2012/11/09

Sylvia Day - Hozzád kötve (Crossfire 1)


És előre is elnézést a hosszú posztért.

Egyre szaporodnak azon cikkek, amik A szürke 50 árnyalata és a Twilight kapcsán az emberi párkapcsolatokkal foglalkoznak, és azt tárgyalják, mennyire károsan negatív képet közvetítenek ezek a típusú könyvek a nők felé, és hogy mennyire meg fog változni miattuk a férfiak felé irányuló elvárás.
Annyira nem szeretnék belemélyedni a témába, mert nem vagyok szakértő, és ahogy olvasom, sokszor olyasmit is odalátnak, ami nincs is ott, vagy csak vélhető a megléte, viszont a jelenség nagyon érdekel. Talán mert érintve érzem magam a nagyon domináns hímekhez való vonzódásom miatt, viszont nélkülözöm azt a fajta elesettséget és sutaságot, amivel a női főszereplőket felruházzák, így persze kíváncsi vagyok, rám milyen hatást gyakorolhat egy ilyen könyv.
Mivel a szürkekönyv nem érdekel a minimális szintet is megütni képtelen szövegminőség miatt (ami egyrészt az alapanyag, másrészt meg a fordító hibája), és amiket olvastam róla, a történet sem nekem íródott, így maradt ez.

Le sem tagadhatná, hogy a szürkekönyv farvizén próbál evickélni, ez már a borítóján is látszik. Nyakkendő a szürkén, ezen mandzsettagomb, csupa férfias kellék. Nekem egyébként ez a mandzsettás jobban tetszik, talán az arany felület miatt kellemesebb az összhatás. És ennyiben ki is merült, hogy a szürkével össze tudjam hasonlítani, mert csak halvány fogalmaim vannak az ottani történésekről és karakterekről, ennyire meg azért nem alapoznék. Viszont a Twilighttal össze tudnám vetni, csak annak meg semmi értelmét nem látom, tekintve, hogy ott ember-vámpír kapcsolatról van szó, ebben meg emberek a szereplők, és mondjon nekem bárki bármit, nem tudok egy vámpírra úgy tekinteni, mint egy emberre, és a vele való kapcsolatot sem tudom úgy kezelni, hogy milyen lenne, ha lenne egy vámpír pasim, aki hű, miket csinálna velem. Nekem itt szokott megdőlni az ezekkel a könyvekkel kapcsolatos elemzések szinte mindegyike. Ha párkapcsolati problémát emlegetnek, ne hivatkozzon senki egy vámpírra, mert az onnantól már hiteltelen és nevetséges, bár a pszichológusok szeretik ezt másképpen gondolni, én ettől még nem látom életszerű kiindulási pontnak. De sok a szöveg, jöjjön a könyv.

Ami elsőre szemet szúr, hogy Eva karaktere viszonylag átlagos, és első ránézésre nagyon eltér a Bella-féle csetlő-botló szerencsétlentől: önálló, és karrierista. Az, hogy seggre ül egy jó pasi láttán, csak az író hibája, azt hiszi, hogy ettől az elesettségtől majd vonzó és szimpatikus lesz. Annyit valóban elért, hogy Gideon Cross felfigyel rá, hogy valaki ott üldögél vele szemben a földön.
A második hiba, hogy a csaj szeme megakad Gideon férfiasságán. Egyszer totál elgondolkodtam, és azt vettem észre, hogy egy pasi lábaközét bámulom, és nem kis megdöbbenésemre a srác szabályosan rémült volt. (azt nem tudom már, min gondolkodtam, de semmi köze nem volt a fickó farkához, egyszerűen rossz volt a testmagasság-arányunk.:D) Szóval azt nem tudom, a valóságban ez mekkora nyomást gyakorolhat a pasik nagy részére, biztos, hogy elvárásokat feltételeznek egy stírölő nő láttán, ami nem feltétlen passzol a saját természetadta méreteikkel. Bár nem látszik, hogy Gideon a lelkére vette volna a dolgot, úgyhogy nem aggódtam érte.

Szóval ott kezdődik az ismeretségük, hogy Eva elalél Gideontól, de erőt vesz magán, és nem mászik rá akkor mindjárt, nem is néz bele a nadrágjába, hogy jól látta-e, amit látott, hanem hazafut. Merthogy hogyan is lehetne megnézni az új munkahelyet, ha nem futószerkóban. Most tekintsünk el attól, hogy ez elég nevetséges, lehet egy olyan pozitív vonzata, hogy talán a nők elkezdenek sportolni a hatására. Mert ha az ilyen könyveket tudjuk okolni deviáns kapcsolatokért, akkor fogadjuk el, hogy akár pozitív dolgot is közvetíthetnek azoknak, akik ezt észreveszik. A könyv egésze alatt is elég sokat járnak edzőteremben egyébként, Day igyekezett beépíteni a sportot a mindennapjaikba.
Gideon természetesen jóképű, és mint tudjuk, jó a teste is, de ezen ne csodálkozzunk. Nagyon kevés nő vágyainak netovábbja, hogy a hájat hajtogassa a pasi farkáról, vagy hogy eligazgassa magán a másik bordáit, amik bökik, ha aktusra kerül a sor. Mint ahogyan a pasik is jó nőkre vágynak, igaz ez a nőkre is. És amíg a valóságban arcul csap minket mondjuk egy arc, vagy a szájszag, addig ezeknél a regényeknél aztán tényleg azt képzel oda mindenki, akit csak akar. Én például sportot űzök belőle, hogy az összes kék szemű főszereplőt barnává varázsolom.
Eva fogalmazza meg nagyon jól: "Tudod, hogy van ez – vannak jó kiállású pasik, akiktől meg se moccannak a hormonjaid, miközben vannak olyanok, akik sehogy se néznek ki, mégis csak úgy izzik bennük a szexepil." Ez bizony nagyon igaz.
Az más kérdés, hogy én nem tudok ennyire elborulni egy férfi kinézetétől, mint azt Eva tette, de azt hiszem, kettőnk közül ő képviseli a nagyobb átlagot.

És miközben Eva alél és rajong, és ökölbe szorítja a kezét, hogy ne érintse meg Gideont, azon tűnődöm, hogy vajon miért váltja ki Evaból egy jó pasi ezeket a túlzott reakciókat, és vajon a valóságban is így működik-e. Ennyire kevés lenne körülöttünk a jó fickó, sármos kisugárzással és határozott karakterrel, hogy amikor elénk kerül egy, nem kapunk levegőt, és se látunk, se hallunk? Egyáltalán lehet ebből általánosítani, vagy ez csak Evával történik, és a könyv hatására majd mindenki azt fogja keresni, hogy ki a legalkalmasabb arra, hogy ennyire és így rajongjon érte?
Az biztos, hogy ami romantikusnak mondható regényt én olvastam, az mind a klasszikus és régimódi felállást közvetítette: a nő dolga, hogy szép legyen, a férfié, hogy erős, és hogy elájuljon a nő szépségétől. Amit viszont én most olvasok, az homlokegyenest az ellenkezője, sőt, ezt tapasztaltam már Kinley MacGregornál is, csak jóval kisebb hévvel: a férfi gyönyörű, selymes hajjal, csodás bőrrel, és pompás alakkal (eltulajdonítva a nőkre jellemző külsőségeket), és óhatatlanul megfordul a fejemben, hogyan lehet karakán és erős személyiségnek tartani valakit, akinek a selymes hajától odáig meg vissza vagyunk.

Eva egyébként elég szórakoztató és üde karakter, bár olyan, mint aki évek óta nem látott pasit, viszont előnyére legyen mondva se nem síkhülye, se nem béna. Amikor egy tárgyalásra menet belezuhan Gideon karjaiba, képes azon gondolkodni, hogy "hogyan lehetne még megbotlani, elesni, felbukni, megcsúszni vagy pofára esni ez előtt a szexisten előtt az elkövetkező napokban, hetekben, hónapokban." Hogy Gideon mit szól hozzá, hogy egyenlőségjelet tesznek közte és a farka közt, azt nem tudni, de gondolom, ugyanolyan érzés lehet, mint amikor egy nő melleivel beszélgetnek.
Viszont amin fogást találhatnak az abuzív kapcsolatot keresők, az ez: "...én már ereszkedtem is a székre. Testem ösztönösen engedelmeskedett Cross parancsának, mielőtt még az agyam ellenkezhetett volna." Holott nincs másról szó, csak az ember szívesen ül a közelébe annak, akit annyira kíván, hogy azt még a vibrátorával sem akarja megosztani.

Gideon egészen addig szimpatikus volt, és értékeltem a férfiasságát, amíg szemtől pofába nem közölte Evával, hogy meg akarja dugni. Ez taplóság. Egy öltönyös félisten adja meg a módját ennek, mert ennyi erővel megdönthetné a liftben is akár, aztán megy mindenki a maga dolgára, mintha mi sem történt volna.
Innentől elég kiszámítható a történet, Eva próbál ellenállni, minden jobb meggyőződése ellenére, aztán persze beadja a derekát.

A könyvön látszik, hogy nem tiniknek íródott, elég szókimondó és a prűdségnek még csak az árnyéka sem vetül rá. Evának volt egy átfutó gondolata Crossról, hogy nagy farka lehet. Ha már itt tartunk, ez elég relatív, és csak bizonyos helyzetekben mérője a férfinak, de itt nincs is szó lelkekről és holtomiglanról, csakis a csupasz érzékiségről. Viszont mégiscsak kapcsolat ez, még ha eleinte eléggé egyfelé orientálnak benne mindketten, úgyhogy lényegesek a személyiségbeli vonások.

Eva kedves, szép, elég okos is, és apránként megtudjuk, hogy történt vele valami szörnyűség, amin ő ugyan már túllépett, legalábbis úgy tűnik, az anyja azonban nem. Szereti a szépet, ezért persze, hogy azonnal feltűnik neki Cross, amin nem igazán lehet csodálkozni.
Nem tűnik olyannak, akit le lehet igázni, de karakteres férfiak bárkit tudnak irányítani, ez alól ő sem kivétel, akár a mostohaapjáról van szó, akár Crossról.

Cross abszolút alfahím, de a csököttebb fajtából. Megadja a nőknek, ami kell, de ez csak a testiségre korlátozódik. Semmi romantika, semmi lelki cécó. Ebben vajon mi lehet a vonzó? A figyelem hiányát nem lehet nagy farokkal vagy kék szemekkel kompenzálni, még azzal a  tudattal sem, hogy tízezer nő lenne szívesen Eva helyében. De mondom, mivel Eva sem rószaszirmos udvarlásra vágyik, hanem kemény és nagy farokra, inkább csak megszokásból ellenkezik vele, a kielégítetlensége nagyobb a szeretetéhségénél. Valamilyen szinten imponáló, ha az ember lányát egy kiéhezett pasi vezeti végig a saját irodáján, ámuló szemek kereszttüzében.
Cross döbbenetesen tudatosnak tűnik: ha csak azért nem fekszik le vele Eva, mert Cross kéri, de ő sem akar randit, akkor tudnia kell pontról pontra, mit hogyan szeretne. Mintha egy picit szociopata lenne, aki inkább előre betanulja a játékszabályokat, ha már csak így szerezheti meg, amit akar, egyébként meg mindenki elégedjen meg azzal, amit ad: alkalmi szexszel, ami viszont tuti, hogy jó lesz.
Eleinte elég korrektnek tűnt a kapcsolatuk, mert Cross ugyan semmi más nem akart Evával, mint megdugni, és ennek hangot is adott, alapvetően Eva sem akart semmi mást tőle, csak végre jól megkefélje. A nyers vágy mindig hatással van az emberre.
Örülök, hogy Day nem használta ki az első adandó alkalmat, és a közeledés módja is hagy maga után némi kívánnivalót, de tiszta lappal játszik mindenki, úgyhogy én nem látom, hogy ebben lenne hiba.
Evának hatalmas dumái vannak, míg Cross-szal küzd:
"A vibrátorom meg én régóta jól megértjük egymást. Amikor végeztünk, pontosan tudjuk, hogy melyikünk volt az, akit használtak. És az nem én vagyok. Jó éjt, Gideon." Nem lehetett egyszerű helytállnia a nagy ostrom közepette.:D
Értékelendő szerintem, ahogy tisztázni próbálják egymás elvárásait. Bár látható, hogy Cross nem teljesen százas, ezt tudja magáról, ezért tudja azt is, mit kell tennie: megkérdezi, Eva mit és hogyan szeretne. Ezt nagyon kevesen teszik meg a való életben. Oké, itt nem kicsit konkrét és egyértelmű a felállás, de a kommunikáció-készségnek egyikük sincs híján.
Amellett, hogy Cross akaratos és nyomul, Eva teljesen tisztában van vele, hogy nem fogja alább adni a saját elvárásait: ne kezeljék eszközként, és ne kelljen úgy éreznie, hogy használják. Abszolút öntudatos hozzáállás egy szexközpontú kapcsolatban.

'Élvezz nekem MOST!' ebben is volt, mint a szürkében, de egyrészt Eva tapasztalt, másrészt Cross rafkós volt, mert azért lehet tudni, mikor jön el a csúcs, és ő pont azt a pillanatot választotta a parancsba adásra, szal nem volt nehéz engedelmeskedni neki; és persze itt sem maradhat el a többszörös orgazmus, ami nekem ilyen rövid időn belül még nem volt, de ettől még nem szeretném kétségbe vonni, hogy másnak meg lehet. Viszont ez a Gideon ijesztően tájékozott gyantázás-ügyileg...

Lehetett rá számítani, hogy ez a 'csak szex' dolog nagyon szép és jó, amíg fejben lejátssza az ember, és itt is eljött a pillanat, amikor fordult a játék, és már nem csak szex volt. Először egyikük sem értette, mi van, hiszen egyeztették a kívánalmakat, de az élet nem mindig a tervek szerint alakul, és az érzelmek semmiképpen nem tartoznak abba a kategóriába, amit rögzíteni lehet, vagy kalkulálni velük. Mindenki jól összezavarta egymást, meg saját magát. Crosst értem. Ő tudatosan távol tartja magát az érzelmektől, amit Eva a saját maga elleni támadásnak vesz, pedig ha egy kicsit okosabb, tudhatta volna, hogy Cross ezt fogja tenni.
Aztán ott van a féltékeny cicababa, aki mindig Cross élete részének szeretné tudni magát, még ha soha nem fekhet le vágyai tárgyával; na, ő szinte kötelező kellék egy könyvben, mert nem elég a feszkó, amit maguknak okoznak, kell még valami külső nyomás is.
Az is elég érdekes, hogy egy ember, aki ennyire távol tartja magát a lelki érintkezéstől, milyen szenvedéllyel beszél a testi szükségleteiről, amik persze Evára koncentrálódnak. Ebből, meg abból, hogy kijelent bizony dolgokat, hogy 'most meg foglak csókolni' vagy 'meg foglak ujjazni' lehet, hogy valami okosat kellene leszűrnöm, de igazából nem látom sok értelmét. Egyike a furcsaságoknak, akárcsak a kapcsolat mibenlétének konkretizálása. Nincs más funkciója, minthogy Evát totál felizgatja vele, plusz Cross tudatosítja, hogy ő irányít, ami őt jobban érdekli, mint Evát. Ő csak Crosst akarja.
Amit idegennek vélek Cross karakterétől, az az, amikor látszólag átadja az irányítást Evának, hogy mondja meg, mit csináljon, hogy oké legyen minden, közben meg épp egy sorral feljebb vallja be, hogy nehezen dolgozza fel, ha nem ő irányít. Ez nekem nem passzol, bár ha úgy nézem, éppen beleillhet Cross disszonáns jellemébe. Ezzel jól megszívatja a nőt, aki azt hiszi, bármit meghatározhat, viszont amint Gideon jónak látja, visszaveszi a gyeplőt. Ez is egyfajta védekező mechanizmus, érzékelteti, hogy nem nézi ő a másikat teljesen semmibe, de az a biztos, ha majd ő megmondja, hogy legyen. Tény, hogy roppant figyelmes, minden helyzetben, ezt sok pasi eltanulhatná tőle. Viszont Eva beint neki, ha épp nem tetszik valami, úgyhogy egyáltalán nem olyan egyszerű az az irányítás.
Viszont itt is előjön sokak gyenge pontja, Gideon ugyanis figyelteti a lányt. Vagyis nem is figyeltetésnek nevezném ezt, inkább élénk érdeklődésnek, bár biztosan lesznek, akik emögött valami súlyos személyiségzavart vélnek felfedezni. Cross kíváncsi rá, hogy hol találhatja meg vágyai tárgyát, és ezért mindent meg is tesz.

Nem lenne szép szó nélkül elmennem Cary mellett, akivel kapcsolatban csak sokára esett le, hogy meleg, meg hogy fiú, aztán végül kiderült, hogy biszex, ő tölti be a kisangyal szerepét, aki vigyáz Evára. Kedves, aranyos, és semmi férfias nincs benne, nem is igen férne meg Gideon férfiassága mellett. Jól eltalált szereplő.

Kíváncsi vagyok, árgus szemű feministák hogyan vélekednek erről a könyvről, nem a szürke meg Twilight összehasonlításában, hanem önmagában.
És most sajnálom, hogy nem tudom a szürkéhez hasonlítani, mert ebben a könyvben elég sok pozitív dolog van, és a funkcióját valóban betölti: hatással van az ember érzékeire. Kendőzetlen kéjelgés az egész, még csak véletlenül sem mézesmadzag-szerűen érinti a párosodást, hanem totál konkrétan, szégyenérzet nélkül. Láthatjuk, hogy mélyül el két ember felszínesnek induló kapcsolata, ahol mindenki a saját démonjaival küzd. Ha nem nőknek íródik, akkor lehetett volna belőle lélekelemző szépirodalom is, így azért megmarad egy gyöngyszemnek a romantikának álcázott pornóirodalomban.

Végső konklúzió? Egy roppant sablonos, de élvezhetően megírt könyv. Gideonnak semmi köze Edwardhoz, viszont jól megformált karakterként hozza a fájdalmas múlttal rendelkező alfahímet, aki sajátosan dolgozza fel a tragédiáját. Evának sincs semmi köze Bellához, okos, talpraesett, egyáltalán nem egy elveszett ember, és minden esélyt megad a kapcsolatuknak. Hogy miért, arról majd mindenki felállít valami elméletet magának. Szerintem van benne egy nagy adag szeretetvágy, ami ugyanúgy megvan Gideonban is, na meg kalandvágy, és kéjvágy. Élvezik egymás társaságát minden helyzetben, ez már egy jó kiindulópont valami komolyabbnak.
Nekem egyetlen tanulsággal szolgál a könyv: senki nem változik meg gyökeresen. Formálni lehet a másikat, főleg, ha ő is akarja, de megváltoztatni nem.
Úgy tűnik, mi nők szeretjük, ha birtokolni és uralni akarnak minket, ami szerintem teljesen rendben van. A molyon már beszéltük, hogy nehéz igazi férfit találni, mert a pasik már ki vannak herélve, és biztos vagyok benne, hogy valóban nagyon kicsi azoknak a száma, akik okosan tudnak egy nővel bánni.
És igen, irreális képet formál a férfiakról. Egyrészt ilyen pasi nincs, vagy ha mégis, az tuti nem a közelünkben él. Másrészt a nagy farok csak annak jó, akiben el is fér. Harmadrészt, a jó szexet is meg lehet unni, ha az ember semmi mást nem csinál, csak éjjel-nappal kefél. Meg aztán, a legtöbb ember munkahelye nem ennyire toleráns a légyottokat illetően. Szóval vannak benne valóságtól elrugaszkodott dolgok, viszont tényleg képes hatni az érzékekre. Nem látok benne veszélyes üzenetet, sem olyan gondolatokat, amik károsan befolyásolnának bárkit is, feltéve, ha nem hiszi el, hogy mindez vele is megtörténhet. Mert nem történhet, vagy ha mégis, akkor nagyon kell igyekezni, hogy szenilis vénségként is emlékezzen majd rá.:)
A könyv a háromnegyedénél csapott át bdsm-be, de csak finoman. Nem igazán vagyok otthon ebben a szubkultúrában, szóval nem tudom, mennyire helytálló, nekem elég hihető volt. Eddig is lehetett sejteni Cross dimonanciáját, de én azt az alfahím számlájára írtam. Itt viszont előkerült belőle a Dom, akinek a legfontosabb, hogy szubmisszív (a jelző ellen Eva hevesen tiltakozik ugyan, de ez nem befolyásolja a tényeket) párja a végtelenségig megbízzon benne,  és képes legyen rábízni saját magát. Semmi olyat nem tett, amit Eva ne kívánt volna; inkább az ismeretlennel való ismerkedésnek nevezném, elvégre nem tudhatja, jó-e, amíg ki nem próbálta. Cross egyébként szerintem nem abuzőr (nagyon hülye szó, de nekem tetszik), csak egy kicsit nagyobb az egója és a hatalma az átlagosnál, bár tény, hogy az információgyűjtögetős mániája kicsit túlmegy az egészségesen, de mivel megteheti, hülye lenne kihagyni. Igaz, szeret utasításokat adni, de Evának ez nem jelent gondot, sőt.

Amit sokan ugye ezeknek a könyveknek a negatívjaként vélnek felfedezni, az nem más, ami mindenkiben benne van, kivétel nélkül: a birtoklási vágy, és a vágy, hogy valaki annyira akarjon bennünket, hogy azért szinte bármit megtegyen.A kizárólagosság igénye együtt jár a monogámiával, és amíg egyik felet sem zavarja, és egyik fél ellenére sincs, hogy a másik tulajdonjogot gyakorol felette, addig ez rendben van. Nem valók mindenkinek a lagymatag kapcsolatok, ahol mindenki bűbájosan mosolyog, és roppant kedves, csak épp a tűz hiányzik minden pillantásból.

Van benne jó néhány magyartalan mondat, mint a "kiborult az arcom" vagy a "csípőmmel kevertem" - mit akarnak ezek jelenteni? -, de sokkal igényesebb az egész könyv, mint a szürke, ezt viszont biztosra mondhatom.



Kiadja az Ulpius.

37 megjegyzés:

  1. Nem tudom mit jelent az abuzőr, de a poszt tetszett:)

    VálaszTörlés
  2. most eszembe jutott még, hogy van azért a boncolgatás szempontjából két nagyon jelentéktelennek tűnő mozzanat.
    egyrészt Cross szeret dolgokat vásárolni Evának, és pl. ő választja ki, melyik ruhát vegye fel, ha elmennek valahova.
    a másik, hogy amikor együtt vacsoráznak étteremben, akkor mindig Cross rendel. (ha otthon kajálnak, akkor közösen rendelnek.)
    ez az eddig olvasott vélemények alapján lehet akár a netpszichológusok szerint valami nagyon gonosz hátsó szándékkal telített elhajlás, de sztem nincs benne semmi különös. Evának nem kell polipot ennie, ha nem akar, és baromira mindegy neki, miben megy el, és nem azért, mert egy agyatlan tyúk szerelemtől kocsányon lógó szemekkel, hanem mert természetesnek veszi, és jólesik neki a figyelmesség.

    asszem, kicsit túllihegik ezeknek a könyveknek a személyiségre gyakorolt hatását, mert ha kiemeljük a mozzanatokat az érzelmi közegükből, valóban jelenthetnek egészen mást is, mint aminek a benne levők gondolják.

    VálaszTörlés
  3. Húú, ez egy nagyon-nagyon jó poszt. El fogom olvasni a könyvet, már csak kíváncsiságból is, mert ugye a szürke könyv részemről blöá, de hátha van másféle is... :)

    Amúgy: amikor gimis voltam, mindig azzal szórakoztunk a barátnőmmel, hogy megpróbáltuk zavarba hozni az embereket. Az egyik kedvenc jelenetünk az volt, hogy sétáltunk a sétáló utcán, kinéztünk egy pasit, szembe mentünk vele, és megbeszéltük, hogy mindketten elkezdjük nézni " férfiasságát" - vagyis a nadrágját, de nagyon fixíroztuk, aztán amikor odaért hallótávolságba valamelyikünk mindig feltette nagy hangosan a kérdést: " szerinted szilikon??? " :DDD Jajj, olyan hülyék voltunk. Szegény pasik, de tényleg :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sztem is olvasd el, kíváncsi lennék, te hogy látod. aztán majd összehasonlítjuk, mennyi beteg dolgot találtál benne hozzám képest.:D

      ez a szilikonos dolog naggyon csúnya volt tőletek.:DDD

      Törlés
    2. hehe :) Voltak még húzásaink, de nemcsak a pasikkal, nyugi.

      Törlés
  4. Én annyira röhögök!!! :DDD

    VálaszTörlés
  5. Osztozom Nima sorsában, miszerint szintén vonzanak a dominancia jegyével ellátott férfiak, sőt abban is hiszek, hogy a férfiak tényleg a teremtés koronái.
    Persze ehhez szükséges a NŐ aki megkoronázza őket ;))))
    Sajnos azonban a világ változott némileg a középkor óta, és a dominancia szó is többrétegűvé vált. Ügyeskedőké lett a világ, az erős kart csak az építkezéseken értékeli a társadalom, a széparcú szúnyogvitézeké a terep. Ha nagyritkán találkozunk is azzal a bizonyos klasszikus hímpéldánnyal, az vagy betanult póz, vagy ha tényleg van benne valami, de akkor meg megteheti hogy promiszkuitásban éljen. Mindezen okok miatt a boldog társkapcsolatot így csak az arany középútban látom, a skótok, vikingek és lovagutánzatok pedig maradnak szeretőnek. :DDDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon egyetértek, a teremtés koronái.:))
      a komment utolsó pár mondata is igencsak igaz.:D szerencsére nincs okom panaszra (meg asszem, neked se :D), és van szerencsém még néhány ilyen férfit ismerni, de azért a könyvbeli hímpéldánytól igencsak messze van mind (ami nem baj, mert Cross messze nem hiteles emberként).
      nekem a nemiségnél és a gazdagságnál jóval többet mond az a figyelem, amivel Evát körülveszi (igen, néha betegesnek tűnik, de egy mértéken túl minden lehet mérgező). ez társadalmi státusztól függetlenül meg kellene, hogy legyen a kapcsolatokban, viszont sokszor ez is hiányzik. vagy ha megvan, akkor valami elcsöppenős romantikus köntösben, az meg hát... jaj. biztos jó az annak, aki arra vágyik.
      nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy mi lesz a folytatásban, pont azért, mert az ő kapcsolatuk egyáltalán nem átlagos. (gondolok itt arra, hogy a menekülőszó minden szituban használható, Cross nem tesz különbséget.)
      tényleg, te olvastad, vagy tervezed?

      Törlés
    2. Nem olvastam és az elkövetkezendő hónapokban még nem tervezem, csak a "szürke" sorozat után. Mivel az Ulpius veri tovább ezt a tam-tamot, megnézzük mit muzsikál :D

      Törlés
  6. Nagyon tetszett a bejegyzés, és csöppet sem volt gond a hossza! :)

    VálaszTörlés
  7. Váó, klassz lett ez a bejegyzés, nagyon jól szórakoztam rajta, és nem meglepő módon szinte mindenben egyetértünk :D
    Sokat gondolkoztam mostanában - az idevágó posztok hatására is - hogy mennyire károsak vagy nem károsak ezek a könyvek, még az is felmerült, hogy megírom a saját verzióm, de mivel csak a Twilight-ot olvastam, így nem lenne túl releváns :)
    Nem hiszem egyébként, hogy a könyvek maguk károsak, vagy szélsőségesen káros képet közvetítenének,a gond ott van, hogy ezt kik, milyen körülmények között, mennyire befolyásolható életkorban/állapotban/háttérrel olvassák. Mert ha mondjuk egy tizenéves lányka a Twilight nyomvonalán képzeli el a párkapcsolatok működését, és ezt a mintát követi, ott nagy a baj, de ha egy egészséges lelkületű, önmagával és a kapcsolatával kibékült nő olvas egy ilyet, vagy a szürkét, vagy bármi mást, nem hiszem, hogy alapjaiban rengeti meg a világát, és eztán remegve omlik minden szembejövő domináns hím elé :) Viszont sajnos ismerek olyan huszonéves, bizonytalan, magányos nőket, akik annyira ki vannak éhezve arra, hogy legyen valakijük, hogy bármit eltűrnek, bármit bevállalnak, bárkinek odavetnék magukat, és hagyják magukat megalázni - ők spec. a legrosszabb mintát kaphatják ebből. Viszont nem gondolom, hogy a szórakoztató irodalom munkásainak "hibája" ha valaki nem tudja helyén kezelni az adott könyvet.
    Érdekes egyébként ez a divat hozta nagy fellángolás, mert pl. évek-évtizedek óta iszonyú nagy rajongótábora van a trancsírozós-gyilkolászós-perverz horroroknak, mégis, ma már senki sem ír tiltakozó cikket amiatt, hogy valaki Dextert olvasva esetleg nekiáll a szomszédokat irtani...
    Szerintem ez is éppúgy lecseng majd, mint a többi...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem gondoltam volna, hogy ennyit fogok gondolkodni egy _ilyen_ könyvön, de minél több idő telik el, annál jobban tetszik. csapódnak le bennem a naagy tanulságok.:)

      igen, teljesen igazad van, mindig vannak, akik rossz mintát kaphatnak, de ezt kaphatják tévéből, barátnőtől, szülőktől, filmektől, az okos női magazinoktól, nem kell ehhez feltétlenül könyvet venni a kézbe.
      meg aztán már Üstökös posztjánál is írtam, hogy én úgy gondolom, hogy az ilyesmit azok tudják eltanulni, akinek egyébként is hajlama van rá, és sokan sokkal többet eltűrnek könyvek nélkül, mint amiket könyvekben le mernek írni.
      igen, valszeg lecseng, de szerintem egyelőre inkább ez legyen divat, mint a zombiszerelem, mert így legalább nem a nekrofilok szaporodnak.:)

      Törlés
  8. Szervusz!

    Úgy döntöttem, hogy én is hozzá szólok a témához, mert mostanában folyton olyan cikkekbe akadok bele, amil ezeknek a könyveknek a káros hatásáról szól, és alaposan elgondolkodtam a dolgon. Először azt akartam írni, hogy az egész dolog túl van lihegve, mert a magányos és naiv lányok/nők akiket kihasználtak, már Twilight és a Szürke előtt is voltak, és akik ezen könyvek miatt mennek bele egy ilyen kapcsolatba azok valószínűleg anélkül is megtennék. Aztán eszembe jutott Goethe Wertherje, ahol a főhős szerelmi bánatában öngyilkos lesz. Ez a könyv nagy port kavart akkoriban, és öngyilkossági hullámot idézett elő szerte Európában. Szóval mégsem állíthatom biztosan, hogy ezeknek a könyveknek semmilyen negatív hatása sincs. Ugyanakkor nem hiszem, hogy a helyzet annyira súlyos lenne, ahogy azt sokan állítják. Mert ezek a könyvek, igazából nem adnak semmi újat. Az egyszerű csendes lány szerelmes egy csoda pasiba elem rengetegszer megjelent már, csak most hozzá raktak egy csillogó vámpírt. A szürkét nem olvastam ugyan, de amennyit hallottam róla, úgy vélem az sem egy korszak alkotó mű, erotikus irodalom domináns, nőkön uralkodó férfiakkal eddig is létezett, csak nem volt ennyire konkrétan kimondva, és nem volt ilyen jó marketingesük. Továbbá az ilyen könyvekben szereplő pasikhoz hasonlót lényegesen nehezebb keríteni, mint egy pisztolyt, úgyhogy kétlem, hogy a nők tömegesen mennének bele abuzív kapcsolatokba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. azt hiszem, tudom, miért aggódnak sokan.
      a bdsm eddig egy szűk réteg kiváltsága volt. aki nem érzett rá magában hajlandóságot, az max csak hallott róla, hogy van ilyen is, ergo a kapcsolatok nagy része ebben a körben közös megegyezésen alapult.
      viszont azzal, hogy ez kikerült a könyvekkel a nyilvánosság elé, rengeteg félreértés táptalaja lehet, főleg, ha csak a könyvekre hagyatkozik valaki, és nem néz utána olyan helyeken, ahol tudják is, miről beszélnek.
      szerintem nem szabad összekeverni azt, amit az ágyban művelnek egymással mindenki örömére, és azt, amikor az ember hazaér, és asszonyveréssel vezeti le a munkahelyi feszkót. ha jobban belegondolsz, a dominanciát csak a valóban domináns tudja érvényesíteni az ágyban, míg a veréshez általában a frusztrált, kisebbrendűségben szenvedő alakok nyúlnak.

      Törlés
    2. Teljesen egyet értek veled. Csak épp nem mindig könnyű különbséget tenni aközött, hogy valaki domináns vagy csak kisebbségi komplexusát kompenzálja azzal, hogy uralkodni akar a másikon. Főleg, ha valakinek nincs tapasztalata, vagy nagyon vágyik arra, hogy törődjenek vele.
      De szerintem a nőknek, csak nagyon kis százaléka képes ezeket a történeteket komolyan venni. A többségnek egyszerű kikapcsolódás a hétköznapokból. Egy olyan történet, ami arról szól, hogy "te jó ég 22 éves vagyok és nincs pasim, a társadalom kivetett magából, már semmi esélyem sincs ezért megölöm magam" valószínűleg sokkal károsabb hatást gyakorolna.

      Törlés
    3. igen, az biztos, hogy annál minden csak jobb lehet.:))

      Törlés
    4. Nem tudok egyetérteni Catrianaval. A szexualitásban - miként minden a világon - van divathullám. A gond itt az, hogy a könyv a tinivámpír sémára íródott, ezért a hangos sikert is a tinik körében éri el. Egy kialakulatlan szexusú ifjú, aki tele van még bizonytalanságokkal eltolódhat olyan irányba ami kezdetben nem szerencsés, hisznen a BDSM művelése egyértelműen érett döntés következménye kell hogy legyen.
      Kicsit olyan az egész mint a kereskedelmi csatornák sztárműsorai. érett emberre semmi hatást nem gyakorolnak, de a kialakulatlanokra a csillogás nagy hatással van. Nem véletlenül akar sokkal több tini műcickót, mert nyomatják a fejükbe...
      Szóval most jön a BDSM mint divat. Sok lesz a műmájer, a próbababa, mert ez a trend.
      Minden kornak megvolt a szexuális trendje. Linda Lovelace köztudatba hozta "deepthroat"-t 1972-ben, addig csak suttogtak róla... Most E.L James behozta a BDSM-et a közgondolkodásba... Ennyi...
      Itt nem ismeretlen dolgokról van szó, hanem arról hogyan simul bele a közgondolkodásba.
      Egyértelműen növekedni fog az erre való igény, ahogy Amerikában ez már számadatokkal is bizonyítva van.

      Törlés
    5. Librarius, szerintem az nem baj, ha a felnőttek egy kicsit kinyílnak, nem véletlenül írják a szürkére sem, hogy egy rakat ember szexuális életét dobta fel - elképzelhető, hogy így van
      amit én nagyobb bajnak tartok, hogy ha nem a megfelelő köntösbe csomagolják. és nagyon ott tartok, hogy el kéne olvasnom a szürkét is, hogy reálisabb képet kapjak, mert egyrészt érdeke a téma, másrészt ahány ember, annyifélét mond. ha nem hagyatkozok másra, csak Zenka posztjára a szürkéről, az alapján azt mondom, ez a két könyv ég és föld. ott fogalma sincs az írónőnek az egészről, itt viszont kellően be van csomagolva és felvezetve minden a normális befogadáshoz és feldolgozáshoz, legalábbis így első olvasatra.
      és ami még lényeges, hogy a szürkét azonnal a twilighttal kapcsolták össze, és ezzel elérték azt, hogy az a korosztály is hozzáfér a d/s szellemiségéhez, akiknek messzire kellene kerülniük még. nem véletlenül próbálja meg az írónő eltüntetni a tényeket, hogy fanficnak íródott eredetileg, talán átlátta, hogy ez marketing és eladás szempontjából jó fogás, viszont több rosszat hozz maga után, mint jót.
      aztán persze belekerül itt az érvek közé a feminizmus, meg a női egyenjogúság, meg a családon belüli erőszak, és végképp nem értem, hogy jönnek ide ezek, hacsak úgy nem, hogy ha minden labda piros, akkor minden, ami piros, az labda. szal tök értelmetlen.

      Törlés
    6. Szerintem én sem ezt írtam, hogy a nyitás baj-é avagy sem, hanem a célpont korosztálya. És ez egyértelműen NEM a felnőtt hanem a 12-17-es korosztály. És a felvetés arról szót, hogy várható-e az SM kedvelők létszámának növekedése. X azt mondta nem, én meg annyit hogy téved.

      BDSM könyvek vannak a hazai könyvpiacon is, külföldön meg pláne. Akkor miért nem szóltak akkorát? Mert a célcsoport az az SM kedvelők szája íze szerint íródott, ami emészthetetlen, sőt talán taszító is lehet ma vaníliáknak. James fogta a vámpírsztorit, és az agyarakat ostorra cserélte és ezzel baromi sok milliót keresett.
      A séma pedig folytatódik más írókkal... mert mindenki szeretne ebből a szeletből szakítani egy kis lét.

      Törlés
    7. igaz, igaz, csak én kicsit tovább gondoltam már.

      én pont a séma létét kérdőjeleztem meg. nyilván vannak, csak nem mind hozható összefüggésbe a twilighttal.

      Törlés
  9. egyébként gondolkodtam rajta, hogy pontokba szedem a könyv "gyenge" pontjait, amibe bele lehet kötni, vagy ami nem feltétlen a nagy átlag szexuális kultúrájához tartozik, mert úgy gondolom, hogy Cross és Eva kapcsolatát semmiképpen nem lehet az átlagos normák alapján megítélni.
    asszem, a többi könyvnél is ezt a hibát követték el.

    VálaszTörlés
  10. Olvastam mindkettőt, de nem érzem, hogy ez igényesebb vagy más lenne, egy kaptafa, a libidó növelésére való és ennyi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát, ezen nem veszünk össze.:)
      amennyit én a szürkéből olvastam, abból nekem az jött le, hogy ez közel sem olyan egyszerű stílusában, és a szereplőknek is kicsit gazdagabb a szókincsük.

      Törlés
  11. A Szürke tényleg nagyon igénytelen és végtelenül egyszerű nyelvezetű. Ez valamivel igényesebb, de sok a sablon és én nagyon sok hasonlóságot találtam a Szürkével. Olyan mintha, egy szobában, egymás mellett írta volna a két írónő őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aha, lehet, hogy lehetne sablonmentesen is tálalni, de ebben pont az a bájos, hogy olyan egyszerű, amennyire az élet sosem.:)

      Törlés
  12. Csak azért kerestem rá erre a könyvre, (amit btw épp a kezemben tartok) hogy megtaláljam a fordítóját, és egy megfelelően kemény és dudoros felszínhez ütögessem sokáig a fejecskéjét. Komolyan egyikőtöket se háborított fel, a "repdeső" nyelv itt-ott?! A "hasadék" meg a "rés"?! Én biza' olvastam jó erotikus irodalmat, no de eeeez nem az. (Az 50 árnyalatot is elkezdtem, az is kihullott a kezemből...)
    Nekem a lábam közt nem "bejárat" meg "hasadék" van, és az elképesztően plasztikus leírásokra sem vagyok kíváncsi, mert egy könyv nem attól erotikus és szexi, hogy méretes/méteres hímivarszervek csapdosnak ki belőle. Én csak úgy érzem magam, mint akit megerőszakolnak....
    Mindazok, akik ilyen könyveket olvasnak, eléggé feltételezhetően már nem járatlanok ők maguk sem a témakörben. Egyszerűen fogalmazva, nem vagyunk szüzek. Akkor meg nem kell kimerítő pontossággal leírni azt, hogy mit hova tesz-dug-rángat-tologat-nyalogat... Köszönöm, azt én is tudom. Amire kíváncsi vagyok, hogy hogyan éli meg, mit érez, mi történik közben a lelkében, az agyában. Nem pedig hogy a csiklóján 'repdes' a nyelve.
    Másrészt: ha eltekintek a stílustól, és a szóhasználattól (ami angolul egyébként engem sem zaklat annyira) a történet SZÖRNYŰ! Komolyan, másfél oldalon keresztül szenved az elején, hogy szegény szerencsétlen lánynak az Upper West Side-ra kell költöznie, mert annyi pénze van, pedig ő egy kis lakást akart lift nélkül?! KOMOLYAN?! o.O És amikor fenékre esik a folyosón legelőször, és meglátja a pasit, BELESZERET AZ ARANY ROLEXÉBE?! WTF?! Utána esküszöm, van valahol, fél oldalon belül taglalja, hogy az anyjának persze elég a pénz és a helyes pasi, de neki nem, majd közli, hogy azért a csávója vállalatai és méregdrága öltöny-kocsi kombó nagyban lendít a helyzeten.
    A férfi karakter pedig mi az istent csinál? A könyv felében bedrogozott, vagy mi a jó ég?! A fél könyv arról szól, hogy megszerezhetetlen, nem bújik ágyba kétszer egy nővel, nem hajlandó rá, hogy beszélgessen is akár olyannal, akivel dugott. Majd a következő oldalon már beírja a zsír újan vett telefonba (amit ő akart megvenni) mind az összes létező számát és e-mail címét, leköveti Evát, és úgy csinál mint egy paranoiás bölcsis, aki félti a nyalókáját...
    Hát nem. Ez a könyv nem jó. Sajnálom. (Várom a lelkes vitatkozókat nagyon szívesen, senkit nem szerettem volna megbántani, csak felháborít ez a könyv.)
    Mindenkinek jó (ennél sokkal jobb) olvasást kívánok. Találjatok magatoknak TÉNYLEG jó könyveket! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ah, na végre, ilyen kommentre vágytam.:D
      az arany rolexbe szeretés nem rémlik az elején, bennem csak az maradt meg, hogy odatapadt Eva a farka körvonalához.
      egyébként lehet, hogy valóban nem _jó_ a könyv, de a saját színvonalán belül nem a legrosszabb, legalábbis szerintem, bár az is igaz, hogy engem nem zavar a hasadék, meg a repdesés, meg úgy en block az obszcén szavak sem.
      a második rész egyébként árnyalja picit, bár ha az elsőn kiakadtál, a másodikat végképp ne vedd kézbe. mert azért hozzátartozik a dologhoz, hogy egyikük sem igazán egészséges lelkileg, viszont jól kiegészítik egymást, és társai egymásnak a lelki nyűglődésben és a kavarásban.
      az anyagi szenvedés meg szerintem pont azért került bele, mert az összes hasonló típusú könyv arról szól, hogy van a csodagyönyörű és még annál is gazdagabb csávó, meg a templomegere leányzó, akit kiemelnek a porból. ezt itt jól kiküszöbölte, Evára még csak véletlenül sem lehetne ráfogni, hogy a vagyonra hajt, bár biztos, hogy imponáló még neki is. szal ezt a részét megértem.
      az a baj, hogy így a második rész ismeretében nem igazán értem, minek íródott a regény. mert az elsőben elindul valami, a d/s, ami aztán nem kerül elő, és én hiányoltam, mert a férfi karakter tartozékának éreztem.
      amire kíváncsi lennél, (hogyan éli meg, mit érez...) na sztem azt ilyen könyvben nem kell keresni, az már javában szépirodalom, ez meg nem annak készült.
      tényleg, milyen JÓ erotikus könyvet tudsz ajánlani? amire te is azt mondod, hogy megüti a mércét?

      Törlés
    2. Oké, effektív módon az én erotikus irodalom szeretetem egy egészen más témájú erotikus irodalom felé hajaz, ami nem tudom, neked/nektek mennyire élvezhető vagy szerethető. A japán mangák és animék nyomán kialakult már a "nyugati" világban is a yaoi és slash irodalom, ami lényegében két férfi szerelmi-szexuális kapcsolatát dolgozza fel, vagy kihegyezetten a romantikus vonalakra építve, vagy a jobbak sztorival körülbástyázva. Sok szempontból meg tudom magyarázni, hogy miért elképesztően jobbak ezek a könyvek, mint a hetero társaik, pár mondatban leírom, ha meg kíváncsi rá valaki, bátran keressen meg, és mesélek róluk. (Igen, ennek fényében nemtudom miért is kezdtem bele ebbe a regénybe... No mindegy.)
      Szóval ezekben a könyvekben van meg minden, ami engem itt zavart, hogy nincs. Egy férfi kapcsolatot, szexuálisat, sokkal nehezebb leírni úgy, hogy az olvasó nem undorodjon tőle azonnal, még akkor is, ha olyan félresikerült, mint én és szereti. Egyszóval írói kihívás, hogy mindezt összehozza. Másrészt, a férfi-férfi kapcsolatokban az érzelmek elengedhetetlenek, sokkal jobban árnyaltak, mint ebben... Valamint mindben az alapkonfliktus elengedhetetlen, a tiltott szerelem érzése, az a zsongató érzés, hogy az az ember, akit te a világon a legjobban szeretsz, hiába van melletted az utcán, nem foghatod meg a kezét, mert a társadalom elítél. No igen. (Szenvedélyesen szeretem ezeket ^^ )
      Hogyha bárki szeretne ilyeneket olvasni, keressen meg, és mutatok kezdő darabokat, amik nyomán fel lehet fedezni ezt a világot (is).
      Hogyha maradunk a hetero világ talaján, akkor Laurell K. Hamilton Anita Blake sorozatának eleje (mondjuk úgy a 6-ik könyvig) abszolút beletartozik ebbe, izgalmas volt, szexi, és nagyon élvezhető keretsztorikkal dobta fel a dolgot. Később ez a fordító váltás miatt, és az írónő elvadulása miatt is már inkább izzadmány volt a szememben, mint értékelhető irodalmi tevékenység. Az írónő másik sorozata már jobban szerepel a szememben, közelebb áll hozzám a világa. :)
      Egyébként ezt a könyvet én karácsonyra kaptam, ezért kezdtem el olvasni, de nem, nem fogok hozzányúlni a másodikhoz, azt hiszem :D
      Nekem főleg az a bajom, hogy Gideon is és Eva is annyira illogikátlanul viselkdnek, folyamatosan ellentmondanak a saját karakterüknek, mondataiknak akár 1-2 oldalon belül is... És ez nekem borzasztóan zavaró. Egyszerűen csak ostobáknak látom őket ettől...
      Ja, amúgy 13. oldal: "Kinyújtotta felém a kezét. Felfigyeltem ónix mandzsettagombjaira és méregdrága órájára." (Oké, mégsem arany rolex volt, az később van :D De a lényeg ugyanaz....)
      Egyébként miért vágytál egy ilyen kommentre? O.o

      Törlés
    3. mert te vagy az első, aki érdemi hszt adott úgy, hogy közben olvasta is a könyvet.:)

      na igen, az a fajta erotikus irodalom nekem nem kenyerem, amihez te viszonyítasz, így alapból nincs is összehasonlítási alapom, meg asszem, nem is szeretném, hogy legyen.:D

      miért látod illogikusnak a viselkedésüket? Eva olykor össze-vissza beszél, de Gideon elég jól szokta hozni a formáját.

      Törlés
    4. Ne mondd, hogy nem szeretnéd, egyszer mindent ki kell próbálni ;) Nekem ez az alapkoncepcióm, a világon semmiről nem mondok véleményt, míg személyesen ki nem próbáltam...
      Gideon-ról már az első hsz-ben is írtam, hogy nekem nagyon zavaró volt, hogy az elején nagyon megközelíthetetlen volt, amiből nagyon sok jó dolgot el tudtam volna képzelni. Egy ilyen zárkózott egyéniség fejlődését naggggyon izgalmasan le lehetett volna írni, apránként, ahogy elkezdi elfogadni, hogy Eva megrendítette a világát. Mert erre képes egy nő, a megfelelő nő legalábbis mindenképpen. Viszont Gideon az egyik fejezetben még szex után eltávolodik, és nem akar mást, csak dugni Evaval, aztán 2-3 oldallal arrébb ő akarja fizetni a telefonját a boltban, és amint beülnek a limoba, azonnal beírja az összes számát a telefonba, meg ilyenek. Nekem ez nagyon gyors, és ez nem az az út, ahogy az emberek megváltoznak. Aztán Eván teljesen kivoltam, hogy nagyon jól tudja, hogy voltak Gideonnak női, és ő maga olvasott utána amikor Cary kinyomtatta neki az újságokat, erre mégis kiakad amikor megtalálja a gumikat a hotelszobában? És miért rohan el folyton? Mindig megjegyzi magának, hogy nem szabad, és hogy a "terápián" mit tanultak, és TUDJA hogy mi lenne a helyes, és nem azt teszi. Üvölthetne, és elhordhatná Gideont mindennek, vagy nemtom, ehelyett ő elrohan, aztán meg még ő kér bocsánatot... Nagyon nem logikus ahogy viselkedik. Vagy inkább úgy fogalmazok, hogy az a kevés,amit az írónő 'karakterül' adott nekik, azt is túúúúl sokszor áthágják. Hogyha kicsit mélyebbek lennének, lehet hogy nem zavarna ennyire, mert hiszen egy több síkban gondolkozó embernek megengedem, hogy néha őrülten viselkedjen, akkor, hogyha egyébként tudom, hogy mikor 'őrül meg'. Náluk valahogy azt érzem, hogy nem tudom eldönteni, hogy hazudnak, vagy annyira rossz színészek, hogy ennyire sokszor kiesnek a szerepükből. (nemtudom mennyire tudom magam kifejezni, úgy hogy megértsetek :D )
      Egyébként Hamiltont nem olvastad? Ha nem, mindenképp tedd meg, egyszer azért érdemes. :) Sőt, van egy másik könyv, Blendsdale-től a Dühös csajok. Nem kifejezetten erotikus regény, de nagyon sok szex van benne, és nekem nagyon tetszett. Elég rég olvastam, és ahogy emlékszem nem az a típusú könyv, ahol szeretkezés van és rózsaszirmok, de a karakterei annyira emlékezetesek, hogy még most is mintha látnám őket magam előtt. :)

      Törlés
  13. igen, értelek, és asszem, igazad is van, de valszeg rengeteg dolgot nem fejtett ki Day. pl Gideon birtoklási mániás, és az elején még úgy gondolta, hogy csak egyszer akarja, aztán meg rájött, hogy mégis inkább többször, csak nem látjuk az átmentet.
    nekem például már az is hatalmas rejtély, hogy eva mitől különlegesebb a többi nőtől. nem megközelíthetetlen, hogy felébressze a vadászösztönt, a személyisége is inkább széteső, mint határozottan karakteres, szal nem látom, hogy mi vonzza hozzá Gideont.
    sztem Eva a szobában nem a gumikon akadt ki, hanem amit képviseltek. egy szoba a kalandoknak, darab-darab. nekem mondjuk tetszett, hogy Eva nem hódol be, nem az a mindent eltűrök típus. megjegyzem, én is megpattantam volna egy kotonokkal teli szobából.:))
    te üvöltöznél?:D én nem. minek. semmi értelme. bár mondjuk nem is kérnék bocsánatot, hogy leléptem, mert így igazából Gideon nem is szembesül a hatásokkal, amiket kiváltanak a dolgai.

    aha, két Hamilton olvastam, de engem valahogy nem kapott el a gépszíj. nagyon hiányolok belőle olyan dolokat, amik Chance-nél és Moningnál megvannak.
    és te olvastál Moningot? ha nem, akkor nagyon ajánlom, imádni fogod.:)
    a dühös csajok megvan, csak még nem olvastam. jó, hogy írtad, akkor majd elő is veszem, hogy szem előtt legyen.

    VálaszTörlés
  14. Sziasztok
    A szürke trilógia és a Crossfire könyvek elolvasása után sokat gondolkodtam miben rejlik ezen könyvek sikere.
    Egy tudatosan átlagos női karakter,(hogy minél többen azonosulni
    tudjanak vele)egy különleges szexis határozott férfi és szerelem.
    Mindenki vágyik a való életben arra ,hogy megtalálja azt az embert aki veszi a fáradtságot ,hogy felfedezze a másikban rejlő különlegest.Ezek a könyvek ezt az igényt elégítik ki.

    VálaszTörlés