Témázunk - Nézzünk sorozatokat

Ahhoz képest, hogy mennyit megnéztem már, nem vagyok fanatikus sorirajongó. Egyetlen szabályom van, hogy csak feliratosan nézek bármit. És egy problémám: ha beszippant, nem akarom abbahagyni. Ez már csak azért is veszélyes, mert van, hogy felhalmozódik akár 2-3 évad is, amikorra nekiállok nézni. És akkor nincs megállás.
Aztán vannak azok a sorik, amik úgy alapból nem feltétlen kötnének a gép elé, de biciklizéshez tökéletesek a pörgés miatt. Ezeket tudom részenként nézni, mert addig tekerek, amíg tart egy rész, aztán majd folytatom a következő alkalommal.
Van egy csomó jó vagy kevésbé jó könyv, amiből sorit csinálnak. Ilyenkor mindig el kell gondolkodnom, hogy mit is akarok, nézni vagy olvasni?
Van, hogy nem kérdés, mert mindkettőt, de ahhoz nagyon jónak kell lennie. Mint pl. Morgan regényéből készült Altered carbon, vagy az Expanse, de itt is ügyelek a sorrendre, hogy először olvasok, aztán nézek.

KRIMI/THRILLER/HORROR
A Big Little Lies-nál dilemmáztam, hogy olvassam-e vagy nézzem, a nézés mellett döntöttem. Igazság szerint kicsit tartok Liane Moriarty-tól, nem olvastam még tőle, és nem tudom, mennyire chick-lit-esen ír. A témái mindenesetre jók, de az még nekem kevés. A BLL viszont soriban baromi jó lett, nagyon jól összeválogatták a színészeket is hozzá, meg a történet is ott volt.
Nem tudom, a Killing Eve-et minek szánták. Egy szuszra végignéztem az első évadot, mert roppant szórakoztató ez a bérgyilkos-ügynök kergetőzés (meg nagyon szeretem Sandra Oh-t), de alapból ez egy roppant komolytalan történet. Szó szerint vették a szórakoztatást a készítők, és ahelyett, hogy szétenné a nézőt az ideg, inkább folyamatosan röhögnie kell.
Cormoran Strike sorozata az, amit inkább nézek, mint olvasok. Tom Burke elbűvölően suttyó Strike szerepében, nagyon bírom, és Robin szerepére is nagyon megtalálták Holliday Graingert.
Tim Roth olyan színész, akire odafigyelek a Lie to me óta, és amiben csak lehet, megnézem. Legutóbb a Tin Start vittem végig, abszolút addiktív. Nem okozott csalódást most sem, és várom a következő évadot.
A Castle Rock egy kitalált kisváros, nagyjából egy egész történetté kovácsolva King Maine-ben játszódó mindenféle egyéb regényeiből kiszemezgetett részleteket. Fura, akárcsak King horrorjai.

TÖRTÉNELMI
A Homeland elég komoly sori, pont ezért elég rendszeresen belassul a történet, bár az is igaz, hogy a terrorizmus az a téma, amivel valszeg nem szívesen viccelnek még a tévések sem. Még nincs vége, a 8. évad következik, ebből kicsit le vagyok maradva. Elég lassan indul be, először nem is nagyon tudtam hova tenni, igazából egyik szereplőt sem szeretem különösebben, aztán azt vettem észre, hogy már az ötödik évadot nézem, és élvezem.
A Strike Back nem igazán történelmi, csak szimplán katonás, de nem tudtam máshova sorolni, és ha már a Homelandben is van lövöldözés meg üldözés meg emberhalál, a SB is elfér itt. Szembejött már velem jónéhány különleges alakulatos sori, de egyik sem tudott a nyomába érni. (nem is néztem őket)
Mindenkit meg fogok lepni vele, de az egyik legcukibb sori, amit néztem, a Lost in Austen, ahol egy talpraesett 21. századi lány véletlenül Austen regényében és korában köt ki. Bájos sorozat, és a főszereplő már eleve szimpi volt egy másik soriból, amit előzőleg láttam, aminek a címét nem tudom, csak azt, hogy gimis boszis/vámpíros volt.
A történelmi sorozatokban abszolút favorit a Vikings. Képes vagyok többször végignézni az évadokat, egyszerűen imádom. Mindenki tökéletes, abszolút képes volt felvenni a rá osztott szerepet.
A Downton Abbey-nek sajnos vége, ez is olyan sori, amit simán tudnék bármeddig nézni. Történelmi dráma, családtörténet, angol vidék, brit arisztokraták, kastélyok, ármánykodás, intrika, szóval minden együtt van, amiket egyébként is szeretek a történelmi regényekben.
A Tutankhamun egy tömény, és nagyon rövid kis minisorozat, amit inkább hideg téli estéken ajánlok megnézésre, mert árad belőle a sivatagi meleg. Természetesen nevéhez híven a fáraó sírjának megtalálása körüli maceráról szól, de inkább a maceráról, mint magáról a sírról.
VIKINGS

SCI-FI
Tudom, hogy ez alapvetően egy sekélyes hozzáállás, de ha a színészek nem jönnek be, lehet akármilyen jó, én biza nem nézem. Az Expanse majdnem ezért vérzett el nálam. Holdent képtelen vagyok megszokni, de a többiek egy kicsit billentettek a mérlegen. Meg hát azért nem vagyunk annyira eleresztve igényes látványvilágú sci-fikkel, hogy ezt ki lehessen hagyni.
Az ősidők egyik csodája a Voyager, majd jött a Battlestar Galactica, ezeket is féltve őrzöm, bár inkább emberem miatt. Ő szokott maratonokat tartani belőlük, és én ilyenkor odaragok néhány részre.
A Timeless amolyan kis lightos időutazós, ezt inkább azért nézem, mert mindig előkerül valami érdekes adalék a korokhoz.
A Wayward Pines szintén egy emlékezetes sori, de inkább a könyv miatt, mert az sokkal összetettebb és meglepőbb fordulatok vannak benne, amiket a soriban mintha direkt előre lelőttek volna, ahelyett, hogy rávezették volna a nézőket. Bár ez biztosan nem olyan egyszerű képekkel, mint szavakkal, szóval inkább csak önmagában kell néznem, a könyvektől erősen elvonatkoztatva.
Counterpart nem egy nagy durranás. Amikor véletlenül átjárót nyitottak egy másik világra, a mi világunk egy változatára, onnantól odaát megváltoztak a dolgok. Az átjáró és a másik világ léte nem publikus, mégis vannak kémek és bérgyilkosok mindkét oldalon. Az intrikát és a cselszövést kiterjesztették a készítők a két világra, kellően megbonyolították a jellemeket és a szándékokat is, valami nekem mégis hiányzik, nem tud túl sokáig ülve tartani.
A Westworld az a sori, amit sokáig csak kerülgettem (a másik a Sense8), nem igazán tudom megmondani, miért. Sir Hopkins miatt egyébként is nézős lenne, de kicsit tartottam ettől a jövőbe oltott virtuális western-világtól. Aztán mekkora kedvenc lett (akárcsak a Sense8).
Ha már emlegettem, akkor egy kicsit beszéljünk a Sense8-ről. Ha olyan könyvet kellene mondanom, mint amilyen hatással rám volt, akkor az az Inkarnációk lenne, de egyébként nem hasonlít, itt nincs szó inkarnációról, csak emberekről, akik egymásra hatnak a különleges képességeikkel. Iszonyat elvont, és baromira élveztem minden percét.

