2013/03/23

Az elvarázsolt könyvek II.

Gondolom, sokakat az olvasási élmény érdekel, mármint akinek még nem nagyon járt olvasó a kezében.
Látványilag teljesen papírérzet, viszont azért tény, hogy nem könyv. Csak egy oldala van, azon is kevesebb szöveggel, mint amennyit papíron megszokhattunk, de ezen kívül más különbség nincs. Akit a tartalom jobban érdekel, mint a forma, az hamar meg fog vele barátkozni.
A 6"-os képernyő elég méretes olvasási felületnek, kényelmes tartani is, lapozni is.

Amivel gondok lehetnek, az a formátum. Egyébként sem egy villámgyors kütyü, a lapozásnál szellemképes, a beolvasás sem megy tizedmásodperc alatt, de ha doc-ot próbálunk beolvastatni vele, azt hatványozottan lassabban viszi. A doc képernyőfelbontása is egészen más, prc-nél. A prc faltól falig van, margó nélkül, a doksi viszont ugyanazt  a képet adja vissza, mint amit a word-ben látunk, margóstól, oldalastól, mindenestől. A betűméret itt összemegy, aki picit rosszabbul lát, az már nem fogja szeretni. Előzetes szerkesztéssel persze lehet módosítani a dolgon, ki kell sakkozni, milyen oldalbeállítás a nyerő, ha mindenáron doc-ban akarunk olvasni, vagy átméretezzük a menüből.
A lassú kezelés miatt én inkább epubba konvertáltam, vagy prc-be, attól függ. Ezt a kettőt rendben viszi, átlagos beolvasással, és normál képernyő megjelenítéssel.
A pdf már más tészta, ott a szöveg ugyan nem esett szét, viszont mivel nem a megfelelő méretezéssel készült, így kettőt kellet lapozni, mire tovább vitt a következő oldalra. Másnál meg nem látszódott a szöveg egy része a lap alján. Ki kell sakkozni, mekkora az ideális méret, de nem igazán kínlódtam vele, amíg az epub vagy a prc elérhető, amit rendesen kezel, nem muszáj kínlódni vele.
Aztán elvileg kezeli a html-t. A prc készítésekor (ha mobipocketet használunk), keletkezik egy html file. Amiből valamilyen oknál fogva nem akart a progi prc-t csinálni, ott a html-t olvastattam be. Viszont ennél az volt a bibi, hogy az ékezetes betűk helyén kicsi négyzet volt, amit lehet, hogy valami trükkel ki lehetne küszöbölni, de pont ugyanazért nem kínlódtam vele, mint amiért a pdf-fel sem.

Olvasás közben a menü gomb megnyomásával elérhető jópár funkció, például a zenehallgatás, a képernyőforgatás, automatikus oldalváltás, ki lehet választani konkrét oldalszámot, ahová ugorjunk, vagy lehet keresni a szövegben. Lehet állítani a betűméreten, betűtípuson, lehet margót változtatni (ami szerintem csak helypazarlás), és a sorközön is lehet állítani, plusz még be lehet állítani azt is, hogy az összes könyvre érvényesek legyenek a paraméterek.
Innen elérhető a felolvasás funkciója, de a beállítás szerint csak angolul és kínaiul olvas fel. Hogy miért pont kínaiul, fogalmam sincs, de mivel lehet a sebességen és a hangerőn is állítani, ha nagyon lassan és hangosan mondja, hátha megtanuljuk közben a nyelvet. Így lehet leigázni a világot kérem.

Lehet rá szótárt tenni, amire nálam azt írta ki olyan kis kínaiasan, hogy 'nincs szótár van kiválasztva'. A gyökérben létre kell hozni egy Dict nevű könyvtárat, ide kell bemásolni a szótárat. Van leírás a szótártelepítésről, de nekem nem akart sikerülni, nem is azok a file-ok voltak a kicsomagolt állományban, amiket írt, úgyhogy ez még várat magára.
A hálózatból tudunk netezni, de mivel nincs a környékemen wifi, ezt nem próbáltam, meg aztán, netezni ott a gép.
A beállításoknál lehet az időt, a betűtípust, a készenléti időt állítani, ezek a lényegesek, plusz gondoltak a drm-védelemre, itt lehet a saját adatokat megadni az adobe fiók elérhetőségéhez. A tulajdonságokban lehet kiválasztani az epub olvasót, ami lehet adobereader, vagy fbreader. Az adobe-nál jópár funkció csak részlegesen van jelen, az fbreaderben viszont használható a szótár és a jegyzettömb, merthogy itt még olyan is van. Ha a gyökérben létrehozunk egy Fonts nevű könyvtárat, oda bemásolhatunk betűtípusokat, azok az fbreaderből használhatóak lesznek.

Ha beleállunk a könyvek közé, a menü gomb megnyomásával előbújnak olyanok, hogy filekeresés, meg törlés, itt lehet a listázást is változtatni. Kétféle megjelenítési mód van, a lista mód és a polc mód, ezeken belül is lehet változtatni a rendezési sorrendet idő, méret és szerző szerint. A középső nagy gombokon is lehet lapozni, nem csak oldalt, de hol működik a nagy gomb, hol nem, attól függ, hol állunk..
A képernyőkímélőt a Képek menüből a teljes képernyős módból lehet változtatni, a választék az általunk feltöltött kép, egyébként alapból csak egyetlen kép van rajta. HA az eredetit nem akarjuk megjeleníttetni, akkor bemegyünk a beállításokba, ott a képernyővédőbe, ráállunk a teljes képernyős módra, és töröltetjük, de bejelölhetünk néhány képet, akkor diavetítés-szerűen x időközönként változtatni fogja.

Ami külön öröm, hogy találtunk itthon egy Motorola töltőt, aminek megegyezik a vége az olvasóéval, így nem kell az usb-portomat foglalni, ha fel kell tölteni, hanem mehet közvetlenül 220-ról, de ha van olyan dugvilla, amihez usb-t lehet csatlakoztatni, az is tökéletes.
Amivel mégsem vagyok teljesen elégedett, az a tok. Ahhoz képest, hogy emiatt is döntöttem a típus mellett, nem tetszik. Sőt, kifejezetten csúnya, az olvasó mozog benne, és ha nem figyelek, ki is esik, úgyhogy azt hiszem, be fogok újítani egy másikat idővel.
Lámpa nem járt mellé, viszont van nekem egy csíptetős olvasóm, amit még a könyvekhez vettem, az tökéletes hozzá.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm! Kimerítő válaszokat kaptam a felmerülő kérdéseimre. :)

    VálaszTörlés