2015/08/22

Témázunk - Két tojás

Az aktuális téma az egyforma könyvek, és ahogy Pupi felvetette az ötletet, azonnal a koppintás jutott eszembe, meg hogy ebből a pasiknak is kettő van (és ezzel meg is indokoltam a pasis képeket, már ha kellene mellé külön magyarázat). Nekem ritkán tűnik fel, ha valaki plagizál, mert közel sem biztos, hogy olvastam azt, ahonnan merített,  vagy ha olvastam is, sem feltétlen emlékszem rá szó szerint, még nagy vonalakban sem, ha meg mégis, akkor meg ott motoszkál bennem sokáig, mire rájövök, mi volt az eredeti. Aztán időnként kiderül, hogy mégsem az volt az eredeti, hanem emez, mert korábban íródott, csak én olvastam később. Nem is olyan egyszerű ezt követni, épp ezért nem is szoktam ilyeneken fennakadni.

Ha valami nagyon jót olvasok, és nincs folytatása kéznél, vagy egyáltalán se, akkor felbuzdulok, hogy keressünk még ilyet. De persze ez nem ilyen egyszerű, még egy írónak két könyve sem adja ugyanazt az élményt. És mi van ilyenkor? Alább adom, ugyanolyan úgysem lesz, de más is lehet hasonlóan jó. Elég ha csak legalább olyan jól megformált háttérvilága vagy karakterei vannak, netán hasonlóan izgalmas, űrcsatás-kalandos, vagy alakváltós, vagy bármilyen, csak jó legyen.
De olyan is előfordul, hogy egészen a végéig azt hiszem, hogy a következő könyv is olyasmi lesz, amit épp akkor olvasok, de mire a végére érek, belefáradok a témába, és mindegy mit, csak ilyet ne felkiáltással messzire kerülöm a hasonlókat, még akkor is, ha jó volt.

Ami után kerestem valami nagyon hasonlót:

Valente - Marija Morevna és a Halhatatlan
Abszolút egyedülálló regény, pedig mit nem adnék, ha lenne valami, ami legalább közelít hozzá. (Persze, ha ti tudtok, ne tartsátok magatokban az infót, igen nagy szükségem lenne rá)

Moning - Fever sorozata (direkt nem ezzel kezdtem :D)
Bár utánozhatatlannak tűnik, sikerült találnom egy másik addiktív sorozatot melléje, Chance Cassie Palmerét.

Alastair Reynolds a Napok házával teljesen megvett magának, de eltelt némi idő, amíg megtaláltam Corey Térség-sorozatát. Corey úgy alapból jó alternatíva Reynolds mellé, és talán csatlakozik hozzájuk Peter F. Hamilton is, Pandora csillagával.
Az a jó a sci-fiben, hogy ha az ember rákattan az űroperákra, vagy a military sci-fi-re, nagy eséllyel egészen jó darabokra fog bukkanni, még ha nem is lesznek tökéletesek, a funkciójukat betöltik.
A Rácsatlakozva - Gears of war - Vének háborúja remek hármas, ha erre vágyik valaki.

Erikson szintén utánozhatatlan,  bár anno jó dolog volt Martinnal felváltva olvasni, pedig ennek a két sorozatnak semmi közük egymáshoz. Itt talán annyi a közös vonás, hogy jó hosszúak, aprólékosan kidolgozottak, és el lehet bennük merülni nagyon hosszú időre.

Abercrombie egyik alternatívája számomra Abnett Sötétpenge Malusa, a másik Lawrence Széthullott birodalomja - mindhárom elég véres és kegyetlen világ; Gemmellt  pedig Manda Scott-tal tudnám párhuzamba állítani, bár az egyikük fantasyt ír történelmi elemekkel,  a másik meg történelmi regényt, fantasy elemekkel.

Ahogy nézem a gr-en a listáim a mindenféle címke alapján, egyáltalán nem egyszerű párokba állítani a könyveim. Leginkább önmagukban szeretem őket, kevés az, amelyikről az jut eszembe, hogy hasonlít egy másikra, és hiába adja a műfaj, hogy hasonlíthatnának, nem teszik.

Vannak bennem kérdőjelek, hogy pl. a Vasdruida mi mellé tehető, vagy a Vámpírakadémiának van-e párja, vagy A királygyilkos krónikája Martin vagy Brent Weeks mellé illik-e, és az Őrségek mi mellé passzolna, de pont az a jó ezekben, hogy ha ilyen kell, hát leveszem ezeket, mert lehet, hogy hirtelen a Vasdriudát összepároztattam volna a Calderonnal, azért ezek nagyon nem egyformák, még ha meg is tudnám indokolni a párhuzamot.
Úgy szeretem ezeket olvasni, hogy a két hasonló típusú könyv között teljen el némi idő, mert ha elvárásokkal vágok bele, úgyis csak csalódni fogok.
Ja, és a tojásokról jut eszembe, hogy soha nem szoktam ugyanazt az arcot adni a szereplőknek, bármennyire is hasonlítsanak egymásra. 

képek a Pinterestről

Többiek tojásai:
Pupilla
Reea
Zenka
Miamona

Minden ellenkező érzékeléssel ellentétben ezek a pasik is kiltben vannak.
Lokinak sok szeretettel. :D

32 megjegyzés:

  1. Na jó, hát ezek a képek! :D Nehéz volt koncentrálni a könyvekre, de csak meglett. :D
    Egy két párosítás érdekes, és mivel szeretem az egyiket, most ötleteket adtál a többihez. :)
    A vasdruidát nem igen tudnám párosítani én sem. Mivel Urban fantsy sok könyv mellé odaillik, aztán amikor beleolvasol, kiderül, mégsem. Ha nagyon erőlködnék, akkor Dresden barátom mellett elférne a polcon, de tényleg nagyon kéne erőlködnöm. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. lehet, pont ez a baj ezekkel, hogy a kerete illene valamihez, de a tartalom nem passzol máshoz, ezért nem tudnak vele mit kezdeni az olvasók. ezek a pasis fantasyk, mint a vasdruida meg a dresden, valahogy halálra vannak itthon ítélve. (vagy csak egy megfelelő kiadó kellene nekik :D). kár értük.

      Törlés
    2. Egyetértek. Várható volt, hogy a vasdruida a KMK-nál meghall, Dersden meg magánkiadásban jelent meg, ráadásul nem is úgy, hogy X.Y. megjelentette, hanem egy magánkiadásokkal foglakozó cég adta ki, aki hallá sokat gombol le a szerzőkről, és még anyagilag is felelőssé teszi őket.
      Döbbenet, hogy egyiket sem veszi át senki...

      Törlés
    3. hogyan lehet egy külföldi írónak magánkiadásokkal foglalkozó kiadónál megjelenése? o.O
      mintha a dresdent átvenné a delta vision, de nem vagyok benne biztos, lehet, hogy rosszul emlékszem. (vagy nem jól értettem. eszméletlenül hadar a fickó.)

      Törlés
  2. Wow, hát ha ilyen, amikor nincs ötleted, akkor kérlek szépen írjál minden témához, amihez nincs :D Nagyon tetszik! én is gondolkodtam azon, hogy beleírok olyanokat, amikhez nem találtam még hasonlót, de nagyon szeretnék, például ilyen ugye Moning, akinél felsültem a Frost-sorozattal, mert mindennek találtam csak nem hasonlóan jónak :/ Chance még várólistás nálam, tudom, hogy mondogatjátok, el fogom olvasni. :)
    Ugyanaz az arc elképzelése, nálam sem nagyon játszik, bár néha sémásan látom magam előtt a szereplőket, de biztos, hogy nem csak kiveszek egyet a vállfáról a fejemben.
    érdekes, hogy hangulatfüggő is lehet - nálam legalábbis - hogy mondjuk ugyanattól a szerzőtől akarok-e olvasni többet egymás után ha tudom, hogy hasonlóak, és néha igen, és évezem is, máskor meg a guta ütne tőle, és várni kell két regénye közt. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igazából én nem szeretem a hasonló könyveket, bár a posztból ez valszeg nem derül ki. ha valamibe nagyon beleszeretek, nehezen viselem, ha valami más egy kicsit is hasonlít hozzá, pont az lesz a bajom, hogy csak kicsit hasonlít, miért nem jobban, sőt, miért nem ugyanaz. :D úgyhogy nem hajszolom az ilyeneket.
      sőt, ha kérdezted volna, mondtam volna, hogy Frost és Moning nem egy súlyban van, igazából én még Moningnak sem találtam párt. Chance tök más, de egészen másképpen lehengerlő. de ne is legyen olyan, Barronsból, Macből, Ryból csak egy van.:)

      Törlés
    2. Egyetértek. Frost és Moning más kategória, hiába urbanfantasy mindkettő. Viszont Chance nekem marhára nem jött be... Igaz, elég válogatós vagyok ebben a témában. :)

      Törlés
    3. Egy offline ismerősöm ajánlotta Frostot Moning-pótléknak, de ő is úgy olvasta valahol, valami fórumon... hát, nekem nem jött be :D
      Ó, na nézd, Reeának meg Chance nem :D Tényleg nagyon sokfélék vagyunk. Chance-ot kaptam Tittitől, mindenképp olvasni fogom.

      Törlés
    4. Kíváncsian várom ;)

      Törlés
    5. Chance olyan szempontból szórja az olvasókat, hogy eszméletlenül pörög. még harmadik olvasásra is úgy éreztem, hogy lóg a belem a sok rohanástól, ráadásul az is azért elég összetett, észben kell tartani a szálakat meg az infókat.

      reea, neked miért nem jött be Chance?

      Törlés
    6. Az első két rész iszonyú tucat, semmi eredeti nincs benne, pedig én én kevés paraizét, olvasok, de kimondottan unalmas volt. A stílusa egyenetlen, nem jól kidolgozott. Határozottan untam. Az első rész után úgy éreztem, van ebben lehetőség, majd a másodikban, de ott is, az ígéretes csavar ellenére, lapos maradt. többen mondták, hogy igeeen, valóban olyan a második is, mint ha első könyv lenen, de majd a harmadik, de addigra végkép beleuntam. :) Tudom, mindenki imádja, de olyasok könyv esetében, amit mindenki imád, engem fárasztott. Nem vagyunk egymásnak valók. :)

      Törlés
  3. Ezek a képek, Nima :D... határozottan tetszetős.

    "Ha valami nagyon jót olvasok, és nincs folytatása kéznél, vagy egyáltalán se, akkor felbuzdulok, hogy keressünk még ilyet. " Én is így szoktam, és az az érdekes, hogy én nem szoktam ezen belül rangsorolni, kell ez a téma, és kész :D

    ( Ez a birkózós kép mindent visz Nima. )

    Reea, hogy mondjam el Chance védelmében, hogy én utálom Frostot :DD Biztos vagyok benne, hogy érzed logikám kivédhetetlenségét :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Igeeeen, érzem, és hajlamos lennék el is fogadni, ha Frostot nem szeretném, Chance-t meg igen :D De ez utóbbi első két könyvét annyira rossznak találtam, hogy nem akartam kínozni magam vele. Amire persze megkaptam, hogy de a harmadik, na az milyen jó! Szerintem, ha egy író csak a harmadik könyvre tanul meg írni, az gyanús. pl. íróváltás volt, és az sem véletlen, hogy a hölgyről nem találsz ezerféle képet a neten... persze ez is egy rejtély, amit meg kell oldani. Ha sikerült, esetleg... :D

      Törlés
    2. bértollnok-konteó! :D

      Törlés
    3. Nekem mindig is gyanús volt. :D Vagy egy nagyon befutott, szépirodalmi író, aki nem akarja összekeverni a kettőt. Amit meg lehetne érteni, de hogy lassan fejlődött, azt nem. :D

      Törlés
    4. nemááár, a harmadik semmivel sem jobb, mint az első.:D
      vagyis sztem egyformán jók a chance-ek.

      a birkózós kép a kedvencem innen. :))

      Törlés
    5. A birkózós kép valóban menő. :)
      Hát ha semmivel sem jobb, akkor nem bánom, hogy nem folytattam .D

      Törlés
  4. Zenka, pacsi, Frosttal kapcsolatban! :D

    VálaszTörlés
  5. jut eszembe, amikor olvastam a holdfény a város felettet (fiatal magyar csaj írta, sztem egy baromi jó, pörgős, humoros uf), mindenki szidta, hogy ez egy anita blake koppincs. akkor még nem olvastam anitát, később viszont igen, és meg kell mondjam, loranys könyve hatványozottan jobb, mint hamiltoné.
    valóban koppincs, viszont egy feljavított, sokkal jobb koppincs lett. és lehet, hogy pont azért, mert loranys egy kötetes (nemtom, mennyit tervezett, azóta teljesen eltűnt), hamilton meg 50 részre tartalékolt, kellenek bele az üresjáratok, a semmitmondó történések, meg a szószaporítás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annak esete, amikor kovácsoltak az eredetiből valami jobbat. :)

      Törlés
  6. Nima, tök jó a " már megvoltak " képed- bocs az off-ért.

    A harmadik Chance könyv asszem azért jobb, mert abban már több Pritkin van! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. gr-es widget. :)
      én úgy emlékszem, már az elsőben is jó sok Pritkin volt. :D
      pedig hogy nem akartad elolvasni, aztán mekkora rajongót csináltam belőled. *.*

      Törlés
  7. Hűűűhaaa, nem mondom, hogy nem volt nehéz a szemem a szövegen tartani... és én még attól féltem, nem lesz kilt... :D Nem ígérem, hogy sokat elolvasok a listádból, de ha valami nagyon nagyon másra vágyom, mint ami fekszik nekem, akkor tudom, hogy hozzád kell fordulnom! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, ez amúgy nem is teljesen igaz, mert a Marija Morevna és a Halhatatlannal már régóta szemezgetek! :)

      Törlés
    2. ha lenne annyi jó kiltes kép, minden poszthoz kapnátok egyet. :D
      nem sok átfedés van az olvasmányaink között, de a Morevnát bátran merem ajánlani. Pupit is győzködöm már pár éve, nemtom, mikor unja meg. :D

      Törlés
    3. Majd mikor már én is hájpolni kezdem berág és elolvassa... :D Hmm, úgyis új olvasnivalót keresek épp *nagyon töprengősen néz* :)))

      Törlés
    4. Jelentem nagyon közel van az elolvasás időpontja! :D De tényleg! :D

      Törlés
    5. sztoikus nyugalommal várom, hogy legyen is belőle valami.
      :D
      (aztán meg nem szívjam, hogy a sarokba dobod.:D)

      Törlés
    6. Mona, abszolút támogatom az ötletet.:))

      Törlés
    7. Milyen kis hitetlen vagy! :D Pedig tényleg elolvasom :P Hamarosan!!! :D

      Törlés