2013/10/19

Sorozatok, YA, meg úgyis szombat van, semmi dolgom

És ilyenkor kedvem támad posztot írni.
Olvastam reeánál a Flavia de Luce könyvről, és majdnem kedvet kaptam hozzá. De csak majdnem. Mert ugyan szintén nem én vagyok a célközönség, de ettől még lehet, hogy bejönne, vagy ha nekem nem, kisnimának biztosan. Bírja az ilyen könyveket.
Aztán elolvastam azt a mondatot, hogy 'odakinn már a hatodik rész fog megjelenni', és akkor egy picit felment bennem a pumpa. Nem egyszer jártunk már úgy (sőt, újabban szinte csak így járunk), hogy elkezdtünk egy sorozatot, aztán a kiadó egyszercsak beintett, hogy ez neki innentől nem éri meg, nem folytatja. Olykor nem látjuk, mennyire reális a "nem éri meg", vagy inkább csak pillanatnyi érdektelenség, amivel egy éles kanyart véve aktuális trendet váltanak, de nem hiszem, hogy ezzel nekem foglalkoznom kellene. Amikor az Alexandra azon gondolkodik, hogy befagyasztja az Erikson-könyvek megjelentetését, holott már csak három könyv van hátra a 10 kötetes sorozatból, vagy amikor az Ulpius nem folytatja az egyébként hatalmas rajongótáborral rendelkező írók sorozatait, az Egmont úgyszintén nem folytatja pl. az Ilona Andrews könyveket, pedig baromi jók, és még sorolhatnám, ott én azt gondolom, hogy bennem már elfogyott a bizalom.
Nem vagyok hajlandó egy újabb sorozatra pénzt áldozni. Lehet, hogy jönni fog a második rész. Esetleg még a harmadik is. De nagyon kevés az a sorozat, amit végigvisznek a kiadók, és nincs okom feltételezni, hogy miért épp ez lenne a kivétel. És innentől nem fogom a gyerek szívét fájdítani semmivel, mert aztán úgy járunk, mint a Könyvmolyképzős Olimposz lányaival. Megjelent két rész a hatból, a kiscsaj épp időben olvasta, és állítólag jönne majd egyszer a folytatás is (de sztem nem jön), viszont addigra már kinő belőle, úgyhogy most már azt mondom, hogy minek. Oké, a többieknek biztosan jól fog majd jönni, akik esetleg rácuppantak, és még beleférnek az olvasói korosztályba, de hadd legyek már önző, és innentől ez hadd ne érdekeljen.

Úgyhogy eldöntöttem, hogy oké, jöhetnek az új sorozatok bevezető kötetei, lehet az olvasók előtt elhúzni a mézesmadzagot, én ugyan több sorozatba nem fogok belekezdeni. És ahogy hallom, nem csak én vagyok így. Még úgy sem, hogy tudnám folytatni angolul. Akkor már inkább elkezdem angolul. Mert én ilyen dacos vagyok és önző. Esetleg megvárom, míg megjelenik az összes rész, és majd akkor elkezdem.
Viszont ha belegondolok, hogy hány embertől olvasom újra és újra, hogy nem, nem fog új sorozatba belekezdeni, mert az eddigieket sem folytatták, és mi van, ha ezeket sem fogják, szóval ha belegondolok, nem tudom, hova fog ez vezetni.
A kiadók részéről abszolút jogos, hogy nem folytatnak olyan sorozatot, ami nem hozza vissza nekik az árát. Másrészt meg ott vannak az olvasók, akik minek kezdjenek el venni egy sorozatot, ha félúton úgyis befagyasztják.
És akkor itt szokták elővenni az e-könyveket meg kalózokat, de erről is hallottam már mindenfélét, legfőképp azt, hogy  a kalózok akkora kárt mégsem okoznak, mint amennyire ezt próbálják a kiadók elhitetni. Grettyvel szoktak emiatt hatalmas vitáink lenni. :D Ő nagyon kiadópárti, én meg nagyon kalózpárti vagyok, és ezidáig még senkinek nem sikerült meggyőznie a másikat az igazáról. :))
De ez egy dolog, sokkal érdekesebb figyelni a világ alakulását, és rájönni, hogy baromira le vagyunk maradva. Olyan ez, mint a bűnüldözés - a legtöbb szervezett bűnöző sok-sok lépéssel a rendőrség előtt jár, pedig épp fordítva kellene. Itt is, inkább a kalózok elé kellene menni. És akkor itt jönnek az érvek az áfáról meg a jogdíjról, de sajnos ez a világi életben történő változásokat nem érdekli, az halad szépen a fejlődés útján. Aki lemarad, az húzza valameddig, és részemről nagyon örülök, hogy már vannak kiadók, akik felismerték, hogy fel kell venni a kesztyűt, és fel kell kínálni a legális alternatívát azoknak az olvasóknak, akik ezt igénylik. Lehet, hogy még kevesen vannak, és lehet, hogy egyelőre nem ebből fogja a vezetőség a harmadik nyaralását a Karib-tengeren tölteni, de minden kezdet nehéz.
Na, mindegy, ez valszeg az én életemben még úgysem fog megoldódni.

A másik, hogy régebben ki voltam akadva a sok igénytelen ya-könyvön. Most reggel beleolvastam a Jane Eyre-be, amit 10 évesen olvastam először, és azóta még néhányszor. És rájöttem, hogy 10 évesen mennyire nem érdekelt az igényes nyelvezet, és nem azért olvastam 15 évesen sem, meg 20 évesen sem. Egyszerűen hidegen hagytak a nyelvi képek és a színvonal. Nem figyeltem a szép szófordulatokra, az igényesen megírt jellemzésekre, lekötötte a figyelmem a történés, a lelki folyamatok feldolgozása és átélése. És hiába háborgunk mi, hogy miket olvasnak most a fiatalok, ők is pont ugyanígy vannak vele - és aztán ha sokat olvasnak, valószínűleg ők is anélkül kezdik el igényelni a nívósan megírt regényeket, hogy ennek tudatában lennének. És ez persze nem azt jelenti, hogy a régi olvasmányokat le kellene nézni, vagy ki kellene selejtezni, azok egyszerűen csak más korszakokat képviselnek. Nem kell őket újraolvasni, csak szeretettel emlékezni rájuk.
Ti be tudjátok lőni, melyik könyvekkel léptetek színvonalat?

24 megjegyzés:

  1. Azt, hogy nem kezdek bele új sorozatba én is régóta próbálom már bevezetni - ez idáig sikertelenül. Viszont sok barátom valóban nem olvassa el még csak azokat a posztjaimat SE, ahol azt látják, hogy sorozatról írok, mert úgysem fogják elolvasni a könyveket, csak HA kijön belőle az összes rész. (És ha még akkor is azt hallják, hogy jók a könyvek, nem esik meredeken a színvonal.)

    Régóta élvezem, ha egy könyv nyelvezete nem igénytelen - mondjuk 14 éves koromtól kb. -, de még manapság sem botránkozok meg, ha egy mű nem szépirodalmi minőségű, már ha az átlag alá azért nem süllyed.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én inkább kellemesen meglepődök, ha az egyébként nem szépirodalmi műfajban is igényes szöveggel találkozom, de azért sokszor már annak is örülhetünk, ha nem tőmondatokból rakták össze könyvet, és főleg igaz ez a 20 év alatti korosztálynak szánt könyvekre.
      meg persze vannak azok a könyvek, ahol szinte fel sem tűnik, hogy írták meg, annyira magával tud ragadni, meg bele tudom élni magam. sokadik olvasásra biztos előjönnének a nyelvi hibák, de kevésnél jutok el sokadik olvasáshoz. :)

      Törlés
  2. Igen, tökéletesen megértem. Ritkán kezdek bele én is sorozatba, de talán Flaviával tehettek kivételt. Különálló történetek, nincs keretszál, ami összekötné őket. Nem olyan, mint a HP vagy a Percy Jackson könyvek. Önálló kis krimik. Mondjuk, ha ennek nem jön több része én biza megveszem a maradékot angolul, nekem ugyanis nagyon bejött ;)
    Kisnima hogy áll az angollal? Majd legfeljebb cserélgetünk . ;)

    Hiába jó egy könyv, ha nem jut el azokhoz, akiknek szánták, akkor biza megbukik, és ha megbukik akkor nem jön a többi sem. Az ország és az olvasótábor arányaihoz mérve rengeteg a új megjelenés, nem lehet bírni anyagilag és figyelmileg sem, és aki nagyon hírverést képes csinálni, az jár jól. A többiek pedig elsikkadnak, pedig a nagy hírverés nem egyenesen arányos a minőséggel is... :(

    De tudod mit? Próbáljátok megnyerni a könyvet, hátha... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de Lilit ez nem érdekli, hogy különálló, ő akarja majd a többit is. :D ugyanez volt az olimposzossal is. nyaggatott, hogy neki kell a folytatás. oké, édesem, megveszem neked olaszul, jó lesz? hátha megtanulod a nyelvet, mire végzel velük.:D
      egyelőre örülök, hogy rávettem, hogy nézzen eredeti nyelven sorozatokat. mondjuk nem volt más választása, én csak úgy vagyok halandó beszerezni őket, de mostanra eljutottunk oda, hogy meg sem kérdezi, nincs-e meg magyarul. viszont az olvasással nincs így, még akkor se, ha elég jól megy neki a suliban. azzal még várok, bár gyanítom, hogy ezzel is úgy lesz, hogy megveszek majd neki jónéhány könyvet angolul, mire az egyikre majd ráveti magát. :))

      na, látod, az már ki is ment a fejemből, hogy ezek különálló részek, az maradt csak meg, hogy na, megint egy sorozat. megveszem neki karácsonyra, aztán majd látjuk.
      oké, úgyse játszottam még.:D

      Törlés
  3. Hirtelen nagyon sok reagálnivaló jutott eszembe erre a posztra, de most lusta vagyok nagyon kifejteni :) (de még lehet hogy írok posztot is belőle - máris körbeposzt lehet a sorozat téma :))
    Szóval röviden: engem általában nem érint ez a problémakör, mert javarészt angolul olvasom a sorozatokat (ld például a Parasol Protectorate), de ha elkezdtem magyarul, folytatnám angolul, ha érdekelne annyira. Nem taszít, ha valami sorozat, viszont azt nem szeretem, ha csak a profit miatt lett hosszabbra, több részre írva. Ezt a minőségen is észre lehet venni. Egyedileg döntök az adott könyvnél, sorozatnál, érdemes-e olvasni, adott esetben belevágni a sorozatba.

    Amivel nem értek egyet, az ez a mondatod volt: "És hiába háborgunk mi, hogy miket olvasnak most a fiatalok, ők is pont ugyanígy vannak vele - és aztán ha sokat olvasnak, valószínűleg ők is anélkül kezdik el igényelni a nívósan megírt regényeket, hogy ennek tudatában lennének." (lusti vagyok, másolok :D) Azért nem értek egyet, mert amiket ma olvasnak, azok alapján korántsem biztos, hogy ez az igény kialakul majd. A bulvárstílus nagyon sok könyvben kezd uralkodó tendenciát mutatni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ah, írtam egy hosszút, aztán elszállt. ://
      na, röviden: nem vagy mérvadó, mert jelenleg az olvasói réteg kb 70-80%-a csakis magyarul olvas. ez majd meg fog fordulni pár tíz éven belül, onnantól majd nyögni fognak a kiadók a külföldi teher alatt, de addig jó nekik, az emberek meg ki lesznek nekik szolgáltatva.
      és jogos, hogy akkor az ember elkezdi angolul, de én pl akkora lemaradásban vagyok magyarul is, hogy angolul csak azt olvasom, ami nélkül nagyon nem bírom ki.

      Törlés
    2. ja, és a bulvárstílus.
      igen, ebben teljesen igazad van, de sztem az igény a korral jár, nem pedig a kínálattal. és szerencsére van egy rakat igényes könyv az újdonságok között is, szal sztem ha valaki nagyon keresgél, biztos, hogy találni fog egyre normálisabb történetű és nyelvezetű könyveket.

      Törlés
  4. óó, de kár hogy elszállt. :(
    Ez szigorúan hangzott, ez a nem vagyokmérvadó :)) Tudom, persze, engem annyiban nem érint, meg sose figyeltem igazán a magyar megjelenéseket, kivéve néhány kedvencemnél, de azok többnyire nem sorozatok, így igazán sose kellett még sopánkodnom, hogy stephanie plum pl nem jön. De azért együttérzek. (ám :))
    á, hallod, én is akkora lemaradásban vagyok, akármilyen nyelven, hadd ne emlegessem fel megint azt a hármassal kezdődő háromjegyűt, ami vár rám, olvasatlanként :D
    Lehet hogy korral jár ez az igény, evvel egyetértek, de nem biztos, hogy akkor is előbújik, ha eleve szar a táptalaj, mert a bulvárstílust plántálták az alapokba :S érted.
    De ez igaz, aki egyébként is fogékonyabb, értelmes stb, keresni fog, és találni is igényesebbet, és az igénye is meglesz rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jaj, nem akartam szigorú lenni.:D csak aki angolul olvas, az tényleg nem érzi át a helyzet komolyságát.:D
      mert pl régen én is így voltam. oké, Moning óta bátor vagyok, és elhiszem, hogy el tudom olvasni angolul is, de rengetegen vannak, akik viszont nem, és velük ez kicseszés.

      hja, kérem, ha eleve szar a táptalaj, annak úgyis mindegy. :)) ott nem lesz igény, az igaz.

      Törlés
  5. A sorozatokot én is tartok, ettől függetlenül újra és újra beleesem ugyanabba hibába. Mindig megadom a bizalmat a kiadónak, hogy majd talán ezt folytatják és mindig rájövők hogy mekkora a butaság a részemről. De hát ez van. :)

    Én imádtam a Jane Eyret tizenévesen, most nem vagyok benne biztos, hogy újra olvasnám. :D De én csak azért, mert rengeteg jó könyv van, amit elszeretnék olvasni és sajnos az idő véges. :)

    Egyébként ez a te könyvespolcod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aha, az enyém. csináltam párat, ez csak egy pici részlete. és ez az a polc, ahol belül is vannak könyvek, és nagyon utálom, de különben nem férnék el.

      nekem a jane eyre olyan, amit időnként kedvem támad újraolvasni. sokáig ez volt az egyetlen újraolvasós élményem, de eddig még nem okozott csalódást. sok újdonság ugyan nincs már benne, de valamiért szeretek Mr. Rochesteren aggódni. :D

      az a bajom egyébként, hogy a legtöbb megkezdett sorozat jó. és érdemes elolvasni. meg érdemes reménykedni. csak tényleg minek.

      Törlés
    2. meg kell állapítanom, hogy nagyon jó kis könyveid vannak. :D én is egymás hegyére rakom őket és engem nagyon zavar, mert azt szeretem ha szépen rendezetten vannak egymás mellett, de egyszer elérjük hogy rendben is legyenek. ;)

      néha jó, bizonyos könyveket újra olvasni akkor is, ha már százszor olvastuk és tudjuk mi lesz a vége. :D az embernek olyan érzése van, mintha hazatérne. :)

      nekem tele van a tököm, hogy az írók nagy része csak sorozatokat gyárt, mintha csak az lenne a kelendő, de nekem már marhára elegem van belőle.

      Törlés
    3. ez csak egy nagyon kicsi része. az egyik fele szabadon van, a másik ege zsúfolódik.:D
      a sorozatokban több a lóvé, a kiadóknak is, gondolom, ezért erőltetik ennyire.

      Törlés
  6. Hát igen, a sorozatok. Egyszerűen sosem akar véget érni egy sem, össze se merem számolni hány sorozatot olvasok, mert szinte nem is olvasok önálló köteteket.
    Bosszant engem is, hogy a kiadók félbehagyják itthon a kedvenc sorozataimat, de én is abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy angolul is olvasok, ám azért vannak kivételek, high-fantasyt jobb magyarul olvasni, meg azért csak ez az anyanyelvem, na.
    Ami ebben utálatos, hogy megveszem mondjuk az első részt magyarul, nagyon tetszik, kivárom a másodikat, azt is megveszem, és utána elkezdem angolul olvasni, mert egyrészt megőszülök mire itthon kijön, meg ha kijön egyáltalán....
    Tök jó hogy említettek Ilona Andrewst, pont a héten kebeleztem be mindkét részt, tetszettek, fogom folytatni angolul, de valószínűleg csak e-ben, így foghíjas marad a polcom:(

    A fiatal kori olvasásról, meg a minőségről. Szerintem csak az számít, hogy olvasnak, ha ez az igény megmarad az esetek döntő többségében fejlődni fog az ember, és az ízlése is, nincs 100%osan alkalmazható szabály mindenkire, de a többség igényesebb lesz. Olyan ez mint a sminkcuccok, 14 évesen megveszed a vacakabb cuccokat, mert nem értesz hozzá, mert nincs pénzed, aztán ahogy öregszel rájössz, hogy mi a jó:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. és ha az egyiket mégis letudjuk, már jön is a következő 30, amiből 15 tuti érdekel, de csak olyan 5-öt fognak befejezni belőle, jó eséllyel. kicsit nagy a dömping.
      ó, én már rég leszoktam róla, hogy a polcon akarjak tudni mindent. nem férnék a házba.:D

      Törlés
  7. Titti, jó ez a sminkes hasonlat, ha belegondolok, hogy milyen bornyasztó kékre színezgettem a szemhéjjamat nyolcadikos koromban, mindenféle csillli-villi porokkal, amik olcsók voltak és halomra vettük, jáj. :) most meg kispórolom inkább a Clinique-et (és persze pasztellt :D)
    Na de visszatérve, Nima, nem voltál annyira szigorú :) :) Tudom hogy én nem érzem át annyira a problémát, de mindenképp hozzá akartam szólni :) és írni is akarok a sorozatokról, jó lenne számba venni, milyen sok sorozatot is olvasok, mikbe fogtam bele, mi miért marad félbe.
    Pöfi, a tendenciát, hogy minden sorozatosodik, én sem szeretem, szinte már vadásszuk néha az önálló regényeket, kész felüdülés, hogy nem lesz folytatás. Persze ha valami jó, bármennyi jöhet belőle. :)

    Annak idején én is nagyon szenvedtem a HP-várásnál, mire jöttek az új kötetek, meg a magyar fordítás, ott kezdtem igazán átállni az angol olvasásra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jaja, azt nekem is össze kellene írni, miket kezdtem el, meg miket kellene befejezni.

      Törlés
  8. A sorozatokkal pont ugyanez a bajom, mint neked.
    És az most komoly, hogy Andrewstől azt a maradék két kötete nem képesek kiadni??

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. hát, éhesen nem tudok szónokolni, de majd egyszer megpróbállak meggyőzni, hogy a kölköknek is számt a nyelvezet.
    a kiadóknak meg a mohóság és lustaság elhomályosítja az ítélőképességét, aztán meg rínak.... kalózügyben egyetértünk, ha minden illegálisan letöltögető ember negyedannyit költ könyvre, mint én, nincs nagy okuk ríni. mondjuk azokat én is felrúgdalnám, akik e-könyvként is elérhető, frissen megjelent könyvet már tolnak is föl a scribd-re, mert azt hiszik, ettől nagyfiúk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. persze, számít, csak a kölkök nyelve egészen más, mint a 30-asok vagy a 40-esek nyelve.:D
      én ezzel a letöltögetéssel úgy vagyok, hogy attól, hogy valaki nem tudja letölteni, nem feltétlen fogja megvenni. szal nem potenciális vásárló.
      nem tudom, scribdet sose nézem, de szvsz nagyon nem mindegy a minőség. egyelőre még a kapható e-k nagy része hagy maguk után kívánnivalót, de remélhetőleg ez csak javulni fog, viszont a kalóz e-k nagy része elég szar minőség. ha lehet választani, én biztos, hogy a kiadóira szavaznék, mondjuk a delta visionos árakon.

      Törlés
  11. Jane Eyre kapcsán jutott eszembe, hogy azért az egy igen nívós mű, és külön szuper hogy fiatalok is olvassák, én is olvastam kamaszként, és akkor más fogott meg benne engem is, aztán olvastam felnőttként is. Viszont sok mai YA-t elolvasod kamaszként, de később már nem ad értéket, sőt fogod a fejed, hogy mit láttál benne..néha nem is értem minek ennyi YA mikor megkopik az értékük amint kinősz belőle.

    VálaszTörlés