2020/09/28

Témázunk - Könyvet venni jó

A volt könyvvásárlásfüggők magabiztosságával állíthatom, hogy szeretek könyvet venni. Az ember nem is gondolná, mennyi fokozata van a vásárlásnak.

Döbbenetes belegondolni, hogy volt idő, amikor nem volt olvasatlan könyvem. Akkor vettem meg a következőt, amikor az előzőt elolvastam, aminek nem sok köze volt az átgondoltsághoz, inkább csak így alakult. Amikor az uzsonnapénz a tét, meg kell gondolni, mire költi az ember. De ahogy így visszanézek, végülis mindig is vettem könyveket, csak idővel elszabadult egy kicsit a dolog, és a fejemre nőtt a mennyiség. Megbeszéltük ezt már párszor, a többi blogger tehet mindenről, akik olyan jó könyveket olvasnak, hogy nekem is kell, és porosodott pár évig a polcon, mire rájöttem, hogy mégsem kell. Talán ha 10%-át olvastam azoknak a könyveknek, amiket mások miatt vettem meg, így viszont egy csomó ismerősöm jól járt, mert továbbadtam mindent, amire nincs szükségem.
A párszáz forintos akciókat meg ne is említsem...

Aztán jött egy leszoktatós időszakom, amikor annyira minimalizáltam a vásárlást, hogy egyik évben 5 (!!) darab könyvet vettem csak. Lehet, nem kellett volna ennyire visszafogni magam, mert a következő évben a táblázatom szerint meg sem álltam 38-ig. Szeretem úgy nézni ezeket a számokat, hogy mennyi volt belőlük a felesleges, ami nem tetszett, vagy sose olvasom el, és úgy látom, csak egy-kettő. Annyi még simán belefér.

Már jó ideje nem vezetek listát, meg nincs igazán módszerem sem, csak próbálok okosan vásárolni. Miután belefutottam pár érdemtelenül túlhype-olt könyvbe, most már inkább biztosra megyek, és maradok az ismert íróknál, ha vásárolni akarok. Rengeteg a folytatás, ami hol gyorsabban, hol lassabban, de idővel megjelenik, és még mindig ott van a visszafogottságot leginkább gátló tényező, az akciók, amiknél szintén nem kell mindent megvenni, mert ami eddig nem érdekelt, az nem fog ezután sem, hiába olcsó.
És hogy ne sok helyet foglaljon, mert a lakásunk űrtartalma véges, és van benne más is, nem csak könyv, inkább az e-kre hajtok. Sokan utálják, fogalmam sincs, miért, nekem a könyvillat meg a lapozás hiánya nem indok ellene, de szerencsére egyre többen látnak benne lehetőséget. Én úgy vagyok ezzel, hogy nem a borítót meg a kötést veszem meg, hanem a történet érdekel, arra meg tökéletes. Olcsóbb és kényelmesebb, főleg ha azt nézzük, hogy nagyon szeretem a hosszú könyveket, és azokat sokáig kézben tartani nem a legbarátibb.

És pont emiatt mostanra, ha papírkönyvet veszek, abban lennie kell valami plusznak.
Mondjuk az én nagy rajongásomnak. A Dűnének olyan csodás az új kiadása, hogy csak egy kicsit kellett gondolkodnom rajta, akarjam-e. És szeretem érte a kiadót, hogy meg lehet venni csomagban, mert ha jön a következő kötet, jön még egy csomag hozzám belőle, hogy húgoméknak is legyen. Mert másoknak is szeretek könyvet venni.:)
Rákaptam a szakácskönyvekre is. Rengeteg recepthez hozzá lehet férni a neten is, csodás képekkel, de a szakácskönyveknek van egy fílingje, amit a képernyő nem tud átadni. Ez nálam olyan, mint a gyerekkönyv a kicsiknél, csak olyan kell, amiben vannak képek is.
Vannak fix íróim is, akiknek minden könyve kell a polcra: Erikson, Martin, Alastair Reynolds, újabban Brandon Sanderson; vannak még persze mások is, akiket szeretek, de azokkal megelégszem az olvasómon. 

