2012/07/29

Philippa Gregory - A másik királynő

"Minden nőnek előnyösen kell férjhez mennie, mivel férje élete végéig őt fogja képviselni, éppen olyan jól látható módon, mint házának kapuja. Ha senkiházit választ a nő, minden szomszédja elkerüli majd, mert szegény asszonynak tartják; ám ha herceget fog magának, kegyelmes asszony lesz a megszólítása, s barátja lesz mindenki. Lehet kegyes, lehet tanult, lehet szellemes, bölcs és szép, ám ha egy ostobához megy feleségül, a férje halála napjáig "az a szegény Mrs. Ostoba" lesz belőle."

Stuart Mária egyhetesen került Skócia trónjára, amikor apja az angolokkal vívott csatában életét vesztette. Hatévesen a skótok franciabarát politikájuk demonstrálásaképp a francia udvarba küldték, ott nevelkedett, a dauphin felesége lett, majd annak halála után, 19 évesen visszatért Skóciába. A reformációt követően vallásilag kettészakadt az ország, a kincstár kiürült, és kellett egy férfiuralkodó Mária mellé, leginkább az utódlás biztosítása érdekében, ezért hozzáment Darnley urához, Stuart Henrikhez, aki nem elégedett meg a férj szerepével, ő is uralkodni akart. A skót nemesek szövetkeztek Bothwell vezetésével, Darnley-t megölték, Bothwell pedig elvette Máriát. Mivel Mária nem mondta ki a bűnösségüket, ezért a skótok úgy gondolták, hogy bűnrészes, így féltestvére, Jakab kapott az alkalmon, és kirobbantotta a felkelést, Máriát elfogták, és Lochleven várába zárták, ahonnan egy évvel később sikerült megszökni, és Angliába menekült, segítséget kérve Erzsébettől.
Angliában azonban nem úgy fogadták, ahogyan ő azt remélte, ott ugyanis I. Erzsébet riválisát látták benne, akinek jogos igénye lehet az angol trónra, ezért vizsgálatot indítottak ellene. Kihasználva Mária jelenlétét, az északi, katolikus lordok kirobbantják az északi felkelést, hogy Máriát visszaültessék a trónra, és visszaállítsák a katolikus, régi világot. Maguk mögött tudhatják a spanyol Armadát is, ami végül, ki tudja miért, de nem érkezik meg a kikötőbe, így a felkelők szétszélednek. Ezt követően 700 embert végeznek ki, Máriát pedig rabként tartják továbbra is, nem engedik vissza Skóciába.

Ez a háttere A másik királynőnek, ő, a 'másik' volt Mária, aki ellen minden létező fegyvert be kellett vetnie Erzsébetnek, hogy biztonságban tudhassa a trónt. A munka nagy részét igazából William Cecil végezte, Erzsébet tanácsadója, aki a reformációnak köszönhette vagyonát és hatalmát, ő ugyanis nem született nemesnek, viszont maximálisan kihasználta a pozíciója adta előnyöket - alapvetően ő irányította Angliát. Nagyon okosan mindig hosszú távon előre tervezett, nem a pillanatnyi győzelmet tűzte ki célul, hanem a stabilitást, ennek megfelelően nem is próbálkozott Mária azonnali kivégzésével. Bár a vizsgálat nem a megfelelő eredményt hozta, mert George Talbot, Shrewsbery grófja nem találta egyértelműnek a bizonyítékokat, és nem mondta ki a bűnösségét. Hogy mi is volt ezzel Cecil igazi célja, azt már soha nem fogjuk megtudni, de innentől kezdve Mária Talbot őrizetére volt bízva, nála vendégeskedett. Az ő felesége volt Bess of Hardwick, akinek Talbot már a negyedik férje volt, egyre jobban házasodva egyre gyarapította a vagyonát, így mire George felesége lett, hatalmas földeket, állatállományt és házakat, kastélyokat tudhatott a magáénak.

Ők hárman, Talbot, Bess és Mária az elbeszélői ennek a regénynek, három érdekes személyiség, három különböző világképpel és származással.
A legérdekesebb talán Bess, aki szegény nincstelenből grófnővé küzdötte fel magát. Az ő szemén keresztül a világ anyagias, megélhetési részét látjuk. Az ő istene a pontos elszámolás és a könyvelés, mert ő az, aki minden egyes fillérért megdolgozott, és nagy becsben tartja anyagi javait, sőt, igyekszik azt gyarapítani, és remek üzletasszonyként ez sikerül is neki. Mária mindezt veszélybe sodorta, hiszen ha az árulás gyanúja merül fel velük szemben, mindenét elveszíti, és ő pontosan tudja, mivel érkezett ebbe a házasságba. Talbot igencsak jól járt vele.

Mert Talbot az, aki született nemesként nem értékeli a pénzt, fogalma sincs mennyije van, és pazarul szórja, nem tartja számon, milyen üzleten veszíthet vagy nyerhet, és mennyit. Neki a nemesként való létezés és gondolkodás születési előjog, ő sokkal fontosabb dolognak tartja a lojalitást, a becsületességet és egyenességet. Majdnem ez okozza vesztét is, hiszen amikor kimondja, hogy Mária bűnössége nem nyert bizonyítást, nem csak Cecilnek áll az útjába, de Erzsébet uralmát is veszélybe sodorja, majd Mária állandó jelenléte a házasságát is majdnem tönkreteszi.  Valószínűleg beleszeretett Máriába, de Erzsébethez való hűségében semmi sem ingathatta meg. Ő képviseli a nemességnek azt a rétegét, aki nem személyekhez vagy vallásokhoz ragaszkodik, hanem az uralkodó eszményképéhez. Ha az ura katolikus, ő is az lesz, ha protestáns, hát azzá válik, a lényeg, hogy a király(nő) mindenek felett áll, és őt szolgálja bármi áron. Azt hiszem, akármekkora problémát is jelentett a döntése, ez a végtelen hűség nagy szolgálatot tett Erzsébetnek.

Mária Gregory ábrázolásában egy végtelenül képmutató, hazug és számító nő, aki tisztában volt saját vonzerejével, és semmitől nem riadt vissza, ha akaratát akarta végigvinni. Talbotot teljesen az ujja köré csavarta, aki meg volt róla győződve, hogy Mária mindenben ártatlan, semmiről nem tud soha, bár azt is tudja, hogy kap leveleket a támogatóitól, de a szerelem elvakítja.
Mária királynő, ez létének alapja.
"Skócia királynőjének születtem, Franciaország királynőjévé koronáztak, és Anglia koronájának örököse vagyok."
Ez az a mantra, amit nagyon sokszor elmond a regény lapjain, van, hogy egy fejezeten belül többször is. De az ő személyisége az, ami ütközteti a világokat. Bess rajta keresztül méri vagyona apadását, Talbot az érzelmeivel szemben álló hűségét, de társadalmi szinten is megfigyelhető a különbözőség. Amikor kirobban az északi felkelés, a régi rend hívei fellélegeznek, hogy visszatér az ismert, megszokott világ, az új rendben meggazdagodottak viszont félteni kezdik az egzisztenciájukat, és rájönnek, hogy mindent elveszíthetnek egyetlen szempillantás alatt.
És ami nekem még feltűnt, hogy mintha a született nemesek mind végtelenül naivak lennének. Amíg Bess, a szegénysorból felkapaszkodott két lábbal áll a földön, és mindennek kiszámítja a következményeit (vagyis azt, hogy minek milyen hatása lesz a felhalmozott vagyonára), addig a született nemesek, mint Talbot vagy Mária képtelen túllépni a vélt vagy valós előjogaikon, azon, hogy nekik mi jár, mert szerintük minden csak ehhez képest történhet. Talbot szerintem kifejezetten ostoba is volt, annyira nem volt képes előre látni az eseményeket, hogy ha Bess nem olyan óvatos, csukott szemmel sétál bele a csapdákba.
Mária korának egyik legszebb nője volt, ami elnézve a róla készült festményeket, nekem kicsit hihetetlen, de tény, hogy a fennmaradt dokumentumok szerint hatalmas szexuális vonzerővel bírt, és nem habozott kihasználni ezt.

Mindezek mögött Erzsébet egy teszetosza, irányítható, döntésképtelen uralkodónak tűnik, aki Cecil tanácsai nélkül nem tud létezni, és húzza az időt, mert nem meri felvállalni tetteinek esetleges következményeit.

Ezeknek az embereknek az elbeszélései egymást váltják, kiegészítve a történetet, a személyiségük megjeleníti a társadalmi gondolkodást is, attól függően, melyik rétegébe tartoznak, és az egymásról való véleményük abszolút tükörképe a társadalmi ellentéteknek. Bess fogalmazta ezt meg igazán jól férjéről:
"Ő nem tervez, nem lát előre, nem hadonászik félelmében, mint én. Neki nem kell biztonságban megőriznie több szekérnyi lopott árut. Nem nyomják hamis ígéretek a lelkiismeretét, nincs kés a táskájában. Nem úgy ígért biztonságot a királynőnek, hogy közben parancsa van a megölésére. Tudja és teszi a kötelességét, még csak gondolkodnia sem kell arról, mit kellene tennie. Nem eszes, mint én. Nem hamis szívű, mint én."
Ebben tükröződik minden újnemes félelme, hiszen a lopott egyházi vagyonból gazdagodtak meg, lefizették őket, ha olyan pozícióban voltak, mint Bess egyik előző férje is, és ha visszatér a régi rend, mindent elvehetnek tőlük. A megvett rang soha nem lesz egyenértékű a születési jogon meglévővel, legyen bármilyen nagy vagyon mögötte.

Meg kellett szoknom az állandó ismételgetéseket, ebben mind a három szereplő bővelkedik, de ezt leszámítva nagyon élveztem az olvasását. El fogom olvasni a többi könyvét is, mert nagyon jól tud a jellemeken keresztül ábrázolni egész történelmi korszakot és globális gondolkodásmódokat, úgy, hogy közben remekül szórakozok, mert hiába ismerem már a végkimenetelt, akkor is érdekes, ahogyan egymásra építi a szálakat.

Kiadja a Cartaphilus.


A Chatswort kastély Derbyshire-ben, Bess egyik igen féltett kincse.

Bolton Castle, Máriát itt tartották fogva, többek között.

Tutbury Castle, ami már akkor egy romhalmaz volt, amikor Bess Talbot felesége lett. Máriát itt szállásolták el, majd átvitték Wingfield Manorba, Coventrybe, majd vissza ide, Tutburybe.


Mária 16 évet töltött a Sheffield Manorban és a kastélyában, Talbot volt az őre büntetésből. 1587-ben Fotheringhay kastélyában fejezték le, miután Erzsébet tudomására jutott az életére törő szervezkedése.

5 megjegyzés:

  1. A másik Boleyn lányt nem olvastad? Nekem úgy rémlik, igen.

    VálaszTörlés
  2. még nem, ez az első Gregory könyvem.

    VálaszTörlés
  3. Nekem az tetszett a legjobban az olvasott három közül, nagyon le vagyok maradva Gregoryval.

    VálaszTörlés
  4. én is le vagyok maradva, ráadásul én valahol a végén kezdtem.:))

    VálaszTörlés
  5. Hoppá, ez a kezdő idézet odacsapott!!!
    Egy újabb író aki mindenhol ottvan, de semmit sem olvastam még tőle. Lassan 10 éves listám lesz előre azokból amiket el akarok olvasni :DDD

    VálaszTörlés