2013/06/14

Mennyire vagyunk nyitottak az újdonságra?

A Könyvmolyképző kiadó vezetője, Ildikó, ennél a posztnál kommentben említett egy igen érdekes dolgot. Gondolom, nem haragszik meg érte, ha szó szerint idézem:
1+1? nem rossz tipp, de olyat mások már csináltak bőven.
Tudtommal ilyet, mint mi a Silóval, még senki.
A mottó: minél inkább visszaadni az eredeti kiadási metódust egy olyan országban, ahol az e-book még gyerekcipőben jár.:)


Onnan indult az egész, hogy mi a franc is ez a Siló, ezzel a rövidke kis terjedelmével, és a ki tudja, hova haladó történetével.
De hogy nézett ez ki eredetileg? Az úriember, miután az előző könyve alig fogyott, úgy gondolta, saját kezébe veszi a sorsát. Az amazonon van egy olyan lehetőség, hogy mindenki árulhatja a saját könyvét. (nyilván van ennek valami kötöttebb formája, valszeg az amazon is kap az eladott példányok után részesedést, de nem jártam túlzottan utána, szóval nem tudom.) Így történhet meg az, hogy bár a kiadók nem találják elég jónak az írást, mégis pénzt tud vele keresni az illető. Így lett nagyon sikeres egy vámpíros regény, aminek a konkrét elérhetőségét nem tudom, de anno az index is cikkezett róla. Elvileg egy szokványos, szimpla kis romantikus sztori vérszívókkal, mégis, annyian megvették, hogy az írójának azóta nincsenek anyagi gondjai.

Így nem is csodálom, hogy Howey is gondolt egyet, és felpakolta a kész első fejezetet, 99 centért. vagyis 1 dollár. Jelenlegi középárfolyamon közel 219 forint, legrosszabb átváltással sincs több, mint 250-260 forint. Egyetlen fejezetért, e-ben. Szerintem nem sok érte, nekem egyéb fenntartásaim vannak a fejezetenként megvásárolt könyvekkel. de először kicsit vesézek.

8 rész, e-ben nagyjából 2000 forint, ha a teljes végárat nézzük. Szerintem egy nagyon korrekt ár, főleg, mert ha az ember egyben szeretné megvenni, akkor meg 6-6 dollár a 8 rész ára. Nyilván könyvben ott is sokszorosa, de ha már egyszer van az embernek olvasója, és vannak hozzá e-könyvek is, akkor nem feltétlenül kell mindenből a papírkönyvnek foglalnia a helyet otthon.
Ha az első fejezet eléggé ígéretes,  simán kiadunk a következőért 250 forintot. Ha már az első sem jött be, az se nagyon gond, nálunk ugyan egy kenyér ára (vagy félé, attól függ, hol vásárol az ember), ott kinn kicsit mások az arányok, szóval a lényeg, hogy fillérekért veszi, és semmit nem veszít, ha mégsem tetszik.

Hogy itthon ennek nincs sem alapja, sem múltja, az az e-könyvektől való, számomra érthetetlen viszolygásnak tudható be. Sok kiadó nem akarja bevállalni, vagy nem meri, van, aki viszont próbálkozik vele, és mióta olvasóm van, én is rendszeresen nézem a kínálatot. És igen, vásárolok is.:P
És egy kicsit átgondolva a silókérdést, még mindig ugyanoda kanyarodok vissza, mint legelőször.
Én ugyanis nem látom ebben azt, hogy ez az, amit még senki nem csinált, hanem pont azt látom, hogy ez az, amit mindenki csinál, ez most egy újabb formája csak az "akciónak".

Eleve itthon nem jött ki e-ben. Ha ránézek a kiadó e-kínálatára, azt kell látnom, hogy olyan 1800 környéke a rendes könyv. (számomra egyébként döbbenetes, hogy szinte azonnal beépült a tudatomba a Silóval az, hogy nem rendes könyv. a másik döbbenet, hogy közel ugyanannyit akarnak kérni az e-ért, mint a papírért. ezt sose értettem. persze, hogy nem kell senkinek e-ben papírárért.) Miután már kijött papírban 1500-ért, azt gondolom, az e-ára olyan 1000 körül mozogna. 999, csak hogy kedvesebb legyen a szemnek. Az mégis csak 3 számjegy.

És nekem ott van ezzel a problémám, hogy ez nem rendes könyv, vagyis van egy történet, aminek se füle, se farka. Persze, ülhetne az agyamon a rózsaszín köd agyatlan barbiistennője, és imádhatnám, és reszketve várhatnám a folytatást, és örülhetnék, hogy ez mekkora ötlet, de nem.
Rossz helyen van vége az első fejezetnek, legalábbis ahhoz rossz helyen, hogy az embert már olyan nagyon ne is érdekelje a folytatás. 1500-ért, puhakötésben. Meg úgy egyébként sem.

Nem szeretném, hogy úgy tűnne, hogy rászálltam a kiadóra, és folyamatosan csak őket fikázom, de nem tehetek róla, hogy olyan megoldásaik vannak, amik még másnak tényleg nincsenek (talán nem véletlenül), és muszáj kicsit agyalgatnom, hova vezet mindez, és hogy mennyire vagyok én nyitott az újdonságokra.
Ez alapján úgy tűnik, hogy semennyire, de tapasztalat, hogy mindent le lehet nyomni mindenki torkán, csak van, aki később szokja meg.
Szóval az az én nagy bajom, hogy bár értékelem az újításokat, és persze az igyekezetet, hogy itthon is legyen úgy mint külföldön (ingyen elérhető minőségi történet e-ben mikor lesz, kérem szépen?:), de ahhoz, hogy én fejezetenként vegyek meg bármit is, az kell, hogy érdeklődést keltsen bennem a történet a folytatás iránt, ami most itt elmaradt. nincs meg bennem az az érzés, mint a legtöbb könyvnél, hogy nem bírom letenni, csak még egy oldalt, csak még egyet, mert ez a történet kerek egész.
És ahhoz túl drága, hogy 8 fejezetért kiadjak 12 rugót, amiből kijön három tisztességes könyv, de ha ügyes vagyok és szemfüles, akkor akár 6 is. Anyagias vagyok? Szerintem nem, a könyv ára viszont az.
Hol itt az újdonság?:)

A forma pedig megintcsak egy olyan dolog, hogy ha már ragaszkodunk az eredeti metódushoz, akkor e-ben fogyaszthatóbb, és tényleg megéri azt a 300 forintot. Többet nem. És ez a fajta kiadási mód nekem sokkal szimpibb lenne e-ben.

Ti hogy álltok ehhez? Mennyire vagytok nyitottak az új formákra? Mi az, amire még azt mondjátok, hogy oké, ez jöhet, és mi az, amivel már nem terhelnétek a pénztárcátok?

48 megjegyzés:

  1. eltelt 4 óra hossza, és még sehol egy komment?! ennyire csak nem kényes a kérdés.:D

    VálaszTörlés
  2. Én igazából azért nem írtam, mert nem hiszem, vagy nem hittem, hogy ez a "meglepetés" vagy újdonság amivel készülnek még hátravan :D Legalábbis a mézesmadzag kommentből azt szűrtem le, tudod, ahol rákérdeztél az 1+1-re. Szóval végülis azt, hogy ez részletekben jelenik meg és hogy ez tulajdonképpen anyagilag rossz az olvasónak, bár kétségtelenül újszerű, és biztos van, akinek szimpatikus, hogy ilyen kis rövidségeket elkönyvelhet olvasott könyvként, illetve akiknek szimpatikus fejezetenként várni egy könyve, khm, mi is volt a mondat eleje...? :D ezt már tudtuk, és hát jó nem jó, akinek jó, megveszi, vagy kapja recibe, akinek nem jó, angolul omnibus, jóval olcsóbban és egyben. :)
    (Aki nem tud angolul tanuljon meg és ne itt vinnyogjon - igen, gonosz vagyok, sajnálom :D)

    Amúgy nem mondanám magát a részletekben közlést olyan nagy újdonságnak. Vegyük a Bridget Jones naplóját, ami naplórészletekben indult valamilyen lapban, igaz, hogy nem ugyanaz a dolog, de azért is ugye fizettek, biztos ki lehet számolni, hogy ez miért volt jó, plusz akik addig olvasták, utána megvették a könyvet is. De a BJ amúgy is sikersztori.
    Aztán itt az Aba, Rupáner-Gallé Margóval, akinek mindenki megörült, hogy milyen olcsó, m ert 1150 Ft egy kötete. Csakhogy ezek is inkább füzetkék, 150 oldal körül vannak, asszem Nikivel (Könyvesem) beszéltem meg, hogy hát igazából ha belegondol nem olcsó, mert egy normál könyvnyit végülis ugyanúgy 3500 ft körüli áron kap meg a Margó féle könyvek három kötetéből.

    Engem az is aggaszt a témában, hogy a kisregény műfaj az meg valahogy kezd teljesen kihalni. Csakis a sorozat meg a flytatásos létezik, jó, van csomó regény is, az nyilván nem megy ki a divatból, a kisregény meg valahogy leült, pedig a mai marketingszokásokat tekintve, jól lehetne eladni hosszához képest :D

    VálaszTörlés
  3. Ja, és nesze neked komment! :D :D most aztán olvashatod!

    VálaszTörlés
  4. Bkker, és most látom, hogy pont az ellenkezőjét sikerült írnom az első mondatomba a hosszú kommentnél, mint akartam...
    Én igazából azért nem írtam, mert azt hittem, hogy ez a "meglepetés" vagy újdonság amivel készülnek még hátravan :D így gondoltam...

    VálaszTörlés
  5. Teljes mértékben egyetértek. ;) Nem arról van szó, hogy az újítások ellen lennék, ám nem vagyok hajlandó 60 oldalért 1500 Ftot (oké, kedvezménnyel 1200, de még az is döbbenet sok érte) adni, főleg a jövőbe tekintve, hogy az egy könyvnyi - eredetiben 550 oldal ugye - sorozat így az egy könyv sokszorosába fog kerülni... Nekem a világ legjobb, legfullosabb története sem ér ennyit, mert az a helyzet, hogy ugyan telik könyvekre, nem panaszkodom, de azért nem a Rothschildok vagy a Hiltonok a felmenőim; szóval keményen megdolgozom a pénzemért - mint még sokan ugye -, tehát ésszerű keretek közt szeretem költeni is. :) Amint említetted, ebből a pénzből jócskán többször ennyi könyvet veszek. :D
    Azért ül döbbenet az arcomon, mióta a Siló megjelent, mert eddig a Könyvmolyképző volt az egyetlen kiadó, amelyiknél határozottan azt éreztem, hogy reálisan szabják az áraikat, és nem akarnak "lehúzni", bár ez persze erős szó, de érted. Tehát hogy ők voltak azok, akik nem akartak eddig irreálisan nagyot szakítani a könyveikkel. ;) És még nagyobb a döbbenetem, mert pl. az Ethan és Carter esetében a szokásos, reális árképzés jelent meg, tehát nem értem.
    Egyszerűen azt gondolom, hogy valóban megpróbálkoztak egy újfajta móddal, ám szerintem ez így, most és itt nem működik; és te már megfogalmaztad azt is, miért. 300-ért én is megvettem volna e-bookban; de ha papír könyv, akkor egyben egy korrekt árért, legyen 4000 Ft, nem bánom, de füzetke 1500-ért nem és nem. :) :)

    VálaszTörlés
  6. Pupi, én lehet, hogy naiv vagyok, de még várom, hogy mi lesz a nagy meglepetés, ami eddig még nem volt. mert ez lehúzásnak tűnik, részenként, olyan meg már volt, még ha nem is részenként. (elég ha csak a mindenféle fa- és aranydobozos twilight-szériára gondolok, aminek bődületes árai vannak, de biztosan van olyan hülye, akinek az kell, annyiért.)
    meg oké, ha nekünk szerencsénk van, megkapjuk recibe. de ez csak egy dolog, én gondolok azokra is, akik ezért pénzt adnak.:D
    nameg hadd ne mondjam, ez kijött, a hounded meg porosodik valahol, ki tudja meddig. igen, ez fájó pontom. smeg bosszant is a pazarlás, minden téren.
    a siló önmagában egyébként egy novella, így vagy e-re vagy újságba való.

    VálaszTörlés
  7. Ó, akkor nyilatkozom én. :) Egyrészt az én agyam is elborította a rózsaszín köd, mert tetszett A siló, de. Nem fogom magyarul megvenni, az angol omnibus verzió sokkal ésszerűbb megoldás - abban ott van egyben mind az 5 történet, 500 oldal és 6 euro valamennyi. Majdnem kijön az egész annyiba, mint ez az egy novella.

    Az új formák... szeretem, mikor a kiadók új ötlettel állnak elő, bár ez elég ritka jelenség, de szívesen tesztelem az új dolgokat.
    Hogy ennél a kiadónál maradjak: emlékszem, 1 éve volt a kiadónak egy hasonló forradalmi ötlete, az ARC. Abból és ebből kiindulva az alapállításom, hogy jó ötletek, rossz kivitelezés.

    Hogy mivel terhelném a pénztárcámat. Nos, az ilyennel semmiképp. 9 részes a sorozat (az utolsó most ősszel jön ki), s hiába növekvő nagyságúak a részek, attól még nagyon rosszul jön ki belőle az ember lánya. Mármint angolul az egész pakk kijön 20 euróból, magyarul? Nem szeretnék belegondolni.
    Az ebook piacot eddig egyszer mértem fel, hátha valami érdekeset találok... találtam, annyiért mint angolul a papírt (esetleg akcióban lévő magyar papírverziót).
    Persze olvastam, hogy milyen költséges előállítani ebookot is, meg papírkönyvet is, de azért hogy ilyen kis különbség legyen a kettő előállítása között?
    Mindenesetre, jó lenne, ha az újításokat nem érezném kissé erőltetettnek és pénzhajhásznak. De lehet túl naiv vagyok, hogy olyat várok, ami megérné nekünk.

    VálaszTörlés
  8. Lilith, azért a kmk nagyon el tud szállni. nem is kell a twilightra emlékezni, elég a beárazott e-könyveket megnézni. bár még mindig alatta van sok más helynek, szal ha úgy nézem, akár korrekt is lehetne, de se az Ad Astrás, de a Delta Vision-ös e-kkel nem tud versenyezni.
    gondolom, nekik sem rózsás a gazdasági helyzetük, de az a nagyobb gond, hogy a vásárlóiknak sem, és ez így egy jó nagy patthelyzetet teremt. úgysem fogjuk megtudni, mennyire vált be ezzel a feldarabolással a számításuk, de gyanítom, hogy nagy nyereséget nem fog hozni.

    VálaszTörlés
  9. Nima, igen, én is várom még a meglepetést, csak egyszerre két gondolatmenetbe gépeltem, és elszúrtam az itteni logikámat XD a harmadik kommentemben írtam, vagyis javítottam. :))
    Hát nem tudom... Az a helyzet, hogy midnig van vevő ezekre a dolgokra - akár a Siló novellára, akár a Twi szépdobozosra, akár az ilyen olyan különböző kiadásokra, díszkötetekre (pl HP-ból is van ugye felnőtt borítójú, első kötet díszkiadás stb stb), és bár van aki lehúzásnak látja, az aki esetleg nem vesz olyan sok könyvet, lehet hogy csak felkiált, hogy dejóóó, és viszi is.

    Jaj persze, én is gondolok itt a többiekre is, nem azért írtam a recikérést, csak saját szemszögből néztem. De én nem kértem a Silót se pl, mert a, nem fért bele épp az időmbe (akkor volt a Tűz is recinek, Jessie Lamb is, meg bw-től is...), akkor se ha rövid, b, pedig, hogy angolul érdekel jobban.

    Abstractelf, jó hogy felvetetted az ARC-kat, azóta nem is volt semmi ilyesmi...

    VálaszTörlés
  10. én nem tudom, hogy nyitott vagyok-e, de hülyeségre és lehúzásra biztos nem. ez kb. olyan, mint a futópados bicikli :D
    a világ legjobb történetét se venném meg így, annyira gáz ez így szerintem.
    60 oldal? nevicceljünkmár.
    olyan mintha 10 perces sorozatokban vetítenének le egy mozifilmet. mondjuk hetente egy részt...

    VálaszTörlés
  11. abstractelf, az utolsó mondatoddal megragadtad a lényeget: igen, olyat várunk, ami nekünk jó. és nekünk ez a darabolás cseppet sem jó.

    az ARCnál mi volt a rossz kivitelezés?

    szvsz az e-booknál nem az előállítás a költséges, hanem a jogdíj más. a nyomdába küldött cucc már szinte használható alapanyagnak, pár kattintás, és ott a végtelenített, örökké eladható verzió. ez, hogy olyan nagyon, de tényleg annyival nagyon sokkal többe kerül, ez csak porhintés. egyrészt ezzel el lehet passzolni a legális e-kiadást, másrészt mesterségesen lehet egy magas árat gerjeszteni.
    és lehet köpködni a kalózokra, de én hálás vagyok nekik, hogy ott vannak a mérleg másik nyelvén, és nem hagyják elszállni a kiadókat. (mondjuk rájuk is fogják rendesen, hogy miattuk nincs e-gyártás, ami megint egy baromság, de mindegy, ebbe most ne menjünk bele.)

