2014/10/16

WTF??

A cím hatásvadász, nem lesz szardobálás. Csak úgy hirtelen megütköztem, és hagytam magam érvényesülni.

Szerencsétlen blogokkal történt már annyi minden. Próbáltak már ránk egyenruhát húzni, kiadók saját kezükbe venni minket, hogy a saját elképzelésük szerint alakítsák azt a kis zugot, ami nem másból született, mint a mi saját, külön bejáratú szórakozásunkból.
Egyes weboldalak jogot formáltak már rá, hogy cenzúrázzanak minket, és összevonjanak olyan helyekkel, amikhez egy blognak nincs köze. Fenyegettek már feljelentéssel, mert nekik nem tetsző irányba haladt egy vita, amibe kiadó munkatársának belefolynia soha nem szabadna.
Ha az emberben van egy kis kurázsi, simán lerázza magáról az ilyesmit. Egyrészt nevetséges, másrészt meg inkább csak arcoskodás. Dedós dolog fenyegetőzni.

Amiről most szó van, ahhoz nekem igazából semmi közöm. Mehetne névtelenül, csak úgy általánosságban is a példálózásom, de megint egy olyan esetbe botlottam, ami ha rendszerré válik, az kibaszott nagy gáz. Így, szépen magyarul.
Egy kiadó, aki nem tudom, hogy ezen az egyetlen írón kívül, aki mellesleg közeli családtagja, szóval hogy rajta kívül adott-e ki könyvet, de őszintén szólva nem is érdekel, a dolog szempontjából nincs jelentősége, levetetett  egy neki nem tetsző kritikát.
WTF?!
És olvasom, és csak ülök, és nem jutok szóhoz.
Mondjuk aki meg levette, annak meg úgy kell, innentől már bárki betámadja, mint a kisangyal, úgy kell mozdulnia, így járt.

Eszem nincs hozzá, hogy jön ahhoz egy kiadó, hogy egy neki nem tetsző véleményt csak úgy eltávolíttasson. Mellesleg megjegyzem, a tárolt változat még jó ideig élni fog, szóval olyan túl sokat nem ért a dolog, azt az egyet kivéve, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy ne hagyjuk már, hogy ilyenek megtörténhessenek.

Mint már mondtam, a blog nem arra való, hogy kiadók lovagoljanak rajta, és csak úgy saját kényük-kedvük szerint irányítsák a rajta folyó életet. Persze, ha valaki hagyja magát, ne csodálkozzon...
Te megírsz valamit, én elolvasom, és véleményezem. Ha nem tetszik, hát nem tetszik, ez van. Legközelebb igyekezz jobban. Ha meg tetszik, akkor meg együtt örülünk.
De hogy bárki is megfenyegetne egy bloggert, hogy szedje le a véleményét, különben feljelenti?
Vajon mit mondana a bíróságon?
Bíró úr kérem, csúnyát mondtak a könyvünkről.
Milyen csúnyát?
Hogy nem jó, hogy hibák vannak benne.
És vannak?
Hát...
Szóval már bocsánat, de ha valaki tisztességesen, személyeskedés és fröcsögés nélkül megindokolja, hogy valami mért nem tetszett neki, és ő, mint olvasó milyen hibákat talált a könyvben, amihez szuverén joga van, miért kellene azt eltávolítani, csak mert más meg más véleményen van?
Megjegyzem, aki ilyesmit perre visz, azt a bíró körberöhögi, főleg, hogy első körben egy fantasy-díj zsűrijét fenyegették, utána került a képbe a blogger.

Úgyhogy én most igazából nem is tudom, sírjak vagy nevessek.
Mi értelme ennek? Ha a könyv jó, akkor jó, vinni fogják. Ha meg szar, egyszer csak azt veszi észre a kiadó, hogy az olvasók összefogva fogják feljelenteni őket, hogy adják vissza a pénzüket. Mert ilyen alapon miért is ne lehetne?
Hogy milyen a könyv, fogalmam sincs, nem érdekelt eddig se, ezután se fogom elolvasni, de az elv. Az elv az nem tetszik.

És nemrég szórakoztattam magam olyasmivel, minthogy blogok szakszervezete. Kéne alapítani valami ilyesmit, de nem gondoltam volna, hogy egyszer tényleg aktuális lenne. :D

És mivel konkrétumot ígértem: a félbevágott kritika az ominózus könyvről, de mondom, ajánlom a gugli tárolt változatát. Az internet csodákra képes.

UPDATE

A fantasy-díj zsűrijének reagálása ITT olvasható.

37 megjegyzés:

  1. A tárolt változat oly hosszú, már az is meglepett, hogy valaki végigolvasta. :D De a lényeget tökéletesen fogom, nem nekem való könyv, viszont a tinik nyilván zabrálnák.
    De ha esetleg elolvasnám, őszintén írnék róla. És most az van, kedvem lenne elolvasni, csakhogy igazat írhassak róla. Ezzel meg az a gáz, nem vagyok mazochista. :D

    Tökéletesen egyetértek veled, ha egy kiadó perrel fenyegetőzhet ilyenért, az pont olyan, mint ha a dokumentumfilm készítőt beperelnénk azért, mert túl reális lett a film.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem se volt idegem hozzá, csak nagyjából átfutottam, de ha ez a zsűrizésre készült egyik vélemény, akkor nem véletlenül volt igen alapos. mondjuk halandó olvasó feladja a harmadik bekezdés után, szal feleslegesen parázik a kiadó miatta.:D

      jaja, néha rám is rám jön, hogy ugyan, írjam már meg én is a sajátomat, ami valszeg negatív lesz, a sok pozitívhoz képest, de ki a fene akar rossz könyveket olvasni.

      Törlés
  2. Ebben tényleg az a legvihogásra méltóbb, hogy soha SENKI se olvasta volna el azt a posztot, ha csak nem kötelező, vagy épp az író anyukája. De így sokkal többen fogják.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen. :D
      de ez most így biztosan jobb nekik. jó nagy hisztivel csináltak egy kis felhajtást a könyv meg az írója körül, amivel nincsenek előrébb, mert még az is megutálta, akit eddig érdekelt volna.

      Törlés
    2. Lobo, nekem is ez jutott eszembe... Vihart kavartak a biliben...

      Törlés
  3. Én is láttam tegnap, el is kezdtem olvasni (de aztán megláttam, h milyen hosszú), annyira meg nem érdekelt. Gondolom korrekt, kerek kritika a könyvről, amit nem nyelt le a kiad/szerző. A blogger helyében perrel fenyegettem volna vissza a kiadót, amiért a sajtószabadságo(ma)t akarja megnyirbálni, cenzúrára kényszerítene. :D

    VálaszTörlés
  4. :D Lobo, milyen igazad van.
    Néha tényleg jobb kussolni, a negatív kritikáról pedig nem venni tudomást ;-)

    VálaszTörlés
  5. Mondanám, hogy ez az aztán tudatos marketing-fogás volt a részükről, de nem nézem ki belőlük (várom a beidézést). Amúgy meg nekem is ez jutott eszembe, hogy ennyi erővel az olvasók is beperelhetnék a pocsék könyveket, hogy bíró úr, kérem, ez olyan rossz volt, hogy elégette az agysejtjeimet, tessék megnézni, itt van a papír az orvosomtól...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez mekkora ötlet! a félrefordított könyvek kiadóit esetleg érdemes is lenne olykor, az azért elég bizonyítható :D

      Törlés
  6. Hihetetlen, hogy egyes "írók" (meg bizonyos kiadók) még mindig itt tartanak, jaj, rosszat mondtak a tsudálatos könyvemről, verjük meg, nyííí nyííí nyíííí!!! Ebben a pici tóban, a magyar könyvkiadásban ekkora locspocsot csinálni, te jó ég... Ráadásul ez egy kimerítően alapos ismertető (talán valóban meg is felel a kritika műfaji követelményeinek - nem tudom, mert csak átszaladtam néhány pontján), nagyon sok időbe kerülhetett, úgyhogy az "írónak" inkább tapsikolnia kellene, hogy valaki ennyi energiát fordított a könyvére.
    Egyszer elolvastam egy, a szerzővel készült interjút, szakadtam a röhögéstől (a férje elolvasta a kéziratot, nem tudta, hogy a felesége írta, és elalélt, hogy úúú, mi ez, hiszen ez világsiker - :DDD, meg hogy mindenki olvassa el, mert megváltoztatja az életét). Pszichológiailag valami nagyon nincs rendben az ilyen demagóg, önimádó, vak emberekkel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jóisten... hát most nagyon röhögök. :D
      sztem ebből az attitűdből sose fognak kinőni. ha valaki rosszat ír, máglyára vele.

