2014/11/01

Rémületes könyvek


Nem is húzom sokáig a listázást, most van itt az ideje úgyis.
Anaria javaslatára összeszedtem a rémületes könyveimet, és ha már tegnap volt kedvcsináló, akkor most jöjjön a könyvlista.

2 *  Stevenson - Dr. Jekyll és Mr. Hyde
5 *  Poe összes
2 *  Bram Stoker - Drakula
3 *  Klasszikus rémtörténetek 
1 *  Joe Hill - A szív alakú doboz
3 *  Strandberg ~ Elfgren - A kör-trilógia
3 *  Kendare Blake - Véres Anna
3 *  Peter Straub - Ghost story
2 *  Stuart Woods - A tó alatt
3 *  Amanda Stevens - Sírkertek királynője trilógia
3 *  Jónás Zsolt - A túlpart
1 *  Audrey Niffenegger - A Highgate temető ikrei
3 *  Gaál Viktor - Arche
1 *  Gaiman - A temető könyve
4 *  Joyce Reardon - Ellen Rimbauer naplója
8 *  Lovecraft összes (igen, rosszabb, mint Poe.)

(a csillagozás a rémületességét mutatja)
Nagyjából így néz ki a rémületes listám. 
Nagy részük nem is rémületes, egyszerűen csak nagyon jó kis szellemes-boszorkányos-túlvilági háttere van a könyvnek, mint pl. az Engelsfors trilógiának, vagy a Sírkertek királynőjének. Én azt szeretem, amikor elhiszem, hogy szellemek valóban létezhetnek, és köztünk járva kísértenek minket. Hogy ez most valójában lehetséges-e vagy nem, az kit érdekel. Írjon úgy, hogy azt higgyem, igenis lehetséges, és akkor nem lesz bajom a könyvvel, sőt.
King kimaradt a listából, mert neki van pár szellemes könyve, de azt még nem olvastam, nem tudom, mennyire tudna a hatása alá vonni, és nem a gyomromat forgatni, mert nála ennek simán nagyobb az esélye. A Tóparti kísérteteket mindenképp elolvasom egyszer, de a Hasznos holmik is újraolvasós. A fia, Hill messze nem ér az apja nyomába. A szív alakú doboz is inkább egy közepes próbálkozásnak tűnik, ahol a történet nagyon jó ötletét elnyomta a sok szöveg.
Gaál Viktor Arche-sorozata nem valami népszerű, pedig tényleg nagyon jó könyv. Hogy szellemek vannak-e benne, arra már nem emlékszem, de az okkultista-misztikus vonal nagyon erős benne.
Ugyanez van Jónás Zsolt Túlpartjával is, ami még annyiban jó, hogy végre egy könyv, ami a magyar hitvilágból táplálkozik. Kár, hogy egykönyves írónak tűnik, olvasnék még tőle.
Poe. Ő mindenképp a number one, de szó szerint gyomorgörcsöm lesz némelyik írásától. Hogy valakinek ennyire beteg fantáziája legyen...
Drakula az Drakula. Nem szellemes, nincsenek benne kísértetek, meg misztika, meg semmi okkultizmus, csak szimplán alapmű, Dr Jekyllel együtt, amiben szintén nincs szellem, de kell-e borzongatóbb dolog sötét oldalunknál?
Gaimant kicsit komolytalan dolog szerintem írónak nevezni, leginkább nagyon részletes és aprólékos vázlatoknak tűnnek nekem a könyvei (lehet dobálni a köveket), de a Temető könyve nagyon betalált. Jó kis szellemvilágot alkotott, és még temetős is.
Peter Straub Ghost storyja egy nagyon régi emlékem. Már egészen fiatalon rákattantam a  szellemvilágra, de mindig is a minőség híve voltam. És bár egyáltalán nem emlékszem műár erre a könyvre, (ezért újra is fogom olvasni), emlékszem, hogy úgy tettem le, hogy igen, minden szellemtörténetnek ilyennek kellene lennie. Mert ez igazi volt. Úgyhogy lehet, hogy az újraolvasás után majd jól kiröhögöm magam, hogy hogy lehetett ezt gondolni erről a könyvről, de majd meglátjuk.
Ellen Rimbauer naplója egy jóideje már ritkaság, nem véletlenül. Tréfás kedvű valakik honlapot is csináltak a könyv története alapján, és sokáig azt gondolta mindenki, hogy valós történeten alapul a könyv. Nos, nem, de ettől még nem veszít a horror-faktoros értékéből. Igazán nyomasztó egy könyv, depresszió idején mindenképpen kerülendő.
A Highgate temető is inkább informatív könyv temetőügyileg, de van benne szellem, még ha nem is kelt rémületet.

Ha gondoljátok, posztoljatok ti is a rémületes könyveitekről. Ötleteket akarok. :)

kép: pinterest

19 megjegyzés:

  1. Stevenson, Poe kötelező volt, őket nem méltatnám (bár nagyon szerettem mindkettőt), de Stroker Drakuláját csak úgy magánszorgalomból olvastam el még ifjúkoromban, s emlékszem, nagyon tetszett. Aztán már majdnem megfeledkeztem róla, amikor az egyik Leslie L. Lawrence könyv főmotívuma az volt, hogy azok, ill. azok leszármazottai, névrokonai bűnhődtek, akik valami módon kigúnyolták Drakulát, és Strokernél ugye az volt az indok, hogy megírta a könyvet. Úgy látom, Karen Chance kimaradt a sorból. Ő talán nem rémületes - én legalábbis nem vacogok -, de nála Drakulának bátyja vagyon. Drakula nem rúg labdába, de a báty, úgy tűnik, fontos szereplő.
    Romantikus lelkületű lévén nékem nincs több rémületes könyvem, hacsak a rémületesen rossz romantikusokat nem vesszük ide... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. egy csomó uf, fantasy meg hasonló kimaradt, mert jók, meg mitikusak, meg szörnyek meg szellemek vannak bennük, de ettől még nem rémületesek. nem lehet őket komolyan venni.
      nálam ezen a téren Poe a mérce. nála lever a víz rendesen.

      Törlés
  2. Bocs, természetesen Stoker... :((hüle angol :P)

    VálaszTörlés
  3. No igen, Poe-nál nekem is jégcsapok szánkáztak a hátamon, mai napig sem feledhetem... :)))

    VálaszTörlés
  4. Jó kis lista, majd szemezgetek én is. Poe beteg. Nem is kicsit... Párat olvastam csak tőle, de nem nagyon jött utána álom a szememre. :)

    VálaszTörlés
  5. Nekem pont A temető könyve volt "vázlatos" élmény :D de amúgy igen, túl van értékelve.
    Poe nekem is nagyon borzongató, én is 5öst adnék rá :)

    VálaszTörlés
  6. Most jött ki egy film Poe egyik novellájából (Dr. Kátrány és Poe professzor módszere), ha valakit érdekel. Stonehearst Asylum a címe, én nagyon kíváncsi vagyok rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi, mert nem is hallottam róla. meg fogom nézni.

      Törlés
    2. Hú, jól hangzik, a novellát olvastam, de az Dr. Kátrány és Toll professzor volt. (asszem).

      Törlés
    3. ja, nyilván Toll professzor, nem Poe :D

      Törlés
  7. Most olvasok egy jó rémületeset (illetve olvastam addig amíg az e-könyv olvasóm be nem adta a kulcsot):
    Karen Maitland - Company of Liars

    VálaszTörlés
  8. Nem klasszikusan ijesztgetős, de rendesen nyomasztó-rémületes a hangulata. Pestis, hullák, temető, jóslatok, hónapokig szűnni nem akaró eső, gyerekgyilkosság, nemi erőszak, leprás útonállók stb.

    VálaszTörlés
  9. Hé, Lovecraftot ki ne hagyd!
    Gaimannel kapcsolatban de nagyon egyetértek :D A sok urban-ya-bizernyák közül meg, amiket az utóbbi években olvastam, csak a Kezek és fogak erdeje kerülhetne ide, mondjuk egy hármassal, slussz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a kezek és fogak erdejét lányom olvasta, de azt mondja, inkább nagyon izgult, de nem tojt be tőle. hát én nemtom. :D
      úú, lovecraft. mindig kimarad valami, pedig ő még rosszabb, mint poe.

      Törlés
  10. A Tóparti kísérteteket mindenképp olvasd el!!!! Szerintem tetszeni fog. :) A Ghost Storyt szerintem ne olvasd újra, ha szeretnéd, hogy a régi élménnyel gondolj rá. Én anno, frászt kaptam tőle, újra olvastam és hát ... Kinevettem magam, hogy miért is féltem olvasás közben. Attól még mindig jó könyv, de már másképp gondolok rá - és sajnálom. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. oké, nem féltél, de más sem volt? nem volt az, hogy úúú, ez de jó volt megint?
      nem hiszem el, hogy nem lehet rendes kísértettörténetet írni. :D
      oksa, a tópartit akkor közelbe teszem.

      Törlés