2012/07/02

John Boland - Magyarországról szeretettel

Patrick McCarry New Yorkban volt tőzsdeügynök, amíg egy szerencsétlen ügylet folytán sokat bukott néhány nagy ügyfele, és a cége ugyan diszkréten kezelte az ügyet, de kirúgták. Felcsapott befektetési tanácsadónak Londonban, ahol az első komoly ügyét Chester Holt megbízásából kapja. Meg kell vásárolnia egy magyarországi gyártelepet, ahol elvileg áramfejlesztőket fognak gyártani.
Az események nagyon gyorsan nem várt fordulatot vesznek, amikor Patrick magyarországi kapcsolatát meggyilkolják, akiről kiderül, hogy a titkosszolgálat embere, őt pedig felkérik a nagykövetségen, hogy kémkedjen Holt után, akinek igazából egészen más tervei vannak. A gyártelep ugyanis, amit kinézett magának, és amire kialkudta az állami támogatást is, közel van a határhoz, ahonnan több balkáni ország gyorsan elérhető és ellátható... legyen az bármi is, amit szállítani szeretne, és ez feltűnt a megfelelő helyeken lévő embereknek. Patrick tehát kémkedik, közben pedig igyekszik életben maradni, lehetőleg szabadon.

Különös dolog, amikor külföldi ír kishazánkról könyvet, hiszen egy idegen mindig másképp látja a helybeli viszonyokat. Mi, akik itt élünk, reménykedünk, hogy nálunk másképp történik minden, legyen szó akár gazdaságról, akár politikáról, hogy mi nem vagyunk olyanok, amit a filmeken is látni. Tudjuk, mit tudjuk, naponta átéljük a korrupció létét, a csatározások eredményeit látjuk ugyan, de hogy ki hogyan és kiken keresztül (gázolva) jutott el adott pozícióba, vagy kapott meg javakat, már csak találgathatjuk. Azért jó ez a könyv, mert sokak hozzáállását, gondolatait, véleményét közvetíti, szavakba és logikus történetbe önti a sejtést, amit a magasabb helyeken levők egy kézlegyintéssel elintéznek, netán arra sem méltatják, hogy beszéljenek róla, mert amiről nem beszélnek, az nincs. Szerintük.
Bennünket most a tőke irányít, legyen szó akár a törvényhozásról, akár a munkába állasról, de hogy kié ez a tőke, és honnan jön, arról a leghalványabb sejtelmünk sincs. Jöhet akár az ilyen Holt-féléktől, aki bár tipizált alak, elég egyszerű és átlátható célokkal (meggazdagodás minden áron. melyik tőkés nem ezzel fekszik és kel? hát az, amelyik már hatalmat is akar. na mindegy.), így nagyon is könnyen elképzelhető, hogy pár száz Holt megfordult már az országban itt-ott  elhelyezve egy kis pénzmagot fialásra.
Semmivel nem különb terep a mi országunk sem, mint bármelyik másik, pénzért minden és mindenki megvehető. Ezt nem csak a könyv mondja, én is látom és tudom, mint ahogyan sokan mások is. Következménye a legritkább esetben van.

A történet teljesen középszerű, de nem is ebben van a nagy erénye a könyvnek, hanem a kimondott és leírt összefonódásokban, és azokban, amiket a hatására végiggondol az olvasó. Jól látja a törvényszerűségeket, emiatt nagyon jól épül fel a regény is. A kezdeti kis megbízatás végül hajtóvadászattá válik, ami... és most majdnem leírtam, hogy ami a valóságban nem így történik, dehát tudhatjuk mi azt, hány Patrick és Holt rohangál ma is az országban, ki tudja, mit kutatva és mi elől menekülve, az életüket féltve?
Rengeteg gondolatom van a könyvvel kapcsolatban, de ezek már messzire vinnének, és ez nem feladata se a blognak se egy recenziónak, de az biztos, hogy érdemes elolvasnia annak, akit érdekel, hogyan látja  a mindennapos ügyleteket, üzleteket egy idegen, és talán épp ezért objektív szem. Én mindig mondom, hogy ez most egy nagyon érdekes korszak. Nagyon nehéz megélni, de teli van meglepetéssel, és olyan átalakulás részesei vagyunk, amit át sem láthatunk. Mint a bolha a nagy elefánton, aki folyamatosan látja ugyan az elefántot, egészében mégsem fogja soha megpillantani. Mert a jelen az ilyen, egy nagy elefánt.

Nem kell persze minden gondolatával és logikai kapoccsal egyetérteni, biztosan más másképpen látja, tapasztalás kérdése minden, az biztos, hogy gondolatébresztő könyv egy elég átlagos történetbe csomagolva. Ezért megéri elolvasni.

Vannak azért negatívumok is. Amilyen logikus a történet elméleti síkon, olyan logikátlan a megvalósítás. Olykor nem tudtam, hogy akinek a nevét olvasom, mert mondjuk épp telefonált, vagy találkozott valakivel, hogy került oda? Addig hol volt? És aztán hova lett? ja, hogy csak álnéven mutatkozott be? Eh. Néha azt is nehéz volt követni, hogy ki beszél, az átadott információkat tekintve valószínűleg az okosabb és jólinformáltabb, aki nagy valószínűséggel nem Patrick, de egy kicsit következetesebbnek nem ártott volna lenni. Az egyik helyről a másikra való utazás leírása is pár szóban el van intézve, kivéve, ha az út alatt kellett valami érdekességnek történnie. A történet nagyon rövid, és sok minden van belesűrítve, a részletes jellemrajz, vagy akár az, hogy ki hogy néz ki, az elég rendesen kimaradt. Ez most kivételesen nem zavart, mert arra koncentráltam, hogy összeálljon a történet, és kibogozzam a szálakat, mert ennek a könyvnek inkább ez a célja, a jellemekre meg úgyis lehet következtetni, egy elég szűk spektrumon belül, elég tipikusan sablonosak a szereplők. A sok összefonódott szál mélységeibe nem látunk bele, az akció és a pörgés csak a felszínen történik. Nem tudjuk meg, hogy dolgozik a maffia, a titkosszolgálat vagy a korrupt üzleti élet - ez valahol rossz, mert kíváncsi lettem volna rá, valahol meg jó, mert ez ad egy kis hitelességet a történetnek, hiszen nem feltétlen fog belátni a kulisszák mögé, ha belecsöppen egy ilyen kusza helyzetbe az ember.
A borítóról is említést kell tennem, mert első pillantásra nekem nem tetszett, de aztán megnéztem tüzetesebben , és rájöttem, hogy végülis de, nagyon tetszik. Kellemes az összhatás, és a masni a töltényen ráadásul dombornyomott, majdnem 3D-s érzetet kelt. A könyv kicsi és könnyű, épp alkalmas, hogy útközben olvashassuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése