2014/12/21

Chloe Neill - Chicagoland vámpírjai

Egyetemistaként az életem nem volt valami káprázatos, de legalább az enyém volt. Jól megvoltam, míg Chicago vámpírjai meg nem jelentek - engem pedig megtámadott egy renegát vámpír. De csak egy kortyot ihatott, mielőtt elijesztette egy másik vérszívó... Ő úgy döntött, megmenti az életemet, s élőhalottá változtatott.
Mint kiderült, a megmentőm a Cadogan-ház ura és parancsolója. Évszázados tapasztalata van a csábításban, s tettéért hálát vár cserébe - és a szolgálataimat...
Korábban a disszertációm felett görnyedtem, most pedig be kell illeszkednem egy elegáns udvarház életébe. Új képességeim, a kellemetlen napallergia a legkisebb gondom, hiszen valaki még mindig vadászik rám. A renegát, aki belém mart? Egy rivális ház vámpírja? Lehet, hogy a beavatásom egy kezdődő háború első csatája... egy háborúé, amely során vér fog folyni.


Sokkal jobb lett volna, ha az eredeti borítóval jöttek volna a könyvek, jobban is illik a hangulathoz, meg azért a magyar borító testileg visszamaradott tinilánya cseppet sem Merites (plusz engem borzasztóan taszít). És ez meg is alapozta a szokásos "sikert". Pedig ez egy jó sori, és teljesen megfelel az én elég nagy elvárásaimnak is.
Tudjátok, van a szentháromság, aminek eddig még csak két ágának találtam alanyt, Chance és Moning; a harmadik kiadó, egyelőre keresem, kinek adhatnám oda. Neill esélyes, de azért még várok vele.
Merit karaktere egy nagyon jó alaptörténettel vegyül, és ez a kettő együtt már elég is lenne a félsikerhez, de persze az alfák sem maradhatnak el, mert nélkülük elég szegényes lenne a világ.
Merit 27 éves, épp az egyetemi tanulmányai közepén, egy parkban majdnem halálos támadás éri, de egy jószívű vámpír (Ethan) jókor volt jó helyen, így ahelyett, hogy jobb létre szenderülne, vámpírként ébred. Okos, szeret olvasni, utálja a társadalmi konvenciókat,vág az esze, és mentes a tipikus hülyepicsás allűröktől.
Barátnője és lakótársa, Mallory is különös szerepet játszik majd az eseményekben (és nagyon bírom a csajt), meg Catcher, a mágus, aki mintha a mogorva Pritkin féltestvére lenne, kicsivel több vállalható érzelemmel. Ő külön nagy kedvenc lett, Ethan, a vámpírúr viszont nem annyira, ami azért furcsa, mert Merit párja nem Catcher, nem is illenének össze, hanem Ethan, bár ő sem párja, merthogy itt nem az a lényeg, ki kivel és hogy jön össze.
Catcher egy kiközösített mágus, Ethan pedig a Cadogan-ház feje, mégis Catcher az igazán alfa, de csak amíg meg nem jelenik a valódi alfa, a vérfarkasok főnöke, Gabriel.

Szóval a karakterek a szokásosan jók, ez több szót már nem is érdemel.

A történet.
Az események Amerikában játszódnak, de a központ Angliában van.
A vámpírok világa házakra oszlik. Mindegyik vámpír valamelyik nagy család, Ház valamelyikéhez tartozik, általában ahhoz, amelyik a vámpírlétre ébresztette, kivéve a renegátokat, akik úgy alkotnak egységet, hogy nincsenek elvileg egységben. Nem olyan régen az egyik ház, a Navarre, felvállalta az emberi világ előtt a létezésüket, ami eléggé megosztotta a vámpírokat.
Aztán kiderült, hogy a ház fejének vannak egyéb céljai is, hosszútávú tervei, amik nem feltétlen szolgálják a  vámpírok érdekeit, legalábbis ezt illetően is megoszlanak az érzések.

Merit egy elég kényes időpontban vált vámpírrá, ráadásul nagyon erőssé, és innentől jönnek az érdekes dolgok, merthogy lehet ám kombinálni mindenfélét, ami nekem nagy kedvencem szokott lenni.
Először is, a támadását és a vámpírrá válását némi homály övezi. Ketten kétfélét mondanak, de mi az igazság? Főleg annak a fényében, hogy mennyire erős; vajon ez látszódott előre, Ethan tisztában volt vele, hogy ha vámpírt csinál belőle, az milyen következményekkel jár?
Aztán ott van a vámpírléte, ami szintén különleges. (remélem, a folytatásban erről majd többet meg lehet tudni.)
És talán ennek köszönhető Gabriel bizonyos megjegyzése a második könyv végén?
Valószínűleg háború lesz, csak még az nem világos, hogy kik között. Ez vajon Meriten múlik? És tudta ezt Ethan?
Aztán ott van Morgan, a Navarre-hoz tartozó vámpír. Mennyire őszinte? Vannak hátsó szándékai? Naná, hogy szerintem vannak, csak az a kérdés, hogy mennyiben korlátozódik ez Merit hanyatt döntéséhez, és mennyire a háborúhoz.

A lehető legrosszabbkor hagyták félbe a sorozatot, pont most kezdtek a vérfarkasok is szerepet kapni. Úgyhogy lehet elővenni angolul. Nem nehéz.

5 megjegyzés:

  1. Szia! Én most kezdem a 2. részét. Az első tetszett, csak 2 nagyobb problémám volt vele. Az egyik, főhősnőnk apakomplexusa, mert hát hogy lehet nem észrevenni, ha Urunk ugyanolyan eszközként használja és cseverből- vederbe esik. Logikátlan, h Ethannek egy belső monológ után megbocsátja azt, amiért Joshua-val egész életében harcol... (Lehet csak én vagyok kritikus)
    A másik a befejezés. Elég sok fog kelleni h jóvátegye az írónő, mert ennyi kiszámítható klisét kb 5 oldalon belül...pff Remélem a Péntek kissé kreatívabb lesz.

    A háromszöget illetően hasonló cipőben járok. Az enyém Chance-Nalini az utolsóra Frost volt esélyes és Moning, de kb. a 3. könyv körül nekem elszúrták. Meritnek adok még egy esélyt, és talán anne mccaffrey sárkányainak :)
    Alexandra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. úristen, hogy el tudnak múlni az emberből a könyvek... pedig mikor olvastam, azt hittem, majd jól bennem ragad a történet.
      nekem nem tűnt fel az apakomplexus. nekem Ethan egészen más karakter, mint az apa - sőt, vámpírúrhoz képest kicsit komolytalannak is tűnt, nekem kicsit súlytalan a szerepe, de hátha változik. szóval nem tusok mit mondani. :D
      az tuti, hogy az ember sokkal több mindent lenyel attól, akibe szerelmes, vagy kíván, mint mondjuk az apjától, akivel csak vitázhat egy életen keresztül.
      egyébként igen, teljesen klisés, de én akkor nagyon belevetettem magam, mikor olvastam, nem foglalkoztam vele. (bár én azt gondolom, a való élet is klisés, talán jobban is, mint a könyvek.)

      furcsa, mert azt hittem, Mercy Thompson hátrébb van a kedvencek között, de most belegondolva, nem. nekem az sokkal maradandóbb sori lett, mint ez.

      Törlés
  2. :) Most úgy érzem kb. közepes-jó a sztori. Majd meglátjuk mit hoztak ki belőle a végén!
    Mercy Thompson-t nem olvastam. Nem tudom, szerinted érdemes?
    Alexandra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az első két részt mindenképpen érdemes, ami kijött magyarul. a harmadikat én untam, de majd tervezem folytatni.
      de nálam bejövős ez a vérfakasos világ, jobban, mint a vámpíros, nemtom, neked melyik jön be jobban.

      Törlés
  3. Hmmm. Nem tudom. Mondjuk mostanában vámpírosokat olvastam (mert, abból több van) de szerintem nálam nem ezen múlik. A karaktereken, meg a világon. Pl. Nalini alakváltó sorozata tetszett, de a Vérmacska (Stray) sorozattól az én hátamon is felállt a szőr.
    Azért köszönöm a válaszod, felveszem a listámra Mercy Thopson-t is. Ha most jól láttam nemsokára lesz folytatás.
    Alexandra

    VálaszTörlés