2017/12/09

Hatalmas kis hazugságok - sorozat

Luximamik hajbakapnak dedós óvodások módjára, a vége persze gyilok lesz.
Először nem is tudni, kit öltek meg. Mintha nem lenne fontos, és tényleg nem az (de, mégis). Ezek a nőstények bárkit kinyírnának adott esetben, hogy Madeline, Celeste vagy Jane jár szerencsétlenül, az mindegy. Bármelyikőjük ellen van egy jó indok, ami miatt jobb lenne a világnak, ha nem lennének. Legalábbis a dührohamok végéig, amiket másokból kiváltanak.
Az egész azzal kezdődött, hogy megérkezett a közösségbe egy nő a fiával, aki minden szinten kilóg a sorból.
Egyedülálló. Ez mégis mi már. Még egy pasast se tudott összeszedni, aki (szigorúan) a háttérből támogathatja.
Félállásban dolgozik. Talán a legrosszabb opció. Azt sem tudja, mit akar: anya legyen, vagy karriert építsen.
Kicsit trampli. Szó se róla, kilóg a tűsarkús-kiskosztümös csapatból a farmerjében és kapucnis felsőjében, de az autója nem egy roncs, ezt is igazán értékelhetnék.
És a fia tett valamit egy kislánnyal. Vagy nem tett semmit. Nem lehet tudni.
Kétségek között őrlődhetne a néző, de szerintem mindenki elsőre el fogja dönteni, hogy a kislánnyal van valami gáz, vagy a fiúval. Tipikusan az az eset, amikor annyira egyértelmű valami, hogy az már gyanús. De igen, mégis egyértelmű. Aztán persze nem biztos, hogy a jó oldalra állunk...
Az anyák is döntöttek, persze ők nem a gyerekek pártján vagy ellenük vannak, ez ugyanis egy remek alkalom egymás támogatására / támadására. Ők ebben az egymás elleni versengés egy újabb porondját látják: ki a jobb, ki a tökéletesebb, kinek van minőségibb, teljesebb élete.

Felkapott téma most az erőszak. Meeto kampány, még témázásunk is volt (én direkt nem vettem részt), meg úgy alapból a világ most azzal foglalkozik, hogy ki kivel mit csinált 20 évvel ezelőtt. Hogy tegnap a szomszédban bucira verte a férj a feleségét vagy a gyereket (vagy ezek bármelyike, a szerepek időnként felcserélődnek), az nem hírértékű. A jog, a szabályok, meg minden.  Na mindegy. És anélkül, hogy bárki élményét lekicsinyelném, azt gondolom, egészségtelen méretűvé dagadt. És ez a filmből is lejön, bár a sorozat nagyon árnyalja az összes témát, ami az abúzushoz kapcsolódik, még akkor is, ha igazából egyetlen megnyilvánulása van, az erőszak.
Ez a sorozat is erről szól. (A könyv is. Le kéne szoknom a zárójeles mellébeszélésekről.)
És hogy miért van egy kicsit túlpörögve a téma? Egy aprócska, szinte mellékes jelenet a soriból:
Békülési szándékkal egy 6 éves kisfiú megpuszil egy 6 éves lányt, és egyből ügyvédért rohanunk, és "beleegyezés nélküli érintésről" beszélünk. És engem ez igazából megrémít.
Végiggondolja ezt egy 6 éves így? Gyanítom, nem.

Nagyon érdekes, ahogy a gyerekek reflektálnak arra, amit a felnőttekből megértenek, vagy inkább félreértenek. Mindegyik karakterről szinte oldalakat lehetne írni, a titkok az apró kis epizódokban vannak, a felvillanásokban. Celeste ikerfiai közül az egyik fél Hulktól (a  filmtől), az apjuk pedig egy cseppet sem békés és kedves esti mesével szórakoztatja a srácokat, akikben dúl a megfelelési kényszer. A legfurább család.
És Madeline-éknél sem szeretnék túl sok időt eltölteni.
Még Jane a legátlagosabb, már ha az ő élményeit átlagosnak lehet venni. Sajnos, valamilyen szinten az.
Bonnie-éknál viszont kellemes volt az élet, ráadásul ő még csak ellenszenves sem volt. Mert a többiek azok voltak, mind egy szálig, ez csak nagyon lassan a végére változott meg. Mint amikor valakit elfogadsz olyannak, amilyen, még ha nem is tudsz vele azonosulni.
Az már csak az élvezeti értéket növeli, hogy csodás helyen laknak. Ha minden reggel az óceán hangjára ébrednék, nem hiszem, hogy komoly problémáim lennének bármi mással. :)

Mint mondtam már, egészen a legutolsó percekig nem derül ki, kit öltek meg. Sokan esélyesek rá, és közben sok mindenki eszembe jutott, ki fekhet ott vérbe fagyva, és nem, nem találtam ki. Nem is nagyon igyekeztem, egyszerűen élveztem azt a sok kis mocskos titkot, emberi gyarlóságot, amit ez a pár család képes volt összehozni.
Némelyik férjjel mondjuk voltak gondjaim. Nehezen hihető a gazdag családfenntartó szerepe, amikor olyasmik esnek ki a szájukon, hogy hatodikban csúfoltak, ha sokat kekeckedsz velem, rajtad verem le, nyenyenye. Meg hogy a férjed megfenyegetett. Tényleg megfenyegetted?? Nem is, az nem úgy volt. Kicsit óvodás-árulkodós fíling jött elő időnként.

A hét rész úgy építkezik, hogy láthassuk, hogyan és miért jutottunk el ahhoz, hogy valaki meghaljon. Közben egy rakás dolgot meg kell értenünk, mint ahogy normális esetben az ítélkezés helyett kellene, de ezek a dolgok általában kimondatlanok maradnak, hiszen sokan még önmaguknak is hazudnak.
De szembesülünk pozitívumokkal is: a feleségüket támogató férjekkel, akik még akkor is kiállnak mellettük, ha nem értenek egyet. Nem kell azt mindenkinek tudnia, hogy előző este leüvöltötték a dolog miatt egymás fejét, nem?

Muszáj lesz odafigyelnem Moriartyra. Ha a könyveit is olyan mesterien rakja össze, mint ahogy a forgatókönyv alapján abból következtetni lehet, akkor nagyon jó az írónő. Fogok tőle olvasni, nagyon elkezdett érdekelni, még ha a borítóiból nem is lehet komoly írói kvalitásokra, témákra következtetni.



8 megjegyzés:

  1. Ránézésre az én műfajom sem ez a könyv, de marha jó forgatókönyv lett belőle, el fogom olvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én ezt most egy pár évig tuti nem olvasom el, de más könyvére nagyon is vevő vagyok. nagyon ritka jól összerakott pszichológiai thriller, hiába tesznek egy csomó könyvre mindenféle bestselleres pecsétet.

      Törlés
  2. Tényleg jók voltak a figurák, akit pl. az epizód elején kedvelni véltem, azt a végére megviszolyogtam, aki meg rohadt irritáló volt, az elkezdtem megérteni, és akkor a következő részben az egész kedvelem/megértem/viszolygom-mizéria kezdődött elölről. Azzal együtt, hogy engem szegény Kincskereső Kidmannel ki lehet üldözni a világból.

    Natos

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kincskereső Kidman :D elég egyforma színészi játéka van. meg meg is csúnyult nagyon.
      Reese Witherspoon viszont sztem nagyot alakított.
      én egyvalakit imádtam nagyon, Chloét. nagyon cuki a kiscsaj. a nővére is egészen kedvelhető, még ha tipikus tini is. de az anyák... általában nem bírtam senkit, különösen Renatat. viszont a miliőjük ellenére ezek a nők tudnak legalább bocsánatot kérni.

      Törlés
  3. A napokban szeretném elkezdeni a sorozatot. Az elejét láttam, hogy valaki meghalt, de nem gondoltam, hogy ez nem fog kiderülni :O. Érdekes lesz.
    ( Most olvastam róla, hogy lesz második évad.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én egyhuzamban néztem meg (oké, egyet aludtam közben, de éjjel kezdtem el, és nem bírom az éjszakázást. egy nap alatt le lehet tudni.), nem érdemes széthúzni. így nagyon ütős volt a hangulat, meg egyszerűen muszáj is folytatni, hogy kiderüljön még valami, meg még valami.
      minek ennek második évad... kerek egész így, ahogy van.

      Törlés
    2. ja, és ugye nem elég, hogy nem tudni, ki halt meg, azt sem tudni, ki ölte meg.:D szóval tök jó.:)

      Törlés
    3. Igen, a vége nagyon klassz és ütős volt. Én tartottam közben szünetet, mert nekem ennyi szöszi egyben kurva sok volt. Witherspoon zseni :D

      Natos

      Törlés