FANTASY
Utoljára hagytam a kedvenc műfajom, mert ahhoz képest, hogy a könyvek elárasztják a piacot, filmen elég nehezen találok olyat, ami hosszabb időre bevonz.
A Vampire Diaries-nál először úgy tűnt, hogy csináltak egy csúcsszuper vámpíros sorit, aztán valahol elvesztettem a fonalat Elena érzelmeivel kapcsolatban, és egycsapásra megszűnt az érdeklődés. Egy ideig vámpírok nélkül voltam kénytelen létezni, mert pont amiatt, hogy a VD gyereke, az Originals-t is kerültem, egészen addig, míg meg nem hallottam Joseph Morgan wales-i akcentusát. Akkor én ott elvesztem, és úgy voltam vele, lehet ez akármilyen szar, én nézni fogom. Szerencsémre a spinoff az egy nagyon jó sori lett.
És jött egy újabb, a Legacies, ez még nagyon friss, de egészen biztosan nézős lesz.
A Lucifer főszereplője a szintén wales-i akcentusú Tom Ellis. Egyszerre krimi, dráma és angyalos-démonos, de semmi véresre és horrorosra nem kell számítani, sőt, időnként inkább komolytalan és vicces, főleg a közepefelé, ahol már nem tudtak magukkal mit kezdeni a forgatókönyvírók.
Ezzel ellentétben a Grimm megmaradt a szimpla fantasy-krimi vonalon, némi drámával, de mellőzve a komolytalanságot. A Grimm, aki civilben nyomozó, egyszercsak grimmé vált, és a segítőtársa egy nagyon szimpi vérfarkas. Ők ketten, jópár segítővel, nyomoznak a mindenféle természetfeletti lények által elkövetett bűnesetekben. Van itt vérhörcsögtől kezdve boszorkányfajzaton át démonig minden, és bár elég sok évadot megélt, nem mondanám, hogy bármelyik részen unatkoztam volna.
Penny Dreadful
Ha már vérfarkasok, a Bitten kihagyhatatlan. Míg a Grimmben Monroe, a vérfakas inkább a decens és unalmasabb vonalat képviseli (kardigánban jár, és óraműves), és hamarabb jut eszembe róla egy német álmos kisfalu 200 évvel ezelőttről, mint a technika kora, addig a Bittenben a farkasok nagyon másképpen néznek ki. Komolyabb trükköket alkalmaztak a megjelenítésükre, és a közösségük is jobban hasonlít a megszokott vámpíros-farkasos közegre. És meg kell, hogy valljam, hogy Greyston Holt személye igen nyomós érv volt a számomra, hogy nem hagyhatom ki.
Penny Dreadful - a sorozat, amit egészen biztos meg fogok nézni még párszor, hogy teljesen a mélyére juthassak. Egyébként Eva Green miatt kezdtem nézni, imádom ezt a nőt, de ez a sori elég sok meglepetést tartogatott még azon kívül is, hogy Josh Hartnett mennyire megférfiasodott a Fekete Dália óta. Ha kedvencet kell mondanom, az Originals mellett a Penny D. is ott van.
Amikor a Preachert nézni kezdtem, még nem tudtam, mibe is kezdtem bele. Képregény az alapja, és nyilván vannak eltérések, de nem igazán lényegesek. Nagy kedvencem Cassidy a vámpír, és Tulip, aki nemtom, mit is csinál. Mikor mit. A Prédikátort megszállja a Genezis, előkerülnek a pokolból is bérgyilkosok, meg jönnek angyalok is, akik nem feltétlen olyan segítőkészek, mint gondolnánk. Vannak benne elég beteg mozzanatok, nem teljesen százas mindenki, nameg Isten is meglépett, kimutatták a tévéjében, szóval eléggé le tudja kötni az embert ez a sokmindenféle probléma.

AMIKET NÉZNI AKAROK
A lista itt szerencsére nem olyan végtelen, mint a könyvek esetében.
House of Cards - Spacey botránya miatt tűnt fel, hogy úristen, én ezt még nem is láttam. És nem fogom a fickót ignorálni, sőt, engem ez a meeto kampány totál hidegen hagy, szóval bármi is van, nézni akarom.
American Gods - a könyvet olvastam, és Gaiman ide vagy oda, szerintem ez egy remekmű. Egyértelmű, hogy meg is kell néznem.
The Alienist - a könyveken már itt is túlvagyok, bár emberem azt mondta, ne akarjak kaját tudni a környékemen, ha nézem. Picit félek tőle.
Black Sails - ezt már elkezdtem, de annyira taszít a fekete hajú kékszemű kis görény szereplő, hogy abbahagytam, pedig érdekelne, úgyhogy leküzdöm majd a viszolygásom.
The Americans - orosz kémek Amerikában. Emberem mindig mondogatja, hogy imádni fogom, de ehhez egy picit több időm kell, hogy legyen.
Mindhunter - ebből is láttam már egy részt, de picit untam. Adok neki még esélyt, annyira csak nem lehet rossz.
A Discovery Of Witches - elkezdtem nézni, aztán rájöttem, hogy inkább olvasom. Elkezdtem olvasni, de aztán rájöttem, hogy inkább nézem. Aztán gyerekem megnézte, és kaszálta, mert túl romcsi.:D Szóval nem tudom még, mi lesz a sorsa, egy próbát megér.


A TÖBBIEK

CSATLAKOZÓK
Bea

Megjegyzés küldése

11 Megjegyzések

 1. A Vámpírnaplókat nagyon lelkesen néztem én is, aztán 4-5 évad után meguntam a sok nyűglődést, meg drámát amit alakítottak.
  A várólistádról én is szeretném majd valamikor az Amerikai isteneket, Caleb Carr könyve után majd a sorozatot is - A boszorkák elveszett könyvére pedig most függtem rá :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. szerintem is annyival több érdekesség lett volna, ha leszakadnak a VD-ben erről a szerelmi háromszögről.
   nekem ez a boszorkás nem jön be, pedig bizisten, próbáltam a környezetre fókuszálni.:D

   Törlés
 2. A vámpírnaplókat eleinte szerettem, aztán gőzöm sincs, hol hagytam abba, valamelyik évad közepén. :D Akkor még úgy gondoltam, visszatérek rá, de aztán mégsem.