    VálaszTörlés
  12. Pupi, aha, értettem én, na.:D
    persze, mindig lesznek vevők is a hülyeségre, csak nem tudom, hogy érdemes-e rájuk alapozni, lesznek-e annyian.

    szeee: és a poén, minden részhez meg kell venned a mozijegyet külön-külön.:D

    én egyébként vevő lennék valami normális újításra. ami tényleg újdonság, és nem azt érzem, hogy meg akarnak fejni.

    VálaszTörlés
  13. Nima, igazad van az e-bookok árazásával kapcsolatban, bár én egyelőre papírkönyveket veszek, mert még nincs olvasóm - ami késik, nem múlik. ;) Viszont abból azért bőven, és kimondottan szimpinek találom, hogy a kevésbé dundi köteteik pl. 2299 vagy 2499, míg más kiadók néha csúnyán elszállnak, pl. Lány a tükörben, két kis novella óriásbetűkkel 2990 Ft, döbbenet... Most is azért értetlenkedem, mert ezért a pár oldalas izéért elkérnek 1500 Ft-ot, de közben meg az eszméletlen vaskos Fekete prizma meg 3500, ami korrekt, szerintem.
    A Twilight és folytatásai tényleg durva áron voltak, azért 5e Ft sok még egy vastagabb könyvért is szerintem, ám abból legalább adtak ki zsebkiadást, én azokat vettem meg, szóval volt választási lehetőség, még ha persze azok később is jöttek ki filmborítóval, hogy még egy kört fusson, de az áruk okés. :)

    VálaszTörlés
  14. Lilith, pár éve jöttek be ezek a 3500-4500 forintos regények, akkor iszonyatosan soknak találtuk őket, mert akkoriban jóval olcsóbb volt az átlag. ők olyan nagyon nem emeltek árat, de nem is nagyon lehet hova, mert ha drágább, egyszerűen nem fogják megvenni, mert nincs miből. a kevesebbet egyszerűbb kiszorítani.
    egyébként én még a 3500-öt is sokallom, főleg, mert sok könyvük attól terjedelmes, hogy az indokoltnál nagyobb a betűméret és a sortáv. ha sok kmk-s könyvet olvasol, egy idő után megszokod, és fel sem tűnik, de elég egy másik kiadó könyvét mellé tenni, azonnal látszódni fog a különbség.
    de a zsebkönyveket bírom nagyon, azok olyan kis formásak. na, olyat viszont nem csinálnak a kiadók. a kmk se nagyon.

    VálaszTörlés
  15. Khm, én mindig próbálom azt hinni, hogy okos emberből több van, de nincs, szóval elég okos dolog néha a hülyékre alapozni :D - és most ezt nem úgy értem, hogy hülye aki megveszi a Silót, nehogy megtépjenek, hanem úgy átlagban. :)

    :D Ez a mozis analógia tetszik! hozzátenném: ÉS a popcornt és az üdítót is! :D

    ARC asszem nagyon szerkesztetlen volt és hibás, de nem biztos, csak rémlik az akkori véleményekből ilyesmi, de majd Abstractelf megmondja. :)

    VálaszTörlés
  16. PuPi, ez mondjuk igaz.:D (mármint hogy néha megéri a hülyeségre alapozni, egy ideig nyerő lehet.)
    az ARC nekem csak névről rémlik, már nem is emlékszem, mi volt ez.

    VálaszTörlés
  17. Hogy mindenkinek adtak. Nem úgy volt az Iron Kinggel, hogy kb. mindenki kapott, aki odament a kiadóhoz? Ha mondjuk a bloggerek kaptak volna mindössze, lehet elég sikeres projekt lett volna, hogy folytassák. Mert nincs más ilyen kiadású könyvük. Innen veszem, hogy nem volt jól kivitelezve.
    De egyébként nem érzem úgy, hogy a kalózok kiegyenlítenék a mérleget, inkább lehet őket vádolni mindenféle negatív eredménnyel, ahelyett, hogy máshol keresnék a hibát. Ami erős általánosítás, nem minden kiadóra igaz, de azért vannak, akikre igen.
    (Zárójeles megjegyzésedre:Ebook + ártás... ennyi erővel a könyvtári és kölcsön/utazó könyvek is, mert azt sem vesszük meg. Úgyhogy annyira értelmetlen kizárólag arra fogni, hogy nem fogynak a könyvek.)

    VálaszTörlés
  18. oh. én nem kaptam iron kinget. mondjuk nekem a hounded kell meg az üvegtrón, szóval mindegy is.:D
    de hogy nézett ez ki, hogy mindenki kapott? bement az utcáról, kérem szépen, könyvet szeretnék, és adtak neki? (bocsi, de nekem ez kimaradt.)

    a könyvek azért nem fogynak, mert drágák, az emberek meg inkább kajálnak, ha választás elé kényszerülnek. ennyi.
    egyébként a kalóz e-book meg a kiadói e-book között ég és föld a különbség, főleg, ha a kiadónál értenek az e-könyv készítéshez. (nem mindegyiknél, némelyiknek nem ártana felvenni a kapcsolatot valamelyik jóképességű kalózzal.) szóval már csak ezért sincs sok értelme rájuk mutogatni e-ügyben.

    VálaszTörlés
  19. Én sem kaptam akkor, mikor volt. De úgy volt, hogy a lámpagyújtáson lehetett beszerezni valahogy ingyen. És mindenkinek volt kb., mert az olvasás nagykövetei volt mindenki (Ez van beleírva a könyvbe).

    Én is így látom egyébként... (még ha jóképességű helyett jóképűt is olvastam). Mindenesetre kíváncsi leszek, ez a reform miként fog működni, s hányan veszik meg A silót már magában.

