2012/10/19

Alice Hoffman - A tizenharmadik boszorkány

Hamarosan kapható a boltokban Alice Hoffman legújabb könyve, a Galambok őrizői, amit most a Maxim ad ki. Ennek örömére most elkezdem kitenni a Hoffmanos posztjaimat a régi blogról, csak hogy a saját szemetekkel olvassátok, hogy miért is kell nektek az (meg ez) a könyv.:)

A családregény napjainkban játszódik Massachussettsben, és Unityben, egy kisvárosban. A jelenben három Sparrow-lánnyal ismerkedhetünk meg, három nemzedékkel, és rajtuk keresztül visszamenőleg a család nőtagjainak, és a kisvárosnak a történelme is feltárul. A Sparrow lányoknak van egy sajátossága: a 13. születésnapjukon mindannyian különös képességekkel ébredtek. Volt, aki a víz alatt sokáig tudott lélegezni, aki megérzi a hazugságot, aki órákat tudott lefutni egyhuzamban, aki a fájdalmat volt képes enyhíteni, és akadt, aki mások álmait látta. Az első boszorkány, aki a legtöbbet szenvedett, aki a legtöbb és legádázabb atrocitásokat volt kénytelen elviselni, nem érzett fájdalmat. Különösen kegyetlen képesség, leginkább a gazdájára nézve.
Az események a nagyvárosban, és Unityben, a kisvárosban zajlanak; a nagymama, a lánya, és unokája története ez, akik próbálnak jól bánni képességeikkel. A legnagyobb bonyodalmat a kislány, Stella képessége okozza, hiszen azzal, amit előre lát, sokakat veszélybe sodor, akaratán kívül. Azzal, hogy előre látta egy nő halálát, és rávette apját, hogy próbáljon meg a végzet ellen tenni, végzetes félreértés történt: apját lecsukják gyilkosság vádjával. Ők a kisváros védett légkörébe menekülnek vissza, el az igazi gyilkos elől, és közben tárul fel előttünk a családi múlt, a város múltja, a boszorkányok hatása minderre.

Hoffman nagyon jó jellemábrázoló, amit igen fontosnak tartok, ha arról van szó, mennyire jó egy regény. Ez a regény nagyon jó, minden kritériumnak megfelel: valósághű, szellemes, karakteres szereplőkkel teli, misztikus sztori, ahol a szereplők nem folynak egybe, mindegyiknek sajátos személyisége van, és abszolút illenek a történetbe, és illenek egymáshoz. Igazi boszorkányos történet, kellő misztikummal és romantikával fűszerezve, amiből nem maradhat ki a történelmi háttér sem.

Kiadja a Geopen.

2 megjegyzés:

  1. Heló!
    Valaki leírná, hogy a 13. boszorkány milyen korosztálytól ajánlott?

    Előre is köszi!:)

    VálaszTörlés
  2. Bia, nem YA, ha erre gondolsz. bárki olvashatja, korosztálytól függetlenül.

    VálaszTörlés