Nekem az e-könyv vásárlás is pont olyan örömet okoz, mintha papírban venném meg, és bár olcsóbb, mint a papír, annyival nem olcsóbb, hogy válogatás nélkül megvegyek bármit. Átgondolom ezt is, bár időnként hagyom, hogy a vágyaim irányítsanak.

Egyik szombat reggel úgy ébredtem, hogy nekem most azonnal el kell olvasnom Ant Middleton könyvét. Kábé 5 perc múlva már olvastam is, amit papíron nem tehettem volna meg. Eleve szombat hajnalban még nincsenek nyitva boltok, köztem meg a bolt között van sok-sok kilométer, meg ha nem is lenne, macerás felöltözni, elautózgatni, elmegy vele egy csomó idő, és lehet, mire hazaérek vele, csak felteszem a polcra, és soha nem nézek rá többet, bármennyire is akartam még hajnalban. Nameg egy könyv nem könyv, ha már elmegyek érte, veszek mást is, egy könyv árából tuti nem úszok meg egy könyvesbolti túrát. Így meg sodort a lendület 5 perc után, le se tettem estig, míg ki nem olvastam.
Imádok e-ket olvasni, vásárolni, keresgélni, rendezgetni, beleolvasni, másikat megnyitni. És hogy egyetlen kattintásra van csak tőlem bármi, ez időnként megfizethetetlen. Meg hogy egyetlen helyen van sok-sok belőle, az olvasón, ott, a kezemben.
Aztán persze olyan is van, amivel nagyon mellényúltam, bármennyire is vártam, hogy megvehessem. Ez e-ben kicsit fájóbb, mert azzal utólag nem lehet már mit kezdeni, se elcserélni, se eladni, úgyhogy ezeket jobban megnézem, jobb hónapokat ülni rajta.

Ha régen impulzusvásárló is voltam, mára már inkább tudatos lettem. Inkább veszek kevesebb könyvet, mint szeretnék, de azok olyanok legyenek, amiket tíz év múlva is a polcomon akarok látni. Azt már kitapasztaltam, hogy futólag rengeteg minden érdekel, de a tartós figyelmet ki kell várnom, nem szabad kapkodni.

TÖBBIEK:

17 megjegyzés:

  1. Hirtelen elgondolkodtam, milyen szakácskönyvet írt Erikson :)

    VálaszTörlés
  2. A lakásunk űrtartalma véges, és nem csak könyv van benne, hát igen! :D Amúgy tényleg barommi praktikus az e, a felhozott példában is, meg a kényelmi - minden egy kattintásra van - faktor is sokat számít, de mégis kell a papír könyv is... Mármint nem abból, amiből van e-m, dehogyis, csak kell hogy legyenek polcaim otthon, rajta könyvek, amikbe bele lehet lapozni, meg időnként nem e-t olvasni, hanem kézbe venni valamit. Emiatt a sóvárgás miatt, ami a könyvkedvelők sajátja, nem fogja soha teljes mértékben átvenni a könyvek helyét az e. ;) De nagyon igaz az is, nem a borítót, meg a kötést vesszük meg... a történet érdekel, a többi csak a külseje igazából. Csak hát a hangulat... :)
    Azrét sajnálom, hogy ilyen kevés minden jött be, amit mások miatt vettél meg - de fogjuk rá, hogy az tényleg nagyon válogatás nélküli habzsi-dőzsi volt. ;)

    Nekem is vannak olyan szerzők, akiktől minden kell, és rajtuk nem is gondolkodom, meg nem is spórolok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én abszolút megértem, aki inkább könyveket gyűjt, de én először gondolkodás nélkül az e-re keresek rá. ha nagyon nincs, mint pl a DV esetében, akkor szóba jöhet a papír is, de igazából én annyira rászoktam már az e-kre, hogy sokszor nyomkodom a lapok szélét, és csodálkozom, hogy nem halad a szöveg.:D
      szerintem attól hülyeség félni, hogy kikopik a papír, tényleg van egyfajta hangulata, meg igazából fontos, hogy legyenek papíron is minden, sőt, van, ami csak úgy jó.

      hát volt, hogy egy évben 300-400 darab könyvet beszereztem. ez irtózatos mennyiség, csoda, ha ebből csak 30 jött be?:)) cseppet se volt normális.:D volt egy olyan tévképzetem, hogy entellektüellt kell faragnom magamból, klasszikus irodalmi ismeretekkel, de ez nem az én világom. meg azt gondoltam, hogy engem vonz a nőies irodalom, nőtársaim problémái világlátása, de nem. ezekkel szembe kellett néznem, és lemondanom a könyvtáram egy részéről.

      Törlés
  3. Jó látni, hogy te sem idegenkedsz az e-könyvektől, én is nagy híve vagyok az e-példányoknak! Számát sem tudom, hány könyvet olvastam ki Rozin, amióta megvan (idestova 6 éve), és azóta is imádom. :) Most reggel meg is állapítottam magamban, amikor felkeltem, hogy milyen jó lenne kicsit olvasni, de még tök sötét volt, lámpát pedig nem volt szívem kapcsolni a párom miatt. Na, ilyenkor (is) baromi praktikus! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én először egyébként nagyon ódivatúan álltam a dologhoz: a könyv az könyv, papíron van a történet, lehet lapozni. olyasmi nem érdekelt, hogy illat, csak azt gondoltam, még a kezdetleges e-k hatására, hogy az e-könyv az igénytelenül összedobált szövegű pdf, amit ha nem akar gép előtt görnyedve olvasni az ember, akkor kinyomtatja egy a4-es papírra. szóval nagyon távol állt az elgondolásom a valódi e-élménytől.
      aztán lett egy olvasóm, és kinyílt a világ.:)
      érdekes módon gyerekem nagyon berzenkedik tőle, pedig ő már kütyüs korosztály, és nem lát mást, csak hogy össze vagyok nőve az olvasóval, mégsem vonzza.

      Törlés
  4. Az ekönyveknek is megvan a maguk varázsa és előnye - bár én már néhány éve elpártoltam tőlük (kb mióta könyvtárban dolgozom :D), de helytakarékosság szempontjából vissza kellene szoknom rájuk - is -...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mondjuk neked az insta miatt nehéz dolgod lenne könyvek nélkül.:D néha irigylem, hogy milyen szép fotókat tudtok csinálni friss meg mindenféle kupacokból, de mivel én úgyse fotóznék annyit, gyorsan elmúlik.:))

      Törlés
  5. Annyira jó lenne, ha én is így át tudnék szokni az e-könyvekre, de képtelen vagyok teljesen lemondani aaaa... borítókról. Beteges,tudom :D Engem nem az illat meg a tapintás meg a mittudomén minek a hiánya zavar, hanem a borítók gátolnak meg. Na meg az ára. Amikor csak párszáz forinttal olcsóbb az e-könyv, mint a fizikai, akkor azért nem előbbihez húzok sajnos. De amúgy imádom a Kobomat, csak méltánytalanul keveset van forgalomban szegény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem szerelem volt első látásra az olvasóm.:)
      a borító meg tényleg másodlagos, de lehet, csak azért gondolom, mert van jópárszáz könyvem, és eléggé látványosan csak a gerince látszik az összesnek.:D meg hát ugye vannak. ha nem lennének, nem érezném jól magam, szóval teljesen megértem a gyűjtögetést, csak van egy pont, ami után már számomra értelmetlenné vált halmozni.

      Törlés
  6. Gyűjtöm az e-könyveket, de a mai napig is inkább nyúlok a könyv-könyv felé, minthogy megnyissam az e-bookot. Hozzátartozik, hogy imádom nézegetni, rendezgetni a polcokat és zavar, hogy hiába tetszett az e-book, ha odanézek, nem lesz ott a sorban a többi között, hanem ott csücsül egy mappában az olvasón. Ezzel még barátkozom :D

    Másrészt e-bookon dupla olyan gyorsan olvasok, ezt már megfigyeltem, Szóval van itt pozitív is, csak még szoknom kell. Menni fog, mert mikor töltöm le, az igazi boldogság, ráadásul így egyszerre lehet nálam 20-30-40 regény is a táskámba gyömöszölve :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. e-ben én is gyorsabban olvasok, több karakter meg sor van egy oldalon, mint a könyvekben(legalábbis nálam), hamarabb végigérünk rajta.
      én ezt úgy nézem, hogy nincs a polcon a többi között, hogy ott van a többi.:D
      de én idősebb vagyok mint ti, több időm volt a gyűjtögetést kiélni. szóval szerintem gyűjtögessetek csak szépen, egyszer úgyis érezi fogjátok, hogy váltani kell.