    VálaszTörlés
  20. Jó, lemaradtam, és talán már írtátok, de nevezzük már nevén a gyereket: pofátlan lehúzási akció. Ennyi.
    Azelőtt is giga betűmérettel nyomtattak 50-100 oldallal vaskosabb könyveket az eredetinél, de mivel jó könyveket hoztak, nem foglalkoztam vele. Ha vaskosabb, hát vaskosabb, de most kezdik egyre jobban kiverni a lécet. Azt hiszem az ő esetükben is áttérek majd angolra, bár jelenleg rengeteg olvasatlan könyvem van tőlük, és Cassandra Clare könyveit is magyarul szeretném befejezni, ez azt jelenti, ha jól számolok, hogy még három könyvvel biztosan hizlalom a kiadó bankszámláját. Velem nem lehet akármit megcsinálni. Nem kevés pénzt áldozok könyvekre, márpedig ezt szeretném értelmesen elkölteni. Tehát a magyar íróikat meg fogom venni, hiszen azt máshol nem olvashatom el, de más tekintetben, akár ama bizonyos kiadótól, tőlük is elköszönök. Uff! :)

    VálaszTörlés
  21. abstractelf, ja, a lámpagyújtás is rémlik. na, mindegy, sztem nem sok értelme van ingyen könyvet osztogatni, hacsak nem olyan gyenge, hogy még így is jobban megéri, mint bezúzni.

    reea, jól szóltál.
    mondjuk én tőlük nem olvasok magyarokat, nem igazán fekszik se az ízlésemnek, se az érdeklődésemnek, de egyébként érthető, hogy ha van más, színvonalas és olcsóbb lehetőség, egy idő után mindenki afelé fog fordulni.
    és ja, a kiadók még nem számolnak vele, hogy hamarosan felnő egy olyan olvasó generáció, akiknek nem lesz gond eredeti nyelven olvasni. rákényszerítik őket.

    VálaszTörlés
  22. szerintem már fel is nőtt egy ilyen generáció.
    a könyvtárunkban mostanában vettem észre, hogy kezdenek angol nyelvű friss megjelenéseket beszerezni, valószínűleg nem véletlenül, hanem mert van rá igény. 2-3 éve ilyen még egyáltalán nem volt.

    VálaszTörlés
  23. Én nyitott vagyok az újdonságokra, mint ahogy szerintem ti is, csak ne egyértelműen arra menjen ki, hogy jól megpumpoljon.

    Tudod mit kellett volna csinálni a Silós könyvekkel?Árukapcsolásként eladni,és nem ilyen kis füzet-könyvet csinálni, ami drága a kiadónak, hanem valami gyengébb minőségűt,de a célnak megfelelőt, mint egy Pesti Est, teletűzdelni a saját reklámjukkal,kiadványokkal, és azt mondani, hogy bármilyen könyvet veszel a könyvhéten (vagy bárhol), akkor megkapod +200-300 Ft-ért. Na, ez újítás lett volna!
    Szóval ha tényleg innovációra vágynak, akkor kérdezzenek nyugodtan, mert segítünk:D

    Nem szeretem a KMK-s könyvek formátumát,nagy betű, dupla sorköz, vastag könyv... Szerintem egyáltalán nem olcsó.
    Egyetlen szerencséjük (és a mi szerencsétlenségünk?) hogy lestoppolnak frankó szerzőket, mint pl Brent Weeks, akinek mindig meg fogom venni a könyveit kemény-kötésben, még akkor is, ha itthon legszívesebben egy e-bookot olvasnék, mert olyan vastagra csinálták, hogy fáj tartani...

    VálaszTörlés
  24. Titti, na ez jó ötlet lett volna. Mindenkinek lenne Silója, valószínűleg reklámoztuk is volna az ötletet, és utána mondjuk kiadhatták volna a 1-5-öt egyben, 4000-ért kb, és lelkesen hangsúlyozva, hogy ez részletekben jönne, de nem akarunk benneteket 1500-2000 per darabárral lehúzni, hanem csak ennyi egyben.

    Szeee, Nima, igen felnőtt már pár ilyen generáció. Meg kell valljam, én a moly előtt igazából rá se hederítettem soha a magyar könyvpiacra, kiadókra, megjelenésekre, mert minden angolul érdekelt - akkor még főleg azért, hogy ne felejtsem el a nyelvet akkor sem, amikor nem használtam aktívan. Csak utána sok volt a csábítás a könyves berkekben, és én is jól televásároltam magam magyarokkal, plusz ugye jöttek a recik is... De kezdek visszatértni oda, hogy meglesem mi lesz, aztán megveszem bookdeporól inkább, lévén, hogy több kiadás közül is választhatok, és olcsóbban is jövök ki nagyrészt. Vagy e-book.

    VálaszTörlés
  25. Az ARC lényege az volt, hogy a nyersfordítás kijött egy minimális példányban, előzetes reklámként.

    Titti ötlete tényleg jó ezzel az árukapcsolással.

    VálaszTörlés
  26. PuPilla: :) Tökéletesen igazad van. Még nem derült ki, hogy mi az újítás.

    Lilith: Örülök, hogy észrevetted, hogy reálisak az áraink. Erre a továbbiakban is számíthatsz.:)

    Abstractelf: köszönjük a nagyszerű és találó kritikát a molyon. Ha megengeded, idéznék belőle a meglepetés beharangozójában.

    Szeee: mi is örülünk, hogy sokan olvasnak angolul. Nem érzem, hogy ez a kiadónak rossz lenne. A tudatos vásárlói kör kialakulása mindenképpen jó nekünk, mert a céljaink jók.

    Titti: örülök, hogy szerinted is nagyon jók a szerzőink. Talán csak azzal egészíteném ki, hogy rengeteg munka van benne szerencse mellett.:)

    Nima: Ígérem, már nem sokáig kell várni, hogy megtudd, mire gondoltam. Az elsők között fogod megtudni mi az.
    Még akkor is, ha látható, hogy kemény kritikára, kemény szavakra számíthatunk.:)
    Őszintén szólva én bízom az objektivitásodban.
    Néhány hete olvastam a recenzióról szóló bejegyzéseidet, és nagyszerű összefoglalásnak tartom.
    Okosan végiggondolt, nagyon jól összeszedett, és mentes minden túlzástól. Méltán lett az egyik legolvasottabb posztod.
    Azt gondolom, ha az az ars poeticája, amit abban a posztban írtál, mélyen egyet tudok érteni vele.
    Nem biztos, hogy mindig mindenről ugyanaz lesz a véleményünk, de az álláspont tiszteletre méltó.
    Bízom benne, hogy az enyém is.:)

    VálaszTörlés
  27. ars poeticája=ars poeticád :)

    VálaszTörlés
  28. ars poeticája=ars poeticád
    :) elírtam

    VálaszTörlés
  29. Én várom is a meglepit, attól függetlenül, hogy jelen pilanatban is az angol felé hajlok. :) (ettől még ugyanúgy felhívom a magyar olvasók figyelmét a könyvre, ugyebár)

    És nagyon tetszett ez a komment így egyben.

    VálaszTörlés
  30. Ildikó, na, már nagyon kíváncsi vagyok. mikor fog kiderülni a meglepi?:))
    örülök, hogy értékeled a recikről írt posztomat, nem reagált még rá egy kiadó sem, pedig érdekes lenne tudni az ő hozzáállásukat is a témához. elég sok dolog bennem maradt ezzel kapcsolatban, nem akartam megsérteni más (tökismeretlen) bloggereket sem, meg a kiadói oldalba sem akartam belemenni, mert milyen jogon, szóval lehetett volna még mit írni, de sokaknak már így sok volt a témából.:> (amiről szintén gondolok valamit, de az most mindegy.)

    nem direkt vagyok ám kemény.:D
    egy mondatom sem konkrét kiadó ellen irányul, csak kiírom magamból a gondolataim a különböző jelenségek hatására. eléggé radikálisan szoktam véleményt nyilvánítani (már a többiekhez képest, akiknek vagy nincs véleményük, vagy nem merik leírni), és persze, lehetne semmit sem írni semmiről, főleg nem arról, ami felbolygatja mindenki kedélyét, de az meg nem én lennék.
    bár nem hiszek az objektivitásban, ettől függetlenül tényleg próbálom a kiadókat objektíven nézni, és néha az ő szemszögükből is látni azoknak a dolgoknak az értelmét, amiknek olvasóként nem látom. sok dologról pont ezért másképp is gondolkodom, mint egy kiadó, hitelesen nyilván csak olvasóként tudok megszólalni.
    nyilván a kiadók haladnak a maguk által meghatározott úton, ebbe kívülről senkinek nincs beleszólása, a blogger már csak figyelni és reagálni tud, de hatással lenni nem.

    VálaszTörlés
  31. Nima: gondolod, hogy nem tud hatással lenni? :)

    VálaszTörlés
  32. Ildikó: aha, sztem nem nagyon vagyunk mérvadóak, ha úgy vesszük. persze, attól függ, miről van szó, és ki mit ért hatás alatt.
    pl elég, ha csak a silót vesszük. tisztán látszik, hogy ez a fejezetes forma könyv-formátumban senkinek az ég egy adta világon nem jön be. te mégis azt mondtad, hogy ezek így lesznek kiadva, fejezetenként, hűen követve a külföldi példát. egyrészt külföldön sem könyv formában adták ki a fejezeteket, másrészt nem látok benne nagy rációt, ha ekkora az ellenállás.
    sokan mondjuk, hogy feleslegesen vastagok a könyveitek, amik így többe kerülnek, ha kisebb betűvel, kisebb sortávval dolgoznátok, sokunknak jobban tetszene. van, akinek persze mindegy, azok akkor is hanyatt dobnák magukat a vp sávot meglátva, ha oldalanként egy betű lenne csak.
    elég sok embert kiakasztott, hogy nem jött ki se a hounded, se az üvegtrón. azóta gondolom, már került papír is a nyomdába, de nincs róla szó, hogy a közeljövőben (mondjuk három-négy héten belül) mégis a boltokba kerülne.
    hirtelen ezek jutottak eszembe.

    amit én látok, hogy a kiadók sokszor tesznek úgy, mintha bevonnák az olvasókat a döntésbe, de mivel ezek általában szavazat meg egyebek formájában történnek, a végső megoldást a kiadó lövi be, és meggyőződésem, hogy mindenféle szavazattól függetlenül úgy, ahogy ő azt a maga számára nyereségesnek látja.
    hogy miért? mert a kiadó egy gazdasági társulás, aminek a célja a minél nagyobb nyereség realizálása. hogy ezt hogyan érheti el, azt az olvasók nem tudják, sőt, ebből a szempontból az olvasó és a kiadó érdeke ellentétes. innentől kezdve számomra nem kérdés, hogy egy külsős mennyiben tud befolyásolni bármit is.:))

    de ha meg azt vesszük, hogy sokan olvasnak angolul, akik igen jó és meggyőző kritikákat tudnak írni a könyvekről, lehet tőlük ötleteket venni, mikre érdemes odafigyelni. ebből a szempontból hiszek abban, hogy lehetünk hatással, de itt nagyjából ki is merült.

    VálaszTörlés
  33. :)
    Igen, az természetes, hogy végül a kiadó dönt. És valójában az is természetes, hogy nem is kell senkire hallgatnia, hiszen a saját bőrét viszi a vásárra.
    Másrészt úgysem lehet mindenki kedvére tenni, könnyen úgy járhatnánk, mint a molnár, a fia, meg a szamár.
    Nincs a világon semmi, amit ne lehetne negatívan tálalni.:)

    Én mégis azt állítom, a józan kiadókra tud hatással lenni az olvasók véleménye. Legkevésbé gazdasági kérdésekben persze, de időnként még abban is.
    Ha innen közelíted és elhiszed ezt a tételt egy pillanatra, nem jut eszedbe olyan, amikor kiadóra hatott a közönség ill. bloggerek véleménye?

    Esetleg van itt az olvasók között olyan, akinek eszébe jut?

    VálaszTörlés
  34. arra gondolsz, amikor a neten blogolt történetek jelentek meg könyvben? más nem igazán jut eszembe.
    esetleg még, hogy a keménykötés is megjelenik a puhakötés mellett, de ez meg tényleg olyan dolog, hogy ha nincs keménykötés, nálatok akkor sem hiányolná senki, mert a puhakötés minőségi és tartós, viszont anyagi megfontolásból elhiszem, hogy nem volt olyan rossz húzás, mint ahogyan sokan gondolták.

    VálaszTörlés
  35. Igazából bevallom, hogy nem gondoltam konkrétumra.
    Kizárólag az attitűdben voltam biztos.
    Az olvasók véleménye, a ti véleményetek fontos a Könyvmolyképzőnek. Ebben vagyok biztos.
    És ebből muszáj, hogy legyen konkrét példa is.

    A te példáid nagyszerűek.
    Az elsőkönyves magyar szerzők műveinek kiadása nagyon jó példa.
    Még gazdaságilag sem egyértelmű ugye.

    A kemény kötés igazából saját találmány, és mint látszik, valós igényt elégít ki - ott a közre akkor hallgattunk, amikor úgy döntöttünk, nem úgy adjuk ki, ahogy az pl. az USA-ban szokás, időben elcsúsztatva, először a kemény, aztán a puha kötésűt, hanem egyszerre.
    Persze erre mondhatod, hogy azért így döntöttünk, mert féltjük az életünket.:)
    Én meg azt válaszolom rá, hogy bizony abban sok igazság van.:)

    Meg azt, ami nekem régi memoriterem (az Antigonéból),
    és igyekszem a mindennapokban is szem előtt tartani, hogy:

    Bölcs belátás többet ér minden más adománynál.
    Az isteneket tisztelni kell.
    Gőggel teli ajkon nagy szavak nagy romlásra vezetnek,
    s józanná nem tesz, csak a vénség.:)

    VálaszTörlés
  36. kvmoly:
    látom mindenkinél sikerült megfogni a lényeget..:) éljen a hurrá optimizmus és a szabad szombat, én meg elmentem hányni.

    VálaszTörlés
  37. az attitűd? az általában olyan, hogy rengeteg könyv van, amit sokan keresnek, de a régi kiadás már nem kapható, újat meg valamiért nem akarnak nyomni. belőnek egy olyan eszméletlen számot, ami csak sikerkönyvre jellemző, hogy legyen rá mondjuk 3000 biztos vevő. mert ha csak 500-nak kell, az már nekik nem pálya.

    tudod, mi lenne az igazán nagy és bevállalós dolog? ami még nem volt? mondjuk egy Voinovot kiadni. na az már valami. ha lenne kiadóm, lecsapnék rá, ha lenne pénzem, csak miatta csinálnék egy kiadót, így viszont marad angolul, és érdeklődve figyelem, hogy melyik lesz az a kiadó, aki képes lesz az állóvizet picit felpiszkálni.
    kis kedvcsináló.:)
    "Dan didn't scream. This pain was too complete, too all-encompassing, too unbelievable to allow any sounds. Still tried to fight, thrashed, fought against the impossible intrusion; that which could not possibly happen.
    But it wasn't enough, never enough against the penetrating force and the Russian's brutal strength. Dan struggled to buck up and get away when this 'thing' brutally breached his body. Continued to fight against the fucking impossibility that had no name. It couldn't be happening. He was a man, an alpha male. He was everything and everyone and owned every hole and he was not and would not and could not and...

    VálaszTörlés
  38. Nima: Nálunk tudsz ilyet, ami hiányzik neked? Komolyan kérdezem.

    Voinov? Annyira bele a közepébe? Bár még megérhetjük.
    Meglátjuk, merre halad a Szivárvány kör.

    VálaszTörlés
  39. ami hiányzik? a hounded.:D
    de nálatok nem tudok olyan régi könyvről, amit ne lehetne beszerezni. viszont ha tippeket akarsz, donna tartt titkos története évek óta hiánycikk, jót tennétek a felnőtt generációval, ha lehetne kapni. de ez csak egy példa, aminál nagyon örülök, hogy annó előrelátóan megvettem.

    annyira bele a közepébe, igen.:D imádom olvasni. szerencsére másoktól is ezt hallom, nem vagyok egyedül.
    szerintem nincs olyan kiadó ma az országban, aki be merné vállalni, merthogy ez pont az a kategória, aminél nem tudod előkészíteni a terepet. ez nem szende melegregény, ahol puha fiúcskák próbálják megoldani a problémáikat nagyon lágyan és kedvesen. ezen akkor is megütközik valaki, ha már sok melegregényt olvasott.

    VálaszTörlés
  40. Voinov: azon mosolygok, hogy a Dark Soult épp be lehetne vezetni úgy, ahogy a Woolt tervezem.:)
    Na, majd látjuk.

    Hounded? Azt megkaphatod kéziratban.
    Főleg mert van egy elméletem.
    Gyenge idegzetűek most ne figyeljenek.:)

    Szóval az az elméletem, hogy van egy őrangyalom.
    Bár ez nem is elmélet, tapasztalt tény.:)
    Sokszor figyelmeztet, csak sajnos nem könnyű értelmezni a jeleit, ráadásul időnként el is feledkezem róla.:(
    (szuper témákat szolgáltatok itt nektek:
    Félőrült a Könyvmolyképző vezetője:)

    Csak most, a Könyvhét utáni megnyugvásban gondoltam arra,
    hogy ez a papírhiány annyira blőd, talán lehet jel.
    Hogy valamelyik könyvnek nem volt szabad kijönnie.
    Ráadásul te annyiszor mondod a Houndedot, hogy lehet, épp azzal van a probléma.
    Merthogy nem tudtam belenézni, ezért is halasztottam el jó szívvel.

    Szóval ha szívesen megnézed kéziratban, megkérem a kollégáimat, hogy nyomtassák ki neked. Mit gondolsz?
    Most jó érzésem van és ez jó jel szokott lenni.:)

    VálaszTörlés
  41. Voinovot? a 3000 oldalt 60 oldalanként?! ne csináld ezt velem.:D
    viszont jöjjön e-ben is, én azt javallanám. de ezért legyen már minimum 150 oldal a bevezetés.:D

    megkaphatom a houndedot?? dejóó!! nagyon köszi.:D de nekem jöhet prc-ben is, nem muszáj nyomtatni. én szeretek e-ben olvasni.
    ez az angyalos dolog nem hülyeség. szerintem nekem is van, és tuti, hogy marha sok türelme van. különleges képzésben részesült. (én meg továbbképzem.)

    te egyébként miket szeretsz olvasni?

    VálaszTörlés
  42. :) Várj még! Hátha tetszeni fog.:)

    Én mindenfélét. Abszolút mindenevő könyvmoly vagyok.
    A kiadó kínálatából nagyon szeretem Abercrombie-t, a Silót, a Shivert, a Rubinvöröst, Tara Monti könyveit, On Sai könyveit, és odavagyok a Ropi naplójáért.:)
    etc, etc.

    :D
    na, akkor meglátjuk, tényleg ő üzent-e.

    VálaszTörlés
  43. már sokszor 60 oldalon túl vagyok, és tuti tetszik.:) vagy képes kiadvány lesz...?:D tényleg, nem is lenne rossz ötlet.

    ó, On Sai, imádom. meg Abercrombie-t is. a Shiver meg a lányom kedvence.

    VálaszTörlés
  44. Jó példa még a beszerezhetetlen könyvre, amit nem nyomnak újra A fülemülepadló (Az Otoriak története 1. része), de ez speciel Európa kiadó. plusz eszembe jutott még az Agavénak egy régebbi trilógiája, az Alagutak (Az alagutak rejtélye az első kötet). Szóval vannak ilyenek, bár Könyvmolyképzőst nem tudok mondani.

    A kiadóra ható bloggerek-közönség kérdésre: a borítószavaztatások pl amik mostanában mennek a Maximnál - bár néha kicsit irányítottnak érzem, mert az egyik nagyon csúnya, a másik kicsit jobb, és akkor úgyis a kicsit jobb lesz a nyerő :) De más is szavaztatott már borítót. Oké, ez csak külcsíny.
    De egy friss példa, hogy kvmoly ajánlott nekem egy Zombiháborút, mert felvetődött megint, hogy ne csak frissekből kérhessünk recit. :) (jójó, tudom, aktuális a film miatt stb, de akkoris).

    Nima, nagyon rámentél a Soldiers reklámozására. :)))

    VálaszTörlés
  45. Pupi, tényleg, az Otariakat is nagyon szokták keresni.
    ja, a borítószavazások nagyon szépek, főleg, mikor elkezdenek dühöngeni a szavazók, hogy miért nem az nyert, amire ők is szavaztak, mert az mennyivel jobb.:D sokszor tényleg csak a rossz és rosszabb között lehet válogatni.

    igen, mert szöget ütött a fejemben Ildikó mondata, hogy olyat csinálnak, ami még nem volt. na, hát ilyen még tényleg nem volt, egy Voinovot bevállalni nem csak bátorság, de forradalmi tett is. innen már tényleg lehet azt mondani, hogy ebben ők voltak az elsők. (mellesleg nem rajonganék érte, ha nem lenne tényleg kurva jó. akármit nem olvasok el angolul én se.:D)

    VálaszTörlés
  46. Igen, keveset nyomtak belőle, azt megvette fű-fa-virág, aztán legtöbbjüket nem érdekelte a folytatás (vagy ki tudja, nem is tudtak róla, és ma már szinte beszerezhetetlen az első kötet. (nekem van)

    Igen, a borítószavazásos hiszti vicces :D

    Hm, most akkor én értem félre a dolgot? A meglepetés nem a Silóval kapcsolatos? Vagyis a siló további kiadásával, köteteivel, hanem valami egész más szerinted?
    Szerintem nem fogják bevállalni Voinovot, mármint senki emberfia itt nálunk Mo-n :D Elhiszem hogy jó, ha te rajongsz érte. :) Most olvastam el harmadszor a Fever mind az ötöt, és sírtam a végén, just sayin' :D (hála neked, hogy "ráfanyalodtam" :)))

    VálaszTörlés
  47. és ilynekor annyira kézenfekvő lenne egy e-könyv. legálisan, úgy értem. oké, ez sokakat nem vigasztal, mert nincs mindenkinek olvasója, aki olvasni szeret, de szépen lassan lehetne efelé terelgetni az embereket.

    szerintem se fogják bevállalni Voinovot, pedig mérföldkő, ezt határozottan állítom.
    ha bírod a durva erőszakot, akkor sztem nézz bele. meg nekem nagyon tetszik a hótegyszerű és nagyon kifejező stílusa is, meg a történet is, és lehet, hogy a férfiképemmel problémák vannak, de még a pasik is.

    VálaszTörlés
  48. Igen, ez igaz. De nem lehet állandóan arra is tekintettel lenni, hogy kinek van meg nincs olvasója... Mellesleg gépről is lehet olvasni ha más nincs. :)

    Belenéztem már, tetszik, bár nem sokat olvastam belőle, de én is el akarom olvasni az egészet! :)

    VálaszTörlés