2017/01/21

Kedvences

Juhéé, körbeposzt.
A kedvencek maradnak-e a régi kedvencek kérdésre én teljesen egyértelmű választ tudok adni, hogy igen, természetesen azok maradnak, mert újraolvasás híján esélyt sem adok nekik, hogy kiábránduljak belőlük.:)

Masszívan szeretem Joanne Harrist, bár tény, hogy az utóbbi pár évben nem éreztem, hogy szívesen olvasnám bármelyik könyvét is. Nem azért, mert már ne szeretném, hanem mert Harrishez olyan lelkiállapot kell, ami nekem mostanában nincs. Alice Hoffman szintén ilyen, a régi időkből megmaradt nagy kedvenc, bár nem tudom, hogy ha minden könyvét elolvasnám, az maradna-e, eléggé végletesek a vélemények róla.
Caleb Carr örök etalon lesz nekem a krimikben. Hogy nem olvasok tőle, az csak azért van, mert nincs mit. Megírhatná már Kreizler harmadik részét.

Abercrombie az, akitől bármit, csak ne YA legyen. Nagyon remélem, hogy visszatér a felnőttek világához, és csépeli tovább az ellent gyerekek nélkül. Imádok a világában lenni.
Martin szintén ilyen. Még évekkel a sorozat előtt ismerkedtem meg vele (szerencsére, mert ez az őrület, ami a film körül folyik, kiakasztott volna, és tudom, hogy csakazértsem olvastam vagy néztem volna), és bár azt mondom, hogy nem szoktam újraolvasni, ezt mégis újrakezdtem. Olyan kis komolytalanul, hogy amikor épp vágyom rá, akkor előveszem, és lenyomok pár fejezetet.
Új kedvenc lett Dan Abnett. Mesterien kegyetlen a fickó, nem tudok mást tenni, mint csodálni, bár tény, hogy a jóból is megárt a sok, nem szabad túladagolni.
Gail Carrigert mindig iderajongom a blogra, ahányszor csak lehet, sok újat már nem tudok hozzátenni.
Nem tudom, lehet-e mondani egyetlen könyv után Herman Kochra, hogy kedvenc, mindenesetre nem félek elővenni a következő könyvét, és nagyon is figyelem, lesz-e tőle új megjelenés, mert egészen biztosan kelleni fog. Hogy aztán mennyire ír egyformán, mennyire pörög ugyanazon dolgok körül, és ez engem fog-e zavarni, az majd kiderül.
Örök kedvencek Ilona Andrews, Jeaniene Frost, Chance, Moning, még ha ez utóbbi ki is akasztott legutóbb.
Richard Morgan, Lauren Beukes, Corey és Blake Crouch is az utóbbi pár év hozadéka, nem tudnak olyat írni, ami ne érdekelne.

Hogy kiábrándultam-e valakiből?
Korszakaim vannak, hol a műfajokon belül szeretek meg írókat, és ha valakitől már nem olvasok, az csak azért van, mert a műfajt kerülöm. Régen rengeteg szépirodalmat olvastam, ebbe és e mellett sok minden belefért, Harris is, a női irodalom is, a történelmi regények (pl. Wilbur Smith) is. Mostanság ezek nem érdekelnek, nem tudnak lekötni, és nem is igazán igyekszem, hogy visszatérjek a régi könyvekhez. Imádok új írókat megismerni, ezért van, hogy ha valami igényesebb, értékesebb könyvre vágyom, akkor valaki újtól olvasok. Franzent pl. még nem adtam fel, mint ahogy Ferrante Briliáns barátnője is nagyon izgatja a fantáziám, bár nem nevezném őt kedvencnek, még ha minden könyvét olvastam is.
Rowling Harry Potterét nagyon szerettem, ezzel is az volt a helyzet, hogy jóval a hype előtt talált meg, viszont elkövettem a hibát, hogy megnéztem filmben. Nem is akarok visszatérni a könyvekhez. Nem mintha filmben annyira jobb lett volna (bár jók voltak tényleg), egyszerűen kifulladt nálam a téma, főleg, hogy az utsó rész valami iszonyat unalmas volt. A Strike sorozatán szintén csak ásítoztam, úgyhogy azt hiszem, Rowlingból kiábrándultam.
Lukjanyenko fantasyját bármikor, de a sci-fijeitől kiszaladok a világból.
Colleen McCullough - régen azt hittem, bármikor újraolvasnám a Róma-sorozatát. Hát eszembe sem jut, ez a római téma a könyökömön jön ki. Ha visszatérnék a történelmi regényekhez, sanszos, hogy akkor sem olvasnám újra. Mondjuk ez nem akadályozott meg benne, hogy levadásszam a sorozatot, bár nem sikerült egységesre, nagy nehezen megszereztem a könyveket, és nem válnék meg tőlük sose. (többek között ezért is szoktam le a könyvtárról meg a kölcsönkérésről. sokszor macerás utólag előkeríteni könyveket.)


