2019/01/22

Megjelenések - valamikor mostanság, az első félévben

Már tavaly elkezdte néhány kiadó posztolni, hogy milyen könyvekkel jönnek az év első felében. Kicsit letaglózó volt látni, hogy mennyi minden kell nekem is ezekből.

A.F. Brady - Vakság (nagyon érdekesnek tűnik)
AGAVE
Metszően éles regény egy nőről, aki olyan mélyre ereszkedik az őrületbe, hogy talán többé meg sem találja a kivezető utat...
Sam James éveken át körültekintően építette hírnevét, mint a legnehezebb eseteket kezelő manhattani pszichiátriai intézet, a Typhlos legjobb pszichológusa. Hisz benne, hogy ha magát nem is tudja megmenteni, megment valaki mást. Ez a messiás-komplexus ugyan hasznára válik, hogy segítsen betegeinek megküzdeni belső démonaikkal, ám sötét utakra is vezeti Samet, miközben saját mentális zűrzavara is feltárul előtte.
Amikor egy rejtélyes beteg, Richard érkezik a Typhlosba, akit más terapeuta nem hajlandó vállalni, Sam elhatározza, hogy ő megfejti a férfi titkait és lelkét. Nem sikerül azonban rájönnie, miért tűnik Richard olyan normálisnak egy őrülettel teli kórházban. Ahogy Sam egyre jobban belemerül a férfi tekervényes múltjába, kénytelen alapos vizsgálatnak alávetni saját életét is – az alkoholizmusát, a bántalmazó barátját –, az eredmény pedig halálra rémíti. És ezzel manipulatív játszma veszi kezdetét kettejük között. De ki a megmentő és ki szorul megmentésre?
A.F. Brady az írás mellett elmeorvosként dolgozik, így nem véletlen, hogy a bemutatkozó könyvében ennyire mesterien ábrázolja az emberi elmét. A Vakság kivételes pszichológiai regény egy mélyen zavart nőről, aki kétségbeesetten igyekszik a hullámok felett tartani a fejét. Egyben azt is megmutatja, hogy időnként a legfélelmetesebb éppen az, ami a saját elménkben van.

S.A. Chakraborty - Bronzváros (The City Of Brass)
AGAVE
Náhri sosem hitt a mágiában, de megvan a tehetsége hozzá: a 18. századi Kairó utcáin nem találni nála kiválóbb szélhámosnőt. Ám mindenkinél jobban tudja, hogy amivel a kenyerét keresi – tenyérjóslás, zar-szertartások, gyógyítás –, az egytől egyig szemfényvesztés, bűvészmutatvány, tanulható képesség. Eszköz arra a csodás célra, hogy kizsebelhesse az oszmán nemeseket.
De amikor Náhri véletlenül megidézi maga mellé Darát, a hozzá hasonlóan dörzsölt és sötéten rejtélyes dzsinn harcost, akkor kénytelen elismerni, hogy a varázsvilág – melyről szentül hitte, hogy csupán a gyerekmesékben létezik – valódi. Mert Dara megoszt vele egy lélegzetelállító történetet: a tűz lényeitől hemzsegő forró, szélfútta sivatagon és a rejtélyes máridok nyughelyének otthont adó folyókon, az egykor szemkápráztató emberi világvárosok romjain és a hegyeken túl – ahol még az égben köröző ragadozó madarak sem azok, aminek látszanak – terül el Daévabád, a legendás bronzváros, melyhez Náhrit eltéphetetlen kötelék fűzi.
Daévabád bűbájokkal átitatott díszes bronzfalai és a hat dzsinntörzs kapui mögött régi ellentétek húzódnak. Amikor Náhri úgy dönt, hogy belép ebbe a világba, az érkezése egy évszázadok óta fortyogó háború kirobbanásával fenyeget. Náhri hamarosan kénytelen megtanulni, hogy az igazi hatalom kegyetlen és könyörtelen. Még a mágia sem védheti meg a nemesi intrikák veszélyes hálójától, és a legagyafúrtabb cselszövések is végzetes következményekkel járhatnak.

Ed McDonald - Hollóvér (Ravencry)
AGAVE, márc.7.
Az éjszárny folytatása, alig várom már, hogy kézbe vegyem.

Blake Crouch - Recursion
AGAVE
Crouch-csal nagyon nem hibázhatok. Nem tudom, mi ez, de kell.



TÜNDE FARRAND - ORDASORSZÁG
GABO SFF

A disztópia 2050-ben, Londonban játszódik, amikor az elmúlt évek társadalmi-gazdasági krízise után még mindig tombol a fogyasztás. A társadalom a szűk eliten kívül pontosan a fogyasztás alapján tagolódik három csoportra, és mindenkinek eleget kell dolgoznia, keresnie és költenie, hogy kiérdemelje letelepedési jogát. Amikor pedig valaki már nem költi tovább a pénzét, "non-profit"-nak minősítik, és vissza kell vonulnia a fényűző Dignitoriumba, ahol - hálául élethosszig tartó munkájáért és költekezéséért - előbb kilenc csodás hónap várja, aztán a békés eutanázia.
A Miks-Rédai Viktória fordításában érkező Wolf Country - Ordasország főhőse Kathryn, akinek egy nap eltűnik a férje, és vele együtt odalesz bankszámlája teljes tartalma is. A fiatal nőnek sürgősen ki kell derítenie, mi történt, máskülönben nemcsak magára marad, hanem letelepedési jogát is elveszíti.

IAN McDONALD - ORDASHOLD (végre, elkezdhetem az első részt)
GABO SFF

Az Ordasholdban az első regény végének sokkja még tovább gyűrűzik, és a tétek még magasabbra emelkednek. A Holdat uraló öt nagycsalád háborúja már nem marad meg az intrikák és piszkos játszmák szintjén, és ahogy háborúskodásuk elfajul, még fájóbban nyilvánvalóvá válik a tény, hogy a Hold élettere törékeny, egyetlen boruló elem hatására összeomló dominó.

MOSKÁT ANITA - IRHA ÉS BŐR
GABO SFF

Már két évtizede jönnek létre a fajzatok: lények, amik állatokból alakulnak át valami emberszerűvé. Ki jobban, ki kevésbé hasonlít már eredeti formájára, de mindannyiuk közös vonása, hogy meg kell találniuk a helyüket az emberek világában. Hogyan dolgozzák fel a fajzatok saját másságukat? Gyökértelenek, akiknek meg kell küzdeniük saját identitásukkal egy olyan társadalomban, ami még mindig nem tudta megtanulni, hogyan is kezelje őket.
Kirill, a sutáival tudatközösségben élő őzfajzat elkeseredetten szabadulna állati múltjától, ám ez sokkal nehezebb, mint gondolná. Pilar nemrég alakult át, és még csak ismerkedik az emberek világával, de hamar rá kell ébrednie, hogy az nagyon különbözik attól, amit a televízióban látott. A kommunikációs szakember August a fajzatok jogaiért küzd, viszont sokkal több titkot rejt, mint azt bárki is gondolná. Hármuk története egy megrázó tablót fest fel erről az ismerős-ismeretlen világról, a fajzatokról, elfogadásról, identitásról, és végső soron az emberi természet legmélyéről.

CATHERYNNE M. VALENTE - ŰROPERA
GABO SFF

Egy évszázada hatalmas háború dúlta fel a galaxist és majdnem véget vetett minden intelligens életnek. A háború elültével az értelmes fajok új hagyományt teremtettek, hogy felvidítsák a túlélőket és összehozzák a megviselt világokat: ez a Metagalaktikus Grand Prix, mely részben gladiátorharc, részben szépségverseny, és részben extravagáns koncertesemény, amelynek során mindenféle lények mérik össze tánc-és énektudásukat. Amennyiben pedig egy új faj bukkan fel a Galaxisban, és felmerül annak a kérdése, hogy értelmes-e, részt kell vennie a versenyen. Ha elbukik? Teljes fajuk megsemmisül.
Ebben az évben az emberiség felfedezte az univerzumot, és diplomácia, hadihajók, féreglyukak és űrlények nagytanácsa helyett csillámporra, rúzsra és elektromos gitárokra bukkant. Az emberiség sorsa az énektudásán áll vagy bukik, és az emberi fajt Decibel Jones és az Abszolút Nullák képviselik majd a galaxis nagy színpadán. Egyetlen bökkenő van csupán: a háromfős együttes egyik tagja halála után feloszlott...
„Az élet gyönyörű és az élet ostoba. Ez a voltaképpen széles körben elismert, univerzális igazság nem kevésbé megingathatatlan, mint a termodinamika második törvénye, a határozatlansági elv, vagy az, hogy vasárnap nincs posta. Mindaddig, amíg ezt észben tartod, és egyiknek sem tulajdonítasz túl nagy jelentőséget, a galaxis történelme egyszerű kis dallam karaoke-felirattal, amelyen egy mindent elemésztő lángokból álló, barátságos, pattogós diszkógömb kalauzol végig.
Ez a könyv az a diszkógömb.
Jöhet a zene! Jöhetnek a fények!"

SAM J. MILLER - ORKAVÁROS
GABO SFF

A klímaváltozást követő háborúk, és a milliók életét követelő járványok után, amikor a tenger már elárasztotta a nagyvárosokat, és felborította a világ eddigi rendjét, létrehozták az úszó várost, Qaanaq-ot. A városban pedig szigorú rend uralkodik, ami fölött mesterséges intelligenciák és titokzatos céges vezetők őrködnek. Amikor azonban egy rejtélyes nő érkezik az úszó városba, minden megváltozik. Azt beszélik, egy orka hátán érkezett, oldalán egy jegesmedve utazott, és a bosszú vezérli. De vajon mi van a múltjában, amiért ide jött, kit vagy kiket keres, és mi fog történni, ha véghez viszi a bosszúját?

De nem csak ennyi lesz. Jön Kleinheincz Csilla Ólomerdő-trilógiájának a befejező kötete, az Ezüstkéz, Joe Hill NOS4A2 új kiadása, és egy új magyar szerző regénye, Rusvai Mónika Tündöklője, és ez mind a GABOtól.

6 megjegyzés:

  1. Tyű, dejó! Egyik sem az én könyvem. :D

    VálaszTörlés
  2. Engem szerintem idén a Gabo visz anyagi romlásba. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. engem általában az agave szokott, de nem sokkal marad le agabo tőle.:))

      Törlés
  3. Ah, Kirill volt az első szerelmem :). De így első olvasásra ez a Moskát Anita könyv tele van szenvedéssel, nyomorral meg társadalmi áthallással, ami meg pont nem érdekel. Ha esetleg jót írsz róla, majd esetleg ... elolvasom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Moskátnál mindig téma a jövő és a társadalmi berendezkedés ütköztetése. a bábel fiaival akarom majd kezdeni, de még nem voltam elég zen hangulatban, hogy bírjam a gyűrődést.

      Törlés