2013/12/16

Caitlin Moran - Hogyan legyünk tökös csajok




Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben. A Hogyan legyünk tökös csajok egyszerre memoár és önsegítő mű. Igaz, nem a klasszikus fajtából. Pimasz, vállaltan szexista és arcpirítóan őszinte: Caitlin saját élményeiből építkezett, s - valljuk be - volt miből. Első menstruáció, önkielégítés, pornófogyasztás, egy duci lány plátói szerelme a menő fiú iránt, a szüzesség elvesztése, abortusz: minden nővel megtörténik vagy megtörténhet, de messze nem mindenki beszél róla. Moran kendőzetlenül ír minderről.
Kiadja az Alexandra.





Némi bevezetés után Moran szinte azonnal a közepébe vág. A kamaszkori menzesz kellemetlenségei együtt járnak a maszturbálás örömteli pillanataival (bár hogy abban a csöpp házban annyi emberrel körülvéve hogy tudott ennyit önkielégíteni, számomra rejtély), majd azonnal a lényeghez is ugrunk, a pornóhoz.
Amikor leírja, hogyan csócsálja a szoba közepén a kutyája a véres betétjét, picit elgondolkodtam, hogy biztosan szükségem van-e nekem erre a könyvre, mert oké, balesetek mindig történhetnek, csak nem biztos, hogy erről mindenkinek tudnia kell. Dehát nem lehetek ennyire elzárkózó mások fontos problémáival szemben, meg aztán hamar rájön, mi okoz neki örömet, az egy picit tovább lökdösött, és hát ez is fontos, úgyhogy nem adtam fel.
Aztán előkerült a pornó, mert pornó nélkül nincsenek mindennapok, ezt mindenki tudja, mintha a saját gondolataim olvastam volna, kezdett megváltozni a hozzáállásom.
"Képzeljük el, mi lenne, ha a vágyról szólna."
Egyetértek Morannal, hogy a feminista eszmék, amik eredetileg az egyenjogúságot szolgálták, és a hatvanas évek szexuális forradalma, ami valahol befejezte ezt a "felszabadítást", nem a koronát tette fel erre az egész cécóra. A lényeg valahol elveszett útközben, átalakult, és a rosszul, rosszkor használt "feminista" jelző eltorzult, és már nem azt értjük alatta, amit valójában jelent.

Ezt a könyvet minden nőnek el kellene olvasnia. Valószínűleg találhatunk olyan dolgot benne, ami ciki ugyan, de megtörtént (ha velünk mégsem, akkor kuncogunk egyet magunkban, hogy ajjdejó, hogy ez nekünk kimaradt), és jó tudni, hogy mással is történnek ciki dolgok, bár még mindig nem vagyok róla meggyőződve, hogy ezekről bárkinek is tudnia kell, de biztosan vannak olyanok, akiket megnyugtat a tény, hogy nincsenek egyedül. A kínos pillanatokon kívül persze eszünkbe juttathatja, hogy harisnyával a fejünkön játszottuk el, hogy hosszú a hajunk, ezzel együtt magunkévá is tettük a női hódítás első és legfontosabb szabályát: ha hosszú a hajad, nyerő vagy, mert ezzel lehet a leginkább manipulálni a férfiakat. Ha nem babáztál, és soha nem akartál királylány lenni, akkor is volt harisnya a fejeden, legalább egyszer, hogy kipróbáld, milyen.
Nekem a harisnya után a pingponglabda következett, betettem mellek gyanánt, hogy majd jó nagyot akarok. Szívesen leülnék egy picit magammal, hogy meggyőzzem azt a csöpp lányt, ne tegye be, elég lett volna akkora is, amekkorára a labda nélkül nőtt volna.
A szőrrel folytatott küzdelem a legtöbb nőnek ismerős. Amikor nagymamám megtudta, mit művelek (és meg sem tudott mindent), teljesen elképedt, és önmagát hozta fel példaként: hagyjam rá, nézzem meg, már neki sincs. Kösz, mami, nem akarnék 80 éves koromig dzsungelben élni. Moran erről mást gondol, de igazából az a jó a feminizmusban, hogy ő is gondolhat mást, meg én is, a pasik meg gondolhatnak egy harmadikat.
A pasiknak egyébként csak egy nagyon meghúzott és cenzúrázott példányt engednék elolvasni (lásd fent, nem kell mindenkinek mindenről tudnia), mert félek, olyan kiábrándító lenne a számukra a legtöbb, velünk kapcsolatos dolog, hogy hirtelen nagyon megugrana az melegek száma.
Van benne egy nagyon jó gondolatsor, amit biztosan alkalmazni fogok, ha egyébként olyan problémába botlok, amit másképpen nem tudok kezelni. Meg fogom magamtól kérdezni, hogy a "Férfiak is csinálják? Férfiak is aggódnak miatta? Férfiak idejét is rabolja? ..." - azt még nem tudom, milyen esetben oldja meg a kérdést egy 'nem' vagy egy 'igen' ezekre a kérdésekre, és még abban sem vagyok biztos, hogy melyik válasz mire utalhat, de ki kell próbálni, aztán majd megtudjuk. Mivel nekem nem jelent problémát az életemben a burka viselése ( a férfiaknak sem, de ők hozták a törvényt, amivel megvédik a nőket ... a férfiaktól), biztosan lesz más, amiben majd irányt mutat, hogy a férfiak gondja-e, vagy a nőké. Lekicsinyítve: az emberemé vagy az enyém. És ha visszapasszolom neki, most már meg is tudom indokolni. Remek.

Moran szerint (vagyis szerintem szerinte, amit leszűrtem a hozzáállásából), a világot két dolog mozgatja: a feminizmus és a pornó. Úgy vélem, igaza lehet, mert vagy valamelyiktől indul, vagy oda érkezik, de a másik végén ott van a kettő közül valamelyik.
A könyv maga Moran: ahogyan a világot látja, ahogyan az formálta és formálja őt, önmagához és a nőiséghez való hozzáállásának a tolmácsolása. Vannak dolgok, amikkel nem értek egyet: nem kell magam feministának vallani ahhoz, hogy önmagam lehessek (de mint rámutatott, ez a feminizmus nélkül nem lenne lehetséges, amiben igazat kell, hogy adjak neki), vagy nem kell szőrt növesztenem a muffomra, csak hogy természetesnek mondhassam magam.
Időnként konkrétan sírva röhögtem, de inkább mélyen elgondolkodtatott a könyv. Egy csomó helyzettel nem szembesülök, ami "feminista" gondolatokat válthatna ki belőlem, és egy csomó dolog nem is igazán érdekel, amitől feministának vallhatnám magam, mi több, azt sem értem, hogy bizonyos dolgok miért olyan nagy gond a világ egy részének, szóval teljesen passzívan viszonyulok hozzá, mint akinek semmi köze az egészhez, de ez a könyv elérte, hogy elgondolkodjam a nők bérezésén, a fazonra vagy simára borotvált puncin, a fehérneműk méretén vagy a harcos feminista öltözékén.
"... országunk hatalma a bugyijaink méretével egyetemben sorvadt el."
Vannak problémák viszont, az evési zavarok, a szexuális zaklatás, a munkahelyi megkülönböztetés, ami számomra sem idegen, és nem érzem, hogy megváltozna attól bármi is, mert Moran ezeket leírta. Inkább amiatt sokatmondó, hogy szinte az egész világon minden ugyanúgy történik. Például az esküvők marha drágák, és feleslegesen kidobott pénznek tűnik a rá költött összeg. Igaza van, inkább a végén kellene ünnepelni, amikor kiderül, tényleg kitart-e addig mindenki. Vagy a tűsarok és a gyerekszülés, ami szintén egységes képet fest; úgyhogy mi nők teljesen egyformák vagyunk, legyünk akárhol.
Az abortusszal kapcsolatos gondolatai talán sok embert fel fognak háborítani, de szerintem igaza van.

Egészen biztosan újraolvasós könyv. Ha kicsit változik az ember élete, elő kell venni, mert biztosan talál benne valamit, amit a megváltozott helyzetére alkalmazhat, vagy ha mást nem, legalább támogat, hogy igen, van ilyen, nem ismeretlen a világnak, történjen bármi is.
Most pedig ki kellene találni, hogyan kellene a férfiakat is felszabadítani, hogy visszakaphassák a tökeiket.

22 megjegyzés:

  1. Ó, a szőr problematikája. Anya a szalagavatóig nem engedte, hogy megigazíttassam a szemöldököm. Igen, Brezsnyev-fazon volt, nem ám holmi pár fölös pihe. Azóta is imádom a rendbe tett szemöldököm.
    "Most pedig ki kellene találni, hogyan kellene a férfiakat is felszabadítani, hogy visszakaphassák a tökeiket.":DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sztem a szőrmentesség kell ahhoz, hogy az ember jól érezze magát. neki nem, ő valamiért ragaszkodik hozzá. :D mmint Moran.

      Törlés
  2. Az utolsó mondat...! :D
    Nahát, eddig nem igazán érdekelt az a könyv, mert amolyan önsegítő, a tutit megmondó könyvnek tűnt, de lehet, hogy mégsem egészen az, mint amire gondoltam. Kell néha a szókimondás, én szeretem ha nem kell kertelni, sőt szerintem jó megosztani a kellemetlen vagy ciki dolgokat is, mert onnantól már csak egy nevetés lesz belőle, plusz néha sorsközösség :)

    Amadea, jaj nekem se engedték, meg a szőrtelenítést se, merthogy akkor erősebb lesz, úristen nem tudom meddig majomlábakkal kellett szégyenkeznek tornaórákon, de utáltam... az én lányomnak oda lesz nyomva a borotva a kezébe amint van szőr a lábán, és amint a kezébe merem adni, az fix... (csak abban nem értettem a logikájukat a nőrokonaimnak, hogy ha a borotválástól erősebb lesz a szőr így is úgy is, akkor nem mindegy, hogy most kezdem vagy később? :D - okos kislány voltam na, csak nem mertem kiállni még magamért :D)
    Ja, és a szemöldököm nekem szedés nélkül Kiszel Tünde. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. önsegítő? o.O nem, ez nem önsegítő. :D

      sztem ez a szőrtelenítés minden szülőnél nagy mumus volt akkoriban. nekem sem engedték. egyszer kézbe vettem apám borotváját, számon is kérte rajtam. utána megoldottam másképp.
      lányom nem is tudja, mekkora mákja van, hogy felvilágosult szülő vagyok, de így meg megfosztom a találékonyság örömétől. :D

      Törlés
    2. Pedig totál azt hittem, tényleg :)

      hát úgy tűnik, de nem értem miért... nyilván az ember nem a mmuffját kapja le elsőnek és nem azért hogy szexeljen, csak csúny a szőrös láb na, és az bizony már hamar elkezdhet zavarni (kivéve zergét :D).
      szerintem te csinálod jól, még ha így nem is kell titokban működnie :))

      Törlés
    3. Francokat lesz erősebb... ha meg úgyis legyantázod, leborotválod, nem mindegy? A szemöldökre meg azt mondták, jaj, akkor majd mindig szedni kell... na és? Nem olyan, mint elsőre, h kb. a felét ki kellett szedni (nálam:D), hanem amikor bambulod magad a tükörben, ú, ott egy, ni, és gyorsan kikapod. Nem másfél órát igénylő hadművelet.

      Törlés
    4. Amadea, persze, én is tudom :) hisz akkor hol tartanánk a kezdeti dzsungelhez képest, még nagyobb dzsungelben? Márpedig nem tartunk ott :D
      És igen, mindig szedni kell a szemöldököt, de én biztos nem fogom ezeket a dolgokat így beállítani a gyereknek, mert átverés. :)

      Törlés
  3. ez jó :D én mocskosul berágtam, amikor nem egész tizenhárom éves koromban apám beszólt, hogy nemsokára gyantáznom kell a lábamat :D hangosan éppen nem küldtem el anyjába :D
    az utolsó mondatot támogatom, különben lassan irtani kell a nyálezoterikus pasikat.=)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. zerge, már időben fel kell erre a szőrproblémára készülni. apukád csak segíteni akart. :D

      Törlés
  4. Nekem a Jézuska hozza majd a könyvet, már alig várom :) Engem is mindig megnyugtat, ha kiderül másnak is totál gáz volt a tinédzser kora, olyankor jobban érzem magam. Egyébként meg végig az értékelésed olvasása alatt Liliy Allen új száma jutott eszembe és az utolsó mondatod még rímel is az egyik refrénre: "Forget your balls and grow a pair of tits" :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem neked is tetszeni fog, bár azért arra számíts, hogy nem végigvihogós, vannak benne komoly gondolatok is.

      Törlés
  5. hm. nekem senki nem szólt a szőrtelenítésért. sztem észre sem vették, én meg nem vertem nagydobra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jó neked. nálunk harmadik vh volt belőle. igazán nem értem, miért, abszolút nem befolyásolt semmit.

      Törlés
  6. :)) Most már biztosan kell a könyv.
    Milyen fura, hogy a nők mindig ugranak a szőrtelenítés témára :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kardinális kérdés, kérem szépen. és akivel eddig beszéltem, mindenki a gyantára esküdött, vagy a borotvára. valahogy az epilátor nem egy nagy kedvenc.
      szóval jól körbe lehet járni a kérdést. jobban, mint a faroktémát.:D

      Törlés
  7. Nima, én szeretem az epillátort :) leggyakrabban azt használom, mert nincs kedvembundát növeszteni a gyantához :D a borotvával meg 8 óra múlva már tüskés :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem is az a tuti, ez az időpontkérés, meg várakozás nem az én asztalom. a borotva meg nem igazán gazdaságos.

      Törlés
    2. Nima, mondjuk én gyantázni is itthon szoktam, ilyen hideg gyanta csíkokkal, amikor esetleg akkora, hogy lehet gyantázni. Még az életbennem voltam ezért kozmetikusnál, de nem is tudom elképzelni ahogy valaki más szőröz le :O juj.
      Azért a borotva legalább gyorssegélynek mindig ott van :)

      Szeee, én is nagyon érzékeny vagyok, nekem mindentől viszket a lábam, akár gyantáztam, akár borotváltam, akár epilláltam :( egyetlen doloktól nem viszket, ha ezek után napokig Body Shopos méregdrága testvajjal kenegetem, haha, a testem tudja mi a jó neki :D :D

      Törlés
  8. nekem meg igazából semmi nem vált be, mert mindentől piros pöttyös vagyok :S ez főleg nyáron gáz. talán még a borotva a legkíméletesebb, de az nem túl hatékony.

    VálaszTörlés
  9. rámjött, hogy el akarom olvasni a Farkasokkal futó asszonyokat, Nézem a GR-t, aszmondja egyik: ennek a könyvnek a rajongói azok, akik hosszú szoknyákat hordanak és nem szőrtelenítenek :D nem lesz az rossz :DDD

    VálaszTörlés
  10. off: Cassandra Palmer-rajongóknak: első három kötet 690 a Könyvudvarban.
    Egyenlítői Magyar-Afrikát meg 390-ért szermányoltam

    VálaszTörlés