2013/08/31

A moly, a moderáció és a keresztényi értékrend

Nos, az alábbi sorok nem panaszképpen íródtak.
Először is. Egyszerűen teli van a tököm, hogy mindenki szemérmesen lesüti a szemét, és nem mer szólni semmiért, mert jaj, mi lesz, csak egymás között megy a susmus meg a panaszkodás, hogy semmit nem lehet leírni, már nem lehet önálló véleménye meg gondolata senkinek. Na, mi lesz. Semmi. Mindenki tovább panaszkodik, és élvezi, ha valaki évszázadonként egyszer kinyitja a száját, mert jajdejó, hogy leírták helyettük.
Másodszor meg. Ha már ott nem adtak lehetőséget a megbeszélésre, és a résztvevők meg voltak olyan gerinctelenek, hogy nem jelentkeztek, hát akkor majd megoldom a magam eszközeivel, hogy kijöjjön, aminek ki kell jönnie.

Nemrég esett meg a dolog, hogy egy karc alatt eszmecserét folytattunk. Nem kellett túl sokat beszélni, hogy a könyv kapcsán felmerüljön a kérdés, hogy hol vannak itt a nők igényei? Mivel a keresztények is bekerültek a nézőpontba, ugyanis állítólag az ő közegükben van nagyon magasztalva a könyv, meg mertem jegyezni, hogy jó keresztény nőnek olyan nincs. Ez egyrészt poén volt (sokan vették is a lapot), másrészt viszont véresen komoly, ha jobban belegondolok, főleg az események tükrében, bár lehet, hogy a nő-t ki is vehetem a mondatból. Ha meg a karcot veszem alapul, ami szerint egy pasihoz két út vezet, a seggnyalás és a zabáltatás, hadd ne nevezzem már azokat a nőket igényesnek, akiknek egy ilyen pasi elég is ahhoz, hogy boldog házasságban/akármiben éljenek. (már ha valóban boldog, de az most nem téma.)

No, nem sokra rá jött egy levél, mondván "moderáció - első figyelmeztetés"t kaptam eme mondat miatt.
Namost nekem az azért nagyon nagyon kevés indoklásnak, hogy beidézik a felhasználói szerződés egy mondatát, miszerint "„Ön beleegyezik abba, hogy felelősségteljes magatartást tanúsít, és más felhasználókkal és tagokkal szemben tiszteletteljesen viselkedik a Közösségi irányelveknek megfelelően.”"
Nem gondolom, hogy felelőtlenül viselkedtem - nem biztattam senkit bombagyártásra vagy kamikazeküldetésre, nem csábítottam el orvul senki férjét, és senki gyereke nem kapott tőlem gyomorgörcsöt, vagy nílusi náthát, sőt, senkivel szemben nem voltam tiszteletlen, szóval nem igazán értettem az összefüggést.
A modi (bár ők szemérmesen csak szerkesztőnek hívják a modikat, de ők innentől kezdve modik, ez viszont túlmutat a szerkesztői jellemen is) viszonylag gyorsan válaszolt - csak egyszer kellett szólni, hogy még mindig nem kaptam választ-, hogy hát több felhasználói bejelentést kaptak, miszerint igencsak sérti őket eme mondatom.
Rendben van - bár kicsit úgy éreztem magam, mint akit a sunyi árulkodó óvodások miatt a sarokba állítottak, de persze, ez van, ha ők úgy érzik, sérti őket, akkor biztosan úgy van. Hogy pontosan milyen értelemben sért bárkit is egy általános megállapítás, azt nehezen tudom elképzelni, én ugyanis azt az elvet vallom, hogy ha valakinek nem inge, ne vegye magára. Ha meg mégis magára veszi, akkor talán nem ártana mélyen elgondolkodni, hogy mégis miért, innentől viszont nem az állítás a sértő, csupán az inget felvevő nincs magával túlzottan kibékülve, arról viszont nem én tehetek.

Aztán kértem szépen a neveket, gondoltam, megkeresem őket, aztán megbeszéljük a dolgot. Mert én szeretek beszélgetni, meg problémákat tisztázni.
Aha, innentől viszont érdekes a dolog, merthát ugye ezek a nevek nem publikusak, azt nem lehet megmondani,  mert nyilván azért jeleztek titokban, mert nem akarták, hogy tudják, kiket zavar ez annyira.
No, és akkor itt azért jópár kérdés felvetült bennem.
Ha ezek a "jelzők" olyannyira büszkék a csodás igényekkel és értékekkel rendelkező keresztény nőkre, netán ők maguk is azok, miért kell ezt titokban tartani? Én vallástalan vagyok, cseppet sem szégyellem, és ha kell, névvel vállalom a dolgot. Mi olyan nagyon szégyellnivaló van abban, hogy valaki keresztényként sérelmez egy ilyen mondatot? Mert az azért elég egyértelmű, hogy aki vallásilag nem érintett, az jót röhög ezen, aki meg igen, az ezek szerint felhúzza az orrát, és eret vág magán. (esetleg ha intelligens, vallásos létére is jót röhög, erre is volt példa a karcnál, szóval a változatok száma végtelen.)
És vallástól függetlenül, hol marad az emberi egyenesség és gerincesség? Tudjuk, kivesző állatfaj, de úgy gondolná az ember, hogy vallási öntudattal megspékelve maradandóbb. Mégse. Sőt.

Aztán a másik kérdés:
Mivel nem férek hozzá nevekhez, hogyan lehetek én abban biztos, hogy valóban történt ilyen bejelentés...? Mert hát ugye az, hogy "becsszó, de tényleg volt ilyen" édeskevés a tények alátámasztására.  Minden okom megvan rá, hogy rosszindulatot feltélezzek az ottani részről, hiszen nem vagyunk jóban már jóideje, lehet ez éppen az édes bosszú egyik eszköze is.
Mint ahogyan másnak is remek lehetőség ilyesmire, mert ha belegondolunk, elég három-négy ember elhatározása, hogy bárkire rászálljanak, mert az érzékeny lélekre hivatkozni marhára lehet akárki akármelyik megjegyzésénél.

Szóval miért is nem lehet nyilvános az árulkodók névsora? Szerintem az a tiszta, ha látom, kit piszkál micsoda. Másét is, mert ugye mások hibájából is lehet okulni.
Mert ha most elméletben (és csakis elméletben) eltekintek a kicsinyes bosszútól, a modiknak ezek szerint elég nagyon kevés jelzés, és valakit parkolópályára tesznek, felül sem vizsgálva az érzékenység jogosságát. Mert ez a "mások tiszteletben tartása" egy gumiszabály. Jelen esetben engem, a véleményem  és a kérésem is, minden szinten tiszteletlenül kezelték:
- elvették az önálló véleményhez és gondolatközléshez való jogom,
- megakadályozták a szabad véleménynyilvánításom,
- megrágalmaztak, hogy szándékosan sértegetek... kit is? bárkit? mindekit? aki épp arra jár?
és mivel ez az egész ügymenet felveti azt, hogy innentől kezdve bárki bármiért jelent, annak óhatatlanul felfüggesztés lesz a vége, tehát ha valaki leírja, hogy Donald kacsa beszédhibás, és ezt másvalaki sérelmezi, onnantól nem sok kell hozzá, hogy ne használhassa a felületet.
- fentieket figyelembe véve hosszú távon károsan korlátozó hatással bír mindenkire nézve, aki valaha is ki mer mondani olyat, ami 3-4 ember lelkét bántja ... a hányezer felhasználóból...? negyvenezer? ötvenezer?.
Nincs kontroll, csak mondva van, hogy van. Van is rajtam bugyi, meg nincs is.

Néhány részlet a közösségi irányelvekből, amik azt a látszatot keltik, mintha lehetne véleményed. Megjegyzem, önálló vélemény nélkül nem létezik építő jellegű közösség.
Azt másképp hívják. Birkacsorda.:

- A vélemény szabad, de véleményként közöld, ne állítsd be tényként! (ki határozza meg a határt a kettő között? )
- Nem toleráljuk a trágárságot, a politizálást, a rasszizmusra való felbujtást, mások vallásának vagy világnézetének a megsértését, a diszkriminációt és az intoleranciát bármilyen nemű fogyatékossággal szemben. (az én vallástalanságom vajon mennyiben van tolerálva?)
- Feltételezz mindig jóhiszeműséget, de ha a hozzászólás tudatosan rosszindulatú, töröld. (de amennyiben a molynak úgy tetszik, alapból rosszhiszeműséget feltételeznek, ebbe nincs beleszólásod)
- Sose írj olyat, amit nem mondanál a szüleidnek, a gyermekeidnek, a papodnak és az ügyvédednek. (ez nálam áll, bármelyiknek mondanám az ominózus mondatot.)
- Ha bárkivel vagy bármivel valamilyen problémád van, akkor az Üzenet a Molynak oldalon keresztül add a tudtunkra, ne pedig nyilvánosan keltsd a feszültséget. (vagyis a a kulturált problémarendezést egymás között nem támogatják, mindenképpen ők akarnak lenni az irányító fél, kivéve a megoldási a kulcsot a felhasználók kezéből, és adva nekik egy olyat, ami szerintük helyes. egyrészt. másrészt ez besúgásra való felbujtás, a nyílt véleményfelvállalás helyett. ugye nem csak engem emlékeztet ez valamire?)

Meg a másik, hogy ha már valamivel/valakivel bajom van, akkor ne Jézus meg a kereszt mögé bújva mutogassak csak az árnyékomat mutatva, hanem vállaljam, hogy igen, bazmeg, annyira fájt, hogy ezt mondtad, hogy most nem is fogok tudni aludni tőle legalább fél óráig.

Egyébként meg, SZÓLÁSSZABADSÁG VAN, legalábbis látszólag. Akkor legalább a látszatot meg kéne őrizni. És ja, az ilyenek megerősítik csak a vallással kapcsolatos előítéleteim. Nekem nem fáj, hogy hiszel, és úgy vágsz át embereket és gázolsz át rajtuk, és csalsz és hazudsz, mert a gyónás majd feloldoz, meg vered a gyereked, mert a gyónás majd feloldoz... , neked meg ne fájjon már, hogy én ezt észreveszem, és teszek a vallásosságra, meg a képmutatásra. Élni, és élni hagyni, a kölcsönösség elvén, részemről legalábbis így működik, amíg nem próbálnak erőszakkal hatni rám.
Árulkodni meg már a dedóban is gáz volt, az ilyen gyerekek sorsa végül a kiközösítés lett, bár tény, hogy az óvónéni mindig arra figyelt oda, aki a legjobban hisztizett. Sőt, olykor az óvónéni hisztizett.

52 megjegyzés:

  1. Vajon ha valamely értékelésre panaszkodnánk, hogy sérti hitbeli, politikai vagy egyéb meggyőződésünket, az is moderálva lenne? lenne róla szólva? vagy csak módosítják, és talán észre se veszed évekig - utána meg már nem emlékszel rá?
    Jól szólottál "Winston".

    A vallás kérdését mindig óvatosan kezelem társaságban, akár online, akár offline, de a vallásos álszenteskedést én is utálom. Meg azt is ha valakinek nem csúszik le a torkán egy kis szarkazmus. Nyilván nem személyek, vagy csoport elleni támadásnak intézeted a viccet (amit fel is fogtak legtöbbünk reléi), hanem a könyvet tárgyaltuk ki, az esetleges hülyeségeit, mert hát igen, miért ne tarthatnánk (vagy egyenesen: tartanánk) azt hülyeségnek, hogy egy pap leírja a könyvében, hogy akkor vagy jó nő/feleség, ha kiszolgálod az urad kajával meg seggnyalással. :) Ha erről az egészről lecsippentjük a keresztény szót, valószínűleg mindenki bólogatna hogy igen, ez elég igénytelenség :D
    Akkor meg, miről beszélünk?

    VálaszTörlés
  2. pedig könyvről alkotott vélemények is voltak már kereszttűzben. hogy átírták-e, azt nem tudom, azt viszont tudom, hogy sokan ezért nem véleményeznek, vagy legalábbis csak nagyon általánosan.
    de akár át is írhatják, ez max csak véletlenül fog úgyis kiderülni, vagy még úgy sem, hiszen ki az, aki a saját véleményezését visszaolvassa.

    alapvetően én is óvatos vagyok a vallással, de ettől még megvan a véleményem - nem is a vallásról, hanem úgy en block a vallásos emberekről. adott esetben ez nem mindig pozitív, de ez mindig jellemhiba, nem pedig vallás kérdése, vagy csak annyiban, hogy a vallás sok esetben támogatja a jellemhibákat.
    a szarkazmus felismeréséhez meg intelligencia kell, és ez olykor hiánycikk. az a pasi pap?! jóisten...
    és pont, ahogy mondod, ha az egészről levesszük a keresztény jelzőt, mindenki nagyon fel lenne háborodva, és sértve érezné magát, így meg csak lelkesen bólogatnak.

    VálaszTörlés
  3. hát igen. szánalmas és nevetséges, óvodás ez az egész. konkrétan hányok már az egész oldaltól. néha ezt elfelejtem, mert elvagyok a jó ismerősökkel, de újra és újra előjönnek ezek az esetek.
    "Mi egy békés közösség vagyunk." Ez a legjobb :D:D:D

    azokat meg őszintén szánom és életképtelennek tartom (ez nem tény, ez a véleményem :)) akik nem képesek nyíltan kiállni magukért, csak sunyiban, fű alatt susmusolnak. biztosan sokra mennek az életben ezzel a hozzáállással :P

    VálaszTörlés
  4. ja és az szintén sajánlatos, ha valakinek ennyire nincs humora. biztosan jól elvan az életben.... kb. olyan ez, mint aki kimegy az István a király ellen tüntetni :D

    VálaszTörlés
  5. Én pont azt néztem, hogy bezzeg az nem sértette az önérzetüket hogy a karc írója leszedi a keresztvizet erről a Pál Ferencről? MErt eléggé odamond a végén érdekes azon nem akadtak ki csak a tiéden. Egyébként ilyen felületeken én is mindig vigyázok mert a metakommunikatív elemek hiányában csak a szöveget látják és könnyű félreérteni a viccet vagy a szarkazmust. Mindazonáltal abban igazad van hogy így nehéz átlátni hogy kik jelentettek fel, és történt-e ilyen. Nyilván annak is van oka, hogy ne nyilvánosan legyen orbitális veszekedés a felhasználók között, de az is igaz, hogy így meg nem nagyon lehet lerendezni a konfliktust, és túlszankcionálják a dolgot. Bár normálisabb, érettebb személyiségek akkor írnak privit és máris ki lehet fejteni magánban és elsimítani h na kinek mi fájt..de ehhez kellene egy kis intelligencia, a te feljelentőid nyilván nem tartanak ezen a fejlettségi szinten.
    Nekem egyébként van nagyon vallásos barátnőm, de szerintem még ő is kiakadna ezen az idézeten (mondjuk pszichológus is mint én:D ) és az ő házassága se csak ettől működik:D
    Nekem is volt már rossz tapasztalatom a nagyon vallásos köpenybe burkolózott emberekkel. Ott térdeltek a templomban minden héten, de mikor a viselkedésükbe is bele kellett volna vinni az empátiát meg a megértést, akkor gázabbul viselkedtek mint egy ateista.
    Nem tudom hogy van ez az egész...de szerintem nem jó ez így, ha ilyen dolgok történhetnek. A moly egy könyves fórum és bárki aki ateista, szektás tudomisén az jöhet ide...akkor mért csak a vallásosak lelkét ápolgatják? A katolikus egyház mindig is egy nagy....az volt. Én is az vagyok de néha nem tetszik amit művelnek a vallás címén...

    VálaszTörlés
  6. Én sem értek sok mindent. Mivel nem említünk személy szerint valakit, egy karcban, hsz-ban, értékelésben, akkor mi a baj?
    Amikor én hívő ember a Viskó című könyvet olvastam, akkor ha a szóbeli, közvetlen környezetemnek tett értékelést írtam volna le, akkor ennyiből állt volna: NAgyon szar, el ne olvasd! Ha mégis megteszed, hülye meggondolatlan vagy. :))))

    Keresztényként sértettem volna meg keresztényeket?
    Azért nem ezt írtam le, mert az írásbeli komm.sokkal szelídebb. :D

    VálaszTörlés
  7. @Anaria: erre én is gondoltam, mert bár semmi bajom az értékelővel, teljesen más szempontok alapján értékel, nehezen veszi azt is tudomásul, hogy én, mások másképpen teszik ezt, de milyen lekezelő stílust megenged magának mostanában, az nem tetszik. nekem is "fáj"

    VálaszTörlés
  8. De amúgy meg mint már oda is kommenteltem...önmagában ez így...nárcisztikus kapcsolatok ismérve ahol az egyik személy nárcisztikus és a másik meg csodálja meg felnéz rá meg kiszolgálja minden igényét..ez addig működik míg ez a fél meg nem unja ezt...és akkor borul mert ez így nem egy egészséges kapcsolati szerveződés....Tény hogy ha egy nő odafigyel arra, hogy mondjuk főz a családjára és ezt arra használja h egy összetartó erőt kovácsol mert közben megbeszélik kivel mi volt, meg kifejezi így gondoskodását az mindenképp jó pont, mert sokkal jobb olyan otthonba hazamenni ahol finom étellel várnak, és érzed h törődnek veled, de nincs kőbe vésve, valahol másképpen fejezik ki egymás iránt a gondoskodásukat...pl ketten főznek, vagy a férfi is főz olykor mert a nő ki van merülve a gyerekek miatt v ilyesmi....nem lehet ennyire sarkítani mint a szerző írja...mert a mai világban amúgyis szerepkonfliktusok vannak és átmenet és még nem alakult ki hogy akkor milyen is most a férfiideál v a női..ezért vagyunk megzavarodva hogy kire mi is tartozik...nincs egy minta már amit lehet követni mint régen...de ez a könyv meg a régit sulykolja és úgy állítja be hogy ha nem csinálod akkor szar alak vagy...ezen akadtatok ki sztem :)

    VálaszTörlés
  9. szeee, le kell szögeznünk, hogy az oldalnak nincsenek előnyei.
    a goodreadsen nem tudom, mi alapján listázzák pl az értékeléseket, de sokkal objektívebben átláthatom a sok szubjektív véleményt. a molyon mit lehet látni? elöl a sok 5 meg 4,4 csillag, ha esetleg még befér a véleményezési számba, akkor netán a 2 csillag. ha sok a vélemény, akkor a 4 alatti csillagozások elmaradnak.
    ez így elég izgalmasnak hangzik.:>

    ah, humorérzék. ugyan.:D

    VálaszTörlés
  10. Kb. úgy érzek a Moly kapcsán, mint Szee.
    Nálam az volt a csúcs, amikor a legtöbbet csillagozott értékelésemet hátrasorolták, hogy csak az lássa, aki három oldalt lapoz még, holott másutt még mindig a legtöbbet csillagozott értékelés van az első helyen. ( Rendben, kritikus voltam, cinikus meg más egyéb halálos bűnök. Örüljek, hogy még fent van :D )
    Egy fél mondattal megmagyarázták és onnantól hanyagolva volt a téma.
    Hamarosan bekerül majd az irányelvek közé, hogy a Moly-t nyilvánosan sehol nem lehet szidalmazni :D, vagy hű moly leszel vagy semmilyen...:)))

    VálaszTörlés
  11. Nálunk lassan a férjem többet főz. :) ..és még szeret engem. szóval ez a téma bukott, azaz csökkent az értéke. Sőt nem is vasalok, és nem is viszem az ágyba a reggelit. csak néha.
    Én az "elvárt" dolgokat nem teszem meg, azokat mellőzöm, hiszen ugyanúgy dolgozom, nem vagyok főállású anya/háziasszony stb. Így lettek nálunk nem elvárt dolgok, hanem örömök. :)

    VálaszTörlés
  12. Anaria, Andalgócia - mint mindenkinek, nekem is vannak tapasztalataim a vallásos emberekkel, meg magával a vallással is, de hát ott erről szó sem volt. ott a könyvről, és teljesen konkrétan az idézetről beszéltünk, abból meg simáén következik a sérelmezett mondatom.:)

    nekem tetszik Szörpi értékelése, és az idézet alapján egyet is értek vele, egyrészt, másrészt meg végre valaki, aki le meri írni, amit gondol. nekem ez még bőven nem lekezelő.

    meg aztán.
    a karcban direkt kértem, hogy jelentkezzenek már nálam priviben, akik jelentettek, hogy meg tudjuk beszélni, egyrészt, másrészt, meg hogy tényleg lássam, hogy történt feljelentés.
    mivel nem jelentkeztek, még mindig 50% az esély rá, hogy nem történt jelentés, ha viszont mégis, akkor viszont tudom, kik voltak, és megértem, hogy inkább sunyítanak.:)

    VálaszTörlés
  13. Zenka, volt ilyen kísérlet, hogy a molyról nem lehet rosszat mondani sehol, de ez annyira vicces volt, hogy nem tudom, végül benne maradt-e.
    igen, ez a véleményezős cenzúra egészen érdekes, mert ha nem tudod, fel sem tűnik, és naivan belesétálsz a jó csillagok csapdájába.

    VálaszTörlés
  14. Nima: áh...
    én azt bírom mindig, amikor vadi új tagok írják a karcokat, hogy hát lövésük sincs, hogy mi van itt :D

    Zenka: ebből is volt egy balhém, tényleg, ebből az előre-hátra sorolásból anno :D

    visszatérve Pál Feri kijelelentésére, nekem amúgy azt mondta a párom, hogy nem is ezek kellenek a férfiaknak (neki), hanem szex meg sör :D

    VálaszTörlés
  15. Andalgócia: Na látod és mégsem váltok hihihi sztereotípia killed in action. Úgy gondolom a pozitív visszacsatolás oda-vissza kell hogy működjön, és nem csak párkapcsolatban hanem mindenféle kapcsolatban és a gyerekek felé is. Az emberek nem is hinnék miféle csodákra képes, ha nekünk természetesnek tűnő dolgokért megdicsérjük a másikat. Akkor mindegy ki főz és ki mosogat mert ez életben tartja a kötődést.

    VálaszTörlés
  16. szeee, de jó keresztény nem iszik sört, és nem szexel - emiatt van a sok frusztrációjuk.:D egyébként én is azt tapasztaltam, mint a párod.

    VálaszTörlés
  17. Zenka: jól értelek, szóval az adott könyvnél a te értékelésed volt a legtöbbet csillagozott de hátratették mert nem feltétlenül magasztalással volt tele? Jesszus-basszus nem gondoltam hogy ilyen is előfordulhat Oo Nekem is van egy-két szapulós értékelésem, de nem gondoltam hogy eltűnhetnek a moly Bermuda háromszögében :D Egyébként én mindig átlapozom az értékeléseket, hogy van-e ellenvélemény, esetleg ismerem-e aki az ellenvéleményt írta és akkor mérlegelek. Nem rettentenek mondjuk a negatív kritikák sem bár ha tömegével van akkor átgondolandó.
    A goodreads ebből a szempontból tényleg jobb, ott ilyen is meg olyan is van elől, asszem időrendben teszik ki nem népszerűség szerint.

    VálaszTörlés
  18. Szeee: ám a vadiúj tagoknál nem kopog a moderátor hogy ne ide hanem a bejelentőbe írják a panaszaikat. bár ezt sem értem, mert ha nekem csak vinnyogni van kedvem, akkor hadd vinnyogjak de nem biztos hogy jelezni akarom egyből a hibát, csak ha nem szűnik meg, de Nimának egyszer már ezért is beszóltak, ott voltam, hogy ne nyünnyögjön hanem jelentse be. Én meg egyszer e-bookot szerettem volna kérni valakitől és kaptam egy privit hogy töröljem a karcot mert ez illegális. Oké, ez így van, de ne csináljanak már úgy, mintha ők sose kértek volna kölcsön e-bookot :D

    VálaszTörlés
  19. Anaria, az a baj, hogy nem adja automatikusan oldalakra bontva az értékeléseket, és esetleg eszedbe sem jut keresni, hogy hol a fenében is lehet előhívni a többit, hogy hátha van ellenvélemény.
    egyébként Zenka értékelése baromi jó volt, csak gazdaságilag hátráltató tényezője lett a molynak.:D

    VálaszTörlés
  20. Igen, csak ha rámész az értékelés fülre, amit én megteszek, főleg ha lehúzok valamit, hogy csak én voltam ennyire rosszmájú vagy más is :D

    VálaszTörlés
  21. persze, tudom hol van, de miért van elkülönítve? elvileg ha másnak nem, ennek az arcbanyomva kellene lennie, hiszen könyves oldal, azzal a céllal jött létre, hogy a vélemények hozzáférhetőek legyenek azoknak, akiket ez érdekel.

    VálaszTörlés
  22. mármint tudja fene, mi volt a cél...:D

    VálaszTörlés
  23. Igen így lenne a helyes, de hát ki tudja, milyen hátszelek fújnak :) Érdekes, Fejős Évánál sem a szapulós kommentek vannak elől. Vajon Szepesi Nikinél ezt hogy oldják meg?:D

    VálaszTörlés
  24. időnként a szarkupac előtt fejet kell hajtani.:D

    VálaszTörlés
  25. Anaria: de ne vinnyogjál és ne legyenek nyilvánosan problémáid. tagadd le őket mindenki előtt :D legyél békés, nyugodt tagja a békés, nyugodt közösségenek :P ez annyira életszerű. cseppet sem hasonlít valami agymosott szektához :)

    VálaszTörlés
  26. ja, bocsika, az előbbi nem tény, csak vélemény, természetesen :D

    VálaszTörlés
  27. Kicsit kimaradtam a sűrűjéből, mert bevásárolni voltunk - khm, amúgy én se főzök, csak kaját rendelek, és még van párom (5,5 éve) - de most visszakapcsolódom.
    Anaria, mindig szeretem a pszichos szemeden keresztül látni aa dolgokat. :) A vadiúj tagoknál nem szól senki, lévén hogy valószínűleg senki nem veszi észre, mit matatnak az oldalon, ismerősök, figyelők, figyeltek híján. Hogy Nima nemkívánatos nekik, az szerintem régóta egyértelmű, így az ő kihágásaira abszolút azonnali ugrás van.
    A negatív értékelések hátrasorolását értem is meg nem is. Nyilván üzleti szempontból meg az oldal fennmaradása, finanszírozása dszmepontjából kellenek a szponzorok, reklámok, ez már csak ilyen mocskos üzlet. Viszont ha valóban népszerű egy értékelés, ami negatív, annak igenis ott kéne maradnia. Még mindig soha senki nem látja be, hogy a negatív rekláma legjobb reklám. :) Lehúzós posztot, botrányt, és könyörgöm egészséges vitákat, konfliktust, közös szidalmazást nyilván nagyobb érdeklődéssel figyel mindenki, és igenis akinek csak ötödször is feljön az egyébként talán őt nem érdeklő kommentek miatt a könyv (az arcába tolódik, mint a metróreklámok), az lehet hogy emiatt fogja elolvasni - vagy csak eszébe jut a boltban, hiszen a "reklám" csalafintán működik. Na mindegy. Nekem is lehet hogy hátul van néhány ilyen félcsillagos, csillagos értékelésem. Mondjuk nagyjából lekakilom hol van, nem is feltétlen a közösségnek írtam, hanem magamnak, és úgyis megtalálom - de bárki megtalálja az értékeléseimközt, ha annyira kíváncsi, leszűri a vacakokra, hogy mire adtam ennyit meg amannyit.
    Túlszabbályozásnak meg túlszankcionálásnak érzem néha én is ezeket a dolgokat.
    Cinizmus, szarkazmus, humor, negatív vélemény nélkül nem érdemes semmit kritizálni, mert abból csak valami visszafogott toporgás lesz.
    Anaria, az ebookos dolog nevetséges, csomószor van elkérhetem, odaadod, mittudomén kommentek amire semmi reakció nem érkezik. De most pl én is írtam a kindle témánál, hogy vajon mennyire figyelik azt hogy az amazonos emailedre miket küldesz át konvertáltatni és hogy legális forrásból vannak-e, ennyiből már ezeket is ki kellene töröltetni, mert egyáltalán az illegalitás témáját rebesgettem e-ügyben, ami nevetséges, mert ez létezik és kész. És ahogy Nima korábban karcolta is (nem is olyan rég), elég gáz, hogy például van aki abból csinál polcot, milyen e-jei vannak, köztük olyan könyvek tucatjaival, amik meg se jelentek e-ben. Ilyenkor félrenézés van? :) Vagy ők nem az a csoport, akiknek nagy a közönsége, és így hagyva van a sunyiba?

    VálaszTörlés
  28. Szeee: Nyugi rájöttem hogy csak vélemény :D:D amúgy én is ezt érzem, hogy ha kussolok akkor béke van :)

    PuPilla: nos igen, ez szakmai ártalom kérem szépen, és asszem elgurult a gyógyszerem de most elkezdtem olvasni egy köztudottan szar könyvet mert ebből a szempontból még nem szidta senki :D Naaa akkor nem értem én belém miért kötöttek bele, mert ez létező dolog, és a könyves adatbázisomban meg amúgyis ott van hogy rengeteg könyv megvan nekem, mert amit imádok vagy úgy gondolom, hogy imádni fogom azt megveszem. Na de hogy valaki polcot csinál és nem morrannak rá? ejnye ejnye, nekem meg jött a privi, hogy ha nem törlöm a karcot akkor irgumburgum.

    VálaszTörlés
  29. Nima, egyrészt egyetértek mindazzal, amit írsz, másrészt kezdetek rinyamacskákká válni, akik lassan két éve nyervognak molyos ügyek miatt, ahelyett, hogy törölnétek a regeteket a korábbi karcaitokkal és értékeléseitekkel egyetemben. Amint az ötödik "húzómoly" megteszi ezt, Bencurka hanyatt-homlok vizsgálja felül az irányelveket, merek fogadni egy csinosabb összegbe. (amikor töröltem vagy három éve, gyönyörű rinyaposzttal köszönte meg másnap, már ezért megérte két órahosszat törölgetni :D)

    Amúgy szerintem a kutya nem jelentett téged föl, valamelyik magát főmolykodásban kiélő moderátornak nem tetszik az arcod, azt' annyi. A helyedben kiírnám jól csengő felhasználónevét, ha már így a nyíltság a téma. :D

    Egyébként pedig köszónet Skrófió úrnak, meggondoltam magam, mégsem megyek el meghallgatni egy előadását ennek a híres Pál Ferinek. :D

    VálaszTörlés
  30. Zerge, asszem igazad van. amíg ott vannak a bloggerek, maradok (vagyis amíg ki nem rúgnak :D), de amint Pupi vagy Zenka vagy Gretty törli magát, törölni fogom én is. mondjuk van más hely, ahol tudunk fecserészni, a moly csak egy a sok közül, de ahány hely, annyiféle impulzus meg ihlet, nehéz erről lemondani. egyébként meg asszem, nekem ez a második molyos rinyaposztom.:P az még nem olyan sok.;)

    nagyon jól látod, kikre tippelek a feljelentők személyét illetően.:D de ha leírnám konkrétan, vádaskodásnak tűnne, bizonyíték nélkül meg, csak a megérzéseimre hagyatkozva ilyet nem tennék. de akkor ezek szerint enélkül is elég egyértelmű a dolog, pedig nem is vagy molyon.:D

    VálaszTörlés
  31. Kerge: egyébként igazad van, én is néha hülyén érzem magam, hogy állandóan csak rinyálunk, de tényleg az van, hogy egy csomó ismerőssel ott a leggyorsabb a kapcsolattartás és ott mindenki ott van egy helyen. plusz én sajnálom az értékeléseimet is :(
    ha lenne egy tuti hely, ahol mindenki ott lenne, aki számít, akkor nyilván törölnénk.
    mondjuk szerintem feltűnhetett már nekik, hogy több húzómoly eléggé visszavonult (tudnám sorolni), de tökre úgy érzem, hogy itt már abszolút nem ez a lényeg. amíg régen tárt karokkal várták a fő bloggereket, addig ma már abszolút lényegtelenné váltak a 70ezres tagság között. mindig van egy-két új, aki marha buzgó és napi 5 karccal tartja a látszatot a molyban.
    hogy ezek tündibündi agymosott irományok, az is jó, mindegy mi, csak jó sok legyen és esély se legyen a normális gondolatcserére mondjuk komolyabb témákban:) mert nem, nem mindenki kifejezetten szórakozni (= röhögcsélni) jár oda.

    VálaszTörlés
  32. Ez a kép R.U.L.E.Z! :D
    Szinte keresztényinek érzem magam, annyira tetszik a szövegkörnyezet illusztrációja. :))

    VálaszTörlés
  33. Szerintem meg a kutyát nem érdekelné, ha 5-15-50 felhasználó törölné magát, főleg nem, ha a problémásabbja tenné.
    Nekem komfortos a gondolat, hogy páran basszák a csőrüket, illetve, hogy ezzel a baromsággal töltik az idejüket, ahelyett, hogy meginnának egy sört szex előtt...;)

    VálaszTörlés
  34. Gretty, végre valakinek feltűnt.:D (emberem azt mondta, ez a legjobb az egészben. a kép.:D)

    Titti, szerintem is, a molynak olyan mindegy, ott vagyunk-e vagy nem. ha nem vagyunk, nagy cucc, legfeljebb semmi nem történik, ha meg ott vagyunk, tesznek róla, hogy egy idő után jobbnak lássunk úgy tenni, mintha ott se lennénk.

    nem tudom, megfigyeltétek-e már, de ha értékeléseket olvasok, nagyjából ugyanazokat a neveket látom mindig. azért valamit ez is elmond.

    VálaszTörlés
  35. Én amúgy kerek-perec bevallom, csak azért nem törlöm magam, mert áttölti a rendszer a blogbejegyzéseimet, és mivel kurva lusta már mindenki, vagy aki nem, az esetlegesen nem a readerek guruja, így az olvasottságom 35-40%-a jön onnan. Igaz, abban is biztos vagyok, hogy ennek a felét át bírnám szoktatni, hogy más forrásból jöjjön felém, de fog a fene dolgozni ég ezzel is, meg a regtörléssel is.
    Meg max még könyvadatlapokat nézek, bár ahhoz épp nem szükséges a reg, de minden más funkció már egyre nyűgösebb. A polcok nélkül is meglennék, meg a kívánságlista nélkül is. A többi nélkül meg pláne.
    De nem fosztom meg inkább az újonnan regelőket csodálatos lényemtől. Legalább ennyi élmény várja őket, ha már a molyra találtak. :) A rendszer mozgatórugóit viszont kétlem, hogy annyira érdekelné, vagyok-e vagy sem.

    És a kép... már azzal többet értettem mindenből, hiába ismerem a sztorit, meg még írtad is le itt nekünk. Te kifejezetten olyan vagy, aki egy-egy jól eltalált illusztrációval sokszor többet mondasz, mint sokan értik, és itt is ez a helyzet. :)
    (De az emberednek szerintem csak a dudák tetszenek.) :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat! Szeretnék módosítani korábbi szavaimon. Az olvasóim 10%-a jön a Moly.hu-ról.
      Elnézést, régen néztem statot, de most az elmúlt fél évet átnéztem, és kisült, hogy rendesen túlbecsültem az onnan érkezők számát.

      Törlés
  36. Gretty, tök igazad van.
    én majdnem ugyanazt polcolgatom a gr-en, csak nincs polcformája, de kit izgat. meg hamarabb nézem emg ott egy könyv értékeléseit, mint a molyon. dehát ti a molyon vagytok, szal nem tudom kikerülni.:D

    (aha.:D)

    VálaszTörlés
  37. Nana, én is nyilatkoztam már a képről :D nsfw, tudod :D
    Titti, szerintem se érdekelné őket igazán. De én nem is akarom törölni magam, szeretek polcolni, kívánságlistázni, megszoktam a formát :D Ez olyan nálam, mint a blogsablon. nem bírok váltani mondjuk goodreadsre :D (pedig amúgy vonz, hogy ott angolul nyomulhatnék :D)
    Kényelmes, és ott vannak csomóan akiknek kíváncsi vagyok a tartalmaira, szeretek csevegni velük, stb, a hülyéket meg próbálom mindig ignorálni. :)

    VálaszTörlés
  38. igaz, de te nem számítottál rá.:D
    nekem a kívánságlista akkor volt még jó, amíg azok, akik feltették cserére vagy eladásra, komolyan is gondolták. most már abszolút nem érdekel, visszatértem a kívánságlistával az online boltok polcolásához. esetleg arra jó, hogy ha hirtelen látok valamit, amire nem tudok boltban keresni, felteszem, és majd később megkeresem.

    VálaszTörlés
  39. reea írta a molyon, de inkább itt beszéljük ezt meg:
    "Ugyanakkor nem minden katolikus álszent és bigott. Nem verjük a gyerekeinket, kutyánkat és macskánkat sem. :) Ez szerintem emberi természet és nem hit kérdése."

    abszolút igazad van, ez emberi jellem, és nem vallásosság kérdése.
    de ha belegondolsz, a bűn elkövetését egyetlen vallásos embernél sem akadályozza meg a hit megléte. pedig elvileg azt kellene, nem?
    a kereszténységet mindenki a szeretet vallásának tartja, de kevés olyan keresztény van, aki képes elfogadni a világot és embertársait olyannak, amilyenek. kezdve a melegek kiközösítésétől egészen sorolhatnám bármeddig. akkor hol van itt a szeretet, és az isten képmására teremtettünk alaptétel? vagy ez csak annak jár, akinek tetszik a képe, akinek meg nem, az az ördög teremtménye?:>
    ÉS ezzel szemben ők érinthetetlennek érzik magukat (lásd fenti eset, már HA), és ehhez mások is asszisztálnak, holott az ő érzésviláguk semmiben sem különbözik azokétól, akik mondjuk egy kiadós gyerekverés után nem a paphoz rohannak gyónni, és aztán a kocsmába, hanem egyből a kocsmába.
    gondolom érted, mire akartam kilyukadni.:)

    VálaszTörlés
  40. Értem persze. Az ember, csak ember. Nem képes megváltozni, ha nem akar, és sokan nem látják be, hogy amit tesznek, az bűn. Nem szeretnék ebből egy teológiai vitát generálni, mert sem tisztem, sem tehetségem nincs meg ebben a témában, de nem hiszem, hogy a vallásos emberek álszentebbek lennének azoknál, akik nem Istenben hisznek. Az egyetlen különbség, hogy ők mentségül használják a gyónás szentségét, vagy ami az adott vallásban van, miközben a többi gyermekverőkkel együtt nem beszélnek róla.
    A társadalom úgy álszent, ahogyan van. A problémák szönyeg alá söprése velünk egyidős, és nem hiszem, hogy bármi változni fog, míg az emberek mentséget találnak a tetteikre. Hogy ezt a pszichológusok, borosüvegük, gyóntatójuk adja meg számukra teljesen mindegy is. Az önámítás számomra bűn. Ha magamnak hazudok, akkor mindenkinek. :)Ugyanakkor minden vallásban létezik az a réteg, akik mindenki másban meglelik a hibát, csak önmagukban nem. Ezzel nem tudok és nem is akarok azonosulni. Bőven elég, hogy időről időre szembetalálom magam velük. De ez minden csoportra igaz.
    Nemrégiben történt, hogy beléptem egy vegán csoportba. A tagok jelentős résznek nem vagyok vegán, miközben a többiek tudtak azonosulni velem, és értették amit mondok. Viszont a radikális szárny betámadott, és majdnem elbőgtem magam, olyan stílusban tették. De legalább felvállalták, igaz muszáj volt, mert névvel van mindenki :D
    Szóval az elvakultság megint csak nem hit, hanem emberi természet kérdése, mert mindenhol a világon megtalálod azokat, akik szerint rossz az, amit csinálsz, még ha a legjobb szándék vezetett is.

    Hát igen, az egyháznak lenne hova fejlődnie ebben a kérdésben. Már jó néhány éve elfogadják a meleg híveket, nem közösítik ki, de tiltják az ezzel járó életformát. Tehát ha én mondjuk leszbikus lennék, de megfogadom, hogy nem létesítek szexuális kapcsolatot más nővel, minden további nélkül a keblükre ölelnének. Azonban, ha megjelennék kézen fogva a párommal, akkor már nem. Ez egy igen kényes téma, és nem tudom, mikor fog vala megszűnni. Nem jelenthetem ki, hogy hülyeség, amikor a vallásom többi részét elfogadom, de nem is kell vele egyetértenem, és én nem is teszem. Istentől való ajándék, ha két ember őszintén szereti egymást, a többihez meg senkinek semmi köze.
    Hasonló kérdéssel foglalkoztam én is a blogomon, hasonló értetlenséggel (http://napifalat.blogspot.hu/2013/07/ket-dolog-hatartalan-varialos-vasarnap-3.html), de nem vagyok teológus, csupán egy "nem jó katolikus". :)
    Az emberi természet ellen meg egy tanítás sem tehet semmit, mert ehhez az ember maga szükséges. A belátása és az empátiája.
    Továbbra sem értem az okát a moly reakciójának. Még mindig nem találok a megjegyzésedben semmi kivetnivalót. :)

    VálaszTörlés
  41. reea, ehhez nincs mit hozzátenni, teljesen igazad van.

    VálaszTörlés
  42. Meg vagyok hatva és tisztelve. ;)

    VálaszTörlés
  43. "és a zabáltatás"

    Nem megragadva a lényeget, szeretném megjegyezni, hogy volt barátnőm/csajom/párom/kedvesem/évekenátszexuálisviszontszolgáltatóm, akit a mai napig igen kedvelek, mindig azt mondta, hogy egy nőnek két módja van arra, hogy megtartson egy pasit (vagyis a fickó többé már ne kelljen a többi nőnek(!)): vagy alaktalanra hizlalja, vagy mazsolává töppeszti. Hát, köszönöm szépen, praktikussági és kényelmi szempontok figyelembe vételével az alaktalanra hizlalást választom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát, tényleg nem a lényeget ragadtad meg.:D
      én úgy vagyok vele, hogy ne azért akarjon mellettem maradni, mert másnak már nem kell, hanem azért, mert _én_ kellek neki.
      és persze az sem árt, ha nekem is kell, és "alaktalanra hízva" nem annyira nyerő. "mazsolává töppedve" végképp nem, még szerencse, hogy tudok főzni.;)

      Törlés
  44. Nagyon lemaradtam erről az egészről, nem tudom, hogy fent vagy-e még molyon, de egy gondolat fogalmazódott meg bennem:
    Vajon én vagyok az egyedüli, aki párhuzamot tud vonni eközött az eset között meg a középkori dolgok között? Ha valakire azt kiáltják, hogy boszorkány, az utána mondhat bármit, meghal. A kutyát nem érdekli, hogy éppen csak haragszik rá a szomszéd asszony és el akarja tenni láb alól.
    Szóval ha én egy random karcról írok egy üzenetet a szerkesztőknek, hogy sért engem, azonnal kapja a figyelmeztetést a karc kiírója?
    @KV

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. már onnantól nem vagyok fenn, hogy megkaptam a levelet, mert fel is függesztettek, aztán egy ideig visszajártam olvasni, de most reggeltől végleges a távozásom.
      igen, elég jó a hasonlat.
      nem tudom, valószínűleg sokat számít, hogy ki a karc írója. ahogy olvastam most a panaszáradatot, ami kitört a népből, elég felemásan moderáltak.

      Törlés
  45. A bejegyzéssel egyetértek, de ha komolyan azt hiszed, hogy itt szólásszabadság van, ajánlom Alaptörvényünk olvasgatását:

    "IX. cikk
    (4) A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának a megsértésére.
    (5) A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére. Az ilyen közösséghez tartozó személyek - törvényben meghatározottak szerint - jogosultak a közösséget sértő véleménynyilvánítás ellen, emberi méltóságuk megsértése miatt igényeiket bíróság előtt érvényesíteni."

    Szóval a nagy büdös helyzet az, hogy ha nem tetszik nekik amit mondasz, akár be is perelhetnek.

    Welcome to Hungary

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igazad vagyon. és ha sértésnek szántam volna, el is ismerném, nade aki az ominózus mondaton megsértődik, annak nem bíróság kell, hanem valami más. (kár, hogy itt nem lehet áthúzni szavakat.)

      Törlés
    2. ja, és ezt mindig elfelejtem, hogy csak utólag tűnt fel, hogy az irányelvekben van egy ilyen kitétel ugye:
      "- Nem toleráljuk a trágárságot, a politizálást, a rasszizmusra való felbujtást, mások vallásának vagy világnézetének a megsértését, a diszkriminációt és az intoleranciát bármilyen nemű fogyatékossággal szemben. "
      és mégsem ezzel az idézettel kaptam azt az első dorgálást.
      vajh' miért nem? ez alapján simán négyféleképpen is lélekbe gázoltam, ha épp úgy akarom nézni.

      Törlés
  46. Bár a sztori már véget ért azóta, de mostmár a saját bőrödön is tapasztalhattad a vallási témák mindig milyen neccesek. Rengeteg a bigott ember, akik támadva érzik magukat ha bármiféle kritika éri őket, pedig...
    Posztolok egy jó kis videó Richard Dawkinsról, aki a világ egyik legokosabb embere... és jön a sok hülyeség... és ennek a roppant koponyának a szava is elakad.
    Nos nem vagyok Dawkins de a mi kis molyos szekrényünkben én is hasonlóképp értetlenkedtem a történteken, és nagyjából azóta is... Szóval mi is akkor a véleményem? Valami ilyesmi: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=bWw5mlCUJig#t=55

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát igen. :DD
      namost azért azt tudni kell, hogy ezt csak egy koholt dolog volt, nem volt ennek semmi köze se feljelentgetéshez, se vallási kérdésekhez.
      nem véletlenül nem vallásilag marasztaltak el, hanem csak úgy általánosan. nem bírták kivárni, míg tényleg olyat mondok.

      viszont az ügy lezárult, töröltem magam, nagy nehezen ők is töröltek engem, visszaállt a világ rendje. :)

      Törlés