2017/02/27

The Expanse

Amiért nem nézem meg a filmes változatot, ha a könyv bejön, arra tökéletes példa az Expanse. Senki nem olyan, mint kellene, és bármennyire is lényegesek a történések és a látvány egy sci-fiben, marhára nem mindegy az sem, kik játsszák a karaktereket. Nehéz tudomásul vennem, ha valakit másképp képzelek el, mint ahogy a képernyőn megjelenik.

Holden - a könyv szerint barna bőrű (fehér, de melegebb, sötétebb tónussal), áthatóan kék szemű, kellemes jelenség. Erre kaptunk egy gombaszájú, pukkancsfejű fickót, akit hamarabb dobnék be a visszaforgatóba, minthogy megbízzak benne. Tenyérbemászó mimikája van, úgy billeg a nagy feje a vékony nyakán, mintha le akarna esni, és olyan kifejezés állandósult az arcán, mintha kinyitottak volna a seggében egy esernyőt. Oké, értem én, szegény pasi nem tehet róla, hogy így néz ki, de kizárt, hogy ne lett volna ennél jobb ember pont az egyik kulcsszerepre. Semmi vonzó nincs benne.
Naomi - mivel az Övön született, így magán kellene viselnie ennek minden jellegzetességét: magas, vékony csontozat, az átlagosnál nagyobb fej, ami nyilván elhanyagolható lenne, ha legalább a nyúlánk alkat stimmelne. Kifejezetten sötét a bőre, és nagy, szemébe lógó, göndör lobonca van. Nem egy kis nyikhaj, borotvált fejű csaj. Ezt leszámítva ő Holdennel ellentétben legalább megszokható.

Miller, Avasarala és Holden
Akit tökéletesen eltaláltak, az Avasarala. De miért nem káromkodik?:)
Miller sem volt rossz, bár sztem ő túl jóképű, fiatal és életerős Millernek (Holdennek viszont pont jó lett volna). Miller ugye már egy ötvenhez közeli, kiégett alkoholista lett, mire találkozunk vele. A piások azért nem szoktak ennyire jól kinézni, bár annyiban megértem a választást, hogy ki akar egy felpuffadt fejet bámulni évadokon keresztül.
Alex Kamalra egészen jól megtalálták a színészt. Szimpatikus szürke kisegér, tökéletes háttérszínész az egyébként emlékezetesen karakteres arcával.
Amosszal viszont kicsit mellényúltak. A fickó egy hatalmasan nagydarab csávó, kopasz fejjel, sok tetkóval, változó nagyságú szakállal. Egy nagyra nőtt, színizom pszichopata, aki hegyomlás helyett egy apró dombocskává csökkent a vásznon. Viszont egészen jól játssza a szerepet a srác, maradhat.
Öööö... néger Fred Johnson? Valamiről lemaradtam? Bár ez pont az a szerep, amire végülis bárki jó, viszont a dörzsölt Anderson Dawes tökéletes megformálót kapott.

Alex, Amos és Naomi

Végülis a legnagyobb gondom Holdennel van. A lehető legrosszabb választás volt, de azt gondolom, hogy nagy szerepe van az alakok megformálásának abban, hogy a könyv után hogyan látjuk a sokszor teljesen másképp kinéző embereket. Nem baj az, ha nem ugyanúgy néznek ki, gondolom, nem egyszerű összepároztatni a színészi külsőt és játéktehetséget a kitalált karakterekkel, de az viszont nagyon fontos, hogy legalább a kisugárzásuk hasonlítson azokéhoz, akiket meg kell formálniuk. Millernek ez tökéletesen sikerült, Amosnak is, Naomira fogjuk rá, hogy talán, Holden meg minden, csak nem Holden. (Inkább a mostani, ötödik rész-beli Marcót osztottam volna ki erre a bambaarcú alakra.) Bah, utálom. Se nem vonzó, se nem bizalomgerjesztő, semmi karizma nincs benne.

Nagyon tetszik viszont a hangulat és a látványvilág, a történések meg ugye adottak, még ha nem is követik 100%-ban a könyvet. Időnként kirí a képernyőről, hogy amire nem volt muszáj, arra nem költöttek, de aminél a látvány elsődleges szempont (az űr, és az űrhajók kívülről, meg főleg az űrcsaták), azt jól feltupírozták. Gondolom, a számítógépes technika jóval olcsóbb és egyszerűbb, mint fizikai díszleteket építeni.

Rocinante
Nem igazán tudok elvonatkoztatni a könyvtől, de az biztos, hogy aki anno szerette a BSG-t, és szeretne valami hasonlóan nagyszabásút látványilag és történetileg, az ezt a sorit feltétlenül nézze. A látvány elsőrangú, nem győzök elmerülni benne, de a történet sem okoz senkinek csalódást. (bár szerintem kevesen vannak, akik még nem kezdték el nézni)
Készült már jónéhány sci-fi a BSG óta is, de valamiért mindegyik elvérzett. Ha ígéretes volt a főbb történeti szál, ott elbarmolták a színészek és a pénztelenség (Dark Matter), vagy ha nem, akkor meg egyszerűen bannolták a folytatást (pl. Firefly).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése