2016/01/26

Richard Morgan - Valós halál

A 25. században az emberek tudata digitalizálva tárolódik a koponyaalapba épített tokba, és ha a test el is pusztulna, a tudat újraburkolható egy másik testbe. Csak ha a tudattok maga is megsemmisül, akkor következik be a Valós Halál.
A leggazdagabbak azonban még erre is fel vannak készülve. A tudattok tartalmáról rendszeresen biztonsági másolatot készítenek. De akkor miért lőné főbe magát egy olyan befolyásos ember, mint Laurens Bancroft? Miért akarna öngyilkosságot elkövetni valaki, ha tudja, hogy órákon belül újra életre keltik?
Takeshi Kovacs, egy elit katonai alakulat volt tagja most Laurens Bancroft megbízásából kezd nyomozni a rejtélyes öngyilkosság ügyében. Új testbe burkolva kell felgöngyölítenie a szálakat egy számára idegen világban, és hamarosan az egyre féktelenebbül pörgő események közepén találja magát. Veszélyes viszonyt kezd megbízója feleségével, ismeretlen személyek a legkegyetlenebb kínzásoknak vetik alá, profi bérgyilkosok törnek az életére, és talán már csak a Jimi Hendrix képében megjelenő mesterséges intelligenciában bízhat. Ahogy egyre tisztábban rajzolódik ki a titokzatos összeesküvés Takeshi Kovacs előtt, úgy nő az esélye annak, hogy az ügy végső megoldása előtt rá is a Valós Halál vár.
AGAVE
E-BOOK

Takeshi Kovacs tudattokját Harlan bolygójáról szállították át a Földre. Látszólag ez egy jó nagy felesleges útnak tűnik (Harlan valahol a naprendszerben van, vagy akárhol máshol, mindenesetre jó messzire a Földtől), viszont Kovacsot Küldöttnek kondicionálták. Ez valami speciális katonai egységt, direkt pszichopaták számára, akikből még a maradék érzésvilágot is kiölték vegyileg az eredményesebb működés érdekében. Az némileg már általános dolognak számít a Földön is, ha valaki vegyideg-kondicionáláson esik át, ami annyit takar, hogy a tartósan beépülő anyagoktól a test reakcióideje lecsökken, gyorsabb lesz, hatékonyabb, és nagyobb uralmat biztosít az elmének a test felett.
A tudat- és idegmódosító szereknek nagy keletje van, és virtuális hálózatban való elmerülés mindennapos, és földjárót már csak a különcök használnak. Igazi cyber világ, ahol a tudat elkülöníthető a testtől, letölthető, áthelyezhető, egy külön tudattok tárolja a testen belül, és a testet is lehet helyettesíteni a legegyszerűbb szintetikus formától kezdve a legprofibb, mindenféle vegyi dologgal felturbózottakig. Itt a börtön az, amikor a tudattokot 100 évre lesittelik, addig a testet bérbe veszik, esetleg meg is veszik (second-human-shop), és a halálos büntetés a valós halál, amikor a tudattok is megsemmisítésre kerül, esély sem lesz visszatérni az életbe. Ha valamikor, hát most aztán végképp kiütközik a gazdagok és szegények közötti választóvonal, amikor egyeseknek új burokra sincs pénzük egyik-másik pórul járt hozzátartozójuk számára (nekik megadatott a virtuális térben való létezés), míg mások komplett klónozóüzemet tartanak fenn, hogy biztosítsák a fennmaradásukat.

Morgan nagyon profin játszik a hatásokkal. Melyik tudat melyik testben mikre képes, mennyire befolyásolja, van-e kölcsönhatás közöttük, "emlékezet", és meddig terjed, hogyan lehet élni és visszaélni a kémiai befolyásolással. Megszokhattuk, hogy eddig a virtuális lét csúcsa az MI volt, és ezzel a tudatokkal az ember még az MI-ket is maga alá gyűrte a rangsorban. És pont ezektől az apróságoktól lesz olyan tökéletes a könyv. Mert olvastam már olyat, ami annyira izgalmas volt, hogy nem bírtam letenni, amiben olyan érdekesek voltak a karakterek, hogy tudnom kellett mi történik velük, amiben szembesültem idegen világokkal, gondolkodásmódokkal, de ebben a könyvben egyszerűen minden együtt van. Nem is akarom én ezt nagyon szételemezni, Kovacs egy olyan világba vezetett be, ahol beszélni lehet a szállodával, testet lehet cserélni, és olyan dolgok eshetnek meg, ami még a mi jó kis való világunkat egy jó darabig el fogja kerülni.
Ami biztos, hogy Kovacs alakjában egy olyan karaktert kaptam, akit nagyon nehéz lesz überelnie bárki másnak. Morgan egyébként is jól ért az érdekes jellemekhez, de Takeshi különösen jól sikerült alak, bár ebben nem csak a személyisége, hanem a megalkotott világ is közrejátszik. Minden és mindenki a helyén van, az események logikusak és következetesek, egyszerűen nem tudok mást, csak nagyon imádni.

7 megjegyzés:

  1. Tessék!!!! Még ki sem olvastam Harry A. csidalatos életét, a következő On Sai lenne, erre jön egy ilyen bejegyzés, egy 'AZZONAL KELL ÉS MOST AKAROM OLVASNI'könyvvel!!!!
    Na szép, kezdhetek listát írni! Pedig megfogadtam h nem fogok többet!!! (Eddig jól ment!)

    VálaszTörlés
  2. Szerettem, de (nem fanyalgásból írom, nem tudom, hogy neked volt-e ilyen érzésed) néhol túlságosan sok volt a jóból. Aztán elolvastam a második részt is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. (kitörlöm a duplázásokat :D)

      mire gondolsz, hogy sok volt a jóból?

      Törlés
  3. Köszi, valami gond lehetett a blogmotorral, mert egy darabig kommentelni sem engedett, aztán ezek szerint megduplázta. :)
    Arra, hogy néha túl sok volt (nekem) a Takeshi fejében lévő katyvasz, és a tetteinek okait sem értettem (ahogy a második résznél is írtam). Hozzá kell tennem persze, hogy az újraburkolást, az ebből fakadó problémák leírását, a millió jó ötletet bírtam.
    Az első két részen vagyok túl, most a cyberpunk klasszikusát, a Neurománcot nyomom. Rövidesen elolvasom a Dühöngő fúriákat is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. pedig ez még az első részben annyira nem is jön elő. mit mondasz majd a harmadik után?:D

      a neurománc milyen? én is most összeszedtem minden cyberpunkor a környékemen, Gibsont is, teljesen beszippantott.

      Törlés
  4. Más. Jó. Még csak a negyedénél tartok.
    (Köszi :) )

    VálaszTörlés