2013/02/20

Philippe Boulle - Viktoriánus vámpír - Különös beavatás, Papok tébolya, Megsebzett király

Ez a három kötetes sorozat valóban egy nagyon klasszikus, viktoriánus hangulatú, igazi, vérbeli vámpírtörténet. Rebecca családjával a könyvek kezdetén Egyiptomban él, az 1880-as évek végén. Édesapja vérbeli katona, de amikor arról volt szó, hogy eleget kell tennie családja hagyományainak, visszautaztak az ősi birtokra, Bernan Housra, ami az angliai Durham megyében állt. Édesanyja gyengélkedett egy egyiptomi esemény óta, de hogy pontosan mi is történt vele, azzal Regina nem nagyon volt tisztában. Angliába érkezésüket követően nem sokkal Emmára, az anyjára az egyik cseléd talált rá, úgy hiszik, már halva. Akkor pillantotta meg először Regina azokat a borzalmas sebeket, hegeket és mintákat, amik anyja testét borították. Nem sokra rá Emma családja meglepte a birtokot, és el sem mentek addig, amíg a hagyományaik szerint végső búcsút nem vettek rokonuktól. Reginának azonban a gyász csitultával szöget ütött a fejében, hogy nincs minden rendben anyja halála körül, és elhatározza, kideríti az igazságot. Ebben segítségére vannak vőlegénye és annak két katonatársa, és a szépséges Victora, aki bevezeti a vértestvérek éjszakai társadalmába.
SPOILER-VESZÉLY
És bár Regina erről nem tud, csak mi értesülünk róla, olvasók, Reginára felfigyeltek. Valakik. Többek is, akik, mint utóbb kiderül, nem egy oldalon állnak. De hogy ki mit is akar tőle, és miért is olyan fontos nekik, ez még jó darabig rejtve marad. Mert hogy Emma lánya, ez még nem adna okot ekkora érdeklődésre. Az, hogy az igazság kiderítéséhez egy egészen különös világba kell belépnie, a vámpírok világába, Reginának eszébe sem jut először, pláne, hogy ilyesfajta ragadozók valóban létezhetnek. Mert bizony Boulle regényében ezek a vámpírok nem édes-nyálas-szépséges férfiak, akik egyik nőt dugják a másik után, ők rothadó, bűzös teremtmények, akikből egy szempillantás alatt előtör az állat. Erotikus kisugárzásukkal a bűvkörükbe ejtenek nőt és férfit egyaránt, és rendelkeznek a klasszikus vámpír-tulajdonságokkal: nem képesek befogadni az étel, italt, nem bírják a napot, tipikus éjszakai lények, földdel teli koporsóban alszanak, ha éhesek lesznek, könyörtelenül ölnek, és gyökerük Magyarországig nyúlik vissza. Vigyázó teremtményeiket, a ghoulokat vérükkel láncolják magukhoz, és bár dúl a különböző klánok között a gyűlölködés, igyekeznek betartani saját szabályaikat.
A szex, ami újabban szinte az egyetlen célja lett ezeknek a romantikus vámpírkönyveknek, itt egészen másfajta köntösbe bújik. Egyrészt természetesnek tűnik, másrészt semmi emberi nincs benne. A kéjvágy, ami szereplőket olykor elborítja, ha kicsit is a tudatuk mélyére néznek, érzik, hogy természetüktől távol áll, mégsem tudnak ellenállni egy vámpír vonzásának. Regina útja közöttük vezet el anyjához, és még ilyen segítők mellett sem épp veszélytelen ez a vállalkozás. Mint minden világban, itt is vannak a háttérben megbújó "lázadók", akik az uralkodó elpusztítására törnek, és itt igen különleges dologra van szükség, hogy egy ezeréves szörnyet el tudjanak pusztítani. Több szálon fut a történet, ugyanis nem csak Regina kutat anyja igazsága után, hanem Beckettet, a vámpírt is megismerjük, akit évszázadok óta érdekli fajátájának múltja. Különös helyeken fordul meg, ahol mindig talál valami érdekességet: szimbólumokat falakon, kéziratokban, testeken, különös rituálékat, a vámpírok különböző fajait, akik közül is a szétiták, Szét hívei a legtitokzatosabbak. Kettejük útjai keresztezik majd egymást, de talán nem mesélném el a könyveket.
SPOILER-VESZÉLY VÉGE

Annyira nem volt köztudatban ez a sorozat, hogy ha Jane nem szól, micsoda kincsre bukkant, biztosan nem is tudnék róla. Valahogy eltűnt a süllyesztőben, pedig nem ott van a helye. Boulle világa vetekszik a sokak által klasszikusoknak tartottakkal, Stokerrel, Rice-szal. Egy olyan sztorit dolgozott ki, ahol ez a rothadó vámpírvilág csak olykor szépséges, ha a vámpírok hajlandósága (személyisége) azzá teszi, de egyébként bűzlik, oszlik, és mocskos. Titkos társaságok, összeesküvés, vérmágusok, boszorkánymesterek, élőhalottak mesterkedésének olyan világa ez, amit a romatikus szerelmestörténetre vágyóknak messzire el kell kerülniük, viszont aki vágyik egy igazán klasszikus vámpíros történetre, de már kívülről fújja a Drakula sorait, annak ezt mindenképpen el kell olvasnia. Én nagyon bele tudtam merülni ebbe a kemény világba, sajnáltam, hogy vége. Kevés ez a három könyv.


7 megjegyzés:

  1. Újraolvasás? :) Lehet, hogy előre hozom a sorozat olvasását. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. á, nem olvastam újra, ez még a régi blogról való.
      hozzad, mert sztem nagyon jó.:)

      Törlés
    2. Cassiet is akarom majd olvasni, de mikor lesz ennyi mindenre időm, arról fogalmam sincs. :)

      Törlés
  2. :o De jónak tűnik! Én nagyon szeretem a klasszikus és nem agyonmisztifikált vámpír ábrázolást. A mostani fantasy vámpíroktól már egyre inkább rosszul vagyok. Köszönöm az ajánlást! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. akkor ez nagyon neked való lesz, mert ez még a régi iskola szerint íródott.

      Törlés
    2. Érzem, hogy az én nevem van rajta, szép, kerek és díszes nagybetűkkel. :D

      Törlés