  A Discovery of Witches kb. mindenkinél itt van, én nem vagyok odáig érte. A Lucifer nekem rettentő unalmas volt, pár részig bírtam.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. én elég nehezen kaszálok el sorit, amit évadokon keresztül nézek, de annyira felbosszantott, hogy még a gépemről is töröltem.:D
   óó, a Lucifer vicces. és az az akcentus...:))

   Törlés
 3. Ah, a Vámpírnaplókat 5 rész után abba hagytam, az olyan kis csajos film... :) - mondom én!
  Amin meglepődtem, hogy te Downton Abbey rajongó vagy :O OMG! Persze örülök neki ♥

  A Homeland szerintem brutál jó, és csak miatt néztem meg pár részt a Vikings-ből. ( pislog büszkén )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. csajos.:D mondjuk az, sztem pasik nem nagyon néznek ilyeneket.
   mérmint miattam néztél vikinget? tényleg?? óóó, most tök büszke vagyok magamra. még ha csak pár rész is volt.:D

   Törlés
 4. De jó, hogy említetted a Lie to Me-t, azt régebben akartam nézni (épp csak belekóstoltam valamikor, amikor tv-ben ment). :)
  Ez a biciklizéssel egybekötött sorozatnézés tök jó! :D
  Hmm, tényleg, Strike-ot lehet hogy jobb neked nézni, mint olvasni. :)) Viszont Moriartytól ne félj szerintem, nem az a sablonos chick-lit írás, hanem igényes szöveg, meg jó témák. Szerintem tetszett volna könyvben is a Big Little Lies. Nekem az első rész alapján a könyv sokkalta jobbnak érződik, szóval képzelheted :D
  Ez a Lost in Austen is jól hangzik, talán nekem is tetszene :)
  Még talán a Vikingekkel kéne egy próbát tennem, valamikor belefutottam egy részbe, és az nem volt rossz. :) Plusz jó pasik :D :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. aha, tök jó közben nézni valamit, mert nem unom magam halálra tekerés közben. és azért kell pörgőset, mert önkéntelenül is felveszem a film ritmusát. vin dieselnek van egy filmje, a babylon, na ott úgy tekertem, hogy csak a végén vettem észre, mennyire elfáradtam.:D
   oksa, akkor majd előveszek valamit, csak nem a bbl-t. szerinted melyiket olvassam tőle? annyi sorozatot olvastam mostanában, hogy jó lenne valami egyszerűt beiktatni.
   jaja, a lost in austen tuti bejönne.
   én nem is értem, hogy nem lehet szeretni a vikings-t.:D tényleg teli van jó pasikkal, meg tök érdekes a történeti része is, és az alapok nem kitalációk. pl. Lagertha is valós személy volt, tényleg jarl lett, és tényleg Ragnarral voltak életük szerelme, bár nem voltak együtt. meg a hatalmi harcok is valósak, a királyok, a hódítás, nagyon egyben van szerintem.

   Törlés
  2. Hát mivel csak kettőt olvastam Moriartytól, a BLL-t és az Add vissza az életemet, ööö jó kérdés. :D :D De amúgy jön az az új, a Kilenc idegen, annak marhajó a sztrorija fülszöveg alapján, olvasd azt! :)
   Ragnar, jujj, azt csak egy -ök választja el a Ragnaröktől blöáá :D Na, majd beiktatok akkor egy Vikingezést is, csak a világ ideje nem elég semmire se. :D

   Törlés
 5. Úh, te posztodról jutott eszembe, hogy a Penny D-t kihagytam a felsorolásból, pedig az nagy favoritom volt, nem csak Eva Green miatt. Most olvastam minap, hogy készítenek hozzá egy előzmény sorozatot, erre nagyon kíváncsi leszek. A Vikingset szeretném majd én is elkezdeni egyszer, a Westworld második évad engem sajnos lelombozott, akárcsak a Homeland, pedig azt én is darában toltam kb a 6. évadig aztán ott megtörtem. Nem vetettem még el, szeretném folytatni, csak hát kicsit zatyva lett az egész Quinn körül és ezt bántam. Amúgy én is szobabringázás közben néztem múltkor sorozatot, és kéne keresnem valami rövidebbeket, mert 30 perc bringázás rendes izomlázat okozott, és a sorozatnak még csak a felénél jártam :D :D :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. én meg a Terrort felejtettem ki, az is nagy kedvenc lett az utóbbi időben.
   lesz előzmény a PD-hez? dejó!
   a homelandben én is valahol a 6-nál hagytam abba, de nem azért, mert nem érdekelt, csak addig volt meg, aztán azóta meg nem folytattam.
   a nagyon hosszú részeket én is megfelezem, de ha normál hosszúságú (40-50 perc), én azt végigtolom. meg lehet szokni.:D

   Törlés