2016/03/01

Dan Abnett - Ravenor

A 41. évezred háborúk tépázta jövőjében az Inkvizíció titkos háborút vív az emberi faj legsötétebb ellenségeivel – az idegenekkel, az eretnekekkel és a démonokkal –, hogy megvédje az Ember Birodalmát és az emberiség lelkét.
Gideon Ravenor inkvizítor, a hírhedt Eisenhorn inkvizítor egykori tanítványa, egyike azon keveseknek, akiket ezen háború megvívására választottak ki. Miután rögtön pályafutása elején, a Thracia Primarison, a Spatia Kapunál történt atrocitás során megnyomorodott, Ravenor egy létfenntartó egységben rekedt, amely megvon tőle minden, az univerzummal létesített fizikai kapcsolatot.
Terepen dolgozó ügynökei elit csapatán keresztül tevékenykedve, Ravenornak potens pszichikus képességei segítségével kell nyomozást végeznie az Angelus szubszektorban, ahol egy ismeretlen sötét erő fertőzi a gazdagok és szegények elméjét egyaránt. Csapatát a birodalmi űr határaira és azon túlra vezetve, Ravenor halálos csatát kell vívjon a túlélésért egy ugyanolyan könyörtelen és hatalmas ellenféllel, mint amilyen ő maga.
TUAN

Teljesen meghozta a kedvem a Warhammer univerzumához, bár ez nem a Gaunt-féle military-vonalat követi, hanem inkább akció-sci-fi, és Gaunt szellemeihez képest alig lehet észrevenni, hogy ez a Warhammer világában játszódik. Megvannak persze a világra jellemző alapmotívumok, sokszor emlegetik pl. a halhatatlan Istencsászárt, meg üldözik az eretnekséget (aminek semmi köze a keresztény eretnekséghez, ez valami egészen más), Ravenor inkvizítor, akiknek messzire elér a hírük a világokon át.
PL jobban benne van ebben az univerzumban, szerinte van benne egy csomó világidegen fordítás, de én ezt észre sem vettem, sőt, igazából remekül szórakoztam, mert ezt leszámítva szerintem nagyon rendben volt az egész könyv. Az viszont igaz, hogy a rajongók ízekre fogják szedni, úgyhogy ha már a Szukitstól elvették, és a Tuan megkaphatta  a kiadási jogokat, legalább erre tényleg kellene ügyelniük, kár lenne, ha összecsuknák a folytatásokat emiatt.

Ravenor igazából egy szellem. Az agya egy székbe van zárva, nagyjából ennyi maradt belőle egy tragédiát követően. Megégett. Ha jól gondolom, majd az Eisenhorn sorozatból kiderül (az ez előtt játszódik, nem is értem, miért nem azzal kezdtem, de már mindegy), de amennyi szükséges, annyit ebből a részből is simán meg lehet tudni. Szóval Ravenor csak szellemiekben létezik, a dobozából egy hangtovábbítón keresztül tud kommunikálni, egyébként nagyon szívesen alkalmazza a pszi-képességét, nagyjából bárki testébe bele tud bújni, és átvenni felette az irányítást, de általában csak simán telepatikusan kommunikál. Jobb szeret barátokat viselni, de nagyon érdekes volt látni, hogy mennyire másképpen hatnak rá a különböző elmék: van, akit kifinomultnak talált, van, akit nyersnek, és volt, ahol nagyon otthonosan érezte magát.
Ez a képessége, mint inkvizítor, többfelől jön jól: az elmekapcsolat biztosítja az emberei számára, hogy nagyobb biztonságban legyenek; ha valaki el akar előle titkolni valamit, vagy egyszerűen csak szüksége van egy bizonyos képességre vagy információra, amit más nem birtokol, megszállja az illetőt, és kiolvassa belőle, ami kell; de ugyanez igaz a kihallgatásokra is. Jóval egyszerűbb úgy szóra bírni valakit, ha közben az elméjében azonnal érzékeli, hogy igazat mond-e.
Hogy mindegyik inkvizítor rendelkezik-e ezzel a pszi-erővel, azt nem tudom, de Ravenornak nagyon jól jött a hosszú útja során. Akció volt ugyanis akció hátán, verekedés, lövöldözés, ármánykodás, mindezt csak azért, hogy az úgynevezett flek útját elrejtsék az inkvizíció elől.
A flek egy tudatmódosító. Nem kábítószer, mert nem kell bevenni, de azonnal függővé válik tőle az ember. Ezt kell felkutatniuk Ravenoréknak, hogy milyen úton kerül az Istencsászár birodalmába. Nem kevés véráldozat árán ki is derítik, és jó lenne, ha már lenne folytatása is, mert igencsak olvasnám a hogyan továbbot.

4 megjegyzés:

  1. :D
    Tara "Adeptus" Nima!
    For The Emperor!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hehe :D
      az eisenhorn is van ilyen jó?

      Törlés
    2. Aha. Ugyanilyen kb. Az se katonás, inkább ilyen nyomozós.

      Törlés
    3. az nagyon jó.
      a gaunt se rossz, de nekem az már tömény.

      Törlés