2013/10/22

Cassandra Palmer és a tarot

Még mindig Holdvadász-hónap, ahol megpróbálunk nektek kedvet csinálni (Titti, Gretty, Zenka és én) Karen Chance Cassandra Palmer sorozatához.
Cassie a Dantéban heti háromszor jósol, az utazási irodai munkáján kívül ebből él, meg abból, hogy időnként kisegít a pultnál. Valójában nincs szüksége a kártyára ahhoz, hogy jóslatot mondjon. Ahogy leül a kíváncsi ügyfél, lepereg a szeme előtt minden, amire szüksége van.
A pakliját a nevelőnőjétől kapta a 10. születésnapjára, aki egy boszorkánnyal bűvöltette meg a lapokat, és azóta mindig magánál tartja. Nem csak a vendégeket szórakoztatja vele, de saját magát is. Amikor ugyanis átpörgeti a kártyát, mindig kiugrik egy lap, ami a hamarosan bekövetkező eseményekre utal. Mindegyik kötetre jut egy-egy kártyalap, amiben alapvetően összesűrítve megtalálhatjuk a regény lényegét, de ez csak utólag egyértelmű, akkor igazából fogalmunk sincs, mit akarnak a lapok.




Mindjárt az elején (Megérint a sötétség) Cassie a Toronnyal szembesült, ami kataklizmaszerű, hatalmas változás ígért, ami az egész életét felforgatja. Ez be is következik, hiszen Tony vérdíjat tűzött ki a fejére, egyetlen barátja elárulja, kezd kibontakozni benne a Pythia képessége, és a múltban meg közbe kell avatkoznia, hogy más ne avatkozhasson közbe. Ez most így elég ködösre sikerült, de a lényeg, hogy az élete fenekestől felfordul, és már soha nem térhet vissza a régi nyugalomba, még ha az mozgalmasabb is volt, mint általában a nyugalmas életek lenni szoktak.



A második részben (Árnyak vonzásában) a Szeretők ugrik a kezébe, tudatva vele, hogy fájdalmas döntést kell meghoznia, ami hosszútávú hatást fog gyakorolni az életére. Nem csak a döntéseket, de a kísértést sem ússza meg Cassie, ami a lap másik jelentése. Itt szembesül vele, hogy Mircea rátette a geist a könnyebb irányíthatóság érdekében, vagy ki tudja miért, és ez egy picit összezavarta a hormonháztartását. Ördögfik veszik körül, akik egyébként is nagy erotikus kisugárzással rendelkeznek, ráadásul nem csak Mirceával ismerkednek egymás testével, de Pritkinnek is nehéz ellenállnia. És ha mindez még nem elég, átkerülnek a tündérek földjére, és Cassie a döntéseivel egyben áldozatot is hoz, ami nagyon fájdalmasan érinti. Ráadásul a pakliját is elhagyja valahol.



A harmadik részben (Átölel az éjszaka) Cassie a fordított Mágust kapja. A megbűvölt kártya egy adott helyzet feltételezhető kimenetélre utal, ami az esetek szinte 100%-ban helytállónak is bizonyul, csak nyilván jól kell értelmezni a lapokat.Itt most semmi jót nem jelent, főleg, mert keresik a Codexet, Mircea nagyon útban van kedvenc mágusának, és a lapról Pritkin szemei köszönnek vissza Cassie-re. A nagy kérdés, hogy ki hol áll ebben a játszmában, mert még ebben sem lehetünk biztosak; és Pritkin vajon minden hátsó szándék nélkül való, vagy neki is megvannak a saját kis játszmái? A fejre esett mágus mihez képest mutat mást, a valósághoz képest, amit takargat, vagy a látszathoz képest, ami szintén nem egyértelmű?

A negyedik részben (A hajnal átka) már nem csak Cassie-re vonatkoznak a kezébe ugró lapok, bár kétségtelen, hogy a politikai helyzet nagyon is befolyásolja  a mindennapjait. Az erőviszonyok még nem kiegyensúlyozottak, erre utal, hogy eleve két lapot kap, de ezek ráadásul a Császár és a Halál. Itt nem igazán lehet tudni, hogy az Uralkodó kit jelképez: Mirceát, aki nyilván valamiféle hátsó szándékkal tesz mindent, és a céljai homályosak, (talán a legmagasabb pozíció?), vagy pedig a Konzult, akinek az életét veszély fenyegeti. "...merész lépések vezethetnek el a sikerhez" - tolmácsolja a lapok jelentését Cassie Mirceának. Az, hogy a Halál lapja előkerült, sugallja, hogy valami lezárul, bármiről is legyen szó.





Az ötödik kötet (Holdvadász) kártyája a fordított Hold. Vagy más néven a Hold sötét oldala, ami sötét, önmagát ismétlő dolgok eljövetelére utal. Talán eltemetett titkok kerülnek a felszínre, talán a mélyen titkolt érzelmek, ha egyénekről van szó. De ott van egy sokkal tágabb fogalom, amiért Cassie felelős, a közösség, amire ez alapján káosz, háború és forrongás vár.
Remélem, látjátok, hogy az ötödik kötet is csuda izgalmakat ígér, és én legalább olyan kíváncsi vagyok a Cassie körül dúló érzelmi viharokra, mint a nagyvilágban zajló mágikus háborúra.






Nem véletlenek ezek a tarot-s utalások. Egyrészt ugye a könyvet zanzásítják, másrészt remek mágikus kiegészítő elemek. Emlékszem, hogy amikor az első könyvet olvastam, nem győztem kapkodni a fejem nem csak a rengeteg lény, hanem a temérdek okkult utalás miatt is. És ami számomra meglepő volt, hogy Chance tudja, miről ír, mi az, amit használ, hogyan működik, és mit jelent. Márpedig ilyen szerteágazó mágikus elméletek és mitológia mellett ez nem kis szó.
A könyvben Cassie kártyái változnak, Mirceáé ás Pritkiné viszont állandóak, és a személyiségükből következőek. Pritkin lapja a Mágus, Mirceáé az Uralkodó. A háromszögüknek e kettő a biztos pontja, és Cassie az, aki szépen végigjárja az állomásokat, ami ahhoz szükséges, hogy kiteljesedjen Pythiaként, és a kezdetekhez képest egy sokkal különlegesebb egyénné váljon. A két férfi sorsa, hogy tanítsa, és vezesse őt, és a Pythia útján erre a két vezető kézre van a legnagyobb szüksége. A Mágusra, hogy megtanuljon bánni  a képességeivel, és az Uralkodóra, hogy okosan tudjon bánni a hatalmával.

A tarot lapjait Jospeh Vargo készítette.
Az öt kötet egyben nagyon kedvezményes áron itt.

7 megjegyzés:

  1. Szerintem a tarot-val jóslók 99%-áról elmondható, hogy valójában nem a kártyából jósol.:D
    Jó ez a pakli, de egy pápanőt igazán berakhatnál még, juhászkutya legyek, ha nem kerül elő a 9. részben :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. amint a 9. rész is megjelenik magyarul, lesz egy újabb vadászatos kör.;)
      engem nagyon érdekel, hogyan fogja végigvinni ezt a vonalat. kár, hogy tényleg csak ennyi a tarot a könyvekben, többet nem kerülnek elő.
      sztem a 9. részben majd a világ lesz. :D

      Törlés
    2. év elején olvastam az Egymást keresztező sorsok kastélyát - azóta nem hiányolom az eltarózottságot semmiből :DDD
      asszem, találtam egy kellően Cassie-s Pápanőt ( :
      http://www.pinterest.com/pin/222435669067950184/

      vagy a Csillag :D

      Törlés
    3. aha, ilyen lehet, mikor épp ugrik.:D
      vagy nézd csak: http://www.pinterest.com/pin/222435669068214599/
      még billy joe, a nyúl is rajta van.:D
      még ez a legjobb, csak nem cassie-s: http://www.pinterest.com/pin/222435669065651740/
      elég rondák egyébként.

      Törlés
    4. az tényleg inkább konzulos, mint Cassie-s ;)
      ohó, a nyuszit észre sem vettem korábban, így már igen =)
      Egyébként jöhetne valaki egy Billy Joe-poszttal, botrány, hogy még Tomasnál is nagyobb mellőztetést szenved. Nem is tudom, egy Billy Joe-t szeretnék joban, vagy Hezsi villám-mintás kancáját... nehéz ügy =)

      Törlés
    5. sztem Billyről Gretty fog írni, ő imádja. én az elejétől kezdve ferde szemmel néztem rá, de mostanra már kifejezetten utálom szegényt.
      aki engem érdekel, az Marco, és Louise-César, meg Caleb, Pritkin főnöke. ki fogom vesézni utánuk a könyveket. :))

      Törlés
  2. Hű, de szép ez a kártya... És amúgy engem is nagyon érdekel ez a vonal, minden kártyajóslós könyvet szeretek.

    VálaszTörlés