2014/09/06

DragonLance

Pupi hiányolta, hogy mióta nincs már új posztom, úgyhogy ma azzal indult a reggelem, hogy mégiscsak örömet kellene szerezni neki.
Volt régebben már pár poszt elfeledett könyvekről, amik a polcon pihennek, időnként eszembe jutnak, egyébként meg nem találkozni már velük se blogokon, se hirdetésekben, mert mindenki az új könyveket nyomja. A kiadók részéről érthető, bloggerek részéről már-már bosszantó, dehát istenem, ez kell a sikerhez.

Mivel ez most úgyis sorozatos évem, egy régi nagy kedvencet elevenítek fel, fogalmam sincs, mekkora sikerrel, mert még valamikor az ősidőkben olvastam, és azon könyvek közé tartozik, amit isten ments, hogy újraolvassam, mert hátha rossz. Gondolom nem az, így az emlékeim alapján, de sose lehet tudni.
Ez pedig egy szerzőpáros, Weis és Hickman Dragonlance sorozata. Hogy pontosan az eleje, a közepe, a vége, vagy csak úgy random a világból valamelyik, azt sem tudom, mert akkoriban nem volt hol utána nézni külföldi sorozatoknak, azzal voltunk elégedettek, amit elhoztak a kiadók.
Kicsit megviseltek már a köteteim, átéltek pár költözést, kaptak vizet is, meg látszik is rajtuk, hogy forgattam őket rendesen. Úgy néznek ki, ahogy egy olvasott, régi könyvnek ki kell nézniük: gerinc megtörve, itt-ott szamárfülek behajtva, kissé foltos lapokkal. Egy szál kiadási dátumot sem találok egyiken sem, de mindegyik ára 590 ft volt, ebből gyanítom, hogy több, mint 10 éve adták ki. Az antikvárium.hu szerint '97-es,'98-as, meg 2001-es, szóval olyan 2000 körül kezdték kiadni őket. Később újranyomták, köteteket összevonva, de nekem ez a 6 kötetes pakk az igazi. Ahogy elnézem, igyekeztek 200 oldal környékén maradni Szukitsék, ha kellett, kisebb betűkkel, ha úgy jött ki, nagyobbakkal, levegősebben nyomták. Most ezen vigyorgok. Anyám, miket összetrükköznek a kiadók, első blikkre eszünkbe sem jut ilyeneket összenézni.

De hogy a könyvekről is legyen valami szó.
A DragonLance egy külön világ, mint akármelyik fantasy-sorozat világa, semmi extra: vannak benne mágusok, sárkányok, elfek, törpék, saját vallás, hogy ki melyik sorozatra bukott rá, talán attól függött, melyik került először a kezébe.
A fülszövegüket olvasgatva eszembe jut ez-az, apróságok, de aki igazán mély nyomot hagyott bennem, az Raistlin, a feketemágus. Vagy nem teljesen fekete, mindenesetre nem volt egyszerű dolguk vele a többieknek. Emlékszem, mindig neki drukkoltam, de asszem, az írók is, mert elég jól megúszta a dolgokat.

Vannak még más könyveim is a világból, de nagyon sok idő eltelt az első olvasás és a többi megszerzése között, úgyhogy azok teljesen szüzek, és valószínűleg azok is maradnak, hacsak kisnima el nem olvassa őket. Valószínűleg soha nem fogok már ebbe a világba visszatérni, elriaszt, hogy eszméletlen sok kötete van, és nem szeretnék benne ennyire elmélyedni, mert aztán másra meg nem maradna időm.
Az biztos, hogy ez a hat kötet alapvetően kerek egész, nem maradt hiányérzetem, és ha valaki anno rám ömleszti a többi részt is, biztos, hogy nem úszom meg, hogy az összeset elolvassam.

Nagyon részletes a kedvcsináló a fantasycentrumon.


