2016/02/27

Amerika szuperkatonái

Teljesen belegabalyodtam a terroristás-kémes-különleges egységes könyvekbe. Valahol eléggé egy kaptafa mind, de azért mégsem ugyanolyanok.
A vonulat ugyanaz: a jó Amerika küzd a gonosz terroristák ellen. Aztán ha egy kicsit megkapargatják a felszínt, kiderül hogy Amerika annyira nem is jó, már ha magát a rendszert nézzük, mert dúl a korrupció, a Cégen belüli viszályok befolyásolják a döntéseket, vagy ha nem az, akkor az FBI lép közbe,  így semmi nem lesz kellően hatékony, és adott esetben akár a saját emberüket is simán likvidálják, ha csúnyán néz. (nem is kell csodálkozni egyébként, meg kell nézni, hogyan élnek a háborús veteránok.)
Persze, az is tény, hogy ezek az emberek nagyrészt nem is legálisan tevékenykednek, a politikai diplomácia túlérzékenysége nem engedi, hogy törvényes keretek között akciózzanak.

Van egy kis zavar ezeknél a sorozatoknál. Itthon foghíjas a legtöbbje, odakinn sem feltétlenül időrendben jelentek meg, de mivel úgyis inkább az akciókon és a bevetéseken van a  hangsúly, túl nagy jelentősége nincs a sorrendnek, inkább csak a főhősök magánéletében történnek fontos változások, bár ez adott esetben sokat hozzátesz a sztorihoz is.

Vince Flynn hőse Mitch Rapp. A lehető legelszálltabbnak megírt figura, igazi akcióhős, akit meg lehet sebezni, de elpusztítani semmiképp. Bekerül a CIA által illegálisan működtetett egységbe, ahol kezdetben kemény teszteknek vetik alá a jelentkezőket, hogy a valóban rátermetteket kiválasszák. Ezek a pasik nagyrészt valamilyen katonai múlttal rendelkeznek, már kiképezték őket, Rapp viszont csak úgy, az utcáról kerül be. Hogy a mentora hogy akadt rá, azt nem tudni, mi már úgy találjuk őket, hogy  a nő 8  hónapja figyeli Rappet, és a srác az első találkozásnál azzal indít, hogy miért figyelik őt. A csaj el sem tudja képzelni, hol rontotta el, és hogy bukott le, tudomásul kell vennie, velünk együtt, hogy Rapp szuperképességekkel bír.
Ez később jól jön neki, mert ha a kiképzés fizikai részét bírja is valaki, a szellemi nyomás miatt sokan elbuknak. Ezt a szellemi nyomást képviseli a seregben létezett legnagyobb tahó, aki nem a kiképzőtisztjük, de nem akarok spoilerezni, a lényeg, hogy a fickó sok jelöltet megrostált. Rappet nem sikerült, de örök ellenségek lesznek.
A legfurább az egészben Rappel kapcsolatban, ami miatt teljesen hiteltelen lesz az egész sorozat (bár tény, hogy ettől még nagyon is izgalmas), hogy úgy kerül a kiképzőtáborba, hogy a képességein csak finomítani kell, és pár elméleti dologra megtanítani, fizikai szempontból mintha már totálisan ki lenne képezve. De olyan szinten, mintha gyerekkorától kezdve kiképzőtáborokban élt volna, holott semmi nyoma ezeknek a dolgoknak a múltjában, és a családi háttere sem indokolta. (A barátnője rajta volt egy gépen, amit a terroristák felrobbantottak, ami az elszántságát megmagyarázza, de semmi mást.)
Alapvetően is elég különc, magányos farkas, szabályszegő, és roppant okos.
Nagyon jó könyvek, de képtelen vagyok komolyan venni.

Brad Thor alakja Scot Harvath. Sajnos csak egyetlen könyv jelent meg a sorozatban, még a megboldogult Ulpius adta ki.
Harvath fiatalon versenyszerűen sízett, majd belépett a SEALhez, és ott hidegidőjárás-specialista lett, majd felfigyeltek rá mindenféle egységnél, végül egy szupertitkos csapatban kötött ki az elnök mellett, terrorelhárítóként.
Az Ulpius belevágott a közepébe, és egyből a hatodik részt adta ki, mert ugye mivel is kezdjünk egy 15 részes sorozatot, ha nem egyből a hatodik résszel. Bosszantó, mert ráadásul ez egy nagyon jó sorinak tűnik. Az akciók pörgősek, érdekesek, hihetőek, akárcsak a karakterek, és Harvath egy nagyon szimpatikus, életrevaló, és reálisan megírt alaknak tűnik. Ebben a hatodik részben inkább csak defektes terroristákkal találkozunk, mert Harvath múltja előkerült, és lecsapott, de a szervezett terrorizmus szellemisége egyáltalán nem volt jelen.

Nem úgy Alex Berensonnál, ahol aztán töményen megkapunk mindent a keletből: elvakult hitet, iskolázatlan, befolyásolt arabok tömkelegét, és a muszlim létet egy amerikai szemszögéből. John Wells az al-Kaidába beépült ügynök, és azóta is nyomja a lelkét, hogy nem tudott előre a szeptember 11-ére tervezett támadásról. Ő egy kicsit meghasonult az arabok között eltöltött hosszú évek alatt. Úgy nézett ki, mint ők, úgy is élt, hiszen nem fogoly volt, harcolt az oldalukon, olvasta  a Koránt, sőt, magáévá is tette a szavait, persze mentesen a dzsihád felhangtól, amit az arab vezetők meglovagolnak, amikor harcba vezetik a népüket. Amikor csak alkalma adódott, infókat adott át harc közben is az amerikaiaknak, még akár olyan áron is, hogy ő maga ölte meg az embereit, hogy ne bukjon le, szóval látható, hogy attól, hogy muszlim lett, hűségéhez nem férhet kétség.
De Amerikában nem ezt gondolják, sőt, igazán az arabok sem bíznak benne, ő meg ott ragadt valahol közöttük, egymaga, ellátva feladatokkal mindkét oldalról, miközben senki nem bízik benne, és az élete sem tud ott folytatódni, ahol pár éve hátrahagyta.
A legéletszagúbb szereplő, és a legreálisabb történet az eddig olvasottak közül. Valódi konfliktusokat él át egy valós alapokkal rendelkező történetben, ahol ráadásul még a szereplőket is élő emberekről mintázták. Hogy a többi sorozatban voltak-e valóban létező alakok, azt nem tudom, de itt utána lehet olvasni jópár szereplőnek, ha valaki kíváncsi rá. Nagyon más típusú könyv, mint az előző kettő, és itt is megjelent már 10 rész (nálunk csak egy, de az legalább az első rész).

Van még jópár író, aki ebben a témában alkot, lehet közöttük válogatni: Lee Child, Ludlum, Tom Clancy, Daniel Silva, stb. Nem hiszem, hogy olyan nagyon mások lennének, mint mondjuk Flynn, de egyet-egyet mindenképp fogok majd olvasni tőlük. A General Press oldalán érdemes nézelődni, ugyan teljesen katyvasz az állományuk, semmi tematika, ami elválasztaná a krimiket a történelmi romantikusoktól, nincs normális keresőfelület se, de azért hajrá.
Akit folytatni szeretnék, ki más lenne, mint Thor, naná, hogy azt, amiből nincs több magyarul, de ha Berensonnak lesz könyve még, azt is szívesen fogom venni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése