2014/07/09

Valahol el kell kezdeni, de mér pont így...

Nagyjából huszadszorra írom át a poszt kezdő mondatát. Öregszem.
Inkább a tárgyra térek.
Szóval.

Ha nem tudsz beszélni, kérlek, ne vezess vlogot.
Ha fogalmad sincs arról, hogyan kell érdekesen képes bejegyzést csinálni, ami odaragasztja az embert a székhez, és áhítattal lesi a szavaid, mint Szirmai Gergőét, hagyd a picsába, mert csak nevetségessé teszed magad.

Én nem röhögtem, inkább sírtam azokon az újonnan felkapott srácokon, akik most a könyves vlogjukkal nyomulnak.
És kikérik maguknak, hogy szivárványok lennének. Hát felőlem... csak akkor nem értem, ha már férfiak, vagyis annak gondolják magukat, miért nem tudnak úgy viselkedni és úgy beszélni, mintha tényleg azok lennének? Szal nem kikérni kellene maguknak, hanem elgondolkodni, hogy vajon ugyan mér is gondolja róluk zsigerből mindenki.
Egyébként fene bánná, ha jók lennének.
De nem azok.

Könyörgöm, egy csupasz fal előtt kiselőadást tartani a gondolataimról?! Érdekel ez bárkit is az 5 barátomon kívül, akiknek természetesen kötelességük önkívületbe esni, amint meglátják az új vlogbejegyzést? Hát senkit.
Ami a bloggernek a sablon, az a vloggernek a környezete. Blabla, még sorolhatnám a párhuzamokat.

Erőt kellett vennem magamon, hogy belenézzek. Végig nem néztem egyiket se, az első percekből bőven leszűrtem mindent.
Külföldön vannak nagyon jó vloggerek. Ügyelnek arra, amire kell: a tartalomra, a kép és a hang minőségére, van mondanivalójuk, és tudják, hogyan kell azt elmondani.
És nem hiszem, hogy mentség lenne, hogy nálunk még eddig ilyen nem volt. Remek példák vannak, akiktől tanulni lehet, ellesni apróságokat.

Szóval egy újabb divat, ami lehetne nagyon ütős, ehelyett mindenki csak hülyén pislog a képernyő előtt, hogy ez mi a szar már megint.

13 megjegyzés:

  1. Nekem sem jönnek be... és szivárványok. Ja.

    VálaszTörlés
  2. Úgy érzem, szerencsés vagyok, amiért nem is tudom, miről beszélsz :D Számomra az is újdonság, hogy vannak magyar vloggerek - de le vagyok maradva. Azért vannak nézhetőek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát fogalmam sincs. én anno szerettem Gretty meg a Könyves Kuckó vlogjait, de ők érdekeseket mondtak, ismerem is őket, szóval nyilván nem tudok nem elfogult lenni velük. meg mondjuk nem is csináltak sokat.
      nézhetőek egyébként inkább külföldiek vannak, ott olyan egyéniségeket lehet látni, hogy öröm nézni. :))

      Törlés
  3. Ó, tényleg, és milyen jó volt :) Én is szerettem őket, csak aztán abbahagyták sajnos, de azért szép kezdeményezés volt a részükről :)

    VálaszTörlés
  4. megtennéd, hogy linkelsz olyan külföldi vloggert, aki szerinted igazán jó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. persze.
      https://www.youtube.com/user/thereadables
      https://www.youtube.com/user/booksandquills

      Törlés
  5. na, eljutottam ide végre. én azt nem értem, hogy miért nem látják, érzik hogy ez a világ egyik legnehezebb műfaja (pedig az egyik legkönnyebbnek tűnik, még helyesen írni sem kell tudni hozzá, haha). A személyiségünkkel nyilvánosan tetszést aratni úgy, hogy ne legyen elcsépelt és sablonos és ne tűnjön se idiótának, se unalmasnak és a barátainkon kívül tetsszen másoknak is - kurva nehéz. Én sem bánnám, hogy szivárványok, dehogy, csak lennének jók. Alföldit pl. imádom, mert iszonyatosan erős és sármos egyénisége van, de ezek??? De megkaptam tőlük, hogy nem én vagyok a célcsoport, ne nézzem őket :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D
      érdekes egyébként, mert ha az ember ismer valakit, ahhoz egészen máshogy viszonyul, mint akit nem, és nagyon jónak kell lennie, hogy ne kapcsoljon el mindenki szájat húzva.
      közben beszéltem az egyikükkel, tényleg jó fej, úgyhogy megnézem majd a többi vlogizéjét is, csak még nem volt időm. kíváncsi leszek, mennyire lesz más a benyomásom a kép alapján, mint ami az írás alapján volt.

      Törlés
    2. na, az lemaradt, hogy nagyon igaz, hogy képernyőn tudni kell viselkedni. sztem sokszorosan jobban oda kell koncentrálni, hogy eladható legyen valami, ha arc társul mellé, mintha csak sima szöveg van.
      egyébként értékelem a bátorságot, bár ez független attól, hogy tetszik-e vagy sem.

      Törlés
  6. Én nem kétlem, hogy életben normálisak, sőt, még jó fejek is lehetnek, mint bármelyik fiatal, deeee.... Szóval azért a többség mégiscsak ismeretlenül nézi őket és ez mégsem egy hétköznapi szituáció, hanem egy performansz. Kevin például nagyon nem tud beszélni pedig ez ebben a műfajban az alapabbnál alap szerintem. Azon csodálkozom, hogy hogyan van önbizalma ennek tudatában ehhez a dologhoz. Mondjuk én azt látom, hogy ez a generáció valahogy jóval több (sokszor hamis) önbizalommal rendelkezik, mint az előtte lévők... Remélem azért sikerül fejlődniük...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. meg az is lehet, hogy bennük kevesebb gátlás van a net és az arc felvállalásával kapcsolatban. természetesebbnek veszik ezek a dolgokat, mint pl én vagy te, mert bennem van egy csomó félsz a visszaélésekkel kapcsolatban, mert ami kinn van, az onnantól már mindenkié. oké, lehet, hogy már túl paranoiás vagyok, de nekem ez az egészséges: távolságot tartok az alapból arctalan nettől, mert sose lehet tudni.
      bennük ez nincs meg. haverokkal kitalálják, és már fel is nyomják, mert jó poén, meg mert a net természetesebb közegük, mint nekünk.
      mondjuk valami egészséges önkritika nem ártana, az tény, főleg hogy van egy rakat másik vlog viszonyítási alapnak.
      meg arra is kíváncsi lennék, mit gondoltak, amikor visszanézték magukat. :D

      Törlés
  7. ez tény, hogy sokkal természetesebb közegük a net. de másra is gondolok. pl. képességek - melóhelyen vannak érdekes frissdiplomások meg gyakornokok, vagy pl. mindenki látott már tehetségkutató előválogatót :D, aztán kinézet, stb.)

    VálaszTörlés