28 megjegyzés:

  1. Dejó, köszi hogy írtál nekem posztot :D és bár nem nagyon vonz ez a Dragonlance sorozat, tök vicces amiket írtál róla. Ez a 200 oldalba sűrítés például - vagy épp az ellentettje :)
    Legközelebb is kihisztizek egy posztot ha belustulsz :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tök véletlen vettem észre ezt a 200 oldalas dolgot. belelolvasgattam, aztán az egyik lóbetűkkel volt nyomva, a másik meg tök apróval. és nagyjából egyvastagok.
      nem neked való sztem, erre nem tudnálak úgy ráizgítani, mint Moningra. :D Pöfivel vagyunk nagy fanok DL-ben.

      Törlés
  2. Nima, ez most egy poszt volt arról, hogy régen volt egy sorozatod, amit nagyon szerettél, de már marhára nem emlékszel rá, jól értem?:DDDDDDDD Most nagyon röhögök:D (bocs)
    Ám én is szerettem a Sárkánydárda krónikáit és a Tűz sárkányait is, de pont Raistlint, a sunyi ki zavarosban halászót pont nem szívleltem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. alapvetően ja, erről szól. :DD
      de szinte az összes régi könyvemmel így vagyok. emlékszem, hogy jó volt, hogy szerettem, meg hogy kábé miről szólt, aztán ennyi. :D

      Törlés
  3. Nagyon örülök, hogy erről írtál bejegyzést! :)) Nagy kedvenc volt nálam, főleg a Sárkánydárda széria, de utána folytatásokat is olvastam. Hozzád hasonlóan szintén Raistlin volt a kedvenc, de (bár nem szerepelt annyit) Kitiara karaktere is megfogott. Még a Gyűrűk ura előtt akadtam össze a sorozattal, úgyhogy nekem ez volt az első nagybetűs Fantasy regényciklusom. Egy szó, mint száz, köszi, hogy nem vagyok egyedül. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. na, még ha tök egyértelmű is, hogy fogalmam sincs, miről is beszélek :D, legalább erre jó, hogy mindenki visszaemlékszik, hogy ez is mekkora kedvenc volt. :))
      nekem ezután a Dűne jött, a GYU-t nem tudtam elolvasni. halálra untam magam az első 10 oldalon, úgyhogy ráhagytam.

      Törlés
  4. Na nekem ez a fantasy sorozat kimaradt. Ha jól emlékszem az első kalandozàsom fantasy területen Szánjára sorozat volt, vagy a Sötét elf trilógia (Szàműzött,Menedék, Otthon). De mindegyiket szerettem. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a Szánjára az micsoda?
      a sötételfet nagyon dicsérik, emlékszem, hogy amikor megjelent, húgom is olvasta, és imádta. sztem még most is megvan neki valahol. én akkor olyan kis komolytalan dolognak tartottam, úgyhogy nem olvastam, de majd pótolom. :)

      Törlés
    2. Oh, na nekem ez az érintőképernyős pötyögés nem megy. :D Legalább fél óra volt mire azt a pár sort beírtam, és még így sem sikerült. :)
      Az Shannara sorozat akart lenni Terry Brooks-tól. :D :D :D
      Nem hiszem, hogy tetszene neked a Sötételf-sorozat, bár ki tudja. Inkább könnyed fantasy, és én is csak az "első" kettő trilógiát olvastam ki, a többi még várat. Bár igaz az, amit olvastam tetszett.

      Törlés
    3. erre tippeltem, hogy valszeg ez lesz, de valahogy nem akartak összejönni a betűk. :D
      Salvatore-t sokan szeretik, bár tény, hogy olyan hangulatban kell elkapnom, amikor épp valami könnyebbet akarok olvasni.

      Törlés
  5. Nekem is a sárkánydárda krónikák volt az első epikus fantasy (vagyis akkor úgy gondoltam az), amit elolvastam és jobban tetszett, mint a Gyűrűk ura :)
    De én ortodox módon Vavyan Fablen keresztül jutottam el a fantasy műfajig, szóval nem mérvadó :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem is gondoltam volna, hogy ennyire kultikus sorozat. jó sokan olvastuk. :)
      tényleg eléggé furcsa pont Fablen keresztül eljutni a fantasyig.:D olvastam egy-két próbálkozását, és elég gyengének találtam f-en belül, de valószínűleg, aki egyébként is szereti, az más szemmel nézte ezeket a könyveit.

      Lobo, te végül olvastál már Eriksont, vagy csak az embered?

