2015/10/10

Hercsel Adél - Magyar szeretők

Elhidegülés megcsalás: ez a félrelépés általános képlete. Az elhidegülés szinte kivétel nélkül szexuális természetű, de mit kezdjen magával és a vágyaival az, akit évek óta nem kíván a párja, miközben a kapcsolata alapvetően jól működik, a közös gyerekekről és a közös egzisztenciáról nem is beszélve?! Ugye, nem is ugyan egyszerű? És mi a helyzet a történet lelki oldalával? A Magyar szeretők című riportkönyv tíz férfi és tíz nő őszinte, hol megható, hol fájdalmas, néhol humorral átitatott, de leginkább tanulságos vallomásán keresztül járja körül első sorban azt, hogy kit mi sodor bele egy viszonyba.
Az egyik legfelkapottabb belvárosi kávézó teraszán ültünk egy kellemes tavaszi délutánon, és az egyik riportalanyom épp arról mesélt, hogy a férje egy 20 éves lánnyal csalja. Aztán elhallgattunk, mert észrevettük: a teraszon mindenki a megcsalásról és a viszonyokról beszél.
Athenaeum

Tudom, fura nálam egy ilyen könyvet látni, de nagyon érdekel a téma, már csak amiatt is, mert ugye sose lehet tudni. Voltam már harmadik, de úgy igazán soha nem láttam a kulisszák mögé, hogy ki miért választ a felesége mellé egy másodikat, harmadikat, sokadikat. Gondoltam, akkor majd most megtudjuk a titkot.
Mondjuk ez így nem igaz. Tudom, hogy vannak alapvető hibák, amiket jó, ha nem követ el az ember, mondatok, amiket kerülni kell, viselkedés, amit mellőzni kell, és megvan a magam elmélete és véleménye erről az egészről, de nem árt időnként egy kicsit jobban rálátni az okokra, következményekre, főleg, ha azt mások által megtehetjük. Nem egyszerű, mert furák az emberi reakciók, időnként teljesen logikátlanok (nyilván, mert emocionális döntéseket hozunk, aminek általában semmi köze sincs a józan észhez), időnként ostobák, időnként pedig lehet elfogadható indokot találni bármire.

Húsz ember, húsz sors, mindenki máshonnan indul, mások az indokai a félrelépésre. Van, akit megértek, és vannak azok az attitűdök, amikkel nem tudok mit kezdeni. Van, ami nekem már nem jó indok, és kívül esik az empátiámon.
Meglepő, de a legtöbb félrelépő saját bevallása szerint a családja alapvetően jól működik, és hozzá kell tennem, hogy ezek a félrelépők férfiak. A nők ugyanezt nem mondhatják el, ha már odáig jutottak, hogy félrelépjenek. Ez csak enyhe általánosítás, nyilván kivételek minden alól vannak, de ha körülnézek, akkor is ezt látom, nem csak a könyv nyilatkozatai tükrözik ezt.
Igazából nagy következtetéseket nem lehet levonni. Félrelépünk, mert besokallunk, hiányunk van, nem becsülnek meg, ha megbecsülnek, akkor azért, mert nincs szex, ha van szex is, akkor azért, mert kevés, ha van elég szex, akkor azért, mert a másik nagyobb vonzerővel bír (épp kéznél van, nincsenek elvárásai, kevésbé ráncos, vagy mert már régóta nézegettük), de ha csak le nem bukunk, nem adjuk fel a biztosat.
A séma általában ugyanaz: titokban, amíg csak lehet, aztán ha lebukunk, majd lesz valami.

Nem fogok ítélkezni senki felett;  egyetlen dolog jut eszembe, amikor a megcsalós téma felmerül: mindenkinek pont ugyanannyi ideje  volt rá, hogy elélvezzen (gondolom, ismeritek a viccet), hogy megunja a másikat, hogy mást akarjon, mert ez a játék mindig kétszereplős, még ha egy harmadik fel is tűnik időnként a színen.
A történetek alapján lehet összefüggéseket keresni, elméleteket felállítani, és ha nem találjuk meg önmagunkat egyikben sem, akkor annak nagyon örüljünk.

Nem bírom ki, meg kell kérdeznem a 39 éves Viktortól, aki akkor csalta az asszonyát, amikor az kirándult: ember, neked nem tűnt fel a sok megcsalás mellett, hogy az asszonyod mennyit kirándult nélküled? :D (bocsi, de egyszerűen elképesztő, hogy ezek a férfiak, akik egyébként a feleségük "szenvedő áldozatai", mind azt hiszik, hogy az asszonyuk egy jámbor birka, akinek jó úgy, hogy évek óta nem kefélte meg őket rendesen senki. aha...:) De azért van itt pár történet, ami alapján inkább egy pszichológust kéne látogatni, nem párkereső oldalt, viszont vannak szórakoztató személyek is ebben a húszban. Vegyes társaság.
Nagyjából annyi idő elolvasható a könyv, amennyi idő alatt 20 posztot elolvasunk. Okosabb nem lettem, de nem bánom, hogy kézbe vettem.

2 megjegyzés:

  1. Lehet, hogy nem leszünk okosabbak tőle, de engem is érdekel a téma, ma kezdem - de én nem olvasok gyorsan 20 posztnyi anyagot se általában :D
    Jó lett nagyon a poszt, megteremti a hangulatot, és szeretem ahogy hozzáállsz a témához. Tetszik a férfi-nő meglátás is, hogy amikor a férfi lép félre, rendben találja azért a családot, a nő körül ha ez okés, akkor nem kacsintgatna (általában), ahhoz már szét kell hogy essen a dolog.
    Ajánlom a Jaffa-féle négy szerzős könyvet is, a Szeretőket, bár leginkább csak Popper Péter írását belőle, az nagyon nagyon tetszett, a többi felejthető.
    (http://pupillaolvas.blogspot.hu/2013/03/szeretok.html)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi, azt is megnézem.
      azt gondoltam, lesznek elemzések, vagy bármi kiegészítés, de azok itt nincsenek, tényleg olyanok, mint amikor ilyen egoblogon olvasod a posztokat egymás után.
      meg az egyiknél eszembe jutott, mekkora poén lenne már a másik felet is olvasni, erre a következő fejezet a másik fele volt. meg van pár, amiken jót röhögtem, ahogy előadták a nyűgjüket. :))

      van ebben a szeretős témában még egy könyv, Buss Veszélyes szenvedély, ő nagyon részletesen tárgyalja ezt az egészet mindenféle szempontból.

      Törlés