2012/02/29

Könyvtelen játék, meg morfondír

Amadea feladta nekem a leckét, mert annyira megtetszett neki, hogy nem jelölöm az olvasásaimat azért, hogy meglepetés maradjon a következő poszt, és arra kért, csináljak belőle játékot.
Elvoltam azzal egy jó darabig, hogy hogyan lehetne ebből játékot csinálni, aztán végülis eszembe jutott, hogy ha van blogotok, akkor nagyon könnyen tudtok csatlakozni, ha van hozzá kedvetek. Aztán ha elmúlik, majd kiszálltok, vagy így is maradhattok. Ha meg nincs, akkor kicsit nehezebb, de azt is megoldjuk.

Annyit kellene csak tenni, hogy egy blogbejegyzésben írni kellene néhány jellemzőjét a könyvnek, amit épp olvastok, de nem látja senki, és amolyan barkochba módjára mi meg majd találgatunk, hogy melyik lehet az a könyv.
Aki először találja ki, az kap egy szép névre szóló képet a posztban.

Na, mit szóltok? Van kedvetek ilyet játszani?

És továbbgondolva ezt az egész molyos mizériát, azt hiszem, szükség van egy kicsit a blogok és a bloggerek önbizalmának erősítésére is. A  moly miatt talán sokan úgy érzitek, akár blogoltok, akár nem, hogy nincs szükség a blogokra, pedig szerintem van. Egészen más közlésforma, mint a tömegkönyves oldal, ahova mindenki csak felömleszti magát, és a másikat is ömlesztve látja. Igyekszem valami olyasmit kitalálni, amitől a blogosok megint magukra találnak (nem mintha az én feladatom lenne, de ha már ekkora szám van, legyen már valami értelme), hiszen a saját blogján mindenki meg tudja csinálni azt, amihez a tömegkönyves oldal egyéb szabályozása miatt, vagy épp a funkció hiányában nem tud terepet adni. Meg aztán ki tudja, mivel mi fog még történni ott a jövőben, és én személy szerint nem szeretem se a kellemetlen meglepetéseket, sem azt, ha belepiszkálnak a dolgaimba, vagy netán a már jól kialakított rendszerembe. De gondolok itt arra is, hogy ha olvastok egy jó könyvet, és teli vagytok gondolattal, meg képekkel, pro hiányában oda nem tudjátok feltenni ezeket, itt viszont senki meg nem gátol benne, hogy a képekhez könyvet csatolj.:>
De ez csak néhány a blog rengeteg előnyéből, és igazából nincs is értelme összehasonlítani a két oldalt, mert attól, hogy könyvekről szólunk, totál más rendszerben működünk, és egészen más lehetőségeket ad a blog a kibontakozásra, és mások a célok és az eszközök is. Lenne még erről gondolatom egy csomó, de azokat most inkább nem írom le, és nem azért, mert jobb a békesség, hanem mert lusta vagyok, és mert a moly maga nem érdekel.

 A lényeg:
Próbáljunk újra életet lehelni a blogokba, vagyis inkább magunkba.:D Úgy látom, a csömör egyre többünkön lesz úrrá, nekem perpill most semmi se jó, akármibe belekezdek, nem tud lekötni. Sorozatokat kellene ilyenkor nézni, de azt is úgy szeretem, amikor egyben le tudok nyomni két-három évadot, egy-egy részenként nem az igazi, de ezek meg még gyűjtögetés alatt vannak, úgyhogy most ez sincs. Aztán meg majd attól lesz csömöröm, és jöhetnek a könyvek. Az örök körforgás.
Viszont olvastam egy képregényt, kisNima rávett, és egészen élveztem, de itt meg az volt a bajom, hogy nagyon nehezen vonatkoztattam el a filmtől. Aztán rá akart venni, hogy a Karácsonyi éneket is olvassam el, de ellenálltam, ezt már csak a könyv után.
Jó ez egyébként, amikor ennyire nem tudok magammal mit kezdeni, mert rá kell jönnöm, hogy a könyveken túl is van világ, meg arra is, hogy engem a könyvekben lévő világok jobban érdekelnek.

   RÉSZTVEVŐK:  

(ide nem írtál ugyan, de szerintem játszol. szal játszol.:D)
Erika
B.M. Grapes
EgyKönyvmoly

24 megjegyzés:

  1. Benne vagyok már csak azért is, mert nekem sincs kedvem írni, pedig egy rakat bejegyzést meg kéne írnom. :) És a fent említett dolgok miatt, nincs hozzá kedvem, mondván minek. :) Teszek egy próbát hátha összejön. :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt tök jól kitaláltad, Nima! Kíváncsi voltam, hogy ebből hogy csinálsz játékot. :-)
    Én abszolút benne vagyok!

    Amikor pedig ahhoz a részhez értem, ahol a blogok/bloggerek mostani helyzetéről írtál, komolyan felkiáltottam (még jó, hogy egyedül vagyok most), hogy tejóég, pont ezt érzem én is! (csak eddig nem tudatosult bennem ennyire a dolog)Jó lenne megint magunkra találni...

    VálaszTörlés
  3. Mindenben támogatom az ügyet - és részt is veszek ( mindenben) :D

    VálaszTörlés
  4. Érdekes kezdeményezés, és szívesen támogatom.
    Igaz, nekem kint van rengeteg olyan könyv, amik régóta csak várnak a tovább olvasásra, de talán az is beleférhet, ha az elkövetkezendő könyveimről sejtetek némi információt. Ugye?
    A megkezdett-jelöltek úgysem lesznek egy ideig folytatva. :)

    VálaszTörlés
  5. @Christina alias Pöfivonat
    nekem olvasni sincs kedvem.:D csupa agymenés a blogom újabban, de sztem azóta több a napi látogatóm, mint amíg csak könyves posztok voltak.

