2016/01/20

Ben Aaronovitch - London folyói

A Londoni Rendőrség kötelékébe tartozó Peter Grant közrendőr alapvetően két célt szeretne megvalósítani: el akarja kerülni az áthelyezést a papírmunkáért felelős Ügyfeldolgozó egységhez, és le akarja venni a lábáról hetyke kolléganőjét, Lesleyt. Aztán, amikor nyomozást folytat egy gyilkosság ügyében, találkozik egy szemtanúval, aki már halott, ennek ellenére igen közlékeny. Így ismerkedik össze Nightingale detektív főfelügyelővel, Anglia utolsó varázslójával. A mágustanoncnak szegődő Grant az ő irányítása alatt folytatja az egyre különösebbé váló gyilkosságsorozat felgöngyölítését, amelynek során többek között azt is megtudja, hogy a Temzének van istene és istennője is, akik egyáltalán nincsenek jóban egymással.
GABO

Az a jó ebben a könyvben, hogy nem akar másnak látszani, mint ami: egy nagyon laza, vicces, de nem komolytalankodó urban fantasy Londonról, szellemekkel, vámpírokkal, varázslókkal, zsarukkal, széteső arcú hullákkal és a szokásos angol humorral.
Peter Grant először egy mamlasz fakabát érzetét keltette bennem, de aztán ahogy Nightingale mellé kerül tanoncnak, kiderül, hogy épp elég eszes, ráadásul a varázsláshoz is tehetsége van.
Mivel Grant még elég járatlan a mágiában, viszont a tudományokban eléggé otthon van, élvezet látni, ahogy a kísérletezéseibe beleveszi a konkrét tudományos labormunkákat is, aminek meg is van az eredménye. Nem mintha olyan egyszerű lenne a mágiát tudományosan megmagyarázni.
A 'konstábler'nek olyan feelingje van, ami miatt azonnal valami ódivatú kovácsoltvas oszlop jutott az eszembe London sötét gázlámpás korszakából, pedig ez csak a rendőr régies megnevezése. Ilyen az alaphangulata. Hiába 21. század, mobiltelefonok és számítógépes rendszerek, ez az egység, ami ebből a két emberből áll (:D), mintha megrekedt volna valahol az 1800-as évek közepén. Legalábbis Nightingale biztosan. Grant azért igyekszik egy kis modern technikát is belecsempészni az ügyekbe, csak hogy gyorsabban haladjanak.

Egyszerűen élvezet kézbe venni és elnyúlni vele a kanapén, miközben odakinn tombol a tél, és drukkoltam Grantnek, hogy sikeres tanonc legyen. Mert az azért nem semmi, hogy Anglia utolsó varázslójának lesz valaki a tanítványa. És hogy a kocsiszínben saját lakrészt rendezhet be. És szellemvadász kutyája is van. És tűzgömbökkel tanulhat célba lőni. Meg a folyókkal is tud beszélni.
(De miért nincs ebből e-könyv?!)



4 megjegyzés:

  1. Kandeláber lesz az, szerintem az ugrott a fejedbe a konstáblerre is. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igeeen, de ha nem mondod, sose jutott volna eszembe. :))

      Törlés
  2. Alig emlekszem ma a cselekmenyre,de a hangulat megvan,engem is megfogott:) mi azota is konstablerezunk amugy :)))
    Es igen,kovtelem az ebookot!mar reg olvastam volna a Sohot ha van....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor ez innen jött, Titti, a tudodkire. :D

      Törlés