2014/07/21

Témázunk - Műfaji kirándulás

Zenka kitalálta, hogy közösen, egyszerre posztoljunk témákat. Úgyhogy most témázunk.

Vonz a kiszámíthatatlanság, de mindig rájövök, hogy nincs új a nap alatt.
Amíg nem blogoltam, eszembe sem jutott romantikus könyveket olvasni, meg egy csomó minden mást se. Nem néztem utána például soha az új megjelenéseknek, egyszerűen csak bementem a boltba, és megvettem, ami szimpatikusnak tűnt. De aztán jöttek a kedvcsináló posztok, amik egyébként sokszor sokkal jobbak voltak, mint maguk a könyvek, úgyhogy elcsábultam.
http://rubycanoe.com/2013/07/13/diy-bed-skirt/Így történt, hogy kiléptem a megszokott fantasy-történelmi regény-krimi szentháromságomból, és aztán sokszor jól meg is bántam. Nehéz megtalálnom azokat, amik tényleg az eseteim, mert nincsenek ugyan nagy igényeim, de annak a kevésnek is elég nehéz megfelelni.
Volt viszont olyan kellemes meglepetésem, amit a mai napig nem értek, ez pedig Voinov. Többszörösen hátrányos helyzetből indul, és sosem gondoltam volna, hogy nekem egy ilyen könyv ennyire tetszhet. Megnyugtatóan sok oldala van, és amíg egyébként idegesíteni szokott, ha nem haladok elég ütemesen egy könyvvel, itt inkább szeretem, hogy még mennyi van előttem.
Nekem a romantikus könyvek egyébként ilyenek, mint ez a kép: csicsás, teátrális,túljátszott és giccses, de az ágy biztosan nagyon kényelmes lehet, azt elfogadnám.
Próbáltam kicsit izgalmasabb képeket hozni, és beírtam, hogy mocskos romantika, de folyamatosan a dirty dancinget hozta fel (mindig utáltam.) Szóval meg kell állapítanom, a romantikában semmi mocskos és izgalmas nincs, ezt képekkel tudom bizonyítani.:))

http://misimagenesparatublog.blogspot.hu/2013/08/tentacion_12.htmlValahol a romantikus könyvekhez kapcsolódnak a pornókönyvek (itt nincs hiány képekben, naná), amit én szeretek összemosni a romantikusokkal, mert valahol ott vannak a gyökerei, de tudom, hogy nem egy a kettő. A pornóval hadilábon állok.  Vannak közöttük ritka szar könyvek, ezek általában tényleg csak szimpla pornók, némi történettel körítve, de vannak azért egészen jók is. Mert ha már nem szól semmiről, legalább humora legyen.
Akárhogy is, nekem mindig olyan érzésem van, mintha kukkolnék, ami egyszer-egyszer akár még jól is eshet, de nagy mennyiségben nem tudnék ilyesmiket fogyasztani. Igazából nem kísérletezgetek vele. Ha a kezembe kerül, és elég jónak találom, mint Sylvia Dayt, akkor ugyanúgy elolvasom, mint bármi mást, de ez az a téma, amit szívfájdalom nélkül kukázok, ha színvonaltalannak tartom, és nem is járok utána, hogy melyik legyen a következő jó kefélős könyvem. Azon nem lehet vitatkozni, hogy ez most mitől jobb, a másik meg miért rosszabb, egyéni ízlés kérdése, ki mit képes befogadni.

A hard sci-fi nem az én világom, elveszek a tudományos magyarázatok tömkelegében, aminek kábé csak a felét értem, így meg azért nem olyan nagy élvezet.
Viszont az utóbbi pár évben sorra jelennek meg a kalandos, sokszor fantasyra hajazó sci-fik, amikbe teljesen bele lehet zúgni, mint Reynoldsba, vagy Corey-ba, de On Sait sem hagyhatom ki, aki nálam sok szempontból 'leg'. Oké, Reynoldshoz nem lehet hasonlítani, de magyar írók között az évszázad felfedezettje.
A tudományos részéhez egyébként elég érdektelen a hozzáállásom. Ámulva olvasom,  hogy valakinek feltűnik, hogy pl a dugattyúk úgy csinálnak-e, ahogy leírták (bocsi Z, de ez annyira bennem maradt :D), de őszintén szólva engem ez totál hidegen hagy. Nyilván szakmailag lényeges, hogy súrlódnak-e vagy nem, de a történet szempontjából nincs jelentősége; meg aztán nem vagyok műszaki ember, úgyhogy egy csomó baki nekem fel sem tűnik. A többi meg szimplán elmélet, vagy lehetséges, vagy nem, és ha nincs benne kirívó hülyeség, én simán elfogadok bármit. Majdhogynem könnyű a kedvemre tenni. Izgalmas legyen, mozgalmas, kevés tudományos blablával, és ne csak annyi legyen benne, hogy repülünk az űrben, és számoljuk a csillagokat. Bolygóközi harcok, politikai intrika, és néhány remek, kidolgozott karakter, az se baj, ha csak félig emberek, és én már elégedett vagyok. Ez a műfaj teljesen beépült az olvasmányaim közé.

Ami még nagy ugrás volt, az a YA, és újabban az NA.
Elég rendszeresen elolvasok egy-egy ya-t, de végül sosem vagyok teljesen elégedett. Hozzászoktam, hogy ha már egyszer valaki regényt ír, akkor jó esetben rendesen kibont mindent, de a YA-k esetében nekem mindig hiányérzetem van. Valami mindig kevés, és ezen nem tudok túllépni. Jó az, amíg olvasom, de ha belegondolok, mindig ott van egy ha... Egy csomó összecsapottan megírt remek ötletet látok, és ha most lennék tizenéves, kiugranék a bugyimból, hogy ilyen könyveket olvashatok, csak egy idő után kinövi az ember a bugyit.
Az NA meg mamipornó kicsiknek.
http://yayashin.cgsociety.org/art/urban-photoshop-fantasy-woman-elfes-khimaira-yayashin-wagner-bruno-france--elves-2d-629981Ez a kettő időnként összeolvad, kiegészítve némi fantasy, esetleg u-f elemekkel, és okoznak is nekem egy kis fejtörést, mert pl. egy 200 éves vámpírt nem tudok 'young'nak tekinteni, akármennyire is megrekedt a 17-8-9 éves kori szellemi szintjén (és őszintén szólva többet is várnék tőle, mint amit adni tud, de hát ez is egy nagy HA). És de, ennek a 200 éves vámpírnak annyi esze van, mint egy tizenéves fiúnak. És akkor jön a ha. Mondom én.

Teljesen természetes, hogy urban-fantasyt olvasok, de nem volt ez mindig így. Eleinte hülyeségnek tartottam, mert én még klasszikus fantasyn nevelkedtem, mára meg nagy szerelem lett. Nagyon bénának kell lennie egy uf-nek, hogy én abban semmi jót ne találjak. Ha jó a történet, felőlem lehetnek benne zombik (utálom őket), szex (minek egy fantasyba szex?!), egy kis romantika is (na az meg végképp minek), én egészen biztosan bele fogok zúgni. Van, amelyikbe nagyon, van, amibe kicsit kevésbé, de ez az a műfaj, ahol egy jó könyvnél muszáj a karaktereket rendesen megírni, hogy vigye a hátán a történetet, és nekem ez a gyengém.

Nem tudom, a többiek hogy lesznek vele, de én szeretek kirándulgatni időnként, még akkor is, ha nem pont telitalálat a választás. Ha nagyon nem az, legalább röhögök egy jót, hogy úristen, ilyen is van?, és érhetik az embert döbbenetes meglepetések is, de nekem pl. meg kellett tanulnom letenni a könyvet, ha nem tetszik, mert eleinte lelkiismeretesen végigszenvedtem mindent, ami az utamba került. Nem szabad.
Amire még jók ezek a kiruccanások, hogy megtanulom értékelni meg felfedezni az egyébként természetesként kezelt dolgokat, hiszen nincs abban semmi különös, ha egy jó ötlet jó kidolgozást kap, de  észrevenni a gyenge munkában is az isteni szikrát, jó móka néha. Néha meg persze nincs hozzá türelmem, és akkor becsukom, és felé se nézek többet.
És persze van egy olyan hozadéka is, hogy bátran benne ragadok a témában, ha megtetszik, és még több könyvet kutatok fel, de végiggondolva, nem ez a jellemző.

Akik még témáznak:
Zenka
Ilweran
szeee
reea
Andi
FFG
Miamona
Pupilla
Loki
tigi
Anaria 

és még:
Catriana
On Sai
Dóri
Nikkincs
katacita
Bea
Nita

35 megjegyzés:

  1. Jól sikerült ez a mondat: "A pornóval hadilábon állok." :D amúgy persze értelek, és én is :) Ezek az újkeletű pornók egyszerűen nem kötnek le. a szürkét kinyitottam a naaaagy szüzességelvesztős jelenetnél egy boltban és elolvastam, hát röhögnöm kellett. hosszútávon több ilyen könyvet nem tudnék fogyasztani egymás után, és még csak fel se izgat - Barrons és a szex, na aaz felizgat (Zenka, ott keresse az orgazmusát! :D).

    témaváltással - bár nem úgy tűnhet - az ilyen dugattyús cuccok a sci-fikben, de akár a hülye gépek a steampunkban is, hát nagyon nem kötnek le, nem érdekel milyen csavarka van, meg szelep azt mondja steampunk, és máris elképzeltem valami rezes, cikornyás akármit, nekem több leírás nem kell róla ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem a szürkéből bőven elég volt annyi, amennyit itt a neten mindenfelé olvastam. még így is túl vagyok tájékoztatva belőle.
      jaja, Barrons (neem, mert Ryodan :D) mára már külön fogalommá vált.

