2012/02/19

A meglepetés ereje, meg az új címke

Aki figyeli a blogom, annak feltűnhetett pár dolog.

Először is, hogy kevesebb a könyves poszt. Ez remélem, így is marad, halál jól elvagyok egyelőre, hogy magamnak olvasok, meg hogy magamnak nem fejezek be könyveket.
A második, hogy nem jelölöm a molyon az éppen aktuális olvasásom, aminek egyrészt az az oka, hogy egy rakat könyvet félbehagyok, és nem szeretném, ha olyan könyvekkel lenne teli az olvasási polcom, amiket végig sem olvastam. De van ennek egy másik oka is, és ez még a moly előtti időkre nyúlik vissza.

Nem tudom, ki hogyan olvas blogokat, már aki szeret olvasgatni bennünket, mert ugye sokan nem komálják ezt a közlési formát. Én régen ezt úgy csináltam, hogy naponta végigmentem a linklistámon, hogy ki miről írt, van-e egyáltalán új poszt. Mivel ez még nem csak a moly, hanem a reciinvázió előtt volt, az ilyen reggeli körutak mindig teli voltak meglepetéssel. Nem lehetett előre tudni, ki mit olvas, hacsak nem tüntette fel oldalt valami címke alatt, és mindegyik blogon más könyvekkel lehetett találkozni, ami az ötletek kimeríthetetlen tárházának tűnt akkor. Aztán persze erről most már más a véleményem, minden tárház kimerül egyszer, és nincs tovább, de a meglepetés varázsa mindig érvényben marad.
Aztán jött a moly, és már semmi meglepetés nincs az olvasásokban, annyit tehetek, hogy ha nagyon kíváncsi vagyok bizonyos könyvekre, legfeljebb várom, hogy mikor lesz róla poszt. Meg nem nézem az olvasásokat, bár ezt az ömlesztett frissek esetén nehéz elkerülni, hacsak ki nem szűröm. Bár újabban inkább csak annyit teszek, hogy megnézem, írt-e valaki a nickemre, és csá, csukom is be.
Így én azt döntöttem el, hogy nálam bizony senki nem fogja előre tudni, miről lesz a következő bejegyzés, maradjon ez csak meglepetés.:)

És van még egy dolog, ami időről időre elővesz, perpill még mindig posztundorom van, viszont ez üdítően hat az olvasásomra, nem akarok rohanni se a könyvvel, se az írással. Persze, lehet ezen csodálkozni, hogy mi összefüggés van a kettő között, de egy idő után a kényszer nyomása tetszik, vagy sem, úrrá lesz a blogolón. Most jobb szeretek fecsegni, mint könyvekről posztolni, ez van. Így viszont, hogy ellenállok a kényszernek, rájöttem, hogy nem szeretek sorozatokról posztolni könyvenként. Valahogy az önálló könyvekről sokkal tisztább írni, főleg, hogy utálom a spoilereket, másnak sem lőnék le előre történéseket, és igen, most egy sorozatot olvasok, vagyis folytatok (nem mondom meg, melyiket :D), nem is akarok írni róla.
Csináltam egy új címkét, a miért olvassunk...?-ot, és majd inkább egy átfogó rábeszélés keretében fogok írni ezekről a sorozatokról, messzire elkerülve eseményeket. Azért tartom ezt jobbnak így, mert aki már olvasta bármely sorozat első pár kötetét, az már úgyis tudja, hogy akarja-e folytatni, ahhoz én már nem kellek, akinek viszont még fogalma sincs róla, belenézzen-e, lökést ad. Vagy felé, vagy el a könyvtől.

8 megjegyzés:

  1. Érdekes írás, és tényleg nem is látlak téged, csak 1-1 kommentnél. (Mondjuk most a betegség alatt voltam csak "naprakész". )
    De így izgalmas, igazad van, ha te így gondolod.
    Én simán félbehagyok könyveket, nem izgat, a blogokat pedig sokszor felületesen olvasom. Tudom, hogy kik érdekelnek, vagy milyen könyv érdekel, így van ami izgalmas számomra, van ami nem.
    Én kíváncsian várom, hogy miket olvasol, csak úgy magadnak, mket írsz nem az olvasmányokról, és azért várom a könyves posztokat is. :)
    Szép napokat!

    VálaszTörlés
  2. Off: annyira szeretem ezt a sablonod, és annyira jók ezek a csacsogós posztjaid, és folyton rábeszélsz valami jó könyvre :D. Ennyi...

    VálaszTörlés
  3. @f-andi
    én is így vagyok vele. még ha kedvenc blog is, nem biztos, hogy minden könyv érdekel róla, de akkor is, tök érdekes újdonságként szembesülni vele, ki mit olvasott.:)) én ezt nagyon bírom.

    VálaszTörlés
  4. @Zenka
    én is szeretem nagyon, ezt is, meg a Monroe-sat is. már várom a tavaszt, hiányoznak a színek a világból, és ez olyan kis napfényes. de csak olyan kis sötéten, ahogy szeretem.:D

    a következő posztomat nagyon ajánlom figyelmedbe, meg az azt követőt is. ha jó könyvet akarsz, akkor azokat olvasd el majd. Nalini után kelleni fog.:D

    VálaszTörlés
  5. Én is felhagytam a molyon való olvasásbejelöléssel, részben amit írtál, hogy olyanok is látszódtak így, amibe talán csak belekezdtem, és azt nem szeretném. És valahogy nyomasztóvá vált, hogy mutatta, mikbe kezdtem bele, ami miatt állandóan muszáj érzetet keltett az olvasás, meg úgy éreztem minél előbb ki kell olvasni a könyvet/könyveket, pl. 3 nap után már tiszta rossz volt, ami nem normális dolog, mert miért kéne már pillanatok alatt kiolvasni egy könyvet, aztán gyorsan újat kezdeni, mert olvasni KELL, hiszen másoknak is úgy pörög az olvasása, cserélődnek a könyvek...szóval ezt én így már nem szeretném.
    A másik a meglepetés, pont ugyanez hiányzik nekem is. Ne tudjam előre, hogy ki miről fog írni.:) A moly egyébként is kimarad nekem újabban, nem mintha tudtam volna követni már jó ideje az olvasásokat, mert nem, de nem is tudom, mikor léptem be utoljára.

    VálaszTörlés
  6. aha, ez elég nagy szemfényvesztés tud lenni, hogy ezt is befejezte, meg azt is elkezdte, de már be is fejezte, és most olvastam tőle három befejezett könyv értékelését, meg elkezdett kettőt, amiknek már a felénél tart, és estére újabb értékelés... sokszor furcsa is nekem. lehet, hogy nem is most olvasta, csak most írt róla véleményt, meg lehet, hogy fél éve olvasta el, csak addig ott volt olvasás alatt.
    épp ezért nem is látom értelmét.
    volt, hogy megláttam, hogy van vagy 30 könyve olvasás alatt. már bocs, de hogy lehet egyszerre 30 könyvet olvasni? ha meg csak elkezdeni akarja, majd egyszer, ha benn lesz a könyvtárban, annak nem a most olvasom alatt van a helye.
    úgyhogy én már nem tudom komolyan venni a molyt.:) majd ha megszületik a poszt, majd azt, ha meg véletlenül a molyon nézek utána a könyvnek, beérem azokkal a véleményekkel, amik már fenn vannak.
    én azért elég rendszeresen feljárok, mert a privi csevej ott a legegyszerűbb, amíg meg nem szüntetik azt is, mondván, hogy nagyon off, és sok helyet foglal, meg egyébként is, ott a karc, beszélgessünk ott.:D merthogy mostanában így mentek ott a dolgok. nem is vesztettél semmit, hogy nem jársz fel, én a frisseket már pl. egyáltalán nem nézem, csak egy-két kivételezett nicknél. ha nincs üzim, már léptem is tovább.

    VálaszTörlés
  7. igen, a vélemények miatt (bár azt sem tudom már valamikor úgy nézni, mert a plecsnik miatt az is "muszáj" jellegű lett, a tagok írnak értékelést, de szerintem sokan csak a plecsniért, ami kívülről pozitívan jöhet le, hogy nahát, milyen jó, hogy így lehet informálódni, stb. de ebben a formában már kicsit izé nekem) még mindig jó, de most épp nem volt új könyv, amire kíváncsi lettem volna. én leszoktam az ottani privi üzizésről, valahogy abbamaradt az is, így az sem köt oda. szóval most így nem éreztem ott jól magam, úgyhogy nem járok fel, és jelenleg nem is hiányzik. az olvasásokat meg vezetem a blogon, bár a polcot nem frissítem általában csak havonta, alatta fel vannak sorolva a könyvek.
    na most jól idepanaszkodtam meg elégedetlenkedtem magam, vagyis leírtam, hogy miért nem molyolok, pedig nem ez volt a posztod fő témája, bocsi..:/ :)

    VálaszTörlés