Többiek:

18 megjegyzés:

  1. Harris-szel pont így vagyok, mint te, hogy szeretem, de mostanában nem voltam olyan hangulatban, hogy elővegyem, pedig jó pár regénye ott áll olvasatlanul a polcon.

    És ez a kiltes pasi most nagyon tetszik micsoda mosolya van! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én nagyon eltávolodtam a pár évvel ezelőtti műfajaimtól. teli van a polcom olyanokkal, amiket most kerülök. :D

      aha, nagyon kis aranyos a srác. :)

      Törlés
  2. A témázás új alapokon születhet újjá úgy látom! ;) Katacitánál is van egy jó kis vihetős körbeposzt ám! :)
    Jó ez a military-kiltes pasi! :D
    Mi maradt ki Harristől? Vagy sok van? Nekem is van még bőven tőle olvasatlanom, pedig sok mindent olvastam már tőle. Egyre több könyve van na. :D Előrendeltem már az újat is, nemsoká jön (Different Class).

    Ahh, ahh, szegény Moning! :D Ne akadj ki rajta plíííz! :) Itt van a Feversong, haladj, haladj! :)

    Egyébként van egy olyan érzésem valamiért, hogy a Briliáns barátnőm neked valósi lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Harristól még a kékszeműfiú hátravan, meg a csokoládés barack. én még a szakácskönyveit is kiolvastam ám. :))
      meg jó lenne, ha a rúnajelek folytatását is olvashatnám, de nem tudom, meg akar-e magyarul jelenni. azt se tudom, tudnék-e Harrist angolul olvasni, az angol újdonságait nem is igazán követem. ilyenkor sajnálom, hogy vége az ulpinak, ők azért gondozták őt rendesen.

      most trónok harcát olvasok. :D meg Ilona Andrewst, de előveszem majd Moningot is megint. csak most nincs kedvem Mac nyígjához a nővérével meg a könyvvel.

      Törlés
    2. Ezek nekem is hátravannak Harristől! :D Meg a Partvidékiek is, meg a Rúnajelek. Nem tudom jönni fog-e tőle valami, vagy ki veszi át... Ja legalább Ulpinál jöttek mindig. :/

      Jójó, Mac nyígása nem mindig csúszik, de én olyan kíváncsi vagyok a VÉGre!!!! :D Érted, a VÉG!!!! Tiszta izgatott leszek, ha arra gondolok, most a Feversongban kiderül minden és pont kerül a végére a kilenceknek, a világnak, a fae-knek, ahh. :D Még a Burned újrázásban vagyok, de már a végefelé, gyorsan lenyomom a Feverbornt is, mert sok részlet kiesett, és nyargalok a songra. :)

      Törlés
    3. a partvidékieket én olvastam, nekem az az egyetlen Harris, ami nem tetszett. hiányzott belőle a misztikum, cserébe kegyetlen volt picit. viszont a rúnajelek nagyon jó, északi mitológia, és ya, de ez nem baj, ebben is jó.:))

      szerinted kiderül? lehet, hogy tudat alatt ettől félek, ezért nem nagyon feszít, hogy kiolvassam. nem akarok semmi konkrétumot, meg lepellerántást, szeretném, ha meghagyna titkokban és sejtelmekben. mert mi van, ha nem tetszik, amit megtudok?:D

      Törlés
    4. A Partvidékiekről hallottam már mástól is rosszat... de azért majd valamikor sorra kerül. :) Runemarkshoz most nincs sok kedvem (mostanság)... majd. :D

      Szerintem kiderül. :) Csak pontot kell tegyen valahogy. ;) Szerintem tetszeni fog ahogy lezárja. Nem olvastam még véleményeket, nem akarok, majd csak utána. :) De addigra már meglesz az én véleményem is. :D

      Törlés
    5. én elolvastam pár véleményt, de kivétel nélkül mindenki elégedetlen volt. bár nagyrészt olyan bajai voltak, amik nekem pont jól fognak jönni: pl. hogy ez szerencsére nem Dani regénye, és hogy túl sokat foglalkozik megint Barronsszal meg MAckel. helyes.:D
      jó lenne, ha nem lenne lezárva. ne folytassa, nem kell, csak ne zárjon le semmit.