      ó, tényleg,a steampunk, bár az már nem is kitekintés, hanem folyomány.
      én egy idő után egyébként ezeknél a gépleírásoknál elvesztem a fonalat. írja, írja, én meg gondolom, hogy jóvan, haladjunk már tovább valami lényeges dologra.

      Törlés
    2. Hajjaj, bőven. Elolvastam az összes leiterjakabon megjelent részletes fordítási malőrt, szóval épp eleget láttam belőle, hogy tudjam mennyi belső istennő és szentséges basszantyú van benne, az Oroszlánkirályról már nem is beszélve. :)

      Jójó, nekem Barrons maradt ami neked Ryodan lett :D

      hát a steampunk végülis nem külön műfaj, csak öööö stílusjegy talán? mert végülis Carriger amit ír az valami fantasy-féle, csak steampunk érában, környezetben és olyan kütyükkel. Én is unom a gépleírásokat, pacsi :)

      Törlés
    3. PuPiillla :DDD - nagyon-nagyon röhögök most.

      Törlés
    4. Én hősiesen elolvastam az első szürkét...angolul mert azt hittem a magyar a fordítás miatt szar...hát nem :D de úgy látszik ez a könyv a marketingipar csúcsa mert ilyen szarból ekkora várat építeni nos...nem kis teljesítmény :D

      Törlés
    5. Ana, nem tartom kizártnak, hogy a nőkkel van a baj.
      egyre inkább nem hiszem el, hogy azért olvasnak ilyesmiket, mert csak ez van a piacon. nem. azért olvassák, mert ez kell nekik. aki akar, az talál magának ettől sokkal jobb könyveket ebben a témában.
      maga a műfaj soha nem lesz "megbecsült", vagy értékes, de szórakozni sem csak kiskosztümben lehet. :)

      Törlés
    6. Aki akar.. a diplomás ismerőseim körében is nagyot hódított, én csak néztem, amikor többükről kiderült, hogy csak a szürkét meg a twit olvasták az elmúlt évtizedben... :(
      egyébként valószínűleg a pasik is hibásak vastagon, hogy a nők ilyen után akarnak nyúlni... ha otthon nincs meg az a gyengédség, előjáték, és jó szex, akkor keresnek valamit,a hol olvashatnak róla, és mivel általában elég konzervatívan nevelik a nőket (vagy nevelték, ma már ugye nem nevel senki gyereket Szeee-t és Andit kivéve :D - najó, Nima is biztos :D), valljuk be valószínűleg elég keveset találkoztak ilyen írással, ilyen nyíltan szexuális tartalommal, és puff, beszippantja őket, hogy leírva látnak ilyet, hát kérem, ennyi a titok nyitja szerintem. Innentől kezdve meg nem számít, hogy ez is egy milyen gány kapcsolat, Grey milyen antipatikus, mert nem biztos hogy észrevevődik, ahogy magukhoz nyúlnak, ki tudja talán életükben először akár a harmincas nők is a szürke fölött :D

      Törlés
    7. PuPi: :D:D:D úristen, én nem hiszem, hogy ennyire nyomor lenne szex terén, vagy franc se tudja - lehet nem vagyok elég ártatlan ehhez... :D

      Törlés
    8. szeee, az a helyzet, hogy a nagyátlag pasik iszonyat bénák. cseppet sem csodálkozom, hogy kiegészítés kell melléjük.
      de majd ezt is jól kitárgyaljuk posztban. :D

      Törlés
    9. Szeee, én nem tom, nálam sose volt nyomor e téren :D de olyan sok balf*szról hallani :D

      Törlés
  2. A pornó azért csak megkapta a magáét! :D
    Szerintem minden blogger kötelessége, már ha könyves, hogy néha átlépjen a komfortzónájából, mert csak így lehet pártatlanul utálkozni :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek. Néha ki kell lépni a komfortból. Ez néha arra is jó, hogy ha olvasunk egy k-zónán kívüli könyvet, ami nem tetszik, lélekmelengetőnek még mindig jöhet utána k-zónás :)

      Törlés
    2. reea, ez bizony nagyon igaz, a pártatlan utálkozásból születnek a legjobb posztok.elég csak Pupi sorscsapására gondolni. :D

      Törlés
    3. Óh, a sosrcsapás köszöni a felemlegetést :D

      Törlés
  3. Reea, hármoszor is azt olvastam hogy pártatlanul unatkozni... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akár azt is :D Ki vagyok én, hogy megtiltsam? ;) :D

      Törlés
  4. nem is lepődtem meg, de hogy a dirtydancinget' nem szereted?- mondjuk, ha tippelnem kellett volna, biztos eltaláltam volna!
    Azért olvasom a bejegyzéseidet, hátha nem csak 10-05-ből egy könyvet találok, ami érdekelhet engem. De soha nem adom fel a kutakodást! :)- vagy majd nem csak határokat lépek át, hanem a nagy falat is ledöntöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan. A Dirty dancing izgalmas - a maga dirtydancinges módján. :)

      Törlés
    2. én nem vagyok annyira csajos, hogy nálam betaláljon. a főszereplők rondák, a történet uncsi, a tánc béna (meg voltam róla győződve, hogy az a pasi, aki így táncol, csak meleg lehet, innentől nehéz volt megtalálnom benne a romantikát.)

      ezen egyébként Titti is meglepődött, mikor kiderült. :D
      majd gondolkodom, hogy mi volt életem legromantikusabb filmje, ami tetszett, de lehet, hogy az nem is volt romantikus.

      Törlés
    3. Nekem a Dirty Dancing 2 jobban bejön...imááádom benne Diego Lunat ^^

      Törlés
    4. Pacsiiiiii! :-) (de nekem az elso is, meg hangalamondassal lattam eloszor, mondtam mar, hogy minimum 9-es voltam amikor te szulettel Ana? )

      Törlés
    5. A főszereplők rondák :D hát kész, fetrengek. mondjuk a csajt én is elvittem volna plasztikáztatni, mert ilyen a valóságban nincs. Nekem a Patrick bejött.
      14 évesen nekem is tetszett, de most világból futnék ki a DD-től...

      Törlés
  5. Mamipornó :D Jó volt ez a kirándulás! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mindenki így hívja, és hiába utálom ezt a szót, ha ez feltűnik, mindenki tudja, miről van szó. :))

      Törlés
  6. Nekem egyébként az urban fantasykkal kapcsolatban jutott az az eszembe, hogy a kettő etalonon kívül - Moning és ugye Chance- , nekem mindig vannak hiányérzetem, sőt legtöbbször azt érzem, elhatárolódom tőlük.
    Szerintem én az NA-kat sem fogom szeretni, valahogy ez az érzésem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sztem ezt a két etalont nem lehet lekörözni, de ha belegondolsz, mennyit könyörögtem, hogy chance-t a kezedbe vedd... szóval lehet, hogy ez alapból messze esik a komfortzónádtól.
      nálam sem éri utol Frost sem Moningot, de ettől még imádom olvasni. olyan, mintha hazaérnék. teljesen komfortos. :D

      Törlés
    2. Már mindenki annyit Chance-ezik na majd azt is valamikor ^^

      Törlés
    3. Nima, egy ismim mindig nyaggat (offline könyvmoly barát), hogy mondjak már Fever-kaliberű könyvet, és ő is a Frostot azért mondta, ajánlotta pl nekem, merthogy azt olvasta róla Fever-pótléknak jó :) ... (hát nekem nagy csalódás volt, de talán pont emiatt az elvárás miatt). És mindig mondom neki hogy Fever kaliberű könyv édes öregem, az a HP és már azon is túlvagyunk :D (és együtt szeretjük)
      Chance-nak azért még lehet adni egy sanszot :D majd mondom neki is, hogy ők az "etalon" :)

      Ana, én is fogok Chance-ozni, Tittitől megkaptam ajándékba az elsőt már :)

      Törlés
  7. Te Nima, én végig azon gondolkodtam, amikor ezt a posztot olvastam, hogy olyan jó lenne találni egy könyvet neked a komfort zónádon kívül, valami vad sztorit, amit sosem vennél a kezedbe. De nem ismerek ilyet :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. amit sosem vennék a kezembe, ÉS még tetszik is. :D
      nem tudom, melyik lehetne az a könyv. végülis, SEPet még nem olvastam. bármi előfordulhat.:))

      Törlés
    2. Zenka, ez egy jó feladat, majd én is gondolkodom :) úgyis megkaptam ma reggel Nimától hogy Pupinak mindegy mit ajánlunk komfortzónán kívül, ha jó könyv, akkor neki tetszeni fog :P :P wehehe :)
      SEP! tényleg! Őt én is ki akarom próbálni :)

      Törlés
    3. Nekem Pöfi régebben mi dig SEP-et ajánlott, ha valami bajom volt. De a kónyvtári fülszöveg mindig elrettentett. :-)

      Törlés
  8. Mi volt Pupi sorscsapása? :D Most már érdekel a témától függetlenül... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://pupillaolvas.blogspot.hu/2014/06/ejjel-nappal-budapest.html

      nagyon jó poszt. :D

      Törlés
    2. Danke sehr Nima :D hát, Reea, PuPi megkapta ajándékba a Gyönyörű sorscsapást és el is olvasta... :D

      Törlés