      Törlés
    2. Amadea kereken összefoglalta. :D

      Törlés
  7. Hihetetlen az egész, de én ki merem mondani, hogy ilyet tényleg csak a legszánalmasabb írók művelnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt az interjú, nagyon vicces.:D
      http://azajtom.blogspot.hu/2013/01/ismerd-meg-az-osszetort-gloriak.html

      Nima: de miééért?! Tudom, hogy erre nem lehet válaszolni, de nem bírom megérteni.

      Törlés
    2. én arra hajlok, hogy a kiadókat, úgy enbloc, felruháztuk valami olyan misztikus és ezek szerint cseppet sem reális értékekkel, amikkel igazából nem rendelkeznek. részemről az, hogy kiadó sokkal inkább volt fogalom, mint bármi más. és minél közelebb engedi őket magához az ember, annál inkább lelepleződik, hogy a kiadó, ami értéket képvisel, ami a kultúrát és az intelligenciát kellene, hogy jelentse, valójában nem létezik.
      tisztelet a kivételnek. sajnos, kevesen vannak.

      Törlés
  8. Én meg nem is értettem, hogyha ennyire rossz a könyv (olvastam az elsőt...nem jött be). Akkor hogyhogy ilyen gyorsan jönnek a folytatások.
    ...
    Most már értem.
    ...
    Szégyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. magánkiadásban bármi lehetséges, de engem a könyv igazából nem is érdekel. teli van szarral a piac, eggyel több vagy kevesebb, már oly mindegy.
      viszont az elv, hogy eltörölni egy kritikát, (mert ez nem vélemény volt, hanem kemény irodalmi elemzés), és úgy beállítani az egészet, mintha a jóhírnevét sértenék, és akadályoznák a kiadó működését és a regény terjedését, és aláásnák a későbbi terveket... szóval ez nonszensz.
      emlékeztet ez engem egy nem is olyan régi esetre...:>
      még csak magánkiadónak sem kell lenni ehhez.

      Törlés
    2. Nagyon mókás válaszokat tudnak kiötölni. Pl. ilyen, hogy ha valaki rosszat ír a könyvről, azzal sok ember munkáját veti vissza, meg egyáltalán, nem becsüli meg őket.:D
      Tegnap láttam egy molyos vélemény alatt olyat, hogy "Meg kell védenem a könyvet...", a kiadó egyik munkatársa volt. Gyorsan kiszűrtem, brrr. A könyv nem egy védtelen kis állat, jajj.

      Törlés
    3. megvédheti, de attól még jobban nem fog tetszeni annak, akinek nem tetszik.
      pfff... ha a kiadó véleményezi a saját könyvét, egyrészt úgyis pozitív lesz, másrészt meg pont olyan szubjektív az a vélemény is, mint bárki másé. ott is csak ember mondja, hogy jó vagy nemjó.

      Törlés
    4. És ezzel körbe is érted a témát.:) Évek óta állandóan felbukkannak ezek, a recik, a kiadók viszonya a negatív véleményhez, a magánkiadások, annyiszor átrágtuk már ezeket, és valaki mindig elkezd hőbörögni. És amellett, hogy felesleges ennyit rugózni rajtuk, még unalmas is. Igazán megjöhetne kollektíven mindenkinek az esze.:)

      Törlés
    5. valszeg azért van, mert az újaknak ez még újdonság. :D

      Törlés
    6. Gratulálok.:D Hordjanak pelenkát is, hogy teljes legyen az összkép.

      Törlés
  9. Amadea: néha azért meglepsz :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mert? Szoktam dühös lenni, csak általában elrendezem / kipufogom magamban.:)

      Törlés
    2. Gondolom, hogy szoktál, csak nem nagyon adod elő így nyilvánosan :)

      Törlés
    3. Nem szeretek hülyeségekre sok energiát pazarolni. És a sok nyilvános puffogás nekem már az lenne.:) Erre az émelyítő interjús válaszokra emlékeztem régről, mert feljött a frissemben és kíváncsiságból rákattintottam. Sejtettem, hogy lesz ilyen fenyegetőzős eset, és sajnos sok magánkiadás szerzője csinálja ezt, ezért se olvasok kéziratokat, regénytöredékeket (pedig többen megkérdezték, elolvasnám-e a könyvüket és megsértődtek, ami aztán végképp nem érdekel:D), a kortárs magyar szórakoztató irodalmat is inkább kerülöm, mint keresem.

      Törlés
  10. Ennek a nőnek (írónak azért nem nevezném), össze kellene tennie a kezét, hogy egy ilyen alapos, szakmai recenziót kapott; csupa építő -és segítő kritikával. (Igen, elolvastam mind a 18 oldalt:)) Érthető, miért lett magánkiadás. Mellesleg, az egyik könyves blogon, egy sima mezei olavsó, hasonló problémákról ír a könyvvel kapcsolatban, mint a profi kritikus. Végül, az ötből, csak két csillagot kapott.
    Egyébként, a nagy Nyugaton, dettó ugyan ez megy. Nemrég' Húgom kapott fenyegető levelet egy ügyvédtől az egyik recije után. Úgy látszik, a hülyeség, az emberek egészét érinti, nem csak a magyarokat:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. elolvastad az egészet? jóisten. :D
      nem is tudom... egyrészről felháborítóak ezek a "felkérések", másrészről meg... tényleg ekkora hatalma lenne egy szimpla kis könyvesblognak?
      mert érted. nem rendszerellenesek vagyunk, nem csinálunk földalatti mozgalmakat, nem döntünk meg hatalmakat, nem szervezünk államcsínyt, csak egy hülye könyvről írunk véleményt.

      Törlés
    2. Forgószél: remélem, az ügyvéd jó sok pénzt kért.:D

      Nima: kizárt. Az ilyen embereknek nagyon, nagyon súlyos önértékelési problémáik vannak, annyira, hogy ha egy picit is meginog a pozitív képük, rögtön össze akarják dönteni a világot.

      Törlés
  11. Az ne menjen írónak aki nem bírja a kritikát. Sőt emberek közé se.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. pontosan. itt a neten meg aztán egy túlérzékeny ember olyanokkal is találkozhat, amikkel a való életben nem, jobban jár, ha a netet is kiköti.

      Törlés
  12. @Nima, @Amadea: Azt hiszem, a kis bloggerekkel, mégha szakmai blogot is írnak, könnyű. Egy ügyvéd kiküldi a megfélemlítő levelet, a kis blogger meg, nem akar fizetni, nem is tudna tán; nem akar évekig pereskedni, inkább leveszi a bejegyzést. Esetleg, kinthagyja a posztot és a törlés helyére beírja, hogy cenzúra áldozata lett.
    A Húgomat pénzbeli kártérítéstől kezdve, jó hírnév megsértésén át, börtön büntetésig mindennel fenyegették. Sem energiája, sem idegrendszere nem volt arra, hogy belemenjen egy hosszadalmas vitába még bíróságon kívül sem. Simán levette a bejegyzést és kész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. megértem, de ilyenkor hol van a többi blogger, aki esetleg szót emelne az ilyenek ellen? hova vezet ez?

      Törlés
    2. És ezt komolyan veszik, holott szó sincs megsértésről? Képtelen vagyok elhinni, hogy egy negatív vélemény miatt valakit lecsuknának. Az lenne a normális reakció, ha az írócskát körberöhögnék és megadnák neki egy pszichiáter számát.

      Törlés
  13. Az illető nem járt így sem túl jól. Sőt, szerintem, ez ugyanúgy a visszájára fordult végül, mint ebben az esetben. A művész világ nagyon zárt, mindenki ismer mindenkit és mivel egy szakmai kritikáról volt szó, sokakat érdekelt. A személyes találkozások során, el lett mesélve, amit el kellett mesélni. Végül, sokan elfordultak az illetőtől.
    Mellesleg, szerintem ez, simán túlérzékenység. Bár, az is érdekes, hogy itt, nem is az nő hisztizett, hanem valamelyik pasi ... o.O Nem is értem? A könyv szerzője nem tud írni vagy nem képes elmondani, ha vmivel nem ért egyet? Nem képes képviselni saját magát? o.O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a bloggernek azt hiszem, az írónő írt, kellő sirálmakat, de amit itt láttunk, az a kiadója, effektíve a férje műve.
      igazából nevetségessé tették magukat.
      és hát az van, amit te is mondasz, ettől még mindenki tudja, mi a helyzet. :D
      elhiszem, hogy biztosan van, akinek tetszik a könyv, de ez semmit nem jelent, mert még a legszarabb könyv is tetszik valakinek, és a legjobbakba is van, aki beleköt.
      élveznék inkább ki, ha valakinek bejön a könyvük, minthogy fenyegetőznek meg hisztiznek.

      Törlés