    @Heloise
    csajok, én örülök, hogy jól látom, mert akkor az azt jelenti, hogy tudunk tenni ellene.:))
    dr nima, a blogdoktor

    @Zenka
    háhá, tudtam, hogy számíthatok rád.:D

    @Gretty
    persze, simán.:) meg aztán, végül is ha a sok megkezdett valamelyikét folytatod, az igazából ugyanúgy meglepi lesz majd, mert ugye nem tudjuk, épp melyiket olvasod.:)

    VálaszTörlés
  6. Én is benne vagyok!

    Kár, hogy nem tudok kitalálni majd egy olyan könyvet sem, ami arról szól, hogy:
    a csodálatosan gyönyörű vámpírfiú szépsége megigézi az egyszerű vidéki lányt, de szerelmük útjába áll a gonosz túlvilági hatalmak egész sora. Vér-szerelem-izgalom!

    Vagy ne ilyesmi leírások legyenek? :D

    VálaszTörlés
  7. @BWizard
    remek.:)
    aha, valami ilyesmik.:D de mivel nyilván még olvasás alatt van, inkább csak olyan elnagyolt vázlatot tudunk majd kreálni, de ezen kívül bele lehet venni bármilyen szembeötlő dolgot: a borítót, írót, kiadót, könyv születésének körülményeit, persze nem konkrétan, csak célozva rá.

    VálaszTörlés
  8. jövök én is játszani :) nálam eleve zsákbamacska, hogy a kismillió könyv közül pont melyikről lesz kedvem írni.

    VálaszTörlés
  9. @amnaen
    nagyon jó.:)
    olyan szépen összegyűltünk, hogy ki is linkelek mindenkit.

    VálaszTörlés
  10. Én el is indítottam akkor a játékot!

    http://profunduslibrum.blogspot.com/2012/03/most-olvasom.html

    VálaszTörlés
  11. @BWizard
    jó gyorsan megfejtették.:D tök jó könyv lehet.

    VálaszTörlés
  12. @Nima

    Negyedénél tartok még csak de eddig tetszik.
    Azt httem, sokkal nhezebben fogják kitalálni!
    :D

    VálaszTörlés
  13. Ez nagyon jó ötlet, részt is veszek benne, csak egy "bajom" van : Ti biztos kitaláljátok, én mit olvasok, de én...
    Ismeretbeli hiányosságok (le vagyok maradva az újdonságokkal) ill. beszerzési nehézségek miatt esélytelen vagyok.
    Na de egye kavics, próba szerencse.

    Egyébként azt vettem észre, hogy a blogger-élet általában most egy lecsengő ágban van. talán megszűnt az újdonság varázsa.

    OFF: az oldalsó szavazásról meg annyit, hogy bakker, már megint beletenyereltem :D hosszasan gondolkoztam, mi legyek, aztán kettő közül jelöltem egyet. Amit jelöltem, az csak nekem tetszik, amit nem jelöltem, az meg senkinek se (Szal az is csak nekem) :D

    VálaszTörlés
  14. @BWizard
    aha, én is meglepődtem, hogy pillanatok alatt.:D

    @b.m.grapes
    szuper, de jó, tök sokan vagyunk.:))
    á, ez nem olyan biztos, hogy mindenki újdonságot fog olvasni mindig. meg mondjuk, ha már valaki olvastam, az biztosan könnyebben fogja kitalálni, mint az, aki nem, dehát ez nem baj, szerintem ezzel is nagyon fel lehet hívni a figyelmet.
    amit most BWiz olvas, az engem pl. nagyon elkezdett érdekelni, de sajna beállhat a többi sokszáz mellé.:D

    nem hiszem, hogy lecsengőben lenne, én inkább azt látom, hogy mindenki stagnálni kezdett, talán mert túlságosan támaszkodott a molyra, de mégsem kapja meg ott, amit szeretne, ezért most nem tudja, hogy lehetne a blogot kicsit meglendíteni.
    őszintén szólva én sem tudom, csak talán annyi, hogy én mindig is blogosnak tartottam magam inkább, mint molynak, nekem nem érvágás leszakadni onnan. és mindig eszembe jutnak a külföldi oldalak, hogy a blogok ott is vígan elvannak az adatbázisos oldalak mellett, bár tény, hogy ott az adatbázisos oldalak nem törekednek arra, hogy mindennek megfeleljenek, hogy aztán már azt sem tudják, miért is léteznek. de mindegy, ne menjünk most ebbe bele, a lényeg, hogy a blogkultúrát óvni kell, mert értéket termelünk. ha csak két ember dilemmáját eldöntjük, már jók vagyunk.:)

    annyira jó lenne tudni, hogy kik szavaztak, és mire.:D

    VálaszTörlés
  15. ja, és új a sablon (nem csak a felület, az egész), lehet benne rendesen kommentelni? működik minden úgy, ahogy kell?

    VálaszTörlés
  16. Én is jelentkezek, már el is kezdtem azt a könyvet, amit nem jelölök a molyon, kicsit belemélyedek és jöhet a bejegyzés :)

    VálaszTörlés
  17. Köszi! Már lehet is tippelni:
    http://konyveszug.blogspot.com/2012/03/vajon-mit-olvasok.html

    VálaszTörlés
  18. Igen, játszom, csak mostanában nyomi vagyok:D Mondjuk a mostani olvasásomat ellőttem az idézetes posttal, na de majd a következőt.

    VálaszTörlés
  19. Én is jövök, itt van e:
    http://ohentibi.blogspot.com/2012/03/jatek.html
    :)

    VálaszTörlés