2014/11/14

Kabátkönyvek, amik nekem inkább skótkockás takarók



Kabátkönyvem, (copyright by Amadea), nincs túl sok. Annyi messze nincs, mint Amadeának. Sőt, igazából amikor a posztja címét megláttam, egyből Moning ugrott be, senki más, úgyhogy kénytelen vagyok én is végigböngészni az olvasmánylistám, van-e még.

Moning, mint már említettem. A Fever-sorozattal teljesen taccsra tett. Nem szokásom újraolvasni könyveket, sorikat meg pláne nem, mert azt gondolom, több a könyv, ami érdekel, és kevesebb az időm, amit fordítani tudok rájuk, nem érdemes könyveken újra meg újra átrágni magam. Ez alól a Fever kivétel. Olyan szinten, hogy évente igénylem, jó elmerülni a világában. Moning zsenialitásának hála minden újraolvasáskor újabb apró és fontos részletek tűnnek fel. Ez egy olyan sori, ahol a kérdések szaporodásával fordítottan arányos a válaszok szaporodása.
http://thesaucywenchesbookclub.blogspot.hu/2012/10/fever-moon-review-interview.html
innen
Valente Marija Morevna és a Halhatatlanja. Beette magát a bőröm alá. Kifacsart, perverz és különös szerelmi történet, mitológia, babona, történelem, alternatív valóság víziója - mindezek együtt, mégis csodásan különválnak. Nem gondoltam volna, hogy pont egy ilyen orosz mitológián alapuló fantasyban találom meg életem legjobb (egyetlen?) szerelmes regényét. (Ráadásul a mi borítónk messze lekörözi az összes többi kiadásét.)

innen


Gyacsenko - Alexandra és a Teremtés növendékei. Nem tudom megfogalmazni. Az egész könyv egy hatalmas allegória az életről, a hitről, egy olyan szellemi síkon, ahová nagyon nehéz az agyunkat átemelni. Gyacsenkóékis valami nagyon durva cuccot tolhattak, hogy ezt így megírhassák, én meg élvezettel értelmeztem az értelmezhetetlent.

Frost Cat és Bones sorzata. Egyszer majd újra fogom olvasni (sőt, nekem az összes kabátkönyv újraolvasós, enélkül nem is lehetne kabátkönyv), de addig is eszembe jut a hangulata, képsorok belőle, szereplők. Annyira nem addiktív nálam, mint Moning, de kellőképpen hozza a kabátságot.

innen

Loranys Creighton - Holdfény a város felett. Úgy eltűnt az írónő, mintha sose létezett volna, pedig fiatal, magyar, és valami eszméletlen jó ez a könyv. Lehet rá mondani, hogy koppincs, de nem jobban, mint bármelyik másik urban fantasy, viszont az egyik legjobb elsőkönyv, ami magánkiadásban jelent meg.

On Sai Calderon könyvei. Vicces, akciódús, karakteres, felvidít, ha csak rágondolok, és a világ végig tudnám olvasni.

Erikson az én kockás takaróm. Kabátkönyvnek messze nem lehet nevezni a monstrumjait, de a világ, amit alkotott, mindig magába tud szippantani. Amikor belegondolok, hogy micsoda monumentális alkotás is a Malazai Bukottak regéje, kicsit elbátortalanodom, mert át kéne itt látni ezerféle szálat, meg összefüggést, aminek nagyjából a negyedét tudom követni, de ettől persze még az adott könyv totál érthető és élvezhető, csak az egészbe való beillesztéssel vannak gondjaim. De ebben ez a szép, megdolgozom az élvezetért rendesen.

Hmm, semmi szépirodalom, semmi női könyv.

10 megjegyzés:

  1. Érdekes, kinek mi a kabátkönyv. Az Alekszandrát és a Marija Morevnát én is nagyon szeretem, de ami kifacsarós, az nálam nem lehet kabát.
    Moning, Cat és Bones nem női könyvek?:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem egyik se volt kifacsarós. :)
      nem, moning meg frost azok csajosak. :D
      a női könyvek nekem azok, amik olyan nagyon szépen vannak megírva, mint pl. Kate Morton, vagy a Tölgyfa árnyékában (azt olvastad? az is déli regény), meg az utolsó egyszarvú, meg az ilyenek.
      nálam az a kabát, amit többször magamra húzok, ezeket elég volt egyszer, és szép, meg andalító, meg meleg, meg minden, csak ásítozok, ha rájuk gondolok.

      Törlés
    2. ja, kifacsarás, nem úgy volt kifacsarós, hogy kikészültem tőle lelkileg, hanem jó értelemben.

      Törlés
  2. (a halhatatlannál is az alekszandra - innen amúgy csak azt olvastam és hasonlóan mély nyomot hagyott - linkje van)

    VálaszTörlés
  3. jó poszt lett! :) lehet, hogy én is összeszedem őket, ez egy jó kis téma. :) Amúgy én biztos hasonlókat mondok, ha megkérdezik, neked mik a kabátkönyveid, Moningot, Calderont, Marija Morevnát tuti mondtam volna. :) na és, ha nincs benne női meg szépirodalom, akkor mi van? :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. végülis semmi, én csak simán durvább pokrócba burkolózok. :D

      Törlés
  4. Jaa, értem.:)
    A Tölgyfa a dombetőn-re gondoslz? Aha, olvastam, idén.

    VálaszTörlés
  5. Válaszok
    1. igen, időnként ő is, bár ő most azért marad ki, mert Chance rohanós, most nincs hozzá annyira kedvem. inkább Frost.
      (tessék már kicsit aktivizálódni. :D)

      Törlés