2012/05/18

Válogatás 2.

Előzőleg inkább szépirodalmat ajánlottam, most egy olyan terepre evezek, ahol jóval otthonosabban mozgok, régebben olvasott fantasy könyvek posztjait porolom le.

Kezdjük a sort a Tamsin történetével, ami véleményem szerint a legjobb YA kísértettörténet. akkoriban még nem túlságosan tudtam, mit is kellene írni egy könyvről, hogy mitől olyan jó, de ez az egyik könyv, aminek az újraolvasása be van magamnak ígérve, hátha akkor jobban meg fogom tudni fogalmazni.


David Gemmellt mindenkinek csak ajánlani tudom, aki esetleg még nem hallott volna róla (van ilyen??) és jó fantasyt akar.


Bennem nagyon él még  a kezdeti időszak, amikor a fantasy egyre nagyobb teret hódított meg magának a '90-es években, és rettentően bárgyú borítókkal jelentek meg a könyvek. Szegény Keyes több, mint 30 évvel később mindig mindig ezt nyögi. Miért nem tudnak a jó könyvekre normális borítókat tenni?! Ennek a folytatása is tervben van már, ott figyel a polcon, már csak be kellene szuszakolni valahová az időben.


Az Arche egy egészen érdekes könyv, sokaknak nem tetszett, és tudom, rengeteg hibája van, a széteső történet, a mesterkélt párbeszédek, az olykor logikátlannak tűnő történetvezetés, de ennek ellenére én nagyon szeretem ezt a könyvet, mert olyan világot teremtett ennek az okkultista mesének, ami hangulatában, történetestől-szereplőstől teljesen a helyén van.


Jasper Fforde könyve, a Jane Eyre eset nem igazán klasszikus fantasy, itt nem kell orkokkal meg mindenféle lényekkel harcolni, itt egyszerűen csak belépnek a szereplők a könyvbe, Rochester és Jane mellé/helyére. Nagyon sajnálom, hogy a többi könyvét nem jelentették meg.


És végül egy szürreális fantasy egy nagyon tehetséges magyar írótól, Jónás Zsolttól. Teljesen garabonciás hangulatot teremtett. De hol van már a többi könyve?

21 megjegyzés:

  1. Keyes és az új Gemmell már csak 2-3 könyvnyire van az olvasástól, de ezt a Túlpartot és a Jasper Fforde könyvet még megnézem magamnak valahol.

    Gemmell minden könyve szuper ugyanúgy, mint Beagle-nek is. Azt hallottam, hogy azért nem jön a többi Beagle könyv, mert az író át akarja őket dolgozni (mindet??), és csak az új változat jelenhet meg.
    Csak jönnének már!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. olvastam még pár Beagle könyvet, de azok valahogy nem igazán tetszettek. az egyszarvúsat meg el sem bírtam olvasni, annyira untam. igazából nem is csodálom, hogy át akarja írni, nekem szinte mindengyiknél volt valami hiányérzetem.
      de ez a Tamsin, ez nagyon jó. ami még tervben van tőle, a tükörbirodalmak meg a csendes zug, remélem, van olyan mind a kettő, mint a Tamsin.

      Törlés
  2. Az utolsó egyszarvúba nekem is beletörött a bicskám, de lehet hogy csak rosszkor kezdtem bele, mindenesetre adok neki még egy esélyt a közeljövőben.
    Viszont ez a Tamsin felcsigázta az érdeklődésemet. Kísértettörténetnek jobb mint a Fekete ruhás nő? Csak mert azt nemrég olvastam, és szerettem volna félni, de nem ment.... :( Úúúúúgy szeretnék egy félős kísértettörténetet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hogy jobb-e? jó kérdés. nem hiszem, inkább csak nagyon más.
      a Tamsin YA, csak akkoriban még ezt a kifejezést nem igazán használtuk, viszont nagyon igényesen van összerakva a történet, ezért szerintem bármilyen korban élvezhető. ha félőset akarsz, akkor inkább a Ghost storyt olvasd Peter Straubtól, bár én azon sem féltem, viszont az inkább az idegekre megy, a Tamsin meg inkább szórakoztat. kellemes kis történet.:)
      milyen érdekes, hogy alig van igazán élvezhető és értékelhető szellemes történet, amit tényleg komolyan lehetne venni.

      Törlés
    2. Tényleg, mintha az emberek (itthon) nem olvasnának ilyeneket, a könyvesboltok sem roskadoznak tőlük.
      Peter Straub aki Stephen King-gel közösen írta a Talizmánt például? Azt olvastam, tetszett.
      Jaj, eszembe jutott hogy King-től a Fekete ház, na az nagyon félelmetes volt, vagy az AZ. Na valami ilyesmit szeretnék mostanában olvasni, de King-nek szinte az összes könyvét elolvastam, újraolvasni nem akarom mert már tudom mi történik benne.
      A Tasmin-t megszerzem, majd beszámolok :)

      Törlés
    3. aha, az a Straub, bár nekem sokkal jobban bejönnek az önálló könyvei. a Talizmánt nem bírtam elolvasni.:))
      a fekete ház ennyire jó? akkor azt mindenképpen be kell iktatnom.
      oké, várom.:)

      Törlés
  3. A csendes zug az olyan jó mint a Tamsin (szerintem jobb is, ha jól emlékszem). A Tükörbirodalmak az novellás.

    Ugyan nem szellemes, de A szomszéd lány-on félni fogtok! :)

    http://profunduslibrum.blogspot.com/2012/05/jack-ketchum-szomszed-lany.html

    A Ghost Story az tényleg jó kis könyv volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ja, tényleg, azt azért tettem félre régebben is, mert novellás.
      jaj, a szomszéd lány az olyan emberkínozós, azt nem szeretem. mindig az jut eszembe, hogy ki tudja, mi van a szomszéd pincéjében, és jaj, csak nehogy ismerjem azt, aki ott van.
      hülyeség, tudom, de sok mindent bírok, az emberkínzást, azt nem.:)

      Törlés
  4. A fekete ház a Talizmán folytatása.
    A szomszéd lány lélektani horror inkább, mint mészárlós gore. Olyan, mint egy nagyon eldurvult King könyv.

    (Nem tudok a kommentekre válaszolni, csak új megjegyzésként.) :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. (hm. nem tudom, miért, nem piszkáltam bele a sablonba már jóideje.)
      a talizmán folytatása? de a talizmán egyáltalán nem volt félelmetes...
      igen, azt sejtem a posztodból, hogy nem darabolós, hanem idegelős, de valahogy ilyenkor akkor is párhuzamot vonok a környezetemmel. más lenne, ha az északi sarkon történne, vagy a vadnyugaton (véres délkörök), ez így túl testközeli.

      Törlés
  5. A Túlpart tényleg ennyire? Levadásszam? A Beagle könyvébe nekem beletört a bicskám. Vhogy annyira nem az én világom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem eléggé érdemes levadászni, de azért a posztom olvasd el előtte.:D jól ír a srác, nagyon jó a téma is, és nekem külön tetszett, hogy a garabonciás áll a középpontban, aki olykor elég horrorszerűen viselkedik.:)
      bejön a végén egy furcsa elem, amit sokan nem tudtak hova tenni, ezért lehúzták a regényt, de szerintem semmivel nem furcsább, mint az arche. tényleg, te szereted az archét (velem együtt, kevés kivételek vagyunk.:D), úgyhogy szerintem neked bejönne a túlpart is.
      kölcsönküldjem?

      Törlés
    2. ühüm lécci. :D mindenképpen érdekel, mert ilyen könyvet még nem olvastam. :) ráadásul most bele vagyok bolondulva a magyar szerzőkbe úgyhogy ez is mindenképpen érdekel. :)

      Törlés
    3. okszi, akkor majd küldöm.:)

      Törlés
  6. A csendes zug szerintem nagyon jó. Bár én szeretem a temetők hangulatát amúgy is, elég lassú könyv, de nekem bejött.
    Nem is tudtam, hogy a Tamsin kísértettörténet. ( Ja a Jane Eyre esetet már vagy háromszor betettem a kosárba a netes vásárláskor, de valahogy mindig mást vettem helyette, pedig biztos tetszene nekem. ) Mondjuk most legszívesebben megint Mariját olvasnék...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a Marija után én is bajban voltam, mit olvassak...

      Törlés
    2. A Marija vajon nekem tetszene? (A Felhúzhatós után :D)

      Törlés
    3. nem tudom megítélni, mert teljesen elfogult vagyok.
      azt hiszem, igen, tetszene. teljesen más, mint a felhúzhatós. nem is tudom, mihez hasonlít. nagyon orosz, nagyon Puskin, nagyon mese, csupa szimbólum, mágia és misztika, és mégis, van benne egy rakat valós élet is, valahol mélyen.

      Törlés
  7. Szee, szerintem tetszene, de ami biztos, elgondolkodtatna. Azt hiszem ennek a könyvnek mindenki számára van egy-egy ( felkavaró) elgondolkodtató mondata. Szóval már ezért megéri.

    Nima, szerintem most pár napig csak úgy elleszek könyv nélkül :D

    VálaszTörlés
  8. Óó, Tamsin *-* Én imádom Beagle-t, csak A fogadós énekétől voltam kikészülve, az nagyon rossz. Ill. A karakoszki varázslót még nem olvastam, bocs.
    Gemmellt és Keyes-t tényleg kellene már olvasnom...
    A Jane Eyre esetet nagyon szerettem, vérzik a szívem, amiért a többi része nem jelent meg.
    Arche: komolyan, ki akarsz kergetni a világból?:D [csak viccelek]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én meg az utolsó egyszarvútól akadtam ki.:D
      a fogadós meg a karakoszki nem olyan rossz; annyi csak a baja, hogy novellákból akart regényt csinálni, és hát nem nagyon jött össze.
      Gemmellt meg Keyest tényleg olvasnod kellene, tetszenének.
      én imádom az Archét.:D *.*

      Törlés