2016/02/15

Témázunk - Vég-tag

Ez  most a megszokottól eltérő témázás lesz, lett ugyanis egy rakat témánk, amiket már egy ideje tologattunk, senkinek nem kellettek, abból lesz most egy kis kérdezősködés. 
A kérdéssor pedig a következő:

 Sokkoló posztok - amiktől a székről menten a mélybe vetjük magunkat:
- Mik azok a „motívumok”, jellegzetességek, amik azonnal kiverik a biztosítékot mások posztjainál, legyen az akár szerkesztésbeli, akár tartalmi elem? 
Hát igen, ez az a téma, amiről már nem egyszer beszéltünk, mégis kínos mindig, amikor feljön, nem véletlenül hanyagoltuk. :) Meg egyébként is, már egy csomószor kibeszéltük.
Nálam alapdolgok számítanak első körben: élvezhető, látható, olvasható felület. Nem hatnak meg a mindenféle kanyaringós betűtípusok, meg a csodaszép háttér, amin kivehetetlen a szöveg, mert ha valami, ez tuti sokkolja az olvasót.
Aztán, ha ezen a körön átjutott, jöhet a szöveg maga. Ami legyen igényes, bár adott esetben blogon nem zavarnak a tőmondatok se, ha azok egyébként szórakoztatóak vagy informatívak.
Nem ugrok nagyon a helyesírásra, bár észreveszem, ha valaki korlátozott képességekkel rendelkezik ez ügyben.
Amitől a falnak megyek, az a primitív fogalmazás, az önismétlések halmozása, és amikor látszódik, hogy csak azért írt valamit, mert muszáj volt.
Az olyan könyvértékelésektől, ami túl hosszú, és soronként vizsgál meg a könyvben minden hibát és pozitívumot.
Amikor a csillagozás ellentmond a tartalomnak, vagy amikor olyan dolgokat citál elő hibaként, ami inkább az olvasó hiányossága és félreértelmezése, mint a könyvé.

- Mi az, amit nem olvasol el soha mások blogján (amit egyébként követsz)? 
Wellness- és beauty-bejegyzéseket, és az olyan könyvekét, amiket mostanság akarok majd olvasni.
Azt hittem, több lesz, de akiket követek, azokat nagyjából olvasom, bár elég rendszertelenül.

- Mit vált ki belőled, ha olyasmit látsz egy blogon, ami nem jön be? Kommentelsz, kibeszéled, vagy megtartod magadnak a véleményed, és nyomsz egy piros ikszet inkább?
Nyomok egy x-et. Egyszer leálltam valakivel vitatkozni egy spoiler miatt. Tanulságos és vicces volt, de nem ér annyit, hogy felidegeljem magam bárki hülyeségén. (Jó lenne az életben is csak nyomni egy x-et, aztán nem törődni baromságokkal, főleg másokéval. :>)

* * *

Kötelező olvasmányok - lerágott csont, avagy sarkalatos pont?
- Szerinted cserére szorulnak a kötelezők? Mit cserélnél, mit hagynál meg? 
Abszolút frissítésre szorulnának, bár meggyőződésem, hogy egy új lista sem aratna nagyobb sikert, mint a mostani. Igazából, ahogy látom, nem is magukkal a könyvekkel van gond, hanem sokkal inkább az oktatással. Kész elemzéseket kapnak a gyerekek, amiket vissza kell böfögniük, és a tanárt soha nem az érdekli, megértették-e a könyv mondandóját, hanem milyen színű zokni volt rajta, amikor hova ment és ott ki várta, hány órakor. Agylövés. Ha egy könyvnek csak annyi értelme van, mint egy zokninak, azt halál felesleges elolvasnia bárkinek is.
Szóval ha innen nézem, még akár maradhatnának is mind, de jobban megpiszkálva nem mindegyik kötelezőnek van értelme. És az sem biztos, hogy jobb, amikor a tanár beújít valamit pl. kortárs irodalomból, mert nagy esélye van, hogy a diák örökre elfordul a saját korának irodalmától.
Hiányolom a szabad választás lehetőségét, amikor a diákokat rászabadítják az adott korszakra, és döntsék el maguk, mi az a mű, ami jelent nekik valamit.
(és akkor ne feledkezzünk el azért arról sem, hogy már gimiben kisdoktorokat akarnak képezni, egyszerre irodalomból, történelemből, matematikából, fizikából, és mindenből, szóval le a kalappal a diák előtt, akinek még van kedve bármit is felfedezni.)

- Volt olyan kötelező, amit nem olvastál el soha? Vagy amiért igazán rugdosni kellett a szülőknek, naponta beosztani az oldalakat például? 
Jókai Kőszívű ember fiait addig toltam, amíg lehet, aztán kiderült, hogy ki fogok futni a határidőből, és nem mehetek edzésre, amíg el nem olvasom. Utáltam. Jókainak van jópár szórakoztató könyve, amiket később el is olvastam, szerencse, hogy nem vette el tőlük a kedvem a kőszívű. Arról meg nem vagyok meggyőződve, hogy történelmi eseményeket regényeken keresztül kell elemezni. A fikció és a realitás általában nem járnak kéz a kézben, bármennyire is szeretnék ilyenkor ezt a látszatot kelteni.
Aztán voltak még, amiket csak átfutottam, de a legtöbb egyáltalán nem hagyott bennem nyomot. Rendes tanuló voltam, elolvastam, de nagyon szenvedtem jópáron: Bovaryné, Anna Karenina, Anyegin - egy életre meggyűlöltem a romantikus szenvelgést és tipródást. Egri csillagok - ha nincs Jumurdzsák, papírfecnit csinálok belőle. Az hagyján, hogy nagyjából ötször futottam neki, de szerintem gyerekkorom legrosszabb könyve is volt. Valószínűleg erre a könyvre nem az az egészséges reakció, hogy a melldöngetős magyarság érzete helyett az ember a törököknek drukkol...

- Melyik kötelezőt szeretted meg igazán, melyik maradt jó emlék? 
Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése. Már párszor elmeséltem, hogy lekéstem miatta a buszt. Babits Gólyakalifája, Kosztolányi Esti Kornélja. Németh László mindegyike, Madách Ember tragédiája, Sarkadi Elveszett paradicsoma. Imádtam őket. Móricztól sztem könnyebb lenne felsorolni, miket nem olvastam. Egyrészt muszáj volt, mert versenyre küldtek belőle, de szerettem is.

* * *

Könnyfakasztó - százas zsepis emlékek:
- Milyen könyvélményen sírtál legutóbb? 
Barrons halálát mindig megkönnyezem... még ötödszörre is. :D (spoiler? sztem nem, de inkább satír)

- Volt valami, amin magad is meglepődtél, de meghatott? 
Nem igazán olvasok megható regényeket. Nyilván mindegyikben van olyan mozzanat, amitől elönt a melegség, hogy dejó, vagy nemááár,  de ezek egyike se olyan falhozvágós, amit  meg tudnék vagy akarnék jegyezni.

- Változott-e az évek alatt, hogy elsírod-e magad valamin, avagy kérgesedünk-e? Van olyan jelenet, részlet a kedvenc könyveidből, amit ha ezredszer olvasol is, megríkat/meghat?
Persze, Barrons halála. :D(spoiler ?)
Azt hiszem, kérgesedünk valamennyire, de szerintem az alapvető dolgok, amik egy újsághírben meghatnak bárkit is, az akkor is megható lesz, ha könyvben olvassuk. Gondolom.

- Keresed-e a megható élményeket, vagy inkább kerülöd? Szereted, ha megtépáznak a könyvek?
Nem igazán keresem az ilyen könyveket. Nem is kerülöm. Egyszerűen csak nem érdekelnek ezek a tépázós, földbedöngölős témák. Teli vannak a hírek, a net, a tévé, meg az életünk ilyesmikkel, csak kicsit szét kell nézni a saját környezetünkben. Akar a franc még olvasni is ilyesmiről.
Ha meg valami bajom van, rajtam biztos nem segít, hogy másnak is van, esetleg még nagyobb.

Többiek:

26 megjegyzés:

  1. Sokkoló: tényleg, a nagyon aprólékos analizálástól én is hülyét kapok néha, ami már szinte tényleg szétboncolja a könyvet mondataira.
    jeee, én is írtam a közeljövőben olvasandókról írt posztokat mint tabut. :) Néha jó minél kevesebb infóval és elvárással nekiindulni az olvasásnak.
    Milyen spoilerről vitatkoztál? Vagy csak A spoilerről? Arról én is (és akkor lehet, hogy ugyanaz a vita volt :D) . De nem éri meg vitázni, mert néha nagyon félremegy az írásbeli kommunikáció... plusz hát ha nem jutunk dűlőre, minek... elég nagy az internet, elférünk két ellentétes véleménnyel, ha nem ugyanabba az irányba szaladunk vele, akkor nem lesz csatt.

    Kötelezők: Az oktatással is biztos van gond, de annak már mélyebbre nyúlnak megint a gyökerei... nem is akarom ezért a tanárt lehúzni, mert nem érdemli, ha neki elő van írva a kerettanterv, meg az ezen az órán ezt mondd el, azt mondd el, azt nem nagyon lehet tágítgatni... de tény, hogy jobb lenne pl. nem azt számonkérni néha, amit.
    Nálunk volt ilyen korszakból szabadon választós etap, és külön dolgozatokat írtunk akkor, attól függően, ki mit olvasott el. Dehát nem volt ám az se az, hogy akkor amelyik érdekel... amelyik rövid volt, szimpibb volt, elérhető volt, megvolt otthon, tetszett a címe... aztán nem volt garancia, hogy az érdekel is majd. :D
    Kisdoktorokat képeznek? Tényleg? Csak nekem tűnik úgy, hogy butítanak le mindent, és butul is le mindenki? Mondjuk neked jó és erős suliba jár a lányod, ez jó példa, még ha nehéz is. a terhelés kell, különben csak egyre lejjebb és lejjebb megy a szint, az a baj. (szerintem)

    Egri csillagok: pfujj. Ajtótámasz lett.
    Nahát, van ahol Esti Kornél meg Gólyakalifa is van kötelezőnek? Nagyon változó ez úgy látszik... A gólyakalifát néhány éve olvastam, nagyon tetszett, Kosztolányi meg istencsászár. :)

    Könnyfakasztó: Hát ezen jót nevettem azért :D és mellesleg leállhatunk vitázni, hogy ez mekkora spoiler!!! :D Gondolj szegény Miamonára, akit próbálunk rávenni Moningra, erre puff, ebbe fog futni a posztodban! :D :O
    Szerintem szereted te is a megtépázást, csak nem feltétlenül a megható szóval együtt, hanem inkább azt, hogyha "mély" és "gondolatébresztő" a könyv, az is meg tudja cincálni az embert. Azok fekszenek neked is szerintem. (Harry August?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bocsi, kifehérítettem, de sztem köztudottan nem spoiler.:D
      ezért is nem szeretek sorozatok sokadik részéről írni. sose lehet tudni, mikor szólom el magam.
      egyébként egy konkrét spoilernél szóltam be. az urak és játékosok csavarját konkrétan lelőtte a blogger, mondván, a könyvekről ő magának ír.
      én meg azt gondolom, hogy ha valaki egy ekkora csavarra nem emlékszik vissza, az ne is olvasson, mert felesleges, egyrészt, másrészt meg ha valamit netre teszünk, azt már nem magunknak írjuk, mondjon bárki bármit. ami a fiókban marad, az a miénk csak.

      jaja, épp nemrég beszéltem néhány tanárral, ez a kötelezős dolog a másik oldalról egészen másképp néz ki, szóval ebben nem lehet igazságot tenni.
      Timinek is igaza van, mi is kibírtuk a kötelezőket, a mostaniak is kibírják, de sztem nem árt, ha megmutatják, hogy a szépirodalomnak is vannak élvezhető és tartalmas alkotásai, amin nem feltétlen kell szétunnia magát senkinek.
      ja, sztem kisdoktori képzés folyik a gimikben. oké, kisnima iskolája baromi nehéz, de ők is ugyanazt az érettségit fogják megcsinálni, mint az összes többi, és ha azt nézem, annak sem egyszerűek az elvárásai. nem veszik figyelembe, hogy aki pöpec humán tárgyakból, nem feltétlen tud brillírozni a reálból. a követelmények olyanok, mintha mindenből mindenkinek egyforma képességei lennének, minden más csak a tanáron múlik.

      nekem nagyon jó magyartanárom volt, az átlagnál nagyobb sznob volt, de nem lehetett rá mondani, hogy ne tágította volna a látókörünk.

      óó, engem August nem tépázott, én őt nagyon élveztem.
      nekem tépázós pl. A szoba lenne. (gondolom. nemtom, nem olvastam, nem is akarom.:D)

      Törlés
    2. nincs olyan, hogy köztudott :P de kösziiii (csak így meg ki tudja minek a spoilere :DDDD - de inkább elhallgatok :D :D nem kötekedni jöttem, tényleg, a gigakommentemből is látszik ;))) Olvasni-beszélgetni :P

      Hú, hát az elég rossz lehetett, ellőni az Urak és játékosok végét... :( egyetértek.

      persze, nem is igazságos csak a tanárt szidni érte, lehet, hogy hullára nem tehet róla... és nem akarok általánosítani sem.

      Mi is kibírtuk, hát igen, oké, de itt meg az van, amit Bea írt, azt a rosszat akarod a gyereknek is?! :D én nem.

      az irodalomtanárok közt rengeteg a sznob amúgy :D de erről egyszer nyilatkoztam már, és nagy sértődés lett, szóval csak halkan mondom. :D

      Szerintem nem tépázna a szoba se. Érdekes olvasmány, és nem a szabadulás benne a lényeg, nem csak. Ajánlom!

      Törlés
    3. így, is, úgy is, megtudják, mert rámennek, és beszínezik, és akkor kiderül. :D

      ez a rossz a gyereknek is, nem feltétlenül igaz ám.
      kisnima pl. imádta a légy jó mindhaláligot, swift gulliverjét, meg még egy csomó mindent, amit én egyébként utáltam, de ezt soha nem mondtam neki. mindig mondtam róla pár olyan mondatot, ami kicsit érdekesebbé tette, esetleg elhelyeztem korban, hangulatban.
      a tanárok mindig elmulasztják felkelteni az érdeklődést bizonyos könyvek iránt, ez viszont sztem óriási hiba. nem tartana pedig semeddig sem mondani a könyvekről előzetesben pár jó szót, hogy ne már eleve úgy üljön le a gyerek olvasni, hogy azt se tudja, minek is olvassa.

      érdekes? na majd ha olyanom lesz, lehet, nekiülök, de sztem hamarabb fogom én Ozekit kézbe venni, mint a szobát. :D

      Törlés
    4. tudom... nagy a variáció ebben is.. én meg az Anyegint pl, most írtam valahol másnál kommentben neked, neked meg ugye az nem. Azt igazából sose lehet megmondani kinek mi fog úgy igazán bejönni, hogy elindítsa valamerre, és hát akkor is van ebben is ízlés, ha alapműveltségről akarunk beszélni, amit még mindig nem nagyon szeretek használni, de előjött.
      jól csináltad kisnimával szerintem. :)

      Ozeki! tényleg, az inkább, mint a szoba! :) de azért kicsit a szoba is. nem akarok rosszat neked, nem azért mondom, hanem tényleg. :)

      Törlés
    5. Ozeki nagyon vonz, a szoba meg egyáltalán nem. :D

      igen, végülis ezek a klasszikus kötelezők jó szűrők, terelgetik a gyereket, formálják az ízlését, még ha nem is mindig úgy, mint ahogy a tanár szeretné.

      Törlés
    6. Ezt el tudom fogadni. :)

      Törlés
  2. Reggel az volt az első gondolatom mikor olvastam hogy úúúristen Nima ekkorát spoilerez??? Mert hát nekem, aki szart se tud erről a soriról, ez spoiler. Más kérdés, hogy nem is akarom annyira olvasni, meg nem is zavarnak a spoilerek, de na :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bocsibocsi. :D de ez nem is spoiler, ez még asszem, a harmadik részben történt, azóta meg már mennyi könyv kijött, csak egyértelműnek kellene már lennie. :D

      Törlés
    2. hát még ha elmondanánk, hogy... de nem mondjuk! :D
      Jé, egyszer Ilweran is megtorpant kissé a spoilertől! :D :D negyedikben, Nima :)

      Törlés
    3. hát pláne. :D
      mondjuk nem aggódok, aki eddig nem olvasta, azért nem tette, mert nem is akarja.

      Törlés
    4. ez nem igaz! :D és Miamona?! :D

      Törlés
    5. Miamona remélhetőleg még nem ért rá elolvasni a posztom. :D

      Törlés
  3. A gondom az oktatással ott kezdődik, amit leírtál, és ott végződött, mikor egyetemen is ugyanezt a stílust kezdték el nyomatni. Szabadon választott mű elemzésénél lebasztak, mert nem azt választottam, akiről a példa szólt, utána meg olyasmit kerestek az elemzésemben, ami a vers kapcsán soha embernek eszébe nem jutna...
    Néztem, a kötelezőknél amitől falnak mentem, Neked tetszett... :) Az ember tragédiájával ki lehet kergetni a világból. De ha te nem szereted a szenvelgést, és neked tetszett a Bűn és bűnhődés, el fogom olvasni. Arról teljesen olyan kép élt eddig a fejemben...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a bűn és bűnhődés lélektani (már-már profilozós) krimi, nagyon messze van a szenvelgéstől. :D oké, azért ne egy pörgős akcióregényre számíts, mert mégiscsak orosz, csak olyan szépen komótosan nyomatják a bűnt, ahogy szokták.

      gondolom, a tanárok azért tanítanak szarul, mert már őket is szarul tanították. azt hsizem, az emberségesebb oktatáshoz jóval kisebb, de alaposabb tananyag kellene, szem előtt tartva az egyéni erősségeket és gyengeségeket. ezt azért nem hiszem, hogy lehetne nagy tömegben kivitelezni sajnos, a házitanítós korszak meg már kiment a divatból. pedig tök jó lenne. :)

      Törlés
    2. Oké, teljesen meggyőztél! :)
      Persze, a tanároknak sincs dolguk. Nem hiszem, hogy nagy mozgásterük lenne a tantervben pl.
      Ebben teljesen igazad van, hogy figyelembe kéne venni az egyéni igényeket és tulajdonságokat!
      Én mindig bentlakásos, egyenruhás iskolába vágytam, a házitanító nem biztos, hogy olyan jó lenne.
      (Megkaptad az üzenetem facebook-on?)

      Törlés
    3. jaja, a bentlakásos suli se rossz, van egy fajta fílingje az ilyen iskoláknak.
      (ja, meg, bocsi, csak elfelejtettem válaszolni)

      Törlés
  4. Haha, és én, aki még nem olvasta a Burned-öt- de már töltöm az olvasóm, hogy belekezdjek-, azon agyaltam, hogy vajon ott történt, vagy már olvastam róóólaaa??? :D

    Mindig félek, hogy nem tartod megfelelőnek a sablonom, és emiatt rá sem nézel a blogomra, aztán eszembe jut, hogy javarészt te csináltad :D

    Az oktatáshoz csupa okosságokat írtál, volt egy lány, aki érettségire készült, és azon morfondírozott, hogy miért várják el tőle, hogy RÖVIDÍTETTBEN olvasson ki egy könyvet, amikor egy újságot nem bír végig olvasni!
    Az Egri Csillagokat én is utáltam, és most jut eszembe, hogy mekkora szerelem az Ember tragédiája, és hogy kellene már pár klasszikust újra olvasni- vagy elolvasni, ha még nem tettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zenka! :D ááá. Moning-maratonra ítéllek! :D

      Törlés
    2. hát hogy lehet ezt nemtudni?? :D

      más sablonján nekem több minden belefér, mint a sajátomon, főleg, ha a másét én csináltam. :D

      beszereztem a Zichy által illusztrált ember tragédiáját. valami álomszép. majd azt akarom elolvasni. egyszer. még öregkorom előtt.

      Törlés
  5. Ja és a képen olyan, mintha a kigyúrt combos pasinak térd alatt nőtt volna egy farka. Irtó gusztustalan :D

    VálaszTörlés
  6. Hogy lehet az Egri csillagokat utálni? Én mire kötelező lett, vagy ötször elolvastam és fejből tudtam.
    Nekünk a magyartanár el szokta mondani a kötelezők megadásánál, hogy miről szólnak, és úgy tényleg sokkal izgalmasabb olvasni. :-)
    Én még Móriczot nem bírom. Volt tőle a Szegény emberek (legalább hatásos volt), a Barbárok, a Tragédia és a Rokonok (legalább nem parasztos volt), és magyar specen fél évig vele foglalkoztunk. A Csibe-novellák aranyosak, de a Pillangót ki nem állhattam.
    Az elitgimik kemények. És a tantárgyak minősége és az elvárások tanárfüggők. Vannak olyanok, akik az egyetemi anyagot szó szerint bevasalják (biosz fakt). Igaz, azoknak nem lesz gondja az orvosin. És vannak olyanok, akik négyszer tanítják meg ugyanúgy a tatárjárást. Annak a csoportnak a kétharmada faktot változtatott, amikor kiderült, hogy őt kapták.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát, nemtom, nyilván, aki szereti, az nem fogja érteni. én meg azt nem értem, hogy lehet Dosztojevszkijt nem szeretni.:) nem bírom Csokonai költészetét sem, Byronét meg Poe-ét viszont nagyon. Berzsenyivel ki lehet kergetni a világból, de József Attila és Ady bármikor jöhet, meg vannak még páran. nem lehet mindent szeretni.
      sőt, sztem a tanárok sem szeretnek mindent egyformán, bár akkoriban ez eszembe se jutott, hogy megfigyeljem.

      lányoméknál is vannak nagyon jó, meg nagyon szar tanárok, szerencséje van, hogy az utóbbi az elenyészően kevés. ja, ez igaz, a számonkérés nagyon tanárfüggő. az a szívás, ha egy iskolába sok olyan tanár tömörül, aki túl igényes a tantárgyára. :D (mmint a gyerekeknek szívás)
      egyébként iskolába járni jó. soha nem ülnék vissza a padba, de egy testhezálló iskola kiválasztása sztem egy életre megalapozza nem csak a tudást, de a személyiséget is.

      Törlés
    2. :D Szerintem a diákság legalább fele utálja az Egri csillagokat. Neked meg Móricz tetszik, hát én őt is ki nem állhatom. Ízlés kérdése, nem lehet benne igazságot tenni.

      Egy fakton sosem vasalnak be egyetemi anyagot. Csak porhintésként mondják.

      Törlés