      Törlés
    6. Nem akarom tudni mit pocskondiáznak benne. :( Néha semmi se jó senkinek, én meg mégis élvezem. :D Hát, engem nem zavar a Mac-Barrons felé tolódó hangsúly. :)
      Értelek ám, én is valami ilyesmire vágyom... hogy legyen kicsit nyitott, de azt hiszem azért már ne folytassa. :D Hozzon is ajándékot, meg ne is... :D

      Törlés
    7. engem most kivételesen megnyugtattak a pocskondiázások, azzal biztos nem lesz bajom, amivel nekik.:D

      Törlés
    8. :D Ez jó! De én akkoris félek, inkább nem olvasok bele addig. :) Már Feverbornban vagyok amúgy! :)

      Törlés
    9. te gyorsan ki fogod olvasni.:))

      Törlés
  3. Jó ötlet ez a post.:)
    Harrist én még mindig bírom, a Kékszeműfiú talán a legkedvencebb könyvem tőle, imádom, amikor elmebeteget játszik. A Partvidékieket és a szörnyű magyar címmel ellátott Egész évben karácsonyt nem olvastam még tőle. Nem értem, hogy a Libri meg a többi kiadó azt a rengeteg szennyet miért vette át, Harrist meg nem.
    Hoffmantól a Gyönyörű titkok múzeuma nem volt az igazi, semmi hoffmanos nem volt benne. El lehet olvasni, de szerintem elég közepes könyv.
    Caleb Carrt én is bánom, arról volt valami, hogy miért nem írta meg a harmadik részt? (Igen, lusta vagyok rákeresni.:D)
    A hype nekem is nagyon el tudja venni a kedvem, a HP-ből csak a negyedik részig jutottam. Roppant büszke vagyok az első kiadásomra (a színátmenetes című, rajzos borítósra), eredetiségem bizonyítéka.:DD A Jég és Tűz Dalát sincs erőm folytatni, újraolvastam az első két részt, de nem esett jól. A sorozatot elkezdtem nézni, de az első részeknél feladtam.
    Herman Kochot szeretnék olvasni, nekem valónak tűnik, csak könyvtár fog kelleni hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amadea, na ez a bajom Hoffman-nal. Hogy pl a Property of is olyan könyv volt, amiben egy szemernyi hoffmanos érzés és hangulat nincs, és még szar is volt a történet is. :S Néha nem értem, micsoda ingadozások vannak nála.

      Törlés
    2. tényleg, a karácsonyos is hiányzik még tőle. én sem értem, hogy nem csapott le még rá valaki.
      Carr már ennyi ideje írja a harmadik részt. :D van más könyve is, asszem, kettő, de a közelébe sem ér Kreizlernek, azokat az agave tuti nem adja ki, legalábbis mikor legutóbb beszéltem velük, még így állt a dolog. sztem azóta sem változott. várjuk, hogy kész legyen vele. rosszabb, mint Martin, sztem régebb óta kotlik rajta.

      aha, HPból nekem is első kiadás van, és ha lesz is másik, akkor az valami nagyon dögös felnőttesen fekete, gyerekrajzos nem kell több.

      a GOT eleje szinte szóról szóra ugyanaz, mint a könyv, valahol a negyedik évadnál lesz, hogy már nem a papír köszön vissza.

      Törlés
    3. Pilla: azért nem lehet olyan egyenletesen írni, lehet, hogy direkt kísérletezik.:) Volt, akinek meg a Gyönyörű titkok tetszett a legjobban, ez van.

      Nima: szar lehet ennyire megakadni, tuti, hogy megzavarodnék tőle.
      Hát, nekem az mindegy volt, semmi nem tetszett a sorozatban, a jelmezek, a színészek, bár biztos az is benne van, hogy tudtam, mi fog történni. Ettől függetlenül túlzásnak tartom ezt a nagy hisztériát körülötte, még az olvasástól is elvette a kedvem.

      Törlés
    4. Amadea: persze, igazad van. :) De én még mindig szeretem hinni a megkedvelt szerzőknél, hogy úú minden könyve tetszeni fog. ;) Ilyen kis naiv idealista vagyok néha. :D

      Törlés