2017/01/15

Wm. Paul Young - Éva

John, a Begyűjtő különös helyen él; szigete a világok határán fekszik, egy dimenziók közti redőben.
Egy nap az óceán hatalmas konténert sodor a partra, melyben tizenkét holttest hever. A roncsok közt kutatva John egy fiatal lányra bukkan, aki csodával határos módon túlélte a tragédiát. A sziget Gyógyítói és Tudósai hamarosan felfedezik, hogy a lány genetikai adottságai nem mindennapiak: teste minden egyes sejtjében ott hordozza az egész emberiséget...
Lilly felépülése lázálmokkal és hallucinációkkal terhes, látomásai során Éva, Minden Élők Anyja látogat el hozzá, hogy felfedje előtte az elfeledett igazságot a teremtésről és a bűnbeesésről. Álom és ébrenlét, mitológia és valóság fonódik szorosan egymásba, Lilly pedig ráeszmél, hogy neki is óriási szerepe van az események alakulásában, a tét pedig nem más, mint Ádám és Éva leszármazottainak múltja és jövője.


Nálam okosabbak azt mondják rá, alternatív teremtéstörténet, én meg azt mondom, hogy csupán egy mélyen vallásos fikció az emberi teremtésről, ahol nem is maga a teremtés áll a középpontban, inkább az író hitének, és Istene iránti szeretetének szavakba öntése.
Természetesen nem lebecsülni szeretném, sőt, ebből a szempontból ez egy nagyon szép könyv, lelke van minden Istennel kapcsolatos mondatnak. Már-már irigykedtem azon a hatalmas szereteten és bensőséges viszonyon, ami a lapokból áradt.
Hogy mégsem tudtam kellően és értően értékelni, az csak azért történt, mert nem vagyok vallásos, cinikus annál inkább. Számomra megfoghatatlan, épp ezért jelentőség nélküli, hogy egy alak, akinek a létformája is kétséges, milyen érzésekkel viseltetik irántam. Konkrétan nem tudom elképzelni, hogy ha istennek eszébe jutok, elöntse a mélységes szeretet irányomba. Vagy hogy is kell ezt megfogalmazni. Szóval tényleg kicsit irigykedtem, amikor a könyvet olvasva feltárult előttem, hogy van, aki ezt képes teljes szívével hinni és érezni, és képes a saját hitében annyira bízni, hogy mindezt készpénznek és valóságosnak vegye.
Szól még bizalomról és megtisztulásról, a "nem vagy egyedül" és a "szeretlek" igen sűrű emlegetéséről, és arról, mi is történt akkor, a Kezdetekkor Édenben, és hogy végülis Éva volt az első feminista, aki döntött és cselekedett. (jó, ez így nincs leírva konkrétan, csak közvetetten. egyébként meg is bánta.:>)

Az én hitemhez közelebb áll a Prometheus film elmélete, szerintem inkább vagyunk egy elcseszett kísérlet eredménye, akiket megsemmisítés helyett sorsukra hagytak, esetleg további kísérletekre félretettek. Ettől függetlenül azt is remélem, hogy van valahol egy tudattal rendelkező kohéziós erő, ami időnként felénk pillant, hogy mennyire vagyunk okék, esetleg kezdheti elölről az egészet.
Szerintem ez a könyv azoknak fog jelenteni bármit is a felszíni rácsodálkozáson kívül, akik maguk is vallásosak, nem csak a templombajáró módon, hanem tényleg hisznek, és át is élik a hitüket. Elképzelhető, hogy őket viszont fel fogja kavarni a könyv, mert ha lehántom róla a vallásos maszlagot áhítatot, egy elég kemény teremtéstörténetet kapunk, valahol a sci-fi és a fantasy határán, ahol az író nem félt fekete bőrű nőnek ábrázolni Évát, Istent és Ádámot feminin jellegekkel felruházni, úgy, hogy közben megtartotta a maszkulin vonásokat is. Számomra pont ezért furcsán perverz volt az Isten és Ádám, és Ádám és Éva közötti kapcsolat is. Mi az egyház hímsoviniszta tolmácsolásában azt tanultuk, hogy minden bűn, fájdalom és a világban történt rossz Éva miatt van, Young pedig nem átallja emiatt Ádámot hibáztatni. Érdekes gondolat, bár gondolom, az egyház jól bevált hozzáállásán ez az elmélet nem fog változtatni.
Ráadásul szembejött néhány ellentmondás, ami felett a legnagyobb jóindulattal sem tudtam elsiklani: pl. Istennek nincs szüksége semmire; azonnal a következő mondat: Isten nem lenne Isten nélkülünk. Én itt látok némi szükségszerűséget, de ne kössek bele minden apróságba, ugye.
Ezzel együtt még számomra is nagyon érdekes, bár demagóg filozófiai utazás volt, és nem mostanában fogok megpróbálkozni a következő ilyen jellegű könyvvel.

16 megjegyzés:

  1. Hát ez egy igazán nekem való könyvnek tűnik. Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Reea, szívesen.:) nem gondoltam volna, de majd mindenképp írj róla, ha olvastad.

      Törlés
    2. reea, ha hasonlít A viskóra stílusát tekintve, szerintem nagyon nem a te könyved.

      Törlés
    3. na, erre kíváncsi leszek. :D

      Törlés
    4. A viskót sem olvastam, szóval fogalmam sincs, de szeretem a kitekert vallásos könyveket. Mindig egy csomó kérdést vet fel a hitemmel kapcsolatban, és mivel nem vagyok vak a hitemben, az ilyen típusú könyvek sokszor hozzám adnak.
      Kezdjek akkor A viskóval?

      Törlés
    5. Hát én nem tudom, de meg fogok lepődni, ha A viskó tetszeni fog. :) Nem a témája, hanem az megfogalmazásmódja miatt. De most már tényleg érdekelne, mit szólnál hozzá. :D Azt tudom, hogy az alapján meg Nima mostani posztja után engem ez a könyv nem érdekel. :) Az egy, ami tetszik benne, hogy végre nem Éva a hibás a bűnbeesésért. :D

      Törlés
  2. Én azon is csodálkozom, hogy elolvastad. :O Nekem már A viskóval is volt egy csomó bajom, egyáltalán nem adta meg nekem azt a magasztos érzést, amire számítottam. Vallásos nem vagyok, de hiszek abban, hogy valamiféle magasabb erő működik a világban, nevezzük Istennek, Gondviselésnek vagy Magasabb Intelligenciának, bárminek. Ennek ellenére valahogy nem ragadott meg.
    Ha hasonló a stílusa ennek is, akkor nem nekem való.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hogy hasonló-e, nem tudom, csak gondolom, hogy igen. Young nagyon vallásos, teljességgel keresztény, és sztem neki a Biblia tényleg szentírás lehet, amit szó szerint értelmez.

      kíváncsi voltam, hogyan lehet másképp ábrázolni a teremtéstörténetet, mint ahogy az a közhitben él, és tényleg lehet, ez a része nagyon érdekes is volt. csak ott volt a többi is.:D kicsit misztikus, enyhén ezoterikus, és nagyon vallásos. sztem Young a katolikusoknak (vagy tudja fene, melyik szektához tartozik) az lehet, mint a hitgyüliseknek Perrotta. érdekes módon nekem Perrotta sokkal emészthetőbb volt, ő mintha tömény fantasyt írt volna angyalokkal és démonokkal (egy csomó ideig nem is tudtam, hogy bármi köze van a valláshoz). Young egyértelműen vallási könyveket ír.

      Törlés
    2. Igen, A viskóban is voltak érdekes dolgok, Isten, mint fekete nő, stb. Meg az egésznek az üzenete pozitív, de mégis az összbenyomás nem volt jó.
      Ez a jó megfogalmazás, amit írtál, kicsit misztikus, ezoterikus, de alapjában véve vallásos, méghozzá keresztény.

      Törlés
    3. igen, itt is pozitív volt az üzenet, mondjuk ez nem volt egy kellemetlen könyv, sőt. muszáj volt pl. kérdéseket feltennem, és én azt gondolom, hogy maga a mítosz, és a köréje szőtt ideológia következetlen, de egy vallásos ember gondolom ezt kimagyarázza.
      szóval fura könyv, emészteni kell.
      ja, és még egy, ezt ki is hagytam a posztból, nem tudom, miért, de olykor elég humoros is volt. (néhol meg borzasztó dolgok történtek)

      Törlés
    4. Tekintve Jézus születési helyét, mindig is volt egy olyan nézőpont, miszerint sem Jézus, sem Mária nem volt fehér. De ugye ezt nem tudjuk, csak van egy elég erős lehetősége.:) És amíg nem találják meg Mária sírját, nem is fogjuk. Ugye mostanra a legtöbb történész is elfogadottnak tartja azt a tényt, hogy Jézus létezett.
      Nem mellesleg ezekben a gondolatokban már nincs semmi új, néhány éve a Vatikán is lenyelt a a békát, hiszen sok feketék lakta területen ábrázolják a Kisjézust bizony tökéletesen feketének.
      Mondjuk azt nem tudom, mi jelenleg az egységes álláspont, hivatalosan biztos nem adta rá senki a jóváhagyását. :)

      Törlés
    5. béka ide vagy oda, a fehér hívőknek nem olyan egyértelmű, hogy a bálványaik más színűek is lehettek. :))
      viszont az, hogy Ádám is Éva is színesek voltak, származhat onnan, hogy az emberiség bölcsője Afrika, ott meg nehezen találni fehér embert.
      volt erről egy tök érdekes műsor, a DNS-en keresztül visszavezették az embereket egy közös ősre, az pedig konkrétan tényleg afrikai volt valamikor.

      Törlés
  3. Az a baj ezzel a témával, hogy könnyen komolytalanná válhat egy távolról szemlélő szemében, mint pl. a Viskó is. Én nem vagyok vallásos, csak hívő, de az.....:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nahát, szee, te olvastad a viskót? mesélj. :D

      Törlés
    2. ja, akkoriban még egész normális posztokat írtam sztem :) http://szilviirkal.blogspot.hu/2010/01/william-paul-young-visko.html

      Törlés
    3. köszi, el is olvastam. (akkor is olvastam, csak már elfelejtettem:D)
      jó poszt lett, írhatnál mostanában is ilyen kis rendesen. :))

      Törlés