2015/07/16

Majdnem témáztunk - Az elkaszált sorozatok

Kellene egy sorozatjelölés, majdnem témáztunk címszóval. :) valamiért a többiek sose szavazták meg, pedig szinte állandóan terítéken van nálunk, a kiadók mindig adnak okot, hogy a sorozatokról beszéljünk.

Írtam egy nagyon fasza kis posztot, de aztán végül mégsem azt teszem ki. Igazából tökmindegy, mit írunk, melyik sorozatokat szeretnénk, olyan mindegy, senkit nem érdekel. Olvasnánk Alma Katsut? Senki nem akarja olvasni állítólag, csak azok, akikkel beszéltem, így magyarul nem jön a befejező kötet. (értitek. három részből egy már sírba vinné a kiadót. röhejes. sztem már az elsőnél lehet látni, mennyi potenciál van egy soriban, de én hülye vagyok, nem tudhatom.)
Vagy küzdjek a Könyvmolyképzővel, hogy ők igazából nem szüntetnek be semmit. Tényleg nem, csak éveken át ülnek rajta. Annyira éveken át, hogy a gyerekem simán kinőtt a kedvenc sorozatából. De vannak sorozatok, amiknél simán felnő egy generáció, mire hozzák a következő részt. És akkor azt nem is mondom, hogy azzal még nincs vége, újabb pár év a következő részig, aztán újabb.  A soha véget nem érő sorozatok univerzuma ők. Tény, hogy nem érheti őket a vád, hogy bármit is beszüntetnének, csak az ember p*naszőre is kikopik, mire végre a teljes sorozat a polcon lesz.
Vagy most mondjam, hogy több Moning és Chance egyáltalán nem fog jönni magyarul? Ha már ezek a  sorozatok is képesek veszteséget produkálni, az már a vég.
Vagy vegyem elő a kiadók kedvenc érveit? hogy dekérem, mi üzleti vállalkozás vagyunk? Hát pontosan. Az üzletben benne van a nyereség is, meg a veszteség is, általában ezek így egymás mellett haladnak, különben teli lenne a világ Rothschildokkal. Szóval ez a része abszolút hidegen hagy; azt gondolom, nem csak akkor kell üzleti vállalkozásnak lenni, amikor a könyv eladja saját magát, hanem akkor is, amikor azt a kiadónak kell promotálni. Ahhoz kell a tehetség, ott mutatkozik meg igazán az üzleti érzék.

Szóval nem rinyálok. Nem jön magyarul, hát istenem, így jártunk.
Fájdalmas (először az olvasónak, aztán hamarosan a kiadóknak is az lesz), de elő kell venni az eredetit, le kell ülni szépen a kanapéra egy szótárral, aztán ennyi. Lehet élvezni bármit, amit csak az emberlánya megkíván. Jó móka.

Végülis két lehetőségünk van: vagy egyáltalán nem olvasunk sorozatokat (én ezt passzolom, imádom a jó sorikat. a jókat. nem a béna sorikat kell hozni, hanem azokat, amiket meg is vesznek, sőt, el is kell hitetni az olvasóval, hogy az neki kell), vagy nekiállunk angolul. Vagy bármilyen szabadon választott nyelven, az tökmindegy. Mert ugye azért még így is benne van a pakliban, hogy beleununk félúton, és ha lenne magyarul, se folytatnánk. De ezt legalább mi döntöttük el, és ha meggondolnánk magunkat, minden lehetőségünk adott, hogy folytathassuk.
Szóval részemről azon vagyok, hogy minél kevesebb esetben szolgáltassam ki magam a kiadóknak. Hogy ez hosszú távon hova vezet... hát na. Majd mindenki elgondolkodik rajta.

Régen, nagyon nagyon régen, sokkal egyszerűbb volt kiválasztanom, melyik könyvet akarom olvasni. Egyrészt nem volt ilyen mennyiségben és minőségben sorozat, másrészt eleve könyv sem volt ennyi. Most viszont egyre másra jelennek meg az új sorozatok, és azt is mondhatnám, minden rosszindulat nélkül, hogy a kiadók mindenféle koncepció nélkül belekapnak ebbe is, meg abba is, felkeltik az érdeklődését egy vékony rétegnek, aztán elkaszálják, mert a vékony réteg ebben a vékony országban elég kevés olvasót takar. És még ők is feleződnek, mert lehet, hogy bejött az első rész, esetleg még a második is, de aztán elfelejtődött, más könyv került a helyébe, mert középszerű könyveket a legegyszerűbb pótolni, és nagy durranások nem termelődnek olyan mennyiségben, hogy minden részért szétkapják az  emberek a boltokat. És pont azért, mert a polcokat elárasztják az új könyvek, sokkal gyorsabban feledésbe merül egy-egy sorozat, ha a kiadó nem tart valami ésszerű határidőt a részek között. Általában nem tart. Remek ellenpélda erre most a Wayward Pines, aminek közel 3 hónapon belül jelentek meg a részei. Ráadásul egy remek sorozatról van szó, viszont ez pont az a történet, amit nem sorozatban kellene kiadni. Igaz, kicsit vastag lenne a közel 800 oldalával, de más könyvek is elbírtak ennyit, sőt, még többet is. Mert ez ugyan 3 rész, de egy történet, a könyvek egymás nélkül értelmetlenek, nem úgy, mint pl egy Anita Blake-nél, ahol szinte bármikor be lehet csatlakozni, mert a fele könyv arról szól, mi történt az előző részekben. (ez uf-sajátosság, nem Hamilton tehet róla.)

Egyébként meg, van épp elég könyv így is magyarul, senki nem marad olvasnivaló nélkül, csak el kell menni felfedezni a többit is. És elég csak megnézni a kiadó könyveinek a múltját, egyből lehet tudni, hogy mennyire érdemes ráállni egy-egy sorozatukra, ha esetleg nagyon rákívánnánk magunkat.

Már csak egyetlen kérdésem maradt így, a végére.
Mi a fenéért nem mennek nálunk az urban-fantasyk?? Ez egy olyan hatalmas piaci rés, amit senki nem képes a helyén kezelni, és sikerül kisiklatni a legjobbakat is. Komolyan nem értem.

képek: pinterest 

majdnemtémázók:
Pupilla

16 megjegyzés:

  1. Én már eleve kikerültem ebből a körforgásból... igazából nem sok sorozat izgat magyarul, volt már amit elkaszáltam és folytattam angolul, áldom az eszem, hogy ráfeküdtem a nyelvre idejekorán. :)
    Az Agave jól csinálta nagyon a Wayward Pinest és a Déli Végeket is ebből a szempontból (is). :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a kiadók még abból élnek, hogy sokan nem olvasnak angolul. asszem, én se tenném, ha nem szorítanának rá.
      igazából megértem én őket is, hogy lutrira nem lehet kinyomni egyszerre 5-6 részt, de minél több esetben kell az eredetihez nyúlnunk, annál kevesebb lesz az esélye a hosszútávú fennmaradásuknak, és tényleg csak akkor lesznek képesek bevételt produkálni, ha amit csak lehet, nyomatnak ki minél gyorsabban. mondjuk nem mostanában várható ez a csőd azért, van még idejük, de a tendencia elindult. de sztem nem aggódnak emiatt. :D

      Törlés
    2. lehet, hogy elindult a tendencia az angolul olvasásra, de szerintem se kell félni a kiadóknak, hogy azért olvasó nélkül maradnak, egy rakás ember be van kódolva hogy képtelen megtanulni egy nyelvet normálisan, és a magyar népség híresen béna, ha meg is tanulta, akkor is egy fos a nyelvtudása. :D :D olyan szép színben látom ma a világot, ugye? :D plusz a lustaság, a kihívásoktól való félelem stb. átmentem csernusba. :D
      Én imádok angolul olvasni, de ez nem újdonság annak, aki ismer.

      Törlés
    3. Pupi, hirtelen nem is tudom, melyikőnk az optimistább. :D

      Törlés
  2. Mostanában én is kétkedve kezdek bele bármi féle sorozatba. Mivel nagy valószínűsége annak, hogy úgy sem folytatják.
    Anno mázli volt, pl. hogy a Vámpírakadémia mind a hat? részét kiadták. Ma már lehet ez sem menne. De igazából mostanában nem is vágyom annyira a folytatásos sztorikra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. van egy csomó sori, amit elkezdtem, de nem igazán érdekel, akár folytatják, akár nem.
      van viszont jópár, amit folytatni fogok, meg van egy csomó, amit nem is hoztak, és olvasni tervezem. igazából ha ragaszkodunk ahhoz, hogy csak magyarul olvassunk, nagyon beszűkülnek a lehetőségeink, de ez mondjuk nem a kiadók hibája.

      hogy a VA hogy tudott kijönni, rejtély. :D hogy a spinoffja kifulladt, azt nem csodálom, de a fő regény teljesen rendben van, de valszeg az se zárult haszonnal a végére.

      sztem az a gond, hogy vannak műfajok, amik vonzzák a sorozatokat. pl. a romantikus regények, de az nem érdekel, viszont a fantasy, és főleg az urban fantasy az nagyon ilyen. de azt hiszem, ez még nem találta meg az itthoni kiadóját.

      Törlés
    2. Az UF-et kiadók mind eltűnnek valahogy, ez olyan mint a Sötét varázslatok kivédése poszt :)

      VA-t nem olvastam, de egyébként én is sok sorozatot elkaszáltam, egyszerűen nem elég néha hogy elmegy az első kötet, ahhoz, hogy folytassak még X-et belőle. Régen alig voltak sorozatok, most meg mindent annak írnak meg.

      Törlés
    3. nem tudom elképzelni, hogy neked tetszene, de persze sose tudni, csak mivel nekem bejött... :D
      pont az a jó, hogy már mindenből sorozat van. szívfájdalom nélkül teszem le, és nyúlok egy másikért, ha valamiért nem jön be, nem várom meg, hogy a következő rész jobb lesz-e.
      én azt nem szeretem, amikor láthatóan egyetlen történetet bontanak háromfelé gazdasági okokból akár külföldön, akár itthon.

      Törlés
    4. Ja, nem is akarom olvasni, egyébként is elhanyagolható mennyiségű vámpírost olvasok/olvastam. :) nem hoz lázba :)
      hát, oké, engem se zavar, hogy sorozat, félre tudom rakni, de azért mint tendencia, elképesztő méreteket öltött.

      Törlés
  3. Nemrég tudatosították bennem, hogy a Halhatatlan-trilógiát nem folytatják, tök szomorú vagyok. Kiadtak két szép, igényes könyvet belőle, és a harmadik úgy tűnik, ennyire nem fér bele. A szokásos könyvmoly-hiszti ilyenkor az, hogy ott van a szép sorozat az ikszedik részig a polcon, aztán most akkor vagy hiányzik az utolsó vagy megveszem angolul, de az meg máshogy néz ki. Értem én a kiadó álláspontját is, persze, de a sorozatokkal én pl. pont úgy vagyok, hogy ha már egyszer elkezdem őket megvenni, gyűjteni, akkor szeretem, ha az összes megvan. Mindegy, hálisten nem vagyok túl hisztis, de ha jobban elgondolkozom ezen, akkor bosszant kicsit.

    Amúgy lehet hogy totál nincs üzleti érzékem, de sose fogok rájönni, hogy miért kell ilyen kurva sok könyvet kiadni úgy egyáltalán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez az utolsó mondat nagyon jó. :D
      nagyon sajnálom, hogy Katsu annyiban maradt, egy nagyon különleges történet. nem tudom, hogy ilyenkor rossz emberek kezébe kerül, azért nem megy, meg hogy miért nem kerül el a könyv azokhoz, akiknek való, de valami nagyon félrecsúszott ennél a könyvnél. kár érte.
      én nem igazán ragaszkodom a teljes sorozatokhoz, csak amiket szeretek, azokhoz. (bár én polcos példányhoz sem ragaszkodom már, nincs helyem, megnyugtat az is, ha az olvasómon rajta van.)

      tényleg túl sok a könyv, de mit nem kellene kiadni? az összes könyv tetszik valakinek, csak van, amelyik kevesebbeknek, van, ami meg sokaknak. ami szerintem baromság, annak más még örülhet (meg örül is), nem lenne szívem szelektálni. bár tény, hogy néha eszembe jut, hogy egy-két szar könyv helyett éppen koncentrálhatnának a jókra is. :D

      Törlés
  4. Erről több részletben, több posztban írtam, de szerintem is egyre kevesebb lesz a magyar olvasás. Nem is tudom, mikor vettem magyar könyvet utoljára - bevallom kaptam párat, de venni... Vannak sorozatok, amiket magyarul fogok befejezni, mert öt rész után nem térek át a maradék kettőnél angolra, de volt olyan, ahol pont öt után váltottam, mert volt hátra még vagy 20. És nem, nem fogok kidobni egy vagyont, amikor kicsit több, mint fele annyiért megvehetem. Az idősebb korosztály az, aki marad a magyar olvasásánál, nekem a legtöbb ismerősöm már rég olvas angolul, svédül, ki milyen nyelvet beszél. Van olyan középiskolából szabadult gyerek a környezetemben, aki már most két nyelven beszél. Volt egy kis barátnőm, aki 17 évesen négy nyelvet bírt a sajátjával együtt. És persze akadnak olyanok, akik semmilyen szinten nem képesek nyelvet tanulni, de közülük azért kevesen olvasnak. Szóval igen, dühítő, de már ott tartok, ha egy sorozat felkelti az érdeklődésem, angolul rendelem meg, mert így biztosan lesz utánpótlás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is nagyon megnézem, mit kezdek el magyarul.
      van egy csomó negatív példa, és mostanra már meg sem veszek semmit, amiről nem tudom biztosra, hogy megjelenik. vagyis már csak akkor veszem meg, ha minden része kijött. időpocsékolás és pénzkidobás olyan sorikba belekezdeni, amiknek sose lesz vége. erre mondta az agave, hogy ha nem veszik meg az elsőt, nem fogják tudni, hogy hozni kell a másodikat, de egy rakat sori esetében hiába vettük meg az elsőt meg a másodikat, aztán mégsem jött tovább. szóval ez egy ördögi kör, és mindenki a másikra mutogat, pedig nagyon egyszerűen rövidre lehet ezt zárni: angolul egészen biztos, hogy egy csomó könyv elérhető, elejétől a végéig, és ahogy mondod, jóval olcsóbban.

      Törlés