      Törlés
    2. Fable előtt próbálkoztam Tolkiennel és nem jött be, valahogy a stílusa megakasztott, aztán jött az Álomhajsza, ami közelebb hozta hozzám a fantasyt, s utána már nyitottabb voltam.
      Olvastam az első 2 vagy 3 Eriksont, de nekem túl elvont volt és elvesztem a szereplők között, úgyhogy abbahagytam. De igen az ember az képes volt 1 ültő helyében befalni 1 kötetet

      Törlés
  6. total kedvet kaptam az ujra olvasashoz :D imadtam es mar legalabb ketszer olvastam :)

    VálaszTörlés
  7. nahát, nahát! Pont Raistlin :)) nem volt ez rossz, ha csak azt nézem, hányan használták a szereplők klónjait, meg a sztori bizonyos elemeit a maguk világához :) Mondjuk nekem egyszerre esett be Hobb orgyilkos-könyveivel, és annak fényében gyorsan elhomályosult.

    Sötét-elf trilógia? szerintem pont utána kell rögvest megállni, mert ahogy haladsz előre a folytatásaiban úgy szappanoperásodik el... meg egy idő után kifejezetten idegesítővé válik, mennyire vigyáz Salvatore a húzónevekre...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én meg épp Hobbról nem hallottam, míg blogolni nem kezdtem. azt hiszem, Lobonál olvastam róla először, de már nem emlékszem pontosan.
      mondjuk azóta se kötöttem még vele közelebbi ismeretséget.

      hehe, akkor Salvatore a fantasyk norarobertse? :)

      Törlés
    2. jaja - vagy a Hamiltonja... bár pornó nincs benne :)

      viszont az első három könyvét én is csak ajánlani tudom, és utána is akad a sorozatban olyan, amiben nemcsak a rutin viszi.

      Törlés
  8. Áá Dragonlance! Itt még egy jelentkező akinek ez volt az első, bár nem a hatkötetes hanem a három kötetes (évszak+napszak sárkányai)...de szerettem...

    Salvatore meg tényleg becsapós...jó kezdés után botrány.

    VálaszTörlés
  9. Óó, hát, azért nekem a Sötételf trilógia nagy fantasy etalon, szerintem kifejezetten Nimának való, Menzoberranzant biztos vagyok benne, hogy imádná. Mondjuk csak az első 5-6 könyvet olvastam, nem emlékszem pontosan, de az első trilógia után lehet érzeni a hanyatlást, de meg kell állni ott, és akkor csúcsszuper.
    http://hqdesktop.net/wallpapers/l/1366x768/82/drizzt_menzoberranzan_drow_fantasy_art_forgotten_realms_1366x768_81114.jpg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én ezt tényleg akarom.

      Törlés
    2. A Sötételf-trilógia után azért van akkora zuhanás színvonalban, mert a 2. trilógiát (Jeges Szelek Völgye) írta meg először, ami persze nem menti fel az alól, hogy mit művelt akkor az Örökség-tetralógiában meg azután. :)

      Törlés
    3. eddig csak a sötételf tűnik biztosan jó pontnak Salvatore-hoz. :)

      Törlés
  10. Kedvcsinálónak szánva:
    http://www.fantasycentrum.hu/node/413
    :)
    Az "Otthon-trilógia" nekem is kedvenc volt anno.
    -Aldyr

    VálaszTörlés
  11. Irtqm egy csomot, de elszallt. Fuck blogger/google/telefon!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. írd újra!!!!
      én mindig mentem, ha sokat írok.
      azt vettem észre, akkor száll el a hsz, ha nem vagy bejelentkezve, hanem a komment elküldésével állítod be. olyankor sose marad meg.

      Törlés
    2. Ugy volt, ja, de uton vagyok, be nem potyogom ujra az egeszet. :/
      Zanza. Salvatore szar, orulok h egyben el tudtam adni a konyveit, igaz az elso trilogia nem olyan rossz!
      A 200 DL konyvbol csak 5-10et nem olvastam. (az elso trilogia normal, nem logos fantasyk kozt is siman megallja a helyet. Ez a 6 reszes sorozat viszont nagyon az alja.. Emiatt sokaig nem olvastam DL konyveket. ;)

      Törlés