek: sokkal inkább társadalmi elemzés, lehetséges szociológiai körkép, mint tömény tudomány.

A klímaháborúk után egy úszó várost építenek az Északi-sarkkörön, geotermikus fűtéssel és fenntartható energiával: a hely valóságos építészi és társadalommérnöki csoda, egyúttal túlzsúfolt tér, ahol kíméletlen küzdelem folyik az életben maradásért. A város egy idő után a bűn és korrupció melegágya lesz, a vagyonosok és nincstelenek közötti szakadék egyre jobban mélyül, és egy „omlás” néven ismert járvány tizedeli a népességet.
Miután rejtélyes látogató érkezik a városba – egy nő, akinek a csónakját egy gyilkos bálna vontatja és egy jegesmedve kíséri –, gyorsan elterjed a híre. Az „orkabűvölő” néven emlegetett idegen szép lassan összehoz négy embert, hogy korábban nem látott ellenállást valósítson meg. Miközben ezek a peremre szorult alakok összeállnak, hogy megmentsék városukat a biztos pusztulástól, sokkoló igazságokat tudnak meg magukról.
GABO SFF

David Mitchell regényei mindig nagyon összetettek és filozófikusak, érdekes látni, hogyan fonja össze különböző emberi sorsok szálait, akár még életeken át is. A Felhőatlaszt képtelen voltam elolvasni tőle, de a filmet imádom, többszörnézős, viszont a Csontórákra nagyon kíváncsi vagyok. Hátha ez emészthetőbb lesz.

Miután csúnyán összeveszik az anyjával, a tizenöt éves Holly Sykes dacosan otthagyja az otthonát. Nem szökni akar, csupán bebizonyítani, hogy ő már nem gyerek, ám a távolléte alatt súlyos tragédia éri a családját, ami hatással lesz Holly egész életére, a szeretteire…
…és azokra, akiket még nem is ismer. Egy cambridge-i egyetemista, aki vagyonért semmitől nem riad vissza; egy nyughatatlan újságíró, aki a család és a haditudósítás között vacillál; egy megkeseredett író, aki egyre távolabb sodródik a sikertől - az ő életük prizmáján keresztül rajzolódik ki Holly sorsa. Ahogy telik az idő és elketyeg az élet, fény derül egy misztikus csoport létezésére, és egy egész élet látomásai és véletlenei értelmet nyernek egy szürreális, láthatatlan háborúban, amely a világunk peremén zajlik.
David Mitchell, a Felhőatlasz szerzője ismét egy korokon és kontinenseken átívelő, epikus történetet alkotott, amely egyszerre sorsregény, metafizikai thriller és meditáció halandóságról és túlélésről.
EURÓPA

Moskát Anita könyveivel még mindig adós vagyok magamnak, de szorgalmasan gyűjtögetem őket. Az Irha és bőr témája elsőre is elég fura volt, ezek az állat-ember áthallások nem nagyon jönnek be nekem, kivéve ha teljesen komolytalan urban fantasyról van szó, Anita viszont teljesen komoly témákkal jön mindig. 

Alig két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.
GABO SFF

Nagyon vártam még Valente Űroperáját, de úgy tűnik, az nem most jön.

6 megjegyzés:

  1. Az Irha és bőr nekem is! De én ettől a Chakraborty névtől viszketést kapok. XD Szép a borítója, de - szerencsére - nem érdekel. :) Majd nálad elolvasom jó-e :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. pedig olyan csodás hangzása van.:D

      Törlés
    2. A Bronzvárosnak van beleolvasója. Ígéretesnek tűnik.

      Törlés
    3. jaja, szerintem is. és imádom a borítóját is.

      Törlés
  2. A Bronzvároson gondolkodtam, de a Hárún óta félek a nevektől. :D

    Mitchell könyve is képbe került, de egyelőre nem veszem meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is csak az első két könyvet akarom most, a többinél majd a véleményektől függ.
      (ne félj, annál rosszabb.:D)

      Törlés