2013/06/29

Kevin Hearne - Hounded ~ Üldöztetve

Atticus O’Sullivan 2100 éves druida, de csak 21-nek néz ki, aki már jó pár évszázada menekül Aenghus Óg elől. Problémájuk forrása a Fragarach, a kard, amit Aenghus szeretne visszakapni Atticustól. Próbálkozik csellel, mások segítségével, de végül nem tudják elkerülni a végső küzdelmet, és azért úgy tűnik, Aenghus nem becsüli le Atticust, kellőképpen felkészül a csatára, csak egy kicsit elszámította magát. Megesik az ilyesmi.

Ez volt az a könyv, ami nem jelent meg könyvhétre, és meg kell mondjam, igazán bánhatjátok, de ha szerencsétek van, hamarosan olvashatjátok. Mert ezt el kell olvasni.
Először is, Atticus egy hatalmas fazon. Okos, vicces, és van egy kutyája, Oberon, akivel telepatikusan beszélget, néha Shakespeare-t idéz (amitől én falra másztam, de szerencsére van más hobbija is), vörös haja van, kecskeszakálla, és tetoválása. A tetkók nem díszítőelemek a testén, hanem komoly mágikus feladatuk van, a földdel való kapcsolatot segítik elő, mert a druidák a földből nyerik az erejüket, akár gyógyulni kell, akár csatára készülni.
Ezt leszámítva egyébként a létező legtöbb paranormális lény megjelenik a könyvben: istenek és istennők, mindenféle panteonból; az ügyvédei egy vámpír és egy vérfarkas (a tempei falka különösen szimpatikus csapat), démonok, hullafaló szellemek, és sok-sok boszorkány. Mert nem elég Atticusnak, hogy Aenghus ellen kell vonulnia, még a boszorkányok is keresztbe tesznek neki, és az istennők is csak játszadoznak vele.
A két kedvencem Morrigan volt és Brighid, bár egyikük sem volt éppen önzetlen, ha segítségadásról volt szó.

Remélem, a következő kötetek is megjelennek szépen sorban (eléggé le vagyunk maradva az eredetihez képest, ahol már a hatodik részt várják), mert ígéretesnek tűnik, hogy Atticus ezer év után tanítványt fogadott.
– ... Tudja, ez egy ír kard, és ez a fickó egy magángyűjteményben tartotta, ami nem tűnt helyesnek, ráadásul angol volt.
– Angol?
– Bizony. – Egy kis lelkiismeret-furdalást éreztem, amiért visszaéltem az özvegy gyenge pontjával, de nem állhattam egész éjjel az utcán egy lefejezett hulla mellett. A Bajok alatt az özvegy férje a Provóknál szolgált, és az UVF végzett vele, akiket az asszony – jogosan vagy sem – az angolok bábuinak tekintett.
– Akkor nyugodtan elkaparhatod a hátsó kertben, és isten verje a királynőt, meg a pokolfajzatokból álló szógáit! 
Mrs. MacDonagh a könyvben külön élmény, de gyanítom, hogy több van benne, mint egy régen meghalt katona özvegye. Valahogy az ilyen könyvekbe nem kerülnek bele véletlenül iszákos öregasszonyok, de ha mégis, az se lesz baj, mert nagyon jó fej az öreglány. 

Nem hiába akartam én annyira ezt a könyvet, eszméletlen jó. Humoros, akciódús, kalandos, titokzatos, és olyan dumák vannak benne, meg olyan szereplők, hogy hanyatt dobtam magam az élvezettől. (nem túlzok ám.) Atticus meg az a fajta ír, akit nagyon lehet imádni. Szerencsére az a 2100 év nem múlt el nyomtalanul felette, még ha külsejében meg is tudta őrizni a látszatot. Egyszerűen imádom. Meg a könyvet is. 

Köszönöm a Könyvmolyképzőnek az előolvasást, hatalmas élmény volt.:) 


7 megjegyzés:

  1. Na, ez bizony igaz! Zseniális könyv, és örülök, hogy tetszett! :) Most tartok a negyediknél. Júliusban érkezik a hatodik, teperek, hogy minél közelebb kerüljek hozzá ;) És a fordítást elnézve, bár pontosnak tűnik ennyiből, maradok az angolnál. A hangulat fele elveszett. Minimum, mert nem lehet visszaadni rengeteg mindent. Eredetileg ez így hangzott: „Ah, well then ye can bury the bastard in me backyard, and God damn the quieen and all her hellish minions.”
    Az már csak hab a tortán, hogy Mrs. MacDonagh valóban felbukkan még párszor ;)

    VálaszTörlés
  2. reea, aha, nincs baj a fordítással szerintem, nagyon jó hangot sikerült eltalálni.
    félek, hogy én is az angolra fogok rábukni, nem hiszem, hogy a közeljövőben utolérnénk az eredeti megjelenést.:( (még ez se akar kijönni, ugye.)
    nem is tudom, nekem mrs. macdonagh-nak megvolt a hangulata. ahogy lögyböli a whiskey-jét már kora reggel az üvegpohárban, meg hogy direkt beiszik templom előtt, hogy ne ott haljon meg az unalomtól.:D
    akkor jól sejtettem, hogy nem csak egy szimpla özvegy.:)

    VálaszTörlés
  3. Bár nem ide tartozik, de nem találtam jobb helyet:

    http://loki-olvasmanyok.blogspot.hu/2013/06/im-back.html

    Szerintem már vagy ötször megkaptad, de én is oda akartam adni. :)

    VálaszTörlés
  4. Nima, nem spoilerezhetek, így nem is mondok semmit, de az ír akcentus az, ami így hiányzik. És azt nem lehet lefordítani. Nem lehet visszaadni, ezért mondtam, hogy pontosnak tűnik, de... Szóval a hangulat. :)Az öreglány valóban nagy arc :D Mindig iszik, igaz ír özvegy ;)
    Szeptember 15-re van kiadva a megjelenés, csak ára még nincs, gyanítom, hogy nem tudnak versenyezni a 2,000-2,200 forintos angol árral sem, de már annak is örülök, hogy kiadják.
    A széria különbön úgy épül fel, hogy 3x3, aztán ír valami másik sorozatot, talán az is trilógia lesz, és majd visszajön még egy részre, ami Oberon szemszögéből követi az eseményeket. Na, azt nagyon várom. :D

    VálaszTörlés
  5. Loki, nagyon köszönöm.:D

    reea, hát ja, mondjuk én nem tudom, magyarul hogyan hangzana az ír akcentus, de sztem ehhez képest remekül megoldották.:D
    eddigi tapasztalataim szerint a szeptemberre meg októberre ígért megjelenések mind karácsonyra csúsznak, úgyhogy majd a fa alatt, ha szerencsénk van, ott lehet a könyv.
    nem tudom, miket ír még, de nekem jöhet minden tőle.:D olyan, mint brent weeks, meg abercrombie.

    VálaszTörlés
  6. akkor azt hiszem, hogy ezt a sorozatot elkezdem angolul, mert ha ennyire jó, akkor úgy sem várom meg a magyar megjelenést:)

    VálaszTörlés
  7. Titti, jól teszed. sztem én se fogok éveket várni a többi részre.

    VálaszTörlés