2012/02/25

Fawcett Katedrálisa

Nagyjából úgy állok most, hogy bár nincs kedvem posztokat írni, mégis annyi ötletem van, hogy miről tudnék írni, hogy szinte minden napra jutna valami, és nem győzöm beosztani, hogy ne egyszerre kapjátok a nyakatokba, ami épp eszembe jut.

Megjelenik Harrison Fawcett Katedrálisa, a harmadik kiadásban. Én még nagyon régen olvastam az első kis puhafedeles változatot, amit még Tessa adott kölcsön valamikor ezer éve azzal, hogy ez annyira, de annyira jó, hogy muszáj elolvasnom, és tényleg. Totál belezúgtam ebbe a történetbe, és meg akartam szerezni magamnak, de sajna, nem lehetett kapni, konkrétan hiánycikk volt éveken át.
Aztán megjelent másodszor is, 2007-ben, hatalmas keményfedeles téglaként, baromi jó borítóval, egyben, ami azért jó, mert kevesebb az esélye, hogy az ember elhagyja a részeket. Nem mintha hagytam volna már el könyvet (de igen, Chance első kötetét), de sose lehet tudni (mondom én, sose lehet tudni.). Az ára nagyon húzós volt, kerek 4990.- , de ha nagyon akarok valamit, nekem ez nem akadály, esetleg csak a pénztárcámnak.

És most kiadják harmadszor is, de én meg csak pislogok. Eleve négy kötet lesz, ami azt jelenti, hogy négyszer 2990.- forint, ami kevés híján 12.000 huf. (Akcióban, már ha lesz akcióban, picit kevesebb, de nem számottevő.) Hát, konkrétan a földről kaparom fel az állam. Oké, baromi jó könyv, nade nem ennyire... 12 rugó egy könyvért?! És ronda a borítója.( a fenti linken látszik az új ruha.) Megboldogult '80-as - '90-es évek gagyi stílusát idézi, akkoriban a fantasy könyvek ilyen rondaságokkal az elejükön jelentek meg. Már az 5000 forinton is kerekedett a szemem, de fene bánja, egyszer élünk, legyél enyém, mert szép vagy, és még olvasni akarlak, nade egy rondaságot, ennyi pénzért? Annyira szeretnék egyszer valami bennfentessel erről beszélgetni, hogy hogy működik ez náluk, előkaparnak valami ismerőst, akinek munka kell, hát összedob valami borzadályt, és ha már így megígérték, akkor már csak megjelentetik vele? Vagy mi szállja meg ilyenkor a kiadókat? Sokszor éreztem már, hogy bizonyos könyvekkel nagyon méltatlanul bánnak, hát ez a húzás most egyenesen felháborított ezzel a könyvvel kapcsolatban. Valószínűleg csak nagy nehézségek árán lehet valamelyik előző kiadást megszerezni, és ezzel teljesen tisztában is van a kiadó, és maximálisan igyekszik kihasználni a helyzeti előnyét, de ez nem csak a könyvvel szemben tisztességtelen, de az olvasókkal szemben is az.

Lehet, hogy iszonyat költségekbe vertem magam az utóbbi pár évben, amikor bevásároltam azt a töméntelen mennyiségű könyvet, de ilyenkor annyira, de annyira örülök, hogy én ebből a 'szívassuk meg a hülye olvasót' vonulatból épp ezért kimaradok.

A másik csoda az Agave újdonatúj sorozata, A római kém, na itt is majdnem lefordultam a székről, amikor megláttam az árát. Ugyan, ugyan. Most megint emlegessem az e-könyveket?

Nemtom, mi a helyzet kiadói téren, de mindenki csődbe akar menni?

17 megjegyzés:

  1. Ha jól tudom, a Katedrális 6 részben fog kijönni (de erre most nem esküszök meg, most hogy írom elbizonytalanodtam, csak mintha erről olvastam volna nem olyan régen a DV fórumán)!
    Magam is az ára miatt nem veszem meg - akár 4 akár 6 részletben jön ki -, pedig nagyon régóta érdekel és még nem volt lehetőségem elolvasni sajnos, valamint a keménykötésesre vadászok, ami tényleg jól néz ki.

    Náluk jön Robin Hobb Élőhajók sorozata is szintén kettébontva (4000 ft - előrendelve), sőt ugye majd minden hosszabb könyvük így jelenik meg.
    Elmondták, hogy vagy így, vagy sehogy, mert egyéként veszteséges lenne, így meg legalább VALAHOGY ki tudják adni.
    Ez az, amit ha megfeszülnek sem fogok bevenni egy kiadónak sem! Amikor sok évvel ezelőtt 5000 volt a Katedrális-tégla, majd tavaly(előtt) kijött a Látnok ciklus darabja 4000-ért se, vagy a Királygyilkos Krónikája szintén ugyanannyiért, gondolom azért valami hasznot hoztak ezek a könyvek. Dühítő, hogy - rosszabb minőségű változatáért (puhafedeles) - most ÁLLANDÓAN 2x-3x annyit kérnek el adott könyvért (és örülhetek, hogyha nem 2. 3. kiadás, hanem esetleg valami újdonság jelenik meg). - Ja, és hogy aztán meg sírnak, hogy azért nem fogy, mert mindenki letöltögeti meg beszkennelik, stb. Vicc az egész.

