2016/10/09

Herman Koch - Nyaraló úszómedencével

Amikor egy félresikerült orvosi beavatkozás következtében meghal Ralph Meier, a híres színész, háziorvosának, dr. Marc Schlossernek színt kell vallania. Hiszen a szakmai becsülete forog kockán. Nem mintha lesújtaná Ralph halála, ám a filmcsillagok menő háziorvosaként nem rejtegetheti az igazságot.
Minden az előző nyáron kezdődött, amikor Marc a feleségével és két kamasz lányával meglátogatta Meieréket egy tengerparti nyaralóban. Kellemesen berendezkedtek, élvezték Meierék és filmes barátaik ingerlő társaságát, de egy szörnyű tragédia váratlanul közbeszólt, és megmutatta, hogy senkiben sem lehet megbízni. Ahogy a nyaralás lassan rémálomba fordul, Ralph későbbi halálának körülményei is értelmet nyernek, és feltárul a nyári tragédia mögött rejlő, zavarba ejtő valóság.
Európa, 2016

A fülszöveg némileg túloz a rémálomba illő nyaralást illetően, bár tény, hogy nem tartozna senkinek a legkellemesebb emlékei közé, és sok szempontból jó lecke volt mindenkinek. Nem is a történteket akarnám én lekicsinyelni, mert azt nem lehet, inkább csak arra utalnék, hogy a könyv nem csak annyi, ami a nyaraláson történt.
Miközben olvastam, egyrészt remekül szórakoztam. Eszembe jutott a saját háziorvosom, akinél még csak egyszer tettem tiszteletem, így valószínűleg a kedvenc betegei közé tartoznék, ha egyáltalán eszébe jutna, hogy én is létezem. Amikor nála voltam, nyilván egyrészt problémám volt, másrészt totál ideges is voltam, így elpoénkodtam mindent, és lehetett látni rajta a fáziskésést, hogy mindenre későn reagált. Totál máshol járt, beállította az agyát arra, hogy a füle majd hallgatni fog, és mindig meglepődött, hogy rám oda kell figyelnie, mert nem a szokásos dumát hallja. És tényleg a hátam mögött volt a falon egy óra. :D
Szóval így működnek a háziorvosok.
Ami jóval szembeötlőbb volt, az sokkal banálisabb is. Durván általánosítva romantikus regényeket azért olvasnak a nők, hogy a férfi fejébe látva, annak szemén keresztül csodásnak láthassák magukat, és olyan lelki élményben legyen részük, ami a valóságban soha nem fog megadatni. Viszont a férfi fejében messze nem az van, amit a nők szeretnének odaképzelni. A férfi fejében az van, amit itt olvasni lehet.
Mert amennyire egy nyári tragédia krónikája, épp annyira a férfi-nő kapcsolatának tablója is, a létező összes szegmenssel. Nem akarnám szételemezni a könyvet, majd mindenki felfedezi maga, aki szeretné, de az biztos, hogy tanulságos, ijesztő, egzotikus és roppant érdekes belelátni egy férfi agyába, de semmiképpen sem előnyös ránk, nőkre nézve. Ha úgy veszem, sértő, ha úgy veszem, ez van, ezt kell szeretni.
Nagyon érdekesek voltak Aaron Herzl professzor eszmefuttatásai Mark egyetemi éveiből, és bár mindig oda lyukadt ki, hogy a pasik állandó, mindenkit megkefélni akaró attitűdje fajfenntartási késztetés, és elég uncsi már folyton ezt hallgatni magyarázatként, voltak jó meglátásai. Sőt, csak azok voltak. Akarok róla is egy külön könyvet. Sőt, Koch minden könyvét akarom, bírom a világlátását, pedig a Vacsorát nem akartam elolvasni, de ezek után muszáj lesz.

4 megjegyzés:

  1. Nem is értem, miért nem téged kérnek föl marketingesnek a kiadók :) Komoly kedvet tudsz csinálni egy-egy könyvhöz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ennek örülök. :D
      (a kiadók sztem azt gondolják, hogy a blogger pótolja a jó marketingest, pedig nem.)

      Törlés