      Törlés
  7. Ez a poszt az e-könyvek dícsérete is lehetne :) De tök jó, hogy megírtad, és végre valaki, aki szintén egyet ért velem ebben a témában. Bár én olvasok papírkönyvet is, de általában azt az ágyban, utazáskor pedig csak e-t, mert nincs kedvem cipelni, pakolgatni, a Kindle meg tök egyszerű elővenni, nem merül le sokáig, és persze nem foglal helyet sem a lakásban, csak néha tölteni kell. És tényleg bámrikor vehetek rá könyvet, míg a boltban nem biztos, hogy van az a példány ami nekem kell, plusz teljes áron mindig drágább stb... Szerintem 50-50% olvasok e-t és papírt, és mindenkit bátorítok arra, hogy tegyen így, mert tényleg nem zavaró hogy nincs papírlapozgatás, meg könyvillat, de helyette van egy szuper eszköz, amiben lehet jelölgetni szamárfülezés helyett, és mindig elérhető a könyv még éjjel is, lámpafény felkapcsolása nélkül egy világító olvasón. A legjobb dolog! Nekem szerintem a halmozásomat is visszafogta az e-olvasás, de ahogy látom neked is, úgyhogy ez tök jó dolog!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, jól látod.:D igazából én tényleg nem értem meg, mi baj az e-kkel. mert oké, nekem sem volt mindig olvasóm, és pont úgy tiltakoztam ellene, mint a saját laptop, vagy az okostelefon ellen, de van mindegyik, napi szinten használom őket, és tök hasznosnak tartom. akinek nincs olvasója, teljesen oké, hogy mindig a papírra szavaz, de akinek van, az hogy nem látja az előnyeit, ami vele jár?
      ráadásul tudom, rohadék kalózok, máglyára az összessel, de olyan ritkaságok vannak e-ben, amire esély nincs, hogy kiadják újra, vagy megtaláld papíron. szóval igen, én abszolút e-párti vagyok, még az ágyban is.:D

      Törlés
  8. Nekem pont idén ment tönkre az e-olvasóm, azóta se vettem még újat helyette. Pedig tényleg nekem is át kéne szokni rá jobban, főleg a mostani költözés esetében biztosan egyszerűbb lenne. Az az igazság, én is úgy vagyok mint Panna, hogy a borítókról nehéz lemondani. :D de amúgy biztosan csak át kéne kattintani az agyam ezzel kapcsolatban - és hát biztosan el fog most jönni hamar nálam ez az időszak, hogy a könyvtárak is kiesnek egy jó időre.
    Tök jól leírtad az előnyeit, tényleg nagyon kedvcsináló lett az e-könyvekhez!
    És tök jó, hogy te is hasonló utat jártál be - csak te már előbbre tartasz a tudatosságban mint én :D szóval van hova fejlődnöm. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a költözés egy halál, ha sok a könyv. alapból is van egy csomó cucca az embernek, hát még ha nagy a könyvtár.
      nekem nagyon szívügyem az e, ahol csak lehet, próbálom a pozitív oldalára felhívni a figyelmet. csak sajna ez tipikusan olyan, hogy ki kell próbálni, mikor éjjel tök sötét van, mindenki alszik, az ember olvasna, de nem akar senkit felébreszteni a fényárral, és egyszerűen csak kinyitja az olvasót, és már olvashat is. meg amikor megunja az egyiket is, meg a másikat is, és nem kell a fél polcot lepakolni, hogy a nyolcadik könyvnél végre ottragadjon.:))

      Törlés
  9. Nekem már 7 éve van e-olvasóm, de idén kezdtem el többet olvasni rajta. Tényleg kényelmes, praktikus, a vásárlás is ahogy leírtad, valamire rákívánsz és pár perc múlva már ott is van. :) Mondjuk eladni tényleg nem lehet, de az az igazság, ha nem valami ritkaságot vagy népszerű könyvet árulsz, akkor a fizikai példánytól is már egyre nehezebb megszabadulni.
    Azért az 5 könyv az tényleg rendes befékezés lehetett. :) De tök jó, hogy te is megtaláltad az egyensúlyt.

    VálaszTörlés