    VálaszTörlés
  2. Tibor a blogján négy kötetet ír (vagyis csak négyről beszél), de akár négy, akár hat, rengeteg pénz.
    aha, ilyenkor mondom én azt, hogy hülyének néznek minket. egy könyv akkor veszteséges, ha senki nem veszi meg, tökmindegy, milyen ár van a hátuljára nyomtatva. ennyi erővel minden könyvre rányomják, hogy 10e ft, aztán vigyorognak, mint a jóllakott napközisek, hogy hatalmas nyereséget termeltek maguknak, holott a kutya nem veszi meg ennyiért.
    és emlékszem, hogy már Hobbon is kiakadtam úgy egy éve, vagy mikor jelent meg, hogy mennyi pénzt kérnek el érte. könyörgöm, a legtöbb család ennyi pénzből egy hétig eszik. nem hiszem, hogy nagyon csodálkozni kellene, hogy könyvekre már nem jut.

    VálaszTörlés
  3. Basszus, én már arra is húztam a számat, hogy két kötetben adják ki, de ezek szerint tévedtem, nem kettőben, hanem négyben. Ez egyszerűen felháborító, 12000 Ft-ért hadd ne soroljam, mennyi jobbnál jobb könyvet meg lehet kapni. És nem hiszem el, hogy a féltégla kiadás ne érte volna meg nekik, nem is lehet már nagyon kapni, úgy elkapkodták.
    Egyetértek veled, egyes kiadók kezdik elveszíteni a realitás talaját.

    VálaszTörlés
  4. @Nita
    és ha az van, amit BWiz mond, akkor meg hat kötet lesz belőle. o.o

    VálaszTörlés
  5. fúha, rablást szaglok... El kellene már olvasni ezt a könyvet, de csakazértsem az új kiadást.

    VálaszTörlés
  6. @ohentibi
    mindenképpen javaslom. te könyved, szeretni fogod. tudom.:))
    ebben az esetben nem tudom elképzelni azt a verziót, ami az új megjelenéseknél elő szokott fordulni, hogy megveszik az újat, a régit meg beadják antikba. nagyon szar csere lenne. úgyhogy ha véletlenül valahol látod valamelyik régebbit, ne gondolkodj egy percet se.

    VálaszTörlés
  7. Nima: én mint hülye olvasó kénytelen vagyok megvenni. Sajnos nem nagyon találom már a régi kiadást, vagy ha igen akkor 5000 ft-ért megvehetem használtan. Mivel én szeretem a friss ropogós könyveket, így biztos inkább meg veszem újonnan, mint használtan. De ha valaki tud nekem szerezni egyet normális áron, akkor természetesen megveszem. :D Ja és szerintem klassz a borító. :)

    VálaszTörlés
  8. @Christina alias Pöfivonat
    hát, ez nagyon jó hír, a kiadóknak.:))
    végül is, nincs más lehetőséged, vagy megveszed ennyiért, vagy kölcsönkéred, könyvtárazol, esetleg nem olvasod. vagy hatalmas mákod van, és megkapod a régit, akár újonnan, akár használtan.
    a borító meg ízlés dolga, de semmi köze a könyvhöz.:)

    VálaszTörlés
  9. @Nima

    Sajnos igen, de mivel a férjem is pályázik rá így megvesszük. :)

    Tök más kérdés. Hogy tudtad beállítani a blogspotnál, hogy a megjegyzésre lehessen közvetlenül válaszolni?

    VálaszTörlés
  10. @Christina alias Pöfivonat
    http://www.bloggersbloggers.com/2010/08/replay-option-in-bloggers-comments.html

    itt van leírva, bár ha pont azt nem találod meg úgy, ahogy ő írta, akkor ne lepődj meg, mert az enyém pl tök másképpen néz ki. akkor úgy arrafelé próbálgasd, ahol kábé lehet.

    VálaszTörlés
  11. semmit sem írtál hogy tetszett e a konyv.

    VálaszTörlés
  12. @solymosgyu
    a második bekezdésben mindjárt az elején ott van, hogy "belezúgtam a történetbe".
    úgyhogy igen, tetszett, nagyon is.
    meg aztán, ha képes vagyok 5000-et kiadni egyetlen könyvért, ez már nem is lehet kérdés.:)

    VálaszTörlés
  13. Azóta már kiderült, hogy miért négy kötetben adták ki?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. konkrétan nem, de valószínűleg azért, mert a kiadói dizájnba így passzolt. (és meg mert így többet lehet érte kérni.)

      Törlés
    2. De miért kis formátumban, négy részletben adnak ki egy ilyen vastag könyvet? Jobb lett volna a könyv két keményfedeles kiadásban (azért valljuk be, egyben nagyon kényelmetlen lett volna).
      Szerintem jól néz ki a borító.
      Az árát nem éri meg, mert 12000 egy könyvért azért sok.

      Törlés
    3. gondolom, nyomdatechnikailag megvan az a méret, amit még egy kötetbe bele tudnak sűríteni anélkül, hogy az első nyitásnál szétessen a könyv.
      a keményfedeles meg nem igazán DV-s style, szal ilyen szempontból megértem, hogy nem akartak kitolni a gyűjtúőkkel, akik a hajukat tépik, ha egy milli eltérés van a sorban a könyvek magasságában.
      és igen, kicsit drága. viszont van belőle e-könyv, nagyon korrekt árért.

      Törlés