2011/12/15

Pakolás

Lehet, hogy ezt jövőre kellett volna megejteni, újévi fogadalommal egybekötve, hogy most aztán majd rendet tartok, és pedáns leszek, de egyszercsak kaptunk magunkat a kiscsajjal, és átpakoltuk a könyveimet. Már időszerű volt, mert egy csomó könyv helyet cserélt, olvasottak hátra, hamarosan olvasni akaromok előre, amit meg soha nem veszek kézbe, az meg egy harmadik kupac. Aztán azt is átnéztük, hogy mi az, amit esetleg mégis, vagy valami oknál fogva inkább nem válnék meg tőle, de a nagy részét elosztogattam. Van egy osztálytársa, aki a szívem csücske egyébként, megkapta örökbe a könyveket, amikről tudom, hogy érdekelni fogja.
És miközben pakoltam, voltak könyvek, amiket célzottan kerestem, és azt hiszem, újra kell majd kezdeni, mert a nyilvántartásom nem stimmel a készletemmel, és ez így nem járja. Elvileg pl. a Kis Dorritból két példánynak is kellene lennie, de csak egyet találtam. A Cassie Palmeres első könyv még mindig nincs meg, eszem nincs hozzá, hová lehetett.
De hétvégén (vagy az is lehet, hogy már ma), vár ránk még egy hatalmas feladat, a kiscsaj szobáját is rendbe kell tenni, mert azt viszont tudom, hogy ott van egy rakat könyv, ami onnan ki fog kerülni, csak még az a kérdés, hogy mit fogunk csinálni vele. Próbáltam már neki javasolni, hogy a gyerekkönyveket ajándékozza a sulikönyvtárnak, amibe először bele is ment, de aztán rájött, hogy ő mégsem akar tőle megválni. Igaza van, ragaszkodjon csak a dolgaihoz.
Sajna, nem akadtam kincsekre, viszont totál felborul minden tervem, hogy mit is akarnék az elkövetkezendő hetekben olvasni. Szem elé tettem Lukjanyenkót, meg a Csodaidőket, meg az Excaliburt (Cornwell), és Barbara Erskine-t is akarok majd, meg Dickenst is, meg Dumas-t. Meg sok-sok szabadidőt is akarok majd, mondjuk jó lenne, ha főznének helyettem, meg takarítanának, és lábujjhegyen közlekednének, suttogva beszélve meg, hogy anya mit szeretne, és hogy lehetne a kedvében járni. (aha, aztán felébredtem.)

És most jön, ami még nem volt. Pakolászás közben rájöttem, hogy a könyvek 50-70%-ától szívfájdalom nélkül meg tudnék szabadulni. Sokukra nincs szükségem, és már nem is lesz, mert sose fogom őket többé elolvasni, vagy nem többé, hanem egyáltalán nem, viszont hiányozna a látványuk. De mégiscsak maradnak, nem csak a látvány miatt, hanem mert ki tudja, hátha valamelyik leszármazottam majd egyszer nagyon hálás lesz ismeretlen ősének, nekem, hogy ennyi csodát összegyűjtött, és majd nagyon jól fogja magát érezni attól, hogy neki ilyenjei vannak.

Egyébként meg várom, hogy legyen már valami tisztességes téli idő, mert ettől a se nem tavasz se nem ősz időjárástól ki vagyok akadva. Viszont Zenka téli olvasmányaitól kedvet kaptam a Harry Potter filmekhez, úgyhogy minden héten megnézünk belőle egyet-egyet. Aztán, hogy a kiscsaj látóköre kissé szélesedjen, muszáj neki olyat is látni, mint a Monte Cristo grófja, aminek a végén tök jót beszélgettünk róla, hogy milyen csudijó könyveket is írtak régen, amiből ilyen filmet lehetett csinálni. Hát igen, hónapok óta nem beszélnek másról magyarórán, csak a Toldiról, ami szerintem is fontos, csak nem ennyire. És nézve a tankönyvet, még eltart néhány hónapig. Nem is csodálom, hogy bármi más már felüdülésnek hat szegénynek, én meg inkább nem szólok egy szót sem, nem akarom megnehezíteni a dolgát. Lesz még elég baja úgyis az Egri csillagokkal.

16 megjegyzés:

  1. Szuper! Nálunk is jól jönne egy ilyen "nagytakarítás", csak hörcsög mivoltom nem tudom, mit szólna hozzá. Kb. a könyveim feléhez (tartalmilag) én sem ragaszkodom, de a látvány megnyugtat. Csak nagyon jó helyre adnám vagy eladnám, de utóbbit csak azért, hogy újabbakat vegyek rajta.

    Na, de Te nagyon ügyes voltál!!! :D

    VálaszTörlés
  2. @Erika
    én is nagyon hörcsög vagyok, de most már egy ideje igyekszem koncentráltabban hörcsögösködni.:D igazából ugye azért halmozódott fel ennyi könyvem, mert gyorsabban tudok könyvet venni, mint olvasni, viszont egy csomó könyv olvasás után érdektelenné válik, és csak a helyet foglalja, meg a látványt adja. és ha tudom, hogy más örülne neki, nekem viszont nem kell, akkor nem tart semeddig sem megszabadulni tőlük.:)

    VálaszTörlés
  3. Egri Csillagok..... Nem volt még egy olyan kötelező, amit annál jobban utáltam volna :D Sőt a legtöbb kötelezőt szerettem :D

    A Pakolás szuper ötlet... Idén én is megígértem az embernek, hogy megteszem, és idén felkerül a padlásra az első adag könyv :( Már nem férünk el :( De a szívem szakad meg.... :(

    VálaszTörlés
  4. Én elég sűrűn szoktam megejteni a pakolást, ennek oka hogy nincs hely ebben a lakásban. És ami a legjobb, hogy minden szívfájdalom nélkül tudok megválni olyan könyvektől, amit tudom hogy soha többet nem fogom elolvasni. Ilyen most a Szoba, amit azonnal de gyorsan elakarok passzolni valaki másnak. :)

    VálaszTörlés
  5. @Katamanó
    jaj, ne is mondd, én vagy 5x futottam neki, és nagy kínnal legyűrtem, de Gárdonyit azóta is messzire kerülöm.
    azt hiszem, nálunk is a padlás lesz megcélozva, végül is, nem olyan rossz hely az. kicsit mászni kell érte, ha kell onnan valami.:D

    @Christina alias Pöfivonat
    aha, azt olvastam, hogy soha többet nem akarod kézbe venni. nem csodálom, bár csak a szandis újságban megjelent cikket olvastam a könyvről, meg a te posztod (merthogy azt meg nem is akarom elolvasni.)

    VálaszTörlés
  6. Nima: nem rossz csak, na! egyszer ilyet is olvasni kell, de soha többet. :)

    VálaszTörlés
  7. Én 3x olvastam, és szerintem szuper, de igen, a legjobb rész - az ostrom - (most csak emlékezetből) 400 oldalas leírása kicsit sok lehet a "lányoknak". :D - A romantikus részeit én is untam! :D

    A pakolás mindig jó ötlet és a könyvektől "megszabadulás" is néha. Én ugye a jó részüktől már megváltam, és azért nem hagytam meg a padláson vagy akárhol porosodni az utókornak, mert az igazán kiválók százait meghagytam. Olvassanak jó könyveket az utódok, ne a tucattermékeken rágják át magukat, mint én.

    VálaszTörlés
  8. @BWizard
    inkább a fiúknak tetszett akkor is az egri csillagok. én jól meglettem volna nélküle.:))

    én a gyenge könyvektől már megszabadultam. eleinte a padláson voltak dobozban, aztán elcseréltem őket, meg antikba vittem belőlük jópárat, aztán most ott tartok, hogy egy kis dobozban elférnek, sose lehet tudni alapon.
    szerencsére kisnimánál olyanok voltak csak, amiket tovább lehet adni, nem kell még azokat is rakosgatni.:)

    VálaszTörlés
  9. Én imádtam az Egri csillagokat,rengetegszer olvastam.:)
    Akinek van felesleges könyve én szívesen átveszem.:)Még van pár helyem.
    Egyébként molyon miért nem cserélitek el?

    VálaszTörlés
  10. @judy
    van pár, amit feltettem cserére, de nem fogok 70 db könyvet elpostázgatni. közel 1000 forint a postaköltség. persze, ha valaki megveszi egyben, akkor 20 kg-ig szintén egy ezres, de erre azért kevés esélyt látok.:))

    VálaszTörlés
  11. Most nálam is ilyesmi zajlik, amióta létrehoztam a Mea culpás polcomat, jónéhány könyvnél néztem, mint Rozi a moziban, hogy ezt meg azt meg amazt mi a fenének vettem meg? Pláne, ha évek óta ott rohad a polcon, és amióta odaraktam, nem került a kezembe, sőt, taszít. És elkezdtem szelektálni, Molyra kidobom őket cserére, csak az a baj, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem találok cserekönyvet:D Vagy, ha találok, csöbörből vödörbe kerülök:) De ma cseréltem el egy Crusie-könyvet A Mester és Margaritára. Főleg a csajos könyvektől szabadulnék, valahogy már nem tudnak érdekelni. Antikba nem akarom vinni őket, inkább tárolom őket, minthogy fitymálóan hozzám vágjanak pár száz forintot. Vagy elajándékozom őket, most, karácsony alkalmából három csomag saját könyvet tartalmazott.
    Nálam is vannak olyanok, amik nem rengették meg kicsiny lelkemet, de ragaszkodom hozzájuk (egyelőre), pl. a Szellemlány két része, aranyos meg minden, de semmi extra. Viszont olyan szép, igényes kötetek, hogy nem bírok róluk lemondani:)
    Dickenset meg nekem is kellene olvasni.

    VálaszTörlés
  12. @Amadea H.
    a csere nekem se nagyon játszik már, mert már szinte minden megvan, amit akarok. és igen, nekem is volt most egy csomó cserébe kapott a kiszanáltak között.:D
    itt nálunk már az antik sem veszi be olyan egyszerűen. ha nem azt viszem, amit keresnek (kiadás, év), akkor visszadobják, hogy nem tudnak vele mit csinálni. akkor meg már inkább adjam oda valakinek.

    VálaszTörlés
  13. Én is Dickenssel szemezek. Az új Európa kiadások nagyon megmozgattak bennem valamit. (főleg az Ódon ritkaságok boltja, de a többi sincs nagyon lemaradva.)

    VálaszTörlés
  14. Hogy már a Légy jó mindhalálig-ot ne is említsük :D, amit most nyáron újraolvastam (Látod, ez is egy ok, hogy nem szabad megszabadulni a feleslegesnek vélt könyvektől) és kiderült, hogy nagyon jó könyv, csak nem gyerekeknek szól :)
    A lényeg: bármikor kiderülhet, hogy szükség van egy könyvre, mert sose lehet tudni...én pl húsz éve olvastam Az ötödik Sally-t, azután néhány éve úgy éreztem, újra el kell olvasnom. És megint jó volt :) Egyébként az a hatodikos utód nemsoká követni fog Téged, szal neki is kellenek a már leselejtezett könyvek :)

    VálaszTörlés
  15. @BWizard jaj, azok tényleg gyönyörűek. sajna, az áruk is. @b.m.grapes a légy jó mindhaláligot gyereket imádta. mondjuk a tanár anélkül olvastatta velük, hogy bármit is elmondott volna róla, amit azért nem értek, mert ha nem magyarázza el, hogy mi a könyv, akkor a gyerek utálni fogja, mert nem érti. úgyhogy kisNimát én okosítottam, és most úgy néz ki, hogy ez a kedvenc könyve, és újra akarja olvasni. ennek már csak azért is örülök, mert én utáltam. én most olyanokat selejteztem, ami tuti sose fog neki kelleni.:D

    VálaszTörlés