2015/12/31

Évzárás 2015

Ez lesz az ötödik évzáróm a blogspoton, egyébként nem is tudom, hanyadik. Talán a kilencedik (lenne, ha kezdettől évzáróznánk). Most kellene összegezni, statisztikát csinálni, meg top-könyveket, amit lehet, hogy fogok is, de nem tudom. Messze még a poszt vége. :)

Nem valami egyszerű kiválasztani, mi volt az év legfontosabb aspektusa.
Önmagam számára talán az, hogy abszolút leszakadtam erről a 'minden könyv kell és azonnal' típusú hozzáállásról. Kellemetlen, ha az embert ilyesmi feszíti belülről, nem? :) Sokkal kellemesebb az érdeklődés szintjén tartani a könyves nézelődéseket, meg az újdonságok figyelését. Sőt, nagyjából a fele könyvtáramtól meg is váltam karácsony előtt. Megvettem anno egy rakat könyvet, csak mert olcsó volt, csak mert másoknak nagyon bejött, nálam meg csak a helyet foglalta. Így meg talán eljutnak oda, ahol tényleg szükség van rájuk. És tavasszal még egy nagy csomótól megválok majd, csak erre azért rá kell készülni.

Amikor átnézem a gr-en, hogy adott évben miket is olvastam, mindig egy kicsit elszomorodom, hogy mennyi kihagyható volt közte. Olyan igazán nyomot hagyó regény, ami a részemmé vált, most sem volt túl sok. A pillanatnyi élvezetnek viszont jó dolog hódolni, a felejthetők pont ilyenek.
Idén is megvolt a Fever újraolvasása, ez egyértelműen nem felesleges időtöltés. Jövőre sztem Cassie Palmert nyomom le újra, és ezzel hátha ráveszem magam, hogy folytassam angolul.
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy januárban jön a Feverborn, és ha minden igaz, ezek után még három könyv, bár valszeg nem az eredeti tervek szerinti történettel. Én azt se bánnám, ha sose hagyná abba Moning.
Idén rengeteg urban fantasyt olvastam. Feltett szándékom volt, hogy az összes magyarul megjelentet elolvasom, és nem is sokkal vagyok elmaradva.

Az idei legeslegjobb a sokszor újraszülető Harry August. Újraolvasósan legjobb.
A második helyen Abercrombie sorozata, az Első törvény világából.
A harmadikon az Acél emléke. Pedig nem indult jól a kapcsolatunk, de végül belopta magát a kedvencek közé.
Ezt követi Bennett a Horzsolásokkal.
Brian McClellan Lőpormágusa és a Wayward Pines osztoznak az ötödik helyen.

A legeredetibb világot, amit urban fantasyban valaha is olvastam, Anne Bishop Others sorozata adta. Vagyis adja. Egyelőre az első részt olvastam csak, de itt nem szeretnék megállni. Kétlem, hogy itthon széles körben sikere lenne a sorinak, de aki szereti az egyedi világokat, annak mindenképp ajánlom.
A legértelmetlenebb a Felföld volt. Fura könyv, remek kivitelezés, igazán borzongató hangulat, rengeteg kérdőjellel bennem, és kétséges, hogy van-e a könyvnek bármi értelmes mondanivalója, vagy akármije, de legalább lehet róla beszélni.
A legnagyobb meglepetést On Sai új regénye okozta, az Apa, randizhatok egy lovaggal?. Valahogy úgy esett az utóbbi években, hogy minden év végére jutott egy On Sai. Kibékülnék vele, ha ez nem változna. (Lehet kérni új Calderont jövő karácsonyra?:)
Volt még egy meglepetés, a Felföld ködén túl. Vállalom, hogy elfogult vagyok, és nem látom tisztán a hibáit, de ez van. Igazi guilty pleasure, sokkal inkább, mint bármi más.
Amikor olvastam a Kolibrit, azt gondoltam, hogy az év legrosszabb könyvén rágom át magam, nem is változott róla a véleményem.
A legjobban Harry Agustot szerettem, és ez is mozgatta meg leginkább az agyam. Imádtam elmerülni ezekben az életekben, ami mindig ugyanaz volt, és mindig más. Nagyon a szívemhez nőtt az egész történet, és az írónőtől én bármit, bármikor. Remélem, mihamarabb, bőven vannak könyvei.

Kellene valami terv jövőre, amit fel tudok borítani.
Írtam már arról, miket kellene olvasnom, amit a végtelenségig tudnék kiegészíteni minden alkalommal, amikor ránézek a listára. Fel sem soroltam egy csomót, amikkel még lógok magamnak, pl. a Térség sorozat negyedik része, meg önálló kötetek, meg még el sem kezdett sci-fi meg krimisorozatok, amiknél vagy időre, vagy a folytatásokra várok, hogy egyben tudjam őket olvasni.

Idén hatvanakármennyi könyvet olvastam, ebből 28-ról poszt is született. Jövőre sem nagyon kellene ezt a számot növelni, ez így pont kényelmes. Hogy mennyiről lesz poszt, az meg majd kiderül. És ahhoz képest, hogy mennyire utálom a kék színt, rengetek kék könyvet sikerült elolvasnom.

Jelentkeztem Lobo várólistacsökkentős játékára. Most úgy gondolom még, hogy nagyon jó kis listát sikerült összeállítanom, de ez ugye pillanatnyi szeszély, de azért remélem, hogy legalább 12 könyvig kitart. Meg végülis szeretem a feladatokat, ebben az otthoni túlkínálatban kell némi támpont. Az vezérelt, hogy ezeket úgyis beterveztem, a nagyobb részét még idén akartam volna olvasni, csak nem fér bele mindig minden. Most meg izgi lesz válogatni, hogy mivel is kezdjem az évet - csökkentsek várólistát, random bökjek rá valamire, vagy vegyek egy teljesen újat...


 Köszönöm, hogy velem voltatok idén is, jövőre se legyen ez másképp. :)

17 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, néhányan közösen éltük át és éltük túl a nagy harácsolós időszakot, biztos olyasmi, mint a tinédzserkori haj-köröm-mindenfestés, piercing stb.:) Nekem is egy csomó fölössé vált könyvem van. Meg olyan is, ami anno tetszett volna, most már nem érdekelt, és sikerült napokig kínoznom magam egy rossz könyvélménnyel.
    Itt vagy privátban elmondod, hogyan szabadultál meg tőlük?
    Nálam is sok a felejtős könyv - olyan értelemben, hogy jó volt ez, de nem egetrengetően jó, nem úgy, hogy sokáig velem maradjon.

    VálaszTörlés
  2. Én is akarom tudni, hogy váltál meg tőlük! Én eladogattam, elajándékoztam, de még sok van, amit valahogy el akarok téríteni. De egyébként én szerintem sosem harácsoltam úgy igazán, nem volt helyem rá sosem.

    Amúgy boldog új esztendőt, Nima.

    VálaszTörlés
  3. Nálam is van néhány kupac könyv, egy része eladható lenne, de a többi tuti nem, viszont már nagyon zavarják az agyam egyik felét, hogy ott állnak feleslegesen.
    Nekem régen kimaradtak a nagy könyvbeszerzések, ami nálatok megvolt, úgyhogy én ezt most élem ki, de azért szerintem vállalható szinten. :D

    Bár tök más könyveket olvasunk általában, a Horzsolások közös pont, nagyon szerettem én is.
    De óriási szerelem könyvekkel én se nagyon találkoztam idén. A legtöbb szerencsére jó élmény volt, de a nagy katarzisok elkerültek.

    VálaszTörlés
  4. Sosem írtam listát, most sem fogok, de másét valamiért nagyon érdekes olvasni. :D
    Hogy sikerült megválnod könyvektől? Van egy csomó, amit már olvastam, és nem jött be, azokat majd lassan elviszem az ekulturának, de olvasatlanoktól képtelen vagyok megválni, hátha...! :D Taníts, mester! :)

    VálaszTörlés
  5. a listák jók, még ha nem is az alapján olvasunk. :D nekem is az előző listák már nem érvényesek, hangulatolvasó vagyok, úgyhogy már tök mások érdekelnek, de nem baj az.

    baromira zavar már, hogy csak rakosgatom ide-oda, miközben tudom, hogy sose fogom olvasni őket, mert ha 5 évig nem érdekelt, a következő 5-ben sem fog, meg utána se. annyi újdonság, meg jóság van már, meg fog még megjelenni, hogy nem szempont, hogy olvasatlan.
    összepakoltam (olyan 6 nagy szatyor lett), és odaadtam egy ismerősömnek, hogy kezdjen vele, amit akar. lehet, hogy kiviszi a vásárba, vagy ő olvassa, vagy elajándékozza, ezt már nem tudom, de örült neki.
    lehetett volna árulgatni, de azzal megint ott vagyok, hogy ott a nyakamon vagy 100 könyv, amit még hónapokig, évekig rakosgathatok, plusz a postázással is kínlódni kell, meg több a postaktg, mint a könyv maga. úgyhogy inkább ingyé elpasszoltam.
    meg én most eldöntöttem, hogy aktuális divatirányzattól függetlenül olyan könyveket akarok a polcon látni, ami élvezetet okoz, meg ilyeneket is akarok olvasni.

    Amadea, nekem is van egy csomó olyanom, amit ha akkor mindjárt elolvasok, amikor megvettem, tök jó lett volna, de azóta már egyáltalán nem érdekel.
    Zenka, nekem is könnyebb, mióta leszoktam a vásárlásról. :D
    Katacita, nálam olyan mértéket öltött a beszerzés, ami már nagyüzem, volt hogy évente 2-300 könyvet is beszereztem, és ez azért ment egy 3-4 évig. ez temérdek felesleges könyvet jelent igazából. :D
    reea, hát, akarod még olvasni, vagy egyáltalán nem? mert ha nem, simán mehet a háztól. :D

    VálaszTörlés
  6. Leginkább a Harry Augustról írtak melengetik a szívemet ebben a posztban, annyira örülök, hogy ilyen nagy élmény volt ez kettőnknek! :)
    Hú, ez a rengeteg vásárlás régen... mondjuk nekem még most is tart kissé, és ugyanúgy vagyok, mint ti, egy rakat könyvem van, amit akkor kellett volna olvasni, most már nem annyira, vagy egyáltalán nem érdekel... Én nem tudnék így megszabadulni tőlük... eladogatni szoktam, de a posta és egyebek miatt tényleg macera általában, mindenesetre azért majd hirdetgetem továbbra is, addig elfér még egy ideig. :D

    Hajrá a vcs-vel, és sok jó könyvet idénre is! Meg sok posztoot! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. egy csomó ideig én is úgy voltam, hogy nem akartam túladni rajta, mert mégiscsak könyv, meg sose lehet tudni, meg stb, de kezdett már túl sok lenni. most meg nem értem, mi a fenének ragaszkdtam én bármihez is. azt sem tudom már, miken adtam túl, egyik sem hiányzik.:))

      a vcs-re nagyon kíváncsi leszek...:D

      Törlés
    2. lehet, hogy át kell, hogy kattanjon valami az emberben ezügyben, szerintem nálam is könnyebben fog menni a dolog, ti. anyáéknál hagytam ugye ezer könyvet, (mármint párszázat, érted), és már nem is tudom pontosan melyikeket, nem látom őket, amikor előkerülnek már nem a kötődés jön, hanem hogy mi ez a szar? :D és akkor könnyebb lesz talán. ;) de akkoris olyan eladogatós vagyok - vagy ajándékozós, van egy barátnőm, aki kvázi bármilyen könyvnek örül :D :D meg lehet adni könyvtárnak is, az azért megnyugtatna, hogy továbbra is olvassák őket, nem eltüzelik.
      Ah, menni fog az a vcs, ne aggódj. :)

      Törlés
  7. Nekem is volt egy mini felhalmozós időszakom, biztosan van jó pár olyan könyvem amit soha nem fogok elolvasni, de azért adok még nekik pár évet :)
    Én idén teljesen rászoktam az impulzus vásárlásokra, vagyis keveset vettem, de azoknak azonnal nekik is álltam, és így tök jó volt. De idén én is igyekszem a már meglévőkre koncentrálni.

    Tényleg lesz még három része a Fevernek? De jó, azt hittem ez az utolsó előtti, ha van sorozat amit nem bánnám, ha a végtelenségig nyújtanának akkor az ez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mini felhalmozós időszak?! ó, bárcsak nekem is 'mini' lett volna. :D
      nekem is volt egy-két olyan könyvem, amit azonnal elolvastam, ahogy megvettem, ebből kellene jó sok. tök jó nem ülni rajta.

      én is meglepődtem. Moning írt fb-n valami feladatlistát magának, ott volt felsorolva, hogy mi dolga van még, és abból látszott.

      Törlés
    2. Catriana, megváltoztatta Moning a dolgot megint, szóval lesz még három :D :D ...

      Törlés
    3. és ez még változhat. :D

      Törlés
  8. Én mivel költözni fogok, ezért tervezek megválni a könyveim egy részétől. Mondjuk idén év közben is folyamatosan adogattam el őket, de most egy nagyobb adagot tervezek kiszórni. És igen, nekem is át kéne állni arra, hogy tényleg csak azt veszem meg és szerzem meg, ami nagyon kell, a többit meg könyvtárból hozom ki vagy csak kölcsönkérem.
    Kívánom, hogy idén minél több tervet tudj felrúgni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nálam mondjuk az is nagyot dobott a dolgon, hogy szabaduljak a porfogóktól, hogy a dv, az agave meg a gabo is nyomja ki az e-ket. és mivel ezek e-k, jobban meggondolom, hogy egy file-ért adok-e ki pénzt, és mennyire is kell az nekem. :)
      köszi, egy tervem már simán felrúgtam, már most érzem, hogy valszeg alig olvasok el valamit az előző posztos kigyűjtésemből a sorozatokról meg uf-ekről. :D

      Törlés
  9. Gratula az "önmegtartóztatáshoz", igyekszem én is gyakorolni a book-zenséget :D
    Hát nekem a Fever nem jött össze, pedig tervben volt... :)
    Nálad is csak kapkodom a fejem, annyi az újdonság... :)
    BÚÉK neked is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. book-zen, ez jó. :D 11 könyvet vettem, ebből csak 3 volt papír, de idén ezt még lejjebb akarom vinni. ha 10 alatt leszek, az tökéletes lesz.
      nálam újdonság? mikre gondolsz? de most, hogy mondod, tényleg elég sok friss megjelenést olvastam. fel se tűnt. :)

      Törlés