2016/02/02

Richard Morgan - Dühöngő fúriák

Takeshi Kovacs hazatért.
Újra Harlan Világán jár - egy óceánbolygón, amelynek kevés szárazföldjét veszélyes tengerek veszik körül, ha pedig az ember egy helikopternél bonyolultabb járművön próbál az időjárás viszontagságai fölé kerülni, a marslakók orbitáljai perzselik le az égről.
De nem csak a tengeren és az égen várakozik a halál. Odalent, a Kossuth trópusi tengerpartjaitól Új Hokkaidó jeges és gyilkos gépekkel fertőzött pusztaságáig, a quellista forradalom eredményeit lassan kezdik felszámolni.
Kovacs elveszített szerelme miatt indított büntetőhadjárata megakad, amikor Harlan Világának és saját múltjának szellemei megjelennek, és egy politikai intrikákkal teli örvénybe húzzák. Quellcrist Falconer állítólag visszatért a halálból, és az Első Családok egy fiatal Küldöttet mozgósítanak a levadászására. A Küldött neve Kovacs, kétszáz évig várt eltárolva, és nem akarja megosztani visszanyert létezését saját idősebb, kiégett önmagával.
Gengszterek, fejvadászok, vallási fanatikusok, forradalmárok - mind akcióra vágynak, Kovacsnak pedig csak lassan áll össze a kép. Az elszabaduló káosz közepén csak egy valami biztos: az egyik Takeshi Kovacs nevű embernek valamikor meg kell halnia.

Rájött már valaki, hogy mik ezek a különböző méretű legyek a borítón? Az eddigieket meg tudtam magyarázni, még ha nem is volt pozitív a reakcióm rájuk, de ennek nem sok értelmét látom. A cím fordítását is furcsállom, a regény ismeretében meg végképp nem értem. Fúriák ébredése, vagy felébredt fúriák. Merthogy pont ez a lényeg - egy eddig alvó rendszer életre kel. Na mindegy, a lényegen nem sokat változtat. (de.)
Véleményem szerint Takeshi-szan az egészségesnél többet szexel virtuális térben, és pszichopata Küldötthöz képest egy cseppet érzelgős. Egyébként az egyik legösszetettebb karakter, akivel az utóbbi időben összefutottam. Van teste, lelke, múltja, több is, sajátos világlátása, és hatalmas egyénisége.

Ez a harmadik rész elég sokféle az előzőekhez képest: egyrészt van benne egy kis katonai faktor a deComosok miatt, akik nem katonák, sőt, hozzájuk képest amatőrök, viszont hasonló szervezeti felépítésük és feladatuk van, csak a megszokott rangok nélkül.A parancsnokuk fejében egy komplett parancsnoki szoftver fut, az emberei hálóba vannak kötve, és mindenféle egyéb segédkütyüvel fel vannak szerelve.
Van egy politikai szál, ami az én ízlésemhez képest kicsit jobban ki lett fejtve, mint szeretem, viszont azt gondolom, szükséges volt, mert a quellizmus hozzátartozik Harlanhoz, mint ahogy hozzánk is bármelyik izmusunk. Hogy pontosan melyikhez közelít a földi eszmék közül, azzal nem nagyon foglalkoztam, aki akarja, fel tudja lelni benne a gyökereket. Ez a szál nem csak az eszmerendszer miatt fontos egyébként, hanem bizonyos személyek miatt is, akik nem csak a forradalomra gyakorolnak hatást.
Aztán ott van még a Másik Kovacs, aki nekem egyáltalán nem volt szimpi. Mintha nem is ugyanaz az ember lenne. Hja, kérem, mit tesz 100 év korkülönbség... Azt gondoltam, hogy ez a része nagyobb hangsúlyt kap a regény során, de igazából csak egy elenyésző mellékszál volt. Sokkal érdekesebb volt végiggondolni a köztes párbeszédeken és eseményeken keresztül, hogy milyen hatással lehet nem csak magára az emberre az, hogy lemásolható, hanem minden másra is maga körül, főleg, ha egy Küldött-képzést kapott emberről van szó.

A sorozat könyvei külön is olvashatóak, bár azért időnként van néhány gondolat, szereplő, emlék, ami az előző kötetekre utal vissza, de nem olyan mérvű, hogy befolyásolja a megértést. De érdemes mind a hármat elolvasni, mert így, együtt kiadnak egy nagyon komplex világot, és a végén meglátjuk, milyen szépen építgette ezeket a rétegeket egymásra Morgan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése