2013/12/09

Peter V. Brett - A Rovásember

Ahogy napnyugta után beköszönt a sötétség, megjelennek a magúrok: természetfeletti erővel bíró démonok, akik izzó gyűlöletet táplálnak az emberiség iránt. Évszázadokon át uralták az éjszakát és az emberekre vadásztak, akik mágikus rovások mögött kerestek menedéket. E hatalommal bíró jelek eredete elveszett a legendákban, védőerejük pedig rémisztően törékeny. Mindez nem volt mindig így. Egykor a nők és férfiak egyenrangú ellenfelei voltak a magúroknak, de azok az idők már elmúltak. A démonok éjről éjre erősödnek, míg az emberek csoportjai egyre csak fogyatkoznak a kíméletlen öldöklésben. Most, hogy a jövőbe vetett remény múlóban van, három fiatal, akik túlélték a démonok vérengzését, megpróbálják véghezvinni a lehetetlent. Elhagyják a rovások hanyatló védelmét, hogy egy elkeseredett küldetésben tegyenek kockára mindent a múlt rejtélyeinek felkutatásáért. Együtt szállnak szembe az éjszakával.
Kiadja a Könyvmolyképző.


Arlennel Tölgypatakban ismerkedünk meg, aki családjával épp segíteni igyekszik a démontámadásnak áldozatul esett falubelieknek. 11 éves, (senki ne ijedjen meg, időközben majd fel fog nőni), de már komoly teendői vannak: segít a ház körüli munkákban, és bár még nem vált teljesen egyértelművé, de nagy tehetsége van a rovásokhoz is. Amikor a magúrok elözönlötték a földet a régi időben, rovásokkal védekeztek ellenük, olyan sikeresen, hogy visszaűzték őket a magba. Ez sok ezer évvel ezelőtt volt, így a rovások nagy része elveszett, és amikor a magúrok újra megjelentek, a megmaradtak felkutatták a rovásokat, amikre még emlékezhettek. Ezeket ajtókra, póznákra festették, vésték, rajzolták, hogy kívül tartsák a démonokat. Arlen ösztönös tehetséggel használja a rovásozást, így amikor elhagyva családját, nekiindul a világnak, több éjszakát tölt a szabad ég alatt a saját maga rajzolta rováskörben, míg eljutott a Szabad Városok egyikébe, Milnbe, ahol egy Fullajtár a szárnyai alá vette, és egy rovásvető mellé adta tanoncnak. 
Rojer még csöpp kisfiú, amikor faluját, Hídfalvát felégetik a démonok, szüleit megölik, ő csak azért tud megmenekülni, mert az egyébként gyáván megfutamodó Arrick, a faluba érkező Fullajtár Zsonglőrje kénytelen a kisfiút is magával cipelni, és Angiersbe visszatérve a segédjévé teszi. Rojer elvesztette két ujját a támadásban, ezért nem lesz jó Zsonglőr belőle, neki egészen máshoz van tehetsége.
És Leesha, Rönkösháza Gyógyfüvésze, aki egy öreg gyógyító, Bruna mellett tanulja ki a mesterséget, vele 13 évesen találkozunk először. Hidegszívű anyja feleségnek szánja, papírkészítő apja reméli, hogy egyszer rá hagyhatja majd a műhelyét, de az események a lányt Bruna mellé sodorják, és ő örömmel marad mellette hét éven át, hogy az utolsó dolgot is elsajátíthassa, amit Bruna tud. Amikor már mindent megtanult, elküldte őt Angierbe, hogy egyik volt tanítványának a betegén segíthessen, és bővíthesse tudományát.

Mivel különböző helyekről származnak, a vidék szinte minden szegletét és életmódját megismerhetjük. Aki érzékeny a világ és a háttértörténet megformálására, az most örülhet, mert nagyon részletesen és aprólékosan körüljárunk mindent.
A faluk és a városok közötti kapcsolatot a Fullajtárok adják, akiknek nehéz a munkájuk, hiszen nekik kell biztosítani a kereskedelmi forgalmat, postások és még a rovásokhoz is kell, hogy értsenek valamennyit, és nem utolsó sorban nagyon bátornak kell lenniük, hiszen olykor az éjszakát a szabad ég alatt, magúrokkal körülvéve kell tölteniük.. Mindegyikük visz magával egy Zsonglőrt, aki amolyan dalnok és cirkuszos egy személyben, az ő feladatuk szórakoztatni a falusiakat, és a mesemondásuk tovább adja a régi idők történeteit. Bár a Zsonglőrök útja nehéz, sokszor a városi életük sem könnyű. Ha nincsenek úton, a városi közönségnek adnak elő, és ha a bevételüket meg tudják védeni néhány nagy arcú másik Zsonglőrtől, akkor szerencséjük van.
A magúrok a föld mélyéről jönnek, és mindenféle lény megtalálható közöttük: szél-, kő-, fa-, és tűzdémon. A rovások és a napsütés kordában tartja őket, de mindent megtesznek, hogy a rovások között megtalálják a réseket, és akkor annyi annak, aki a körön belül van.
Ellenük kell felvenni a harcot, és visszaűzni őket a saját terepükre, hogy soha ne térjenek vissza.

De rég olvastam már ennyire jó fantasyt! Minden teljesen egyben van: kidolgozott világ, karakteres szereplők, akikkel gyerekként találkozunk ugyan először, de az író remekül megoldotta, hogy nem kell a kamaszkor hülyeségeit végigszenvedni, és lazán átívelte ezt az időszakot addig, amikor már viszonylag felnőtteknek mondhatóak. (kivéve Rojert, de szegénykém egyébként sem egy tipikus gyerek. Tízévesen már kenyérkereső, és kénytelen feltalálni magát a világban.) A rováskészítés érdekes folyamat, engem kicsit a rúnákra emlékeztet, de rengetegféle van belőlük, és még több el is veszett az idők során.
Ritkán érzem azt, hogy a karakterek alá vannak rendelve a történetnek, újabban az a szokás, hogy pár erős jellemű szereplő viszi a hátán a sztorit, de itt nem. A történet teljesen önálló életet él, és mellette még a szereplők is érvényesülni tudnak, és a kettő között teljes az összhang. Ebből a szempontból Martin (Trónok harca) írásmódjára emlékeztet, Brett is nagyon profinak tűnik, ha egy történet tolmácsolásáról van szó. (Még mielőtt félreértés nem lesz belőle, a sztoriknak semmi közük egymáshoz.)
A regény elején a három szereplőről inkább csak tudni, hogy fajsúlyosak lesznek a történetben, igazi jelleme talán csak Leeshának van, a két fiú csak fokozatosan emelkedik ki a tömegből, láthatóan úgy formálódnak, ahogy nőnek. Nekem ez azért lényeges, mert bár Arlen elég jól használja a rovásokat gyerekként is, mégsem volt olyan érzésem, hogy mini-hős, hanem tipikus gyerek: a sikerétől elbizakodott lesz, aztán a hibái rádöbbentik, hogy mennyire kiszolgáltatott, és nem mond nemet a védelemre, nem akar és nem is tudna egyedül boldogulni. Ott van neki Ragen, a Fullajtár, biztos hátországnak, ahol mindig szeretettel látják, és megadják neki a lehetőséget, hogy gyerek lehessen. Nem éreztem azt egyik gyereknél sem, hogy lehetnének akár 20 vagy 25 évesek, Brett nem akarja velük megtámogatni a történetét, mert az nélkülük is abszolút megállja a helyét. Tudjátok, mire gondolok: nincs szüksége arra, hogy a fiatal olvasókat bevonzza a fiatal szereplőivel, akik csak mondvacsinált fiatalok, mert az ő története elbírja, hogy megvárja, míg felnőnek, és elég érettek legyenek.

Nagyon megszerettem ezt a könyvet, szerintem messze kiemelkedik a fantasyk közül. Nem nagyon tudok mibe belekötni, nem látom a hiányosságait, csak azt érzem, hogy még akarok - a történetből, a rovásokból, a démonokból, a mágiából, mindenből.


16 megjegyzés:

  1. Ezt nagyon várom már!!!!! Évek óta. Végre itt van - örülök, hogy nem hiába vártam, és tényleg jó (lesz, mikor végre elolvasom)! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. javaslom a keményfedelet, mert iszonyat vastag.
      jó, hogy szóltál, hogy ezt nagyon kell várni, különben sztem elsiklottam volna felette. :D

      Törlés
  2. Amint megérkezik hozzám, azonnal olvasni fogom. :D Nem is tudom mikor vártam könyvet ennyire. :D

    VálaszTörlés
  3. hogy elszaporodtak ezek a kapucnis borítók :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez egy nagyon zergés megállapítás volt.:D
      hol van még kapucni?

      Törlés
    2. hát, éjangyal, tövisek, meg még két másik, amit nem olvastam és nem emlékszem a címükre. :D a múltkor a kilencesről szálltam volna le, egy ilyen kapucnis arc rontott fölfelé, mint zúgó vihar, rögtön mögéképzeltem egy borítót :D

      Törlés
  4. Sehol nem írják, hogy hány oldal. Hogyhogy már olvastad? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a Könyvmolyképző soha nem írja a saját weboldalán, pedig ők aztán az oldalszám- és térfogatnövelés nagymesterei, henceghetnének az eredményeikkel :p (bocs, már megint egy zergés megjegyzés :D)

      Törlés
  5. Karácsonyra kaptam a könyvet, négy nap alatt kiolvastam, és hát...nem lehet szavakba foglalni mennyire jó ez a könyv! Ahogy a végén a vélemények között írja valaki: "...legyen rá elég szabadideje az olvasónak, mert ezt a könyvet nem tudja majd letenni!" Pár napja megint elkezdtem, és ma végeztem vele, ugyanis nagyon visszavágytam már Peter V. Brett Világába! :) Várom a második részt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is várom már a következőt. :) imádtam a démonharcokat az elsőben, remélhetőleg lesz belőlük jó sok a másodikban.

      Törlés
  6. De mikor?????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D
      karácsony előtt ne nagyon számíts rá, de nem tudok pontos